Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

18 minut temu, Bobcat napisał:

Błąd. W MiniLED możesz wygasić maciupeńki kawałeczek ekranu.I tylko to. Obok może być laser dający po oczach. 

...który przy słabej matrycy / kontraście / wygaszaniu (odpowiednie zakreślić) elegancko wyleje się na wszystkie strony...

Co zresztą widać kilka postów wyżej na fotkach IPS vs VA

Edytowane przez konradskala
8 minut temu, konradskala napisał:

elegancko wyleje się na wszystkie strony...

Właśnie na MiniLED nie ma prawa się wylać.

6 minut temu, Bobcat napisał:

Uwierz, chciałbym żeby tak było...ale nie jest. Jedyną technologią TV zdolną do w pełni niezależnego podświetlenia jest OLED.

24 minuty temu, Bobcat napisał:

niestety ktos tam wczesniej pisal ze jego stary tv ma 200 stref, miniled ma 570 czy jakos tak w 65" wiec dupy nie urywa, jest dobrze ale do idealu brakuje, co nie zmienia faktu ze sam bym kupil samsunga mini na VA gdyby byla okazja, padlo na olelda bo szybciej sie trafil, oba tv sa super, nic tylko brac i cieszyc sie ogladaniem 🙂

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, ryback napisał:

jak sie wypali przyznam ci racje, bo na razie 0 wad, same plusy 🙂

No mojego użytkownika OLED nie tyczy wypalanie 😉🤘😈🤘

28 minut temu, konradskala napisał:

Uwierz, chciałbym żeby tak było...ale nie jest. Jedyną technologią TV zdolną do w pełni niezależnego podświetlenia jest OLED.

Miłość jest ślepa. Twoja do OLED.  Nienawiść również. Twoja do LCD. Już dawno straciłeś resztki obiektywizmu.

Najnowsze i najbardziej zaawansowane wersje LCD zbliżyły się do OLED tak bardzo, że różnice w obrazie są dla większości nieistotne czy wręcz niezauważalne. A zważywszy za każda technologia ma zarówno swoje zalety, jak i wady - można zaryzykować twierdzenie że w wielu przypadkach LCD górują. 

27 minut temu, ryback napisał:

miniled ma 570 czy jakos tak w 65"

QNED 86" ma ich 2400. 

3 godziny temu, konradskala napisał:

Mogą mieć najlepsze algorytmy, ale ze względu na swoja konstrukcję i parametry, pod tym względem IPS nie może konkurować z VA. W IPS natywny kontrast jest o wiele niższy, a co za tym idzie możliwości wygaszania są po prostu słabe. Nie da rady tego uniknąć, wyeliminować czy wyregulować suwakami. To jest ewidentny blooming. Sąsiadujące obok siebie obrazy czy postaci o różnym podświetleniu zawsze będą w jakiś sposób niepotrzebnie rozjaśnione tam gdzie powinny ciemne. A propos kontrastu (natywny):

LG QNED90 (IPS) - 1127:1

Samsung QN85A (IPS) - 1373:1

Samsung QN90A (VA) - 3510:1

Na przykładzie mojego byłego starego LG LX9500 IPS, gdzie jest tylko 200 stref (mini led mogą mieć dużo więcej) - IPS ma nie tylko lepsze kąty ale dużo lepszą równomierność podświetlenia. No i najważniejsze - local dimming to nie tylko wygaszanie do 0 ale też przygaszanie w bliskie okolice 0. Czyli to nie tak że mamy czerń 0 i kolejny stopień to skok do wartości minimalnej świecenia matrycy bez local dimming. Więc kontrast natywny nie ma tu raczej żadnego znaczenia. W powyższym LG jasność minimalna powyżej 0 jest naprawdę bardzo niska, gradacja czerni jest dobra. Pod kątem jest słabiej niż na wprost, ale trochę na innej zasadzie, korzystniejszej niż na VA, gdzie obraz bleknie, w IPS bardziej trzyma kolor, nasycenie, mniej bleknie od VA, bardziej spada jasność niż kolory.

Godzinę temu, Bobcat napisał:

QNED 86" ma ich 2400. 

a oled pare milionow :DD 

Godzinę temu, MarcinStereo napisał:

No mojego użytkownika OLED nie tyczy wypalanie 😉🤘😈🤘

hmmm cokolwiek to znaczy 😄

1 godzinę temu, Bobcat napisał:

Miłość jest ślepa. Twoja do OLED.  Nienawiść również. Twoja do LCD. Już dawno straciłeś resztki obiektywizmu.

