Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, pmcomp napisał:

Jak zwykle nic nie rozumiesz.

Jak zwykle próbujesz bezczelnością przykryć brak argumentów. 

8 godzin temu, konradskala napisał:

Dobre, czyli wg Ciebie które?

www.sjp.pwn.pl

Tam znajdziesz definicje powszechnie znanych pojęć.

Wystarczy być na bieżąco z nową technologią ochrony paneli OLED.

Żadne nie są w pełni skuteczne. Jedynie (trochę) zmniejszają ryzyko.

Czego byś nie miał jeśli chodzi o NANO to tendencja ze strony LG jest taka sama - jakość w dół.

Wprost przeciwnie.

Gość

(Konto usunięte)

technologią ochrony paneli OLED

Przyciemnianie statycznych obrazów działa perfekcyjnie tj. zmiana położenia pikseli czy automatyczne czyszczenie matrycy, jak tv działał przez 4h wtedy po wyłączeniu ekran sam przez około 10 minut się czyści.

No i jeszcze gdy tv wykryje nieprawidłowości w działaniu matrycy uruchamia dokładne odświeżanie pikseli które trwa godzinę 🙂 mnie to zdarzyło się raz po ponad roku użytkowania.

32 minuty temu, Bobcat napisał:

www.sjp.pwn.pl

Tam znajdziesz definicje powszechnie znanych pojęć.

OK, czyli w słowniku znajdę dobre LEDy, spoko...

36 minut temu, Bobcat napisał:

Wprost przeciwnie.

No, tak jasne, co roku lepszy - właśnie widziałem na rtings.com.

16 godzin temu, pmcomp napisał:
19 godzin temu, Maju napisał:

Napisałbym coś więcej, ale zostałem zobligowany przez Administrację do nie odnoszenia się do wpisów pewnych osób.....nawet jak są one kompletnie bez sensu. 

Jakieś szczegoly?

Pisałem już troszeczkę o tym, może nie dość jasno się wyraziłem, to raz jeszcze.....

Mam (on zresztą ma mieć) założonego ignora (przez Administrację) na jego wpisy i zakaz komentowania wzajemnych wpisów.....nie widzę jego wpisów, widzę tylko te jego wpisy które cytujecie.
Ale nie żałuję, mówię wam, to coś wspaniałego......   :))

Mnie obarczono większą winą za prowokowanie sprzeczek.....widać po tym i sąsiednim (8K) temacie że to nieprawda, widać kto prowokuje pyskówki kontrowersyjnymi wpisami.....że tylko tak delikatnie to nazwę.  😉

Edytowane przez Maju

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Jakim cudem?

Bez cudów. Zwyczajnie. QNED i gównOLED stały obok siebie. Poprosiłem aby na obydwa puszczono ten sam sygnał. Wystarczyło popatrzeć. 

Może się ustosunkujesz do zarzutu że dodatkowy subpiksel W w OLED degraduje jakość kolorów?

22 minuty temu, konradskala napisał:

No, tak jasne, co roku lepszy - właśnie widziałem na rtings.com.

Dziwne że nie widzisz ocen OLED-ów, gorszych niż ubiegłoroczne. 

4 minuty temu, Bobcat napisał:

Bez cudów. Zwyczajnie. QNED i gównOLED stały obok siebie. Poprosiłem aby na obydwa puszczono ten sam sygnał. Wystarczyło popatrzeć. 

Na rtings.com też stały obok siebie i LG OLED ma miejsce 1, oraz 2, 3, 4, i 5-te, a LG QNED 50-te.

Pewnie nie zauważyli Tego co Ty.

9 minut temu, Bobcat napisał:

Może się ustosunkujesz do zarzutu że dodatkowy subpiksel W w OLED degraduje jakość kolorów?

Może się ustosunkujesz do zarzutów, że LED-y walą niezdrowym dla człowieka sztucznym światłem niebieskim?

12 minut temu, Bobcat napisał:

Dziwne że nie widzisz ocen OLED-ów, gorszych niż ubiegłoroczne.

Dziwne, nie widzę. Podobnie jak Twoi urojonych zwolenników NANO.

A tu masz coś świeżego. Nagrano 18 styczeń 2022  czyli przedwczoraj. Znany Tobie portal Videotesty i (powiedzmy) recenzja OLED Panasa - gość o mało nie narobił w gacie z radochy. Przypominam, że wcześniej oglądał NANO...

Gość

(Konto usunięte)

ocen OLED-ów, gorszych niż ubiegłoroczne. 

To fakt że następca CX dysponuję niższą jasnością i gorszym przejściem tonalnym pomiędzy kolorami co jest niedopuszczalne.

