Skocz do zawartości
IGNORED

Moce na kanał a moć zasilacza-pobór mocy

janciownik

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, PawelMitsu napisał:

Jak sprawdzić napięcie zasilające końcówki

Z serwisówki, albo rozkręcić i zmierzyć. 

Tylko ty z tego wzoru broń boże nic nie licz, bo ja to napisałem w uproszczeniu, żeby się łatwo myślało. Jak chcesz liczyć, to masz tu trochę dokładniej. Ale też w przybliżeniu, bo o ile spada napięcie na trafie, albo ile wynosi napięcie nasycenia w twojej  konkretnie końcówce, to tylko projektant wie: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, micwoj napisał:

Tylko ty z tego wzoru broń boże nic nie licz, bo ja to napisałem w uproszczeniu, żeby się łatwo myślało. Jak chcesz liczyć, to masz tu trochę dokładniej. Ale też w przybliżeniu, bo o ile spada napięcie na trafie, albo ile wynosi napięcie nasycenia w twojej  konkretnie końcówce, to tylko projektant wie: 

Ukryta Zawartość

Szkoda że wcześnie tego tu nie przytoczyłeś. Nie byłoby 4 stron dywagacji o tym czy sprawność wzmacniacza spada czy nie wraz z impedancją kolumn. Z tego wyliczenia z linku wyraźnie widać, że jednak sprawność będzie spadać przy kolumnach 4 ohmowych. Nie ma tam danych o całkowitym poborze prądu z sieci, ale chyba da się to wywnioskować jak gość to liczy.

Ukryta Zawartość

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

W dniu 16.07.2019 o 11:24, Warm Hoxton napisał:

bez dzikiej fantazji z różowym szumem.

Nie rozumiesz to doczytaj. 

6 godzin temu, micwoj napisał:

moc wyjściowa wzmacniacza to tak krótko upraszczając U^2/R. R to opór kolumny. U to napięcie zasilające końcówki mocy.

Mocne uproszczenie. Zbyt mocne. Już pomijając że nie napięcie zasilania tylko wyjściowe, czyli przy koncówkach zasilanych symetrycznie U^2/2R i pamiętając że U to jedna połowa napięcia zasilania względem masy, a i tak cuda zaczną wychodzic przy koncówkach mostkowych albo zasilanych niesymetrycznie. 

15 minut temu, qbakos napisał:

Szkoda że wcześnie tego tu nie przytoczyłeś. Nie byłoby 4 stron dywagacji o tym czy sprawność wzmacniacza spada czy nie wraz z impedancją kolumn. Z tego wyliczenia z linku wyraźnie widać, że jednak sprawność będzie spadać przy kolumnach 4 ohmowych. Nie ma tam danych o całkowitym poborze prądu z sieci, ale chyba da się to wywnioskować jak gość to liczy.

Gdzie tam są jakiekolwiek dane o poborze prądu z sieci? 

nagrywamy.com

Zwłaszcza, że nigdy nie wiadomo, jak ten pobór jest liczony, bo sposób pomiaru mocy pobieranej nie jest usankcjonowany jakąkolwiek normą- każdy mierzy, jak mu się podoba.

3 godziny temu, przemak napisał:

Mocne uproszczenie. Zbyt mocne.

Nie uproszczenie, tylko zdaje się, że jest liczony jest konkretny wzmacniacz (nie czytałem całego wątku, ale na to wygląda).

3 godziny temu, przemak napisał:

Gdzie tam są jakiekolwiek dane o poborze prądu z sieci? 

To przecież pisałem, że nie ma... ale jeśli napięcie ponoć siada przy 4 ohmach, a pobór z sieci zawsze sporo wzrasta to chyba można wyciągnąć wniosek, że spada też sprawność.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Gość

(Konto usunięte)

Panowie wracając do tematu , trochę matematyce się wymyka np różnica pomiędzy marantz 7013 a 6013 gdzie moc na kanał teoretycznie jest 15 W mniejsza a całościowy pobór jest tylko o 30 W mniejszy ( 710 vs 680) o ile dobrze pamiętam ze strony marantz.pl

25 minut temu, subfan napisał:

Panowie wracając do tematu , trochę matematyce się wymyka...

Niekoniecznie. Patrz mój wpis powyżej. Po prostu zmierzyli pobór w innych warunkach.

10 godzin temu, przemak napisał:

U^2/2R i pamiętając że U to jedna połowa napięcia zasilania względem masy, a i tak cuda zaczną wychodzic przy koncówkach mostkowych albo zasilanych niesymetrycznie. 

Chodziło mi o to żeby złapali dyskutanci mniej więcej co w liczniku, co w mianowniku itp, bo dyskusja była na poziomie czarnej magii. A tak się komuś coś rozjaśniło.

Oczywiście że są inne przypadki, realnie trzeba byłoby w to wsadzić jeszcze sporo rzeczywistych czynników. I dlatego ostatecznie łatwiej zmierzyć niż wyliczyć ?

I dlatego ostatecznie łatwiej zmierzyć niż wyliczyć 

A jakie warunki pomiaru mocy? 

Jakim sygnałem mierzona, jaki poziom wejściowy, na jakim obciążeniu?

O to właśnie chodziło, gdy pisałem o braku norm pomiaru mocy pobieranej.

Moc końcówki można zmierzyć, RMS. 

A moc znamionowa na nalepce urządzenia to powinna być maksymalna moc jaką jest w stanie pobrać urządzenie przy pracy ciągłej, nie? Czyli producent obciąża i sprawdza po 3 godzinach spaliło się, czy się nie spaliło? Jak się nie spaliło, to podaje większy sygnał, czy niższą impedancję i znowu sprawdza... Tak sobie przynajmniej wyobrażam.