Najnowsze i najbardziej zaawansowane wersje LCD zbliżyły się do OLED tak bardzo, że różnice w obrazie są dla większości nieistotne czy wręcz niezauważalne. A zważywszy za każda technologia ma zarówno swoje zalety, jak i wady - można zaryzykować twierdzenie że w wielu przypadkach LCD górują.

Technologia LCD ma dobrze ponad 40 lat. Pomijając małe wyświetlacze czy monitorki, pierwsze telewizory LCD pojawiły się w sprzedaży ze 20 lat temu, a OLED 8 lat temu. Zobacz ile przez ten czas trzeba było się nagimnastykować, żeby próbować dogonić OLED, który już w dniu premiery pozamiatał wszystko co było dostępne. Popatrz która to już generacja LCD/LED konkuruje z OLED? Dopiero na ten rok zapowiedziana jest nowa matryca QD-OLED i jestem bardzo ciekaw co zaprezentuje.

Zaryzykowałeś twierdzenie o górowaniu LCD, tymczasem we wszelkich testach i  rankingach na topie są OLED-y, a na palcach jednej ręki można policzyć porównywalne do OLED telewizory LCD/LED - w/w Samsung QN91, Sony X95 czy Hisense - wszystkie na matrycach VA, a reszta daleko, daleko z w tyle...

5 godzin temu, Kayko napisał:

Ostatnio sam stałem przed wyborem pomiędzy Samsungiem 8K 65QN800 a LG 4K Oled 65C1. Dotychczas używałem Samsunga UE55JU6740. Wybrałem LG, szalę przechyliło posiadanie Dolby Vision i Dolby Atmos kosztem 8K

Mam odnośnie tego modelu pytanie. Podłączyłem do niego amplituner Yamaha RX A6A przewodem hdmi 48Gbps pod wejścia ARC. Po wejściu w Netflix, w TV i wyborze interesującego mnie filmu ze ścieżką dźwiękową Dolby Atmos, w ustawieniach TV zmieniłem ustawienia głośników z TV na zewnętrzne, po ok 2 sekundach zniknęła ikona Dolby Atmos w Netflixie, co więcej, żaden film ze ścieżką DA w Netflixie nie był już oznaczony tym logo. Czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim?

Nawet bez podłączenia czegokolwiek, a jedynie wybraniu HDMI ARC Atmos znika. "Wyszarza" się także menu odpowiedzialne za ten tryb. Czytałem gdzieś, że w opcjach zaawansowanych można to jakoś oszukać poprzez "Udostępnianie trybu dźwięku telewizora" i dodatkowe ustawienie... no właśnie niepamiętam czego... optyka, bluetooth czy czegoś tam. Muszę poszukać tego forum, tylko gdzie to było...

6 minut temu, konradskala napisał:

Nawet bez podłączenia czegokolwiek, a jedynie wybraniu HDMI ARC Atmos znika. "Wyszarza" się także menu odpowiedzialne za ten tryb. Czytałem gdzieś, że w opcjach zaawansowanych można to jakoś oszukać poprzez "Udostępnianie trybu dźwięku telewizora" i dodatkowe ustawienie... no właśnie niepamiętam czego... optyka, bluetooth czy czegoś tam. Muszę poszukać tego forum, tylko gdzie to było...

Będę wdzięczny za wskazówki, dzięki za info....jako nowicjusz nie ogarniam jeszcze tematów :)) a tu gównoburza ehh

Wy tak zawsze?

Edytowane przez Kayko

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wychodzi na to, że to jakiś błąd softu albo celowe działanie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez konradskala
6 minut temu, konradskala napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wychodzi na to, że to jakiś błąd softu albo celowe działanie...

do LG się dzisiaj dobijałem, kazali przesłać fotki na maila:))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

29 minut temu, Kayko napisał:

Będę wdzięczny za wskazówki, dzięki za info....jako nowicjusz nie ogarniam jeszcze tematów :)) a tu gównoburza ehh

Wy tak zawsze?

Nieeee, skądże... tylko w wolnych chwilach w ramach szeroko pojętej walki z nudą...

1 godzinę temu, konradskala napisał:

OLED, który już w dniu premiery pozamiatał wszystko co było dostępne.

Plazmę też? 

Pozamiatał. Wypaleniami.

Popatrz która to już generacja LCD/LED konkuruje z OLED?

Co to ma do rzeczy? Konkuruje. Dla jednych to  wada że dopiero któraś generacja, dla innych zaleta że technologia w pełni dojrzała i dopracowana. 

2 godziny temu, konradskala napisał:

wszystkie na matrycach VA

No widzisz. Nawet Samsung zaczął stosować znienawidzony przez Ciebie IPS. W swoich sztandarowych produktach jakim są NeoQLED. I to nie tylko w modelach na Europę Panie Drobny Kłamczuszku.

reszta daleko, daleko z w tyle...

Stawka jest tak wyrównana, że nawet modele z tych dalekich, dalekich miejsc prezentują sobą jakość dla przeciętnego widza porównywalną, a jeśli nawet zauważa jakieś różnice - są dla niego unieistotne.

Nie każdy dostaje orgazmu czytając rankingi. 

12 minut temu, Bobcat napisał:

OLED, który już w dniu premiery pozamiatał wszystko co było dostępne.

Plazmę też? 

Pozamiatał. Wypaleniami.

Plazma też się wypalała i nie miała żadnych systemów temu zapobiegających. Do tego w 2013 roku była prehistorią, tak jak dzisiaj wypalenia OLED.

12 minut temu, Bobcat napisał:

No widzisz. Nawet Samsung zaczął stosować znienawidzony przez Ciebie IPS. W swoich sztandarowych produktach jakim są NeoQLED. I to nie tylko w modelach na Europę Panie Drobny Kłamczuszku.

W takim razie dlaczego głównie stosuje VA ? A nawet jeżeli nie głównie to po co w ogóle?

Sztandarowy, zaraz pod OLED-ami jest QN90 na matrycy VA albo QN91 także na VA, jedyny w pobliżu na IPS jest Hisense U9DG, a poniżej znowu wszystko na VA, potem QN85 na IPS, poniżej nadal wszystko na VA, a dopiero jakieś 100 miejsc niżej "rządzą" IPS. Przypadek?

3 minuty temu, konradskala napisał:

W takim razie dlaczego głównie stosuje VA ?

W takim razie dlaczego zaczął stosować również IPS? I to w swoich sztandarowych produktach? Widać uznał że jest tego wart.

5 minut temu, konradskala napisał:

Do tego w 2013 roku była prehistorią, tak jak dzisiaj wypalenia OLED.

Znowu kłamstwo w porównaniu z tym co sam umieściłeś: informację jak RTINGS.com katował OLEDy na różnych materiałach i na kanale CNN miał wypalenia widoczne gołym okiem i natychmiast.

Żadna więc prehistoria. Dzień dzisiejszy. 

11 minut temu, Bobcat napisał:

Znowu kłamstwo w porównaniu z tym co sam umieściłeś: informację jak RTINGS.com katował OLEDy na różnych materiałach i na kanale CNN miał wypalenia widoczne gołym okiem i natychmiast.

Żadna więc prehistoria. Dzień dzisiejszy. 

Wypalony 1 na 6 telewizorów z ewidentnym paskiem informacyjnym CNN. Nie wspomniałeś, że po takim samym czasie czyli 6000 godzin oglądania futbolu amerykańskiego albo FIFA uzyskano zero wypaleń? I że IPS od LG uniknął wypaleń, ale się zwyczajnie zużył?

29 minut temu, Bobcat napisał:

Stawka jest tak wyrównana, że nawet modele z tych dalekich, dalekich miejsc prezentują sobą jakość dla przeciętnego widza porównywalną, a jeśli nawet zauważa jakieś różnice - są dla niego unieistotne.

Prezentują przeciętna jakość bo to przeciętne telewizory. Dla przeciętnego widza może i wystarczające, dla mnie bezużyteczne.

12 minut temu, konradskala napisał:

Prezentują przeciętna jakość bo to przeciętne telewizory. Dla przeciętnego widza może i wystarczające, dla mnie bezużyteczne.

Zaklinanie rzeczywistości. Nie prezentują przeciętnej jakości gdyż idą praktycznie łeb w łeb, stawka jest niezwykle wyrównana i aby zobiektywizować oceny potrzebne są szczegółowe badania na precyzyjnej aparaturze laboratoryjnej, wtedy dopiero można wychwycić jakieś różnice. 

Cała Twoja twórczość nosi znamiona syndromu przekonywania samego siebie.

15 minut temu, konradskala napisał:

się zwyczajnie zużył?

Usterka nie mająca nic wspólnego z trwałością. 

5 minut temu, Bobcat napisał:

Zaklinanie rzeczywistości. Nie prezentują przeciętnej jakości gdyż idą praktycznie łeb w łeb, stawka jest niezwykle wyrównana i aby zobiektywizować oceny potrzebne są szczegółowe badania na precyzyjnej aparaturze laboratoryjnej, wtedy dopiero można wychwycić jakieś różnice. 