16 minut temu, konradskala napisał:

Dziwne, nie widzę. Podobnie jak Twoi urojonych zwolenników NANO.

To dowód że widzisz tylko to, co chcesz zobaczyć i co Tobie jest wygodne.

17 minut temu, konradskala napisał:

gość o mało nie narobił w gacie z radochy. Przypominam, że wcześniej oglądał NANO...

Widać Panasonic zasponsorował a LG odmówił.

27 minut temu, MarcinStereo napisał:

To fakt że następca CX dysponuję niższą jasnością i gorszym przejściem tonalnym pomiędzy kolorami co jest niedopuszczalne.

Na której wersji oprogramowania? Wiesz, że są dwie - lepsza i gorsza?

Na horyzoncie już widać nowe serie C2 i G2 na 2022 rok, zobaczymy co pokażą.

20 minut temu, Bobcat napisał:

To dowód że widzisz tylko to, co chcesz zobaczyć i co Tobie jest wygodne.

To dowód, że zmyślasz. Zwolenników NANO nie ma.

23 minuty temu, Bobcat napisał:

Widać Panasonic zasponsorował a LG odmówił.

Akurat z tym co ten gość opowiada mogę się zgodzić bo Panasonic trzyma poziom nawet w takim "nieflagowym TV. Natomiast Pan Maciej Koper (co jak co ale trochę tych TV widział) napisał że, nie żaden NANO czy QNED, a właśnie wyższy model OLED Panasonica jest najlepszym telewizorem z jakim miał do czynienia. 

Edytowane przez konradskala
Gość

(Konto usunięte)
Teraz, konradskala napisał:

Na horyzoncie już widać nowe serie C2 i G2 na 2022 rok, zobaczymy co pokażą

Na razie pokazali że wzrost sprzedaży można zamienić na gorsze parametry w tej samej cenie 😞 co nie wróży dobrze na przyszłość i świadczy o tym że firma stacza się niestety.

Przy następnym zakupie tv który będzie pewno za 3 do 4 lat będę bacznie się przyglądał ofertą by nie dać się orżnąć 🙂 

Godzinę temu, konradskala napisał:

Na której wersji oprogramowania? Wiesz, że są dwie - lepsza i gorsza?

Ciekawe jaką jeszcze ekwilibrystykę intelektualną wymyślisz aby tylko wyszło na Twoje.

Masz dowód że sytuacja w której parametry sprzętu w roku X są gorsze w porównaniu z poprzednią generacją z roku X-1 dotyczy nie tylko Nano. Również OLED. Także QLED Samsunga nie jest od tego wolny, zarzuca mu się pogorszenie kontrastu na skutek dodania warstwy polepszającej kąty oglądania.

Zwolenników NANO nie ma.

Oczywiście że są. Sam znam kilku. Gdy podałem link do dobrej oceny - próbowałeś to wykpić że jej autorem jest "sprzedawca młynków do kawy". Czyli Taka z Tobą rozmowa. 

Pan Maciej Koper

Niestety portal hdtvpolska.pl coraz rzadziej zamieszcza ostatnio testy i oceny sprzętu, za to coraz częściej ciekawostki typu że w lokalnej telewizji kablowej w miejscowości Pipidówka Dolna pojawił się kanał jakiś-tam w rozdzielczości FHD.

6 minut temu, Bobcat napisał:

Ciekawe jaką jeszcze ekwilibrystykę intelektualną wymyślisz aby tylko wyszło na Twoje.

Masz dowód że sytuacja w której parametry sprzętu w roku X są gorsze w porównaniu z poprzednią generacją z roku X-1 dotyczy nie tylko Nano. Również OLED. Także QLED Samsunga nie jest od tego wolny, zarzuca mu się pogorszenie kontrastu na skutek dodania warstwy polepszającej kąty oglądania.

Nie muszę robić żadnej ekwilibrystyki bo kupiłem TV, który parametry ma jak najbardziej porównywalne do poprzednika, z nowszym systemem WEB OS 6 a nie 5, a przede wszystkim z procesorem nie 3-ej a 4-tej generacji, który eliminuje efekt bloomingu. Do tego przy odrobinie wiedzy lub sprytu można sprawdzić jaka dokładnie matryca siedzi w posiadanym modelu (bo są różne) i co ten dokładnie model potrafi.

49 minut temu, Bobcat napisał:

Oczywiście że są. Sam znam kilku. Gdy podałem link do dobrej oceny - próbowałeś to wykpić że jej autorem jest "sprzedawca młynków do kawy". Czyli Taka z Tobą rozmowa.

