Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

20 minut temu, Bobcat napisał:

Czy cały dostępny materiał 4K jest Dolby Vision, 60 fps, Wide Color Gamut? 

Nie? To dlaczego oczekujesz że 8K musi mieć wszystko?

Oczywiście, że nie cały.

Ale na płytach 4K UHD Bluray JEST bez problemu dostępny w maksymalnej możliwej jakości przepływu w zakresie 60-90MB/s, zarówno w Dolby Vision albo HDR.

Natomiast dostępne 8K ledwo zbliża się do połowy tych wartości. To takie 8K dla miłośników MP3.

20 minut temu, Bobcat napisał:

Ważniejsza treść czy forma? Mnie śmieszy Flip i Flap. Biało-czarny. Dźwięk mono

Też nie ma w 8K.

Mówimy o przyszłościowej, już dzisiaj 4-ro letniej technologii z naj-naj obrazem. A jak ma być naj-naj to chcę to obejrzeć.

9 minut temu, Maju napisał:

Dla uzyskania jako takiej korzyści wskazane jest 0.9 m.....

Ale możesz usiąść i oglądać z większej odległości. Przecież jakość będzie lepsza. Będzie Ci się milej oglądać, wszystkie zalety 8K będziesz widział. Podprogowo 🙂

Edytowane przez konradskala
19 minut temu, konradskala napisał:

Podprogowo 🙂

Wydaje Ci się drwisz ze mnie. Błąd. Wyśmiewasz NHK.

Zapewne sądzisz że znasz się na 8K lepiej niż jego twórcy.

8 minut temu, Bobcat napisał:

Wydaje Ci się drwisz ze mnie. Błąd. Wyśmiewasz NHK.

Zapewne sądzisz że znasz się na 8K lepiej niż jego twórcy.

Chętnie obejrzę ten japoński kanał. Jakie warunki muszę spełnić, żeby obejrzeć u siebie w domu?

46 minut temu, konradskala napisał:

Chętnie obejrzę ten japoński kanał. Jakie warunki muszę spełnić, żeby obejrzeć u siebie w domu?

Niestety musisz obejść się smakiem. Jest nadawany w satelity BSAT 4A który wisi na pozycji 110.0E, a więc u nas jest pod linią horyzontu, czyli niedostępny. 

Za to możesz oglądać turecki TRT 8K, nadawany z satelity Turksat 3A, pozycja 42.0E. U nas widoczny nisko, 15o nad linią horyzontu. Konieczna antena o średnicy 1.5 m wycelowana w zupełnie innym kierunku niż powszechne u nas, odbierające z Hotbirda (+ Astry). Jeśli jesteś zainteresowany - odezwij się na priv, dam Ci kogoś kto taką założy.

Jestem zainteresowany, czemu nie, ale dla jednego tureckiego kanału mało opłacalne jest specjalnie zakładać taką czaszę. Jeszcze żeby tam było coś ciekawego (dla mnie) do pooglądania to może bym się skusił. No chyba, że jest jeszcze coś "nie-tureckiego" w 4K?

Na tej samej pozycji 42.0E masz również drugiego satelitę: Turksat 4A, nadającego kanał TRT 4K. Zarówno 8K, jak i 4K są FTA.

Jeśli więc jesteś zainteresowany - odezwij się. On działa w Warszawie i okolicach. Nie wiem gdzie mieszkasz, tak że nie jestem w stanie zagwarantować czy będzie chciał pojechać np. na Śląsk albo do Gdańska. Choć i o to mogę go spytać.

Tłumaczę o co chodzi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To powinno wyjaśnić dlaczego potrzebujemy większej rozdzielczości.

Sprawdźcie z daleka jaka jest różnica...czy będą identyczne napisy.

Ukryta Zawartość

Zabrakło jeszcze 30dpi....

Weź sobie ten sam obrazek full hd i 4k i baw się w przybliżanie i oddalanie telefonu...

20 godzin temu, konradskala napisał:

Chętnie obejrzę ten japoński kanał.

Nadają coś na Europę z satelity....w HD lub (kiedyś było, teraz nie sprawdzałem) SD do wyboru.    🙂

Nie nadają nawet w 4K.....pewnie jakieś niedopatrzenie.   :)))

Co do stwierdzenia: "sądzisz że znasz się na 8K lepiej niż jego twórcy",  latami wklejałem mu link (niżej) a on i tak nie zrozumiał (nie przyjął do wiadomości) że te "podprogowe" rewelacje są w tym tekście zawarte.....nie docierają do niego te zależności (wielkość ekranu-odległość oglądania-rozdzielczość) które przy obecnych wielkościach ekranu decydują o tym że 8K nie ma sensu....on o naszym wyśmiewaniu NHK pisze, odwraca kota ogonem jak zwykle.

Ciekawe że nigdy tego nie cytował na co się powołuje!!

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, J.Jerry napisał:

Tłumaczę o co chodzi....

10 godzin temu, J.Jerry napisał:

To powinno wyjaśnić dlaczego

Nie tłumacz oczywistości.....lepiej sam przeczytaj (w linku wyżej) jak to się ma do telewizji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Maju

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Dzisiaj szkoda strzępić sobie języka na pogaduchy o 8K. Trzeba uczciwie przyznać, że ma potencjał i jest do wykorzystania na dużych przekątnych telewizorów czy wyświetlania obrazu z projektorów. Niestety z braku dostępności kanałów telewizyjnych (jeden w Europie i jeden w Japonii + skompresowane filmiki na Youtube) nie widzę sensu dalszej polemiki. Może spotkamy się za kilka lat, będzie coś konkretnego w ofercie oprócz telewizorów, to pogadamy...

W dniu 24.08.2022 o 09:21, konradskala napisał:

W najbliższy weekend wieczorem planuję obejrzeć w gronie przyjaciół jakieś filmy. Telewizor 8K będzie. Masz może informacje o dostępnych tytułach 8K?

Z braku dostępnych materiałów proponuję wybrać dobry film akcji i upscalować do 8k 🙂 Możesz podać przekątną tv i szerokość kanapy oraz ilu was będzie? Proponuję usiąść na przeciwko tv we trzech lub więcej, o ile kanapa pozwoli i komentować na głos, wtedy nic wam nie umknie 🙂 Miłej zabawy. Bez spiny 🙂

3 godziny temu, konradskala napisał:

będzie coś konkretnego w ofercie oprócz telewizorów

Producenci filmowi mówili: chętnie produkowalibyśmy materiał w 8K, ale nie ma na czym oglądać.

Producenci telewizorów mówili: chętnie produkowalibyśmy odbiorniki 8K, ale nie ma co oglądać.

Ktoś musiał przerwać to błędne koło, zrobić pierwszy krok. I byli to producenci telewizorów. Chwała im za to.

Piłka znajduje się po stronie filmowców.

10 minut temu, Bobcat napisał:

Producenci filmowi mówili: chętnie produkowalibyśmy materiał w 8K, ale nie ma na czym oglądać.

Producenci telewizorów mówili: chętnie produkowalibyśmy odbiorniki 8K, ale nie ma co oglądać.

Ktoś musiał przerwać to błędne koło, zrobić pierwszy krok. I byli to producenci telewizorów. Chwała im za to.

Popularny tv 65' + system audio z Dolby Atmos i zgodnie z zaleceniami producentów projekt zamknie się na 4m kwadratowych. Miłej zabawy (przednie sufitowe wyjdą za tv) 🙂

Edytowane przez Kayko
Godzinę temu, Bobcat napisał:

I dobrze, niech będą telewizory 8K, lepsze i coraz tańsze - jestem za.

Gorzej trochę z filmowcami...O ile na rozwój technologii (8K, Miniled czy QD-OLED) poszło pewnie kilka miliardów dolarów, trochę czarno widzę podobne (jak nie większe) nakłady finansowe na sprzęt studyjny.

1 godzinę temu, konradskala napisał:

Gorzej trochę z filmowcami...O ile na rozwój technologii (8K, Miniled czy QD-OLED) poszło pewnie kilka miliardów dolarów, trochę czarno widzę podobne (jak nie większe) nakłady finansowe na sprzęt studyjny.

A nie wydaje Ci się że w miarę jak telewizory (oraz infrastruktura transmisyjno-nadawcza) 8K będą się upowszechniać a mainstream filmowy nadal ociągać z produkcją filmów w tej rozdzielczości - pojawi się jakiś - nie wiem jak to nazwać: królik z kapelusza? czarny koń? gość znikąd? I zechce zagospodarować tę niszę i stworzyć podaż dla zaspokojenia popytu, którego tamci żlekceważyli?

Wiem. W tle są miliardy dolarów. To nie musi być prywatny entuzjasta czy szaleniec. To mogą być np. producenci chińscy. Ze wsparciem państwa. Stworzą na rynek dużą ofertę 8K, która będzie przy okazji przemycała ich propagandę. Uważasz taki scenariusz za nierealny?

Nie jestem w stanie odpowiedzieć czy takie rozwiązanie jest możliwe. Nie mam szklanej kuli... Myślę, że prędzej Chiny pójdą w elektrownie atomowe, bomby atomowe, budowę potężnych kompleksów produkcyjnych, zwiększenie możliwości pozyskiwania paliw, wody itp. Generalnie w grube interesy. Poza tym nawet w Chinach 8K (jeśli będzie) to na pewno nie będzie tanie i z pewnością nie będzie skierowane do szerokiej rzeszy mieszkańców tego kraju. Choćby ze względu na duże rozwarstwienie społeczne.

Wiem, pięknie wyglądają drapacze chmur ze szkła i rozświetlone w nocy metropolie, ale naprawdę sytuacja nie wygląda tak różowo. Chiny kiedyś awansują do gospodarczej potęgi, natomiast w tej chwili to wciąż kraj rozwijający się, pretendujący jedynie do rangi kraju rozwiniętego. A gospodarcza potęga wcale nie oznacza automatycznego rozwoju społecznego, socjalnego itd. Nie znam dokładnych danych, ale pomimo ogromniej populacji, procentowy udział w produkcji osób z wykształceniem średnim (obojętnie jakim) jest bardzo niski i wynosi może 35%. Dla krajów rozwiniętych udział ten sięga blisko 75%, a nawet dużo więcej - Japonia, Niemcy, USA ok 90%.

A oznacza to, że chińskie firmy nadal są uzależnione od technologii, którą muszą importować z krajów rozwiniętych oraz zmuszone do przenoszenia produkcji do tańszych lokalizacji np. do Wietnamu.

I przekłada się to na zarobki, możliwości rozwoju, poziomu życia - np. zakupu telewizora 8K itd. 

W