14 godzin temu, qbakos napisał:

ale jeśli napięcie ponoć siada przy 4 ohmach, a pobór z sieci zawsze sporo wzrasta to chyba można wyciągnąć wniosek, że spada też sprawność.

Czyli z "ponoć" i "sporo" jednoznacznie wynika "wyraźnie widać"? ?

nagrywamy.com

11 godzin temu, przemak napisał:

Czyli z "ponoć" i "sporo" jednoznacznie wynika "wyraźnie widać"? ?

Przynajmniej staram się wyciągnąć jakieś wnioski. Nie mamy nic do powiedzenia to poczepiamy się sposobu pisania?

11 godzin temu, qbakos napisał:

Przynajmniej staram się wyciągnąć jakieś wnioski. Nie mamy nic do powiedzenia to poczepiamy się sposobu pisania?

Z tego linku wyraźnie widać, że nie wiadomo jaka będzie sprawność. Jakiekolwiek wnioski są bezpodstawne. Staraj się może wyciągać wnioski prawidłowe ?

nagrywamy.com

10 godzin temu, przemak napisał:

Z tego linku wyraźnie widać, że nie wiadomo jaka będzie sprawność. Jakiekolwiek wnioski są bezpodstawne. Staraj się może wyciągać wnioski prawidłowe ?

Jeśli napięcie pod obciążeniem spada w zależności od tego obciążenia, przy 4 ohmach spada bardziej niż przy 8, a pobór prądu z sieci ZAWSZE rośnie to uważasz, że sprawność utrzyma się na tym samym poziomie? No chyba byłby cud jakiś... Ale ok, z jednym masz rację, dopóki się nie zmierzy to można sobie tylko pogdybać.

8 godzin temu, qbakos napisał:

przy 4 ohmach spada bardziej niż przy 8

No to kolejny czynnik do ogródka żeby nie było prosto. Przy 4 ohmach do osiągnięcia tej samej głośności wystarczy mniejsze napięcie ? niż przy 8

Stąd jeśli zobaczysz datasheety identycznych głośników, jeden z cewką 4r a drugi z cewką 8r, to ten z 4R będzie 2x czy też o 3dB głośniejszy. A wynika to z tego że są mierzone przy identycznym napięciu. 

Więc owszem, głośnik 4R żre większy prąd, ale jeśli ma grać tak samo głośno jak 8R, to dajesz mu mniejsze napięcie i moc pozostaje taka sama ? 

Natomiast odnośnie mocy wyjściowej wzmacniacza, to jest ograniczona napięciem, nie prądem (no, przynajmniej póki nie spalisz tranzystorów końcowych). Więc dla identycznego napięcia zasilania (o ile zasilacz dostarczy i o ile tranzystory nie wyparują) masz 2x większą moc dla R niż dla 2xR (bo R jest w mianowniku). 

Stąd można poznać końcówkę o solidnym zasilaczu, bo im bardziej moc dla R jest bliska 2x mocy dla 2R, tym większy prąd potrafi dać zasilacz. 

W dniu 23.07.2019 o 23:44, porlick napisał:

Zwłaszcza, że nigdy nie wiadomo, jak ten pobór jest liczony, bo sposób pomiaru mocy pobieranej nie jest usankcjonowany jakąkolwiek normą- każdy mierzy, jak mu się podoba.

To fakt - powinna być podana maksymalna moc jaka urządzenie łyknie z sieci - mam dedykowanego UPS-a tylko do ampli, 1,5kVA/1200W, i niestety okazuje się że przy głośnym słuchaniu potrafi wywalić alarm przeciążenia.\, mimo że Yamaha ma napisane 1050W... gdy miałem wszystkie urządzenia w szafce pod ten UPS to często go wywalało bo TV/tuner/QNAP swoje też potrafiły łyknąć i zmuszony byłem inne urządzenia pod drugiego UPS-a podpiąć. Na każdy Sub mam niezależnego UPS-a 750W i też potrafią pokazać 80% obciążenia ...

W dniu 24.07.2019 o 14:16, micwoj napisał:

Moc końcówki można zmierzyć, RMS. 

A moc znamionowa na nalepce urządzenia to powinna być maksymalna moc jaką jest w stanie pobrać urządzenie przy pracy ciągłej, nie? Czyli producent obciąża i sprawdza po 3 godzinach spaliło się, czy się nie spaliło? Jak się nie spaliło, to podaje większy sygnał, czy niższą impedancję i znowu sprawdza... Tak sobie przynajmniej wyobrażam.

Można sobie wyobrazić parę scenariuszy pomiaru, kiedy nawet dla dwu identycznych wzmacniaczy wychodzą różne pobory mocy

- przyjęto różne progi zniekształceń

- pomiary przy różnych impedancjach

- pomiary przy różnych napięciach sieci

- maksymalny pobór jako impuls lub wartość średnia

Natomiast odnośnie mocy wyjściowej wzmacniacza, to jest ograniczona napięciem, nie prądem (no, przynajmniej póki nie spalisz tranzystorów końcowych). Więc dla identycznego napięcia zasilania (o ile zasilacz dostarczy i o ile tranzystory nie wyparują) masz 2x większą moc dla R niż dla 2xR (bo R jest w mianowniku). 

Moc wyjściowa jest ograniczona napięciem dla dużych impedancji, a prądem dla małych (wyparowanie tranzystorów) - to wynika z tego co napisałeś.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.