Najpierw pisałeś, że zwolenników NANO można "z łatwością znaleźć w internecie", a ja szukałem i nie znalazłem. Teraz wszedłeś na wyższy level i entuzjaści są już w Twoim otoczeniu.

Sam zacząłeś od wklejenia videotestów więc tym samym Ci odpowiedziałem. Powinieneś być usatysfakcjonowany.

54 minuty temu, Bobcat napisał:

Niestety portal hdtvpolska.pl coraz rzadziej zamieszcza ostatnio testy i oceny sprzętu, za to coraz częściej ciekawostki typu że w lokalnej telewizji kablowej w miejscowości Pipidówka Dolna pojawił się kanał jakiś-tam w rozdzielczości FHD.

Co nie zmienia faktu, że Pan Maciej nadal prowadzi swoją działalność i nadal kalibruje telewizory.

I jak do tej pory zdania nie zmienił, że OLED jest najlepszy.

16 minut temu, konradskala napisał:

ja szukałem i nie znalazłem.

To, że nie potrafisz się posługiwać Internetem jest wyłącznie Twoim problemem. Nie moim. 

17 minut temu, konradskala napisał:

Teraz wszedłeś na wyższy level i entuzjaści są już w Twoim otoczeniu.

Jedno drugiego nie wyklucza.

18 minut temu, konradskala napisał:

Co nie zmienia faktu, że Pan Maciej nadal prowadzi swoją działalność i nadal kalibruje telewizory.

Ktoś mu broni? Co to ma do rzeczy?

19 minut temu, konradskala napisał:

I jak do tej pory zdania nie zmienił, że OLED jest najlepszy.

A ja mam inne zdanie. Każdy ma prawo posiadać własne.

21 minut temu, konradskala napisał:

Nie muszę robić żadnej ekwilibrystyki

Właśnie robisz. 

To, że nie potrafisz się posługiwać Internetem jest wyłącznie Twoim problemem. Nie moim. 

Kiepski żart.

13 minut temu, Bobcat napisał:
33 minuty temu, konradskala napisał:

Ktoś mu broni? Co to ma do rzeczy?

Ma to do rzeczy, że guzik mnie obchodzi co w Pipidówce Dolnej leci w kablówce. Natomiast Pan Maciej nadal jest na bieżąco w temacie TV, a jego testy czy wnioski są jak najbardziej zbieżne z Twoją ulubioną "marką" rtings.com. Co za tym idzie wobec takich atutów Twoje odmienne opinie są nieistotne.

20 minut temu, Bobcat napisał:

A ja mam inne zdanie. Każdy ma prawo posiadać własne.

Własne zdanie możesz mieć zawsze. Ważne, kto ma rację, a tym kimś na pewno nie jesteś Ty.

21 minut temu, konradskala napisał:

Ma to do rzeczy, że guzik mnie obchodzi co w Pipidówce Dolnej leci w kablówce.

Powiedz to właścicielom portalu, gdyż tego typu informacje zaczynają tam ostatnio dominować.

22 minuty temu, konradskala napisał:

Twoje odmienne opinie są nieistotne.

Tak samo jak Twoje.

23 minuty temu, konradskala napisał:

Ważne, kto ma rację, a tym kimś na pewno nie jesteś Ty.

Również nie Ty.

23 minuty temu, konradskala napisał:

Własne zdanie możesz mieć zawsze.

Ach dziękuję łaskawco. Gdzieżbym śmiał mieć takowe bez pozwolenia?

26 minut temu, konradskala napisał:

Twoją ulubioną "marką" rtings.com

... która dała Nano ocenę całościową 7.5 czyli klasa średnio-wyższa.

28 minut temu, konradskala napisał:

Twoje odmienne opinie są nieistotne.

Tak samo jak Twoje.

Akurat moje opinie nie są odmienne. 

28 minut temu, konradskala napisał:

Ważne, kto ma rację, a tym kimś na pewno nie jesteś Ty.

Również nie Ty.

Nie Ty, nie ja, to kto?

Godzinę temu, Bobcat napisał:
1 godzinę temu, konradskala napisał:

Twoją ulubioną "marką" rtings.com

Czyli w klasie wyższej albo premium jak OLED nie ma czego szukać. 

2 godziny temu, Bobcat napisał:

To sobie tam dokładnie poczytaj jakie TV i dlaczego są wyżej czyli w klasie premium.