Kilka dni temu gdy oglądałem tego Samsunga QN91 oglądałem także inne telewizory. Bez żadnej dodatkowej aparatury i żeby było śmieszniej bez patrzenia na ceny, widać gołym okiem jaka przepaść dzieli słabe telewizory od bardzo dobrych.

2 minuty temu, konradskala napisał:

Kilka dni temu gdy oglądałem tego Samsunga QN91 oglądałem także inne telewizory. Bez żadnej dodatkowej aparatury i żeby było śmieszniej bez patrzenia na ceny, widać gołym okiem jaka przepaść dzieli słabe telewizory od bardzo dobrych.

Nie wiem co oglądałeś więc nie sposób się do tego odnieść.

11 minut temu, Bobcat napisał:

Cała Twoja twórczość nosi znamiona syndromu przekonywania samego siebie.

Zlituj się, do czego znowu mam się przekonywać? Że przepłaciłem? Gdyby był dostępny G1, pewnie bym kupił zamiast C1.

16 minut temu, Bobcat napisał:

Usterka nie mająca nic wspólnego z trwałością. 

Przepraszam, a z czym?

Nieeee, skądże... tylko w wolnych chwilach w ramach szeroko pojętej walki z nudą...

Nuda jest tutaj cnotą xD

Plazma też się wypalała i nie miała żadnych systemów temu zapobiegających. Do tego w 2013 roku była prehistorią, tak jak dzisiaj wypalenia OLED.

Plazmy nie są prehistorią i były znacznie mniej podatne na wypalenia od Oled, zwłaszcza Pioneer. Kuro sprzed 12 lat odbiera lepiej od tych wszystkich LED i może nawet też Oled, jeśli chodzi o plastykę obrazu, mimo że ma minimalnie gorszą czerń (aż do 0 się nie wygasza, ale prawie). 

Godzinę temu, konradskala napisał:

Zlituj się, do czego znowu mam się przekonywać?

Do OLEDa. 

Jeśli dla kogoś coś jest najlepsze - nie powtarza tego od tygodni po kilka(naście) razy dziennie. Skoro powtarza - to znaczy że sam nie jest przekonany.

A jeśli dodatkowo w tym samym (długim) okresie czasu i z taką samą częstotliwością gnoi i wdeptuje w glebę konkurencyjne produkty - można mieć pewność że sam siebie próbuje utwierdzić w przekonaniu o doskonałości tego, co tak wychwala. 

Godzinę temu, konradskala napisał:

Przepraszam, a z czym?

Usterka to zdarzenie losowe. Może się przydarzyć w każdym urządzeniu i o niczym nie świadczy. Dopiero z dużej ilości powtarzającej się tej samej usterki można wyciągać wnioski. 

Robisz się nudny i rozmowa z Tobą jest stratą czasu.

2 hours ago, don111 said:

Plazmy nie są prehistorią i były znacznie mniej podatne na wypalenia od Oled, zwłaszcza Pioneer. Kuro sprzed 12 lat odbiera lepiej od tych wszystkich LED i może nawet też Oled, jeśli chodzi o plastykę obrazu, mimo że ma minimalnie gorszą czerń (aż do 0 się nie wygasza, ale prawie). 

Nieprawda. Mam oba (w tym najlepszy Kuro jaki kiedykolwiek wyprodukowano - PRO-101FD Elite Signature Series) i mój C8 jest po prostu lepszy praktycznie w każdej dziedzinie.

Edytowane przez jackk

Pisałem o lepszej plastyce obrazu, którą plazmy mają jedyną w swoim rodzaju. Oledowi bliżej jednak 'charakterem' obrazu do lcd niż do plazmy, nie licząc tego że każdy piksel świeci sam. Przewagą obecnych oled w obrazie jest na pewno 4k, większe rozmiary, HDR, wyższa jasność ogólna, procesory ruchu, których Kuro prawie nie miało (poza płynnym  24p do filmów). Niemniej nawet jak na obecne standardy to nadal super telewizory do filmów BD (24p). Gdyby Pioneer pracował przez te 12 lat dalej nad plazmami, to dziś myślę że nie byłoby czego zbierać u konkurencji. 

3 godziny temu, don111 napisał:

Pisałem o lepszej plastyce

Z miłośnikami OLED nie porozmawiasz. To jest fanatyczna sekta.

• Pokaż nowe odpowiedzi