Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Co ja poradzę że thrillery maja często nocne sceny 😁aaaa i sci fi też uwielbiam.....kosmos jest czarny 😋

Edytowane przez Ajothe
4 minuty temu, Bobcat napisał:

Nigdy nie mówiłem o "kozackiej czerni", a jedynie że jest wystarczająca i że nie stwierdzam jej niedostatku.

To świetnie, bo panowie z rtings.com przyznali Twojemu modelowi za lokalne wygaszanie, czyli właśnie za czerń 1,5 punktu (dla porównania OLED 10 punktów).

I właśnie na potwierdzenie tego jest ten link z filmami z rtings.com:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie z jakiś laboratoriów, naciągaczy, jakiegoś kłamcy i oszusta Vincenta, tylko właśnie z rtings.com. A dlatego bo:

W dniu 18.09.2021 o 14:31, Bobcat napisał:

Ale cenię sobie również opinie autorytetów, a RTINGS.com do takich się zalicza.

Ukryta Zawartość

5 minut temu, Ajothe napisał:

Zrób co możesz żeby kupić oleda, a będziesz w szoku 😁

W szoku nie będę. U rodziny i znajomych są OLED-y i mam okazję je oglądać. 

Wiem że nic nie jest wieczne. Jeżeli w jakiejś (na chwilę obecną niesprecyzowanej) przyszłości stanę wobec kupna nowego telewizora - to wybierając spośród dzisiejszej oferty rynkowej byłby to MiniLED, konkretnie: QNED. Płacenie 13500 zł za 55" QD-OLED uważam za fanaberię dla której nie sposób znaleźć uzasadnienia. No dobra: to cena nowości. Stanieje. Do ilu? Niechby do 10000 zł. Nadal kosmos. 

Nie 13 tysięcy, a 8299 -  Samsung QD-OLED 55 cali:

Ukryta Zawartość

a jak dobrze poszperać to już za 7799 zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez konradskala
9 minut temu, konradskala napisał:

bo panowie z rtings.com przyznali Twojemu modelowi za lokalne wygaszanie, czyli właśnie za czerń 1,5 punktu

To jest ocena działania układu Local Dimming a nie czerni. Sam pisałem w obszernych własnych uwagach że można mieć zastrzeżenia do jego działania. Ale są to sytuacje sporadyczne.

Generalnie na codzień nie ma żadnego problemu,żadnego dyskomfortu oglądania i ta ocena 1.5 problemem również nie jest.

2 minuty temu, konradskala napisał:

Nie 13 tysięcy, a 8299

2 minuty temu, konradskala napisał:

jak dobrze poszperać to już za 7799 zł

Chwilowe promocje. Prawdopodobnie egzemplarze z ekspozycji. Lub wychwycone przez kontrolę techniczną z usterkami i naprawione.

38 minut temu, Ajothe napisał:

To jest tv dla świadomych użytkowników.

Chcę mieć komfort wewnętrzny że włączam i oglądam. A nie że jakiś dobry duszek siedzi mi koło ucha bez przerwy powtarza: uważaj, uważaj, UWAŻAJ

16 minut temu, Bobcat napisał:

Chwilowe promocje. Prawdopodobnie egzemplarze z ekspozycji. Lub wychwycone przez kontrolę techniczną z usterkami i naprawione.

Dlaczego chwilowe? Zresztą co za różnica, cena jest ceną.

I skąd domniemanie o jakiś ex-demo lub pousterkowych?

Jest napisane: Stan produktu: nowy, albo: Na stanie (może być zamówiony). Zamawiają naprawiane?

Edytowane przez konradskala
7 minut temu, konradskala napisał:

skąd domniemanie o jakiś ex-demo lub pousterkowych?

Bo tylko takie trafiają na tego typu krótkookresowe super-promocje.

18 minut temu, Bobcat napisał:

Chcę mieć komfort wewnętrzny że włączam i oglądam. A nie że jakiś dobry duszek siedzi mi koło ucha bez przerwy powtarza: uważaj, uważaj, UWAŻAJ

Jakoś po 4000 godzin pracy OLED i bez dobrego duszka nic się nie wypala.

13 minut temu, konradskala napisał:

Jakoś po 4000 godzin pracy OLED i bez dobrego duszka nic się nie wypala.

Ja natomiast oglądam również sporo programów informacyjnych z ich paskami. Mam wypalenia gwarantowane. 

20 minut temu, Bobcat napisał:
28 minut temu, konradskala napisał:

skąd domniemanie o jakiś ex-demo lub pousterkowych?

Bo tylko takie trafiają na tego typu krótkookresowe super-promocje.

Jeśli jutro mają czynne to z ciekawości zadzwonię i zapytam.

6 minut temu, Bobcat napisał:

Ja natomiast oglądam również sporo programów informacyjnych z ich paskami. Mam wypalenia gwarantowane.

Ja także, wreszcie dorobiłem się kablówki. Ta rozdzielczość, obraz i kolory - coś pięknego. Szczególnie na tych programach informacyjnych z paskami. Nie mogę oderwać wzroku.

6 godzin temu, konradskala napisał:

Ja także, wreszcie dorobiłem się kablówki. Ta rozdzielczość, obraz i kolory - coś pięknego. Szczególnie na tych programach informacyjnych z paskami. Nie mogę oderwać wzroku.

Rozumiem że żartujesz. Kablówka to kaszana jeśli chodzi o jakość.

16 godzin temu, J.Jerry napisał:
22 godziny temu, Maju napisał:

Od lat uczą nas producenci że dodają te "ważne części jakości" które są w stanie w miarę tanio poprawić albo wmówić że jest to nam już w tej chwili potrzebne.
Do HDR trzeba jasnych ekranów (OLED wielu wystarcza), bo bazuje na jasności, ale już do oglądania z satelity, kablówek czy naziemnej to kwiatek do kożucha tak jak to całe 8K.  😉

Najbardziej lubię czytać jak to producenci się nie znają, robią bez sensu, ale na szczęście jest parę osób, które wiedzą lepiej i lepiej zrobią. Niepraktyczne tryby fabryczne, jakieś opinię o technologiach jakby tam nikt nie planował, nie sprawdzał, nie badał tylko coś tam robią, a dopiero na forum powstają prawdziwie użyteczne rozwiązania. Ja uważam, że te wszystkie rozwiązania istnieją w celu podniesienia sprzedaży, konkurencji, czyli klient chce takich rozwiązań chociaż jak ktoś nie chce, to mogą być oceniane słabo.

Na przyszłość proponuję z uwagą czytać to co piszę.

A WCALE nie napisałem że "producenci się nie znają, robią bez sensu" tylko tyle że robią to co im się bardziej opłaca by: "w miarę tanio poprawić". Inna sprawa że potem usiłują "wmówić że jest to nam już w tej chwili potrzebne".
W dalszym tekście posta jest uzasadnienie tej opinii.....nie będę się powtarzał, w każdym razie nie dawałem tam nie podawałem tam recepty na "prawdziwie użyteczne rozwiązania" bo jej nie znam.

16 godzin temu, J.Jerry napisał:

Te całe 8k może nie jest za dobre, ale potem będzie 100k i da możliwości o których dziś nikt nie pomyśli. Taka jest wada rozwoju, że po drodze sporo rozwiązań odpadnie za jakiś czas. Kiedyś były kineskopy Sony i co? dalej trzeba zostać przy tym, bo to ideał był, a może trzeba iść dalej w LCD, LED, OLED zanim powstanie coś naprawdę dobrego.

Istnieją technologie które zapewniają większy postęp w jakości niż te wykorzystywane (wymienione).
Właśnie z racji ekonomicznych nie są wprowadzane do masowej produkcji.
Od lat wiadomo że używane technologie dochodzą do granicy tego co nam mogą dać stąd tworzy się hybrydy OLED i LED by wykorzystanie tych technologii przedłużyć.

Nie wiem czy wiesz czym jest 8K (tylko większą rozdzielczością) skoro piszesz coś o 100K.
Jeżeli będą zwiększać rozdzielczości ponad te 8 to tylko po to by wprowadzić telewizję trójwymiarową.....TYLKO do tego zwiększanie rozdzielczości może nam się przydać.  😉 

15 godzin temu, konradskala napisał:

A większe rozdzielczości? Czemu nie, są gdzieś nagrania 16K. Tyle, że telewizor ukazujący taką rozdzielczość powinien mieć tak ze 450 cali. Widzisz to w domu?

Trzeba dodać że przy takim gigancie należałoby siedzieć w odległości ok. metra by zauważyć korzyści jakie ta rozdzielczość daje. A to kompletny bezsens!!

10 godzin temu, J.Jerry napisał:

Problem polega na tym, że od wielu lat nic się właściwie nie zmieniło poza dążeniem do lepszych rozdzielczości i kolorów, ale nadal trudno pomylić okno z tv.

O widzisz jak ładnie uzasadniłeś to o czym pisałem.....producentom drożej wychodzi poprawianie np. kolorów, kontrastu a taniej zwiększanie rozdzielczości czy jasności.....stąd to wciskanie nam 8K chociaż dziecko powinno wiedzieć że na małym ekranie nic to nam nie daje.

10 godzin temu, J.Jerry napisał:

Robienie balona ma być sposobem na zyski?

Jednak naiwny jesteś.....a choćby napisy HDR na telewizorach świecą niczym świeczka, a stosowanie 60 Hz matryc w telewizorach (seriach) w których były 120 tylko dlatego że upłynniacze poprawili i można było z 3D uciec...wprowadzenie do małych telewizorów rozdzielczości 4k (40") choć dziecko powinno wiedzieć że tam to nie ma ŻADNEGO sensu.....dalej mam wymieniać?

15 godzin temu, konradskala napisał:

dzisiaj jest QD-OLED i robi dokładnie to samo - nie ma żadnego telewizora z lepszym obrazem.

Niby micro LED zapewnia jeszcze lepszy obraz i ma większy potencjał rozwoju.....tylko że to na razie nisza i te ich ceny nie chcą spadać.

O widzę że podałeś link do cen tych telewizorów....  😉

Edytowane przez Maju

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

7 godzin temu, konradskala napisał:

Dlaczego chwilowe? Zresztą co za różnica, cena jest ceną.

I skąd domniemanie o jakiś ex-demo lub pousterkowych?

Jest napisane: Stan produktu: nowy, albo: Na stanie (może być zamówiony). Zamawiają naprawiane?

Przecież wszystko co tu głosi opiera na domniemaniach, mało sensownych....z tego co pisze pośrednio wynika że warto kupować telewizory tylko wtedy gdy nie są objęte promocją.

Nie wiedziałem o tym kupując w promocji Leda (zapakowany fabrycznie) który za jakiś czas (niestety po gwarancji) wykazał niemal wszystkie wymienione tu przez kogoś wady LCD.....ech ta moja nieświadomość.  😉

I patrzcie państwo jak ci z LG niczego się nie boją, dalej produkują matryce OLED choć one takie zawodne, tak się "masowo" wypalają....nawet można znaleźć w internecie filmiki z tymi wypaleniami, strach się bać......ale by się tak bać trzeba mieć coś, "duszka" co "siedzi koło ucha bez przerwy powtarza: uważaj, uważaj, UWAŻAJ."   .   :)))))

Edytowane przez Maju

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

7 godzin temu, konradskala napisał:

Jeśli jutro mają czynne to z ciekawości zadzwonię i zapytam.

I na pewno Ci powiedzą. Prawdę, całą prawdę i tylko prawdę.

O święta naiwności!

Dodzwoniłem się. Telewizory pochodzą z legalnej dystrybucji i są całkiem nowe. Oczywiście nie omieszkałem zapytać o naklejki na matrycy, ewentualne ślady rozkręcania na śrubach, datę produkcji, oryginalne papiery czy przebieg, który sprawdzę w menu serwisowym zaraz po otwarciu pudła itd. I zostałem ponownie zapewniony, że to są dziewicze telewizory, oryginalnie zamknięte i mogę sprawdzać co tylko chcę. Ponadto za kilka dni przyjeżdża nowa dostawa.

Piszę o sklepie sprzedającym QD-OLED 55S95B za 8299 zł, do kolejnej firmy sprzedającej taniej, bo za 7.999 zł zadzwonię w poniedziałek - dzisiaj nie pracują.

8 godzin temu, Maju napisał:

Niby micro LED zapewnia jeszcze lepszy obraz i ma większy potencjał rozwoju.....tylko że to na razie nisza i te ich ceny nie chcą spadać.

O widzę że podałeś link do cen tych telewizorów....

Może tak, może nie... kiedyś zobaczymy co prezentuje MicroLED.

Albo i nie zobaczymy nigdy, bo jeśli ten 110 cali potanieje o połowę, a ta połowa o kolejną połowę to i tak będzie kosztował z wyjściowych 730 tys. jakieś 180 tys.

Pociechą może być zapowiadany do sprzedaży 76 cali za 400 tys.

Edytowane przez konradskala
8 godzin temu, Maju napisał:

I patrzcie państwo jak ci z LG niczego się nie boją, dalej produkują matryce OLED choć one takie zawodne, tak się "masowo" wypalają....nawet można znaleźć w internecie filmiki z tymi wypaleniami, strach się bać

Nie wiem jak Samsung, ale LG daje 5 lat gwarancji na telewizory serii G2 we wszystkich rozmiarach.

21 minut temu, konradskala napisał:

Nie wiem jak Samsung, ale LG daje 5 lat gwarancji na telewizory serii G2 we wszystkich rozmiarach.

Z tym że na wypelenia nie ma gwarancji. Można przyjąć że matryce będą świecić długo i tu problemu nie ma, kwestia jak będą wyglądały po dłuższym użytkowaniu. Na pewno są to tv dla świadomego użytkownika, jak ktoś ogląda często programy informacyjne albo usypia przy włączonej telewizji to po kilku latach a może i miesiącach, na pewno będzie widać tego efekty. 

41 minut temu, konradskala napisał:

Telewizory pochodzą z legalnej dystrybucji

A kto mówi że robią coś nielegalnego? 

42 minuty temu, konradskala napisał:

są całkiem nowe

Wyprodukowany dwa tygodnie temu i naprawiany w zeszłym tygodniu też jest "całkiem nowy".

Na logikę: jeśli są chętni kupić za 13500 - kto przy zdrowych zmysłach obniży cenę do 9000? 

Albo nie ma w ogóle zainteresowania i obniżka ceny jest wymuszona.

Moja dobra żona dziś rano na bazarze. Jakaś babina sprzedaje jajka. Żona pyta: "świeże są te jajka?". "Ależ oczywiście, świeżutkie". No więc kupiliśmy. 

W drodze powrotnej zapytałem jakiej odpowiedzi oczekuje pytając sprzedawcę czy jajka są świeże? Że odpowie "ależ skądże, sztuka w sztukę stare, śmierdzące zbuki"?

No więc Twoje pytania i uzyskane na ich podstawie informacje mają taką samą wartość jak pytanie mojej żony o świeżość jajek.

55 minut temu, konradskala napisał:

Pociechą może być zapowiadany do sprzedaży 76 cali za 400 tys.

Dla kogo pociechą? 

Porozmawiamy gdy będzie 55" za 6000 zł1

13 minut temu, don111 napisał:

Z tym że na wypelenia nie ma gwarancji. Można przyjąć że matryce będą świecić długo i tu problemu nie ma, kwestia jak będą wyglądały po dłuższym użytkowaniu. Na pewno są to tv dla świadomego użytkownika, jak ktoś ogląda często programy informacyjne albo usypia przy włączonej telewizji to po kilku latach a może i miesiącach, na pewno będzie widać tego efekty. 

Właśnie na panel i wszystko co z nim związane (martwe czy świecące bad piksele, wypalenia czy cokolwiek innego) jest ta gwarancja w serii G2 i Z2

Ukryta Zawartość

Czytając szczegóły:

Gwarancją objęte są wyłącznie uszkodzenia i wady powstałe z przyczyn tkwiących w sprzedanym urządzeniu. Nie są objęte gwarancją uszkodzenia powstałe z przyczyn zewnętrznych, jak np.: mechaniczne, spowodowane zjawiskami atmosferycznymi, zanieczyszczenie, zalanie, a także uszkodzenia powstałe wskutek użycia niewłaściwych materiałów eksploatacyjnych (np. środków czyszczących), wynikłe w procesie nieautoryzowanej aktualizacji lub zmiany oprogramowania wewnętrznego urządzenia.

Ukryta Zawartość

17 minut temu, Bobcat napisał:
59 minut temu, konradskala napisał:

Telewizory pochodzą z legalnej dystrybucji

A kto mówi że robią coś nielegalnego? 

59 minut temu, konradskala napisał:

są całkiem nowe

Wyprodukowany dwa tygodnie temu i naprawiany w zeszłym tygodniu też jest "całkiem nowy".

Przecież pisałem czego się dowiedziałem - fabrycznie, oryginalnie zapakowane i zamknięte pudło. A w środku nowy nieużywany i nienaprawiany telewizor.

20 minut temu, Bobcat napisał:

Na logikę: jeśli są chętni kupić za 13500 - kto przy zdrowych zmysłach obniży cenę do 9000? 

13500 to była cena 65 cali, a 55.

A dzisiaj 65 cali kosztuje 12.999, a 55 cali np. 8.299.

Właśnie na panel i wszystko co z nim związane (martwe czy świecące bad piksele, wypalenia czy cokolwiek innego) jest ta gwarancja w serii G2 i Z2

Ukryta Zawartość

Czytając szczegóły:

Gwarancją objęte są wyłącznie uszkodzenia i wady powstałe z przyczyn tkwiących w sprzedanym urządzeniu. Nie są objęte gwarancją uszkodzenia powstałe z przyczyn zewnętrznych, jak np.: mechaniczne, spowodowane zjawiskami atmosferycznymi, zanieczyszczenie, zalanie, a także uszkodzenia powstałe wskutek użycia niewłaściwych materiałów eksploatacyjnych (np. środków czyszczących), wynikłe w procesie nieautoryzowanej aktualizacji lub zmiany oprogramowania wewnętrznego urządzenia.

Faktycznie wygląda to na gwarancję na wypalenia. Możliwe że panele Oled są już tak tanie w produkcji, że mogliby wymienić nawet duży % paneli, a i tak wyjdą na swoje. 

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, konradskala napisał:

Przecież pisałem czego się dowiedziałem - fabrycznie, oryginalnie zapakowane i zamknięte pudło. A w środku nowy nieużywany i nienaprawiany telewizor.

A jak naprawiany już w fabryce? Bo go własna kontrola techniczna najpierw odwaliła? 

Logika Drogi Watsonie: nikt nie obniży ceny o ponad 40% ot tak sobie, w przypływie dobrego humoru. 

25 minut temu, Bobcat napisał:

No więc Twoje pytania i uzyskane na ich podstawie informacje mają taką samą wartość jak pytanie mojej żony o świeżość jajek.

Mogę kupić i po 14 dniach odesłać, bez podania przyczyny.

P.S. Zwracałeś kiedyś jajka pa dwóch tygodniach?

2 minuty temu, Bobcat napisał:

A jak naprawiany już w fabryce? Bo go własna kontrola techniczna najpierw odwaliła? 

To fabryka naprawia telewizory?

1 minutę temu, konradskala napisał:

Zwracałeś kiedyś jajka pa dwóch tygodniach?

Telewizor nie służy do jedzenia 

I kupuje się go na dłużej niż 2 tygodnie.

Teraz, konradskala napisał:

Odrzuty własnej kontroli technicznej ż linii produkcyjnej - oczywiście.

5 minut temu, Bobcat napisał:

Logika Drogi Watsonie: nikt nie obniży ceny o ponad 40% ot tak sobie, w przypływie dobrego humoru. 

Marża pewnie nie dochodzi do 40%, możliwe że to egzemplarze z jakiejś zachodniej sieci marketów.  Sprawdziłbym czy dystrybucja PL, ale w przypadku TV to nie ma znaczenia o ile  dobrze kojarzę, obowiązuje europejska gwarancja na terenie danego kraju.

3 minuty temu, Bobcat napisał:

Nikt?

Mój C1 kosztował mnie 6 tyś. Kupiony listopad 2021, produkcja listopad 2021. Nówka, nieśmigana. Jak chcesz to sprawdź cenę wyjściową i policz sobie procenty.

7 minut temu, Bobcat napisał:

Odrzuty własnej kontroli technicznej ż linii produkcyjnej - oczywiście.

To jak wg Ciebie naprawia się matryce? Rozkleja, naprawia i skleja?

8 minut temu, don111 napisał:

Marża pewnie nie dochodzi do 40%, możliwe że to egzemplarze z jakiejś zachodniej sieci marketów.  Sprawdziłbym czy dystrybucja PL, ale w przypadku TV to nie ma znaczenia o ile  dobrze kojarzę, obowiązuje europejska gwarancja na terenie danego kraju.

Jak ktoś z Was mieszka w Łodzi może sprawdzić na własne oczy. Dzisiaj w południe rozmawiałem z handlowcem, ale nie przyszło mi do głowy zapytać z jakiej to sieci ani gdzie są składane. Normalna dystrybucja nowych telewizorów.

49 minut temu, konradskala napisał:

To jak wg Ciebie naprawia się matryce? Rozkleja, naprawia i skleja?

Kto powiedział że chodzi o uszkodzone matryce? 

• Pokaż nowe odpowiedzi