Muszę przewietrzyć mój system…

hmm Panowie ale serio ilez mozna o tym nano, odkad napisalem ze to tylko powloka jak kwantowa kropka i nie ma nad czym sie rozwodzic to chyba juz z 5 stron poszlo o tym samym dalej, serio nic nowego nie wyszlo ?:> :DDDD

1 minutę temu, ryback napisał:

hmm Panowie ale serio ilez mozna o tym nano, odkad napisalem ze to tylko powloka jak kwantowa kropka i nie ma nad czym sie rozwodzic to chyba juz z 5 stron poszlo o tym samym dalej, serio nic nowego nie wyszlo ?:> :DDDD

Zgoda. Ale znalazło się tutaj typowe polactwo które działa na zasadzie: ktoś jest zadowolony z tego co ma? Trzeba mu to obrzydzić, opluć, wdeptać w glebę, uświadomić że nie ma się z czego cieszyć a jego zadowolenie jest nieuzasadnione i bezpodstawne.

13 minut temu, pmcomp napisał:

To sobie tam dokładnie poczytaj jakie TV i dlaczego są wyżej czyli w klasie premium.

Są. I co z tego?

53 minuty temu, konradskala napisał:

Czyli w klasie wyższej albo premium jak OLED nie ma czego szukać. 

Ja komuś coś bronię? Niech sobie szuka. Jeśli ktoś gotów jest zapłacić 100% więcej aby za to dostać o 10% lepsze laboratoryjnie zmierzone parametry obrazu - jego kasa, jego decyzja.

49 minut temu, Bobcat napisał:

Zgoda. Ale znalazło się tutaj typowe polactwo które działa na zasadzie: ktoś jest zadowolony z tego co ma? Trzeba mu to obrzydzić, opluć, wdeptać w glebę, uświadomić że nie ma się z czego cieszyć a jego zadowolenie jest nieuzasadnione i bezpodstawne.

nie wnikam w te wasze spory bo to juz by za duzo bylo na moja glowe :DDD fakt jest taki ze kazdy sie cieszy z tego co ma ale z drugiej strony nazywajmy rzeczy po imieniu, czyli jak dla mnie premium to 8k oled i miniled, klasa wyzsza to najwyzsze modele 4k oled i miniled, a pozniej to juz dowoli :DDDD, sam od 2 dni mam ta g13 i jest efekt wow ale widze juz jego wady, matryca swieci sie jak psu jaja :DDD takie sa odblaski od niej i tu na bank mini led wygrywa z ta swoja powloka, jak robilem mu test szarosci to bym go do smietnika wyrzucil :DDD tak to tragicznie wychodzi, ale w codziennym uzytkowaniu i na filmikach najlepiej 16k to obraz jest petarda, kto nie przyjdzie nie moze sie nadziwic, aaa i jeszcze to nawet gra 😄

12 minut temu, ryback napisał:

nie wnikam w te wasze spory bo to juz by za duzo bylo na moja glowe :DDD fakt jest taki ze kazdy sie cieszy z tego co ma ale z drugiej strony nazywajmy rzeczy po imieniu, czyli jak dla mnie premium to 8k oled i miniled, klasa wyzsza to najwyzsze modele 4k oled i miniled, a pozniej to juz dowoli :DDDD, sam od 2 dni mam ta g13 i jest efekt wow ale widze juz jego wady, matryca swieci sie jak psu jaja :DDD takie sa odblaski od niej i tu na bank mini led wygrywa z ta swoja powloka, jak robilem mu test szarosci to bym go do smietnika wyrzucil :DDD tak to tragicznie wychodzi, ale w codziennym uzytkowaniu i na filmikach najlepiej 16k to obraz jest petarda, kto nie przyjdzie nie moze sie nadziwic, aaa i jeszcze to nawet gra 😄

Wszystko się zgadza, tylko trzeba wyjaśnić sobie co kryje się pod pojęciem "codzienne użytkowanie".

Jeżeli chodzi o codzienne oglądanie stacji telewizyjnych, seriali, sportu z kablówki to nie ma się nad czym zastanawiać. Byle jaki telewizor z lepszą czy gorszą matrycą, kalibrowany czy nie wystarczy do wyświetlenia takiego kiepskiego sygnału albo rozmajonego niczym benzyna na Orlenie 4K z Netflixa.

A jeśli codziennie wieczorem chcę obejrzeć film w najlepszej możliwej jakości np. UHD Bluray szukam czegoś znacznie lepszego i mam w głębokim poważaniu odbicia czy wypalenia.

1 godzinę temu, MarcinStereo napisał:

Taka myśl mnie naszła 🙂 jaki mieliście najlepszy kineskop i jak by to wypadało w porównaniu do takiego LCD w podobnej cenie? 

Kineskop miał problem z rozdzielczością. Max. PAL/NTSC choć chyba kiedyś Samsung wypuścił taki co potrafił przyjąć 720p, nie wiem jaką wyświetlał.

Kineskopy zabijają LCDki kontrastem i jasnością. Kolory też wyświetlały poprawnie.

Na pocztku wieku Philips strącił z najwyższego stopnia podium Soniaka. Panas to był wtedy numer trzy. Kineskopy i telewizory Philipsa to był TOP.

W latach 80-ych i 90-ych bezsprzecznie rządził Trinitron od SONY. Na początku lat 90-ych był taki model SONY 34" (4:3) o powierzchni ekranu wycietej z walca, a nie z kuli. To byłą miazga.

To był model KV-3400DV2:

5635448774.jpg

20745-b415f893-sony_trinitron_34_tv_kv34

20747-9ca6b5dc-sony_trinitron_34_tv_kv34

W 1990 roku zakupiłem SONY 29" pod Pewexem na Armii Ludowej w Warszawie, prywatna inicjatywa importowa naszych rodaków z Berlina, i to był bydlak. Ale był maciupci w porównaniu do tego 34" 🙂 .

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

1 godzinę temu, Bobcat napisał:

Ja komuś coś bronię? Niech sobie szuka. Jeśli ktoś gotów jest zapłacić 100% więcej aby za to dostać o 10% lepsze laboratoryjnie zmierzone parametry obrazu - jego kasa, jego decyzja.

Żeby stwierdzić jak słabym panelem jest IPS od LG nie potrzeba żadnego laboratorium. To widać gołym okiem. Nawet jakby kosztował połowę swojej ceny albo mniej i tak bym go nie kupił, bo dla mnie jest bezużyteczny.

Wielokrotnie pisałeś, że kupiłem gównOLED, że przepłaciłem i inne mądrości. No to proszę bardzo - zaproponuj TV 65 cali w kwocie 6 tys. z lepszym obrazem.

10 minut temu, pmcomp napisał:

Kineskop miał problem z rozdzielczością. Max. PAL/NTSC choć chyba kiedyś Samsung wypuścił taki co potrafił przyjąć 720p, nie wiem jaką wyświetlał.

Kineskopy zabijają LCDki kontrastem i jasnością. Kolory też wyświetlały poprawnie.

Na pocztku wieku Philips strącił z najwyższego stopnia podium Soniaka. Panas to był wtedy numer trzy. Kineskopy i telewizory Philipsa to był TOP.

W latach 80-ych i 90-ych bezsprzecznie rządził Trinitron od SONY. Na początku lat 90-ych był taki model SONY 34" (4:3) o powierzchni ekranu wycietej z walca, a nie z kuli. To byłą miazga.

Pozdro

Philips tez mial takie cos ze wyciety byl z walca, wiem bo mialem a raczej ojciec, kosztowal ponad 5000, wyzej stal juz tylko 32 w panoramie za 8k, najlepsze ze dalej go ma :DDDD oczywiscie zepsuty ale rozstac sie nie moze 😄

mial dolby i dolaczane 2 glosniki tylne

7 minut temu, konradskala napisał:

No to proszę bardzo - zaproponuj TV 65 cali w kwocie 6 tys. z lepszym obrazem.

Na dziś nima.

Edytowane przez pmcomp

14 minut temu, pmcomp napisał:

Pozdro

Były jeszcze świetne jak na tamte czasy Toshiby oraz ekstrawaganckie, trudno dostępne i szalenie drogie (zdaje się, że cyfrowe) Loewe. To też była miazga.

4 minuty temu, ryback napisał:

Philips tez mial takie cos ze wyciety byl z walca, wiem bo mialem a raczej ojciec, kosztowal ponad 5000, wyzej stal juz tylko 32 w panoramie za 8k, najlepsze ze dalej go ma :DDDD oczywiscie zepsuty ale rozstac sie nie moze 😄

mial dolby i dolaczane 2 glosniki tylne

Tak, tylko że to było 10 lat później. Na przełomie lat 90/00.

A ten sony to 1990 rok !!!

3 minuty temu, konradskala napisał:

Były jeszcze świetne jak na tamte czasy Toshiby oraz ekstrawaganckie, trudno dostępne i szalenie drogie Loeve. To też była miazga.

Extrawaganckie pod koniec lat 90-ych to były kineskopowe Bang & Olufsen.

Mało kto wie, że ... wtedy w środku w 100%-ach siedziały ... Philipsy.

Edytowane przez pmcomp

8 minut temu, pmcomp napisał:
15 minut temu, konradskala napisał:

No to proszę bardzo - zaproponuj TV 65 cali w kwocie 6 tys. z lepszym obrazem.

Na dziś nima.

Cierpliwości, zaraz się znajdzie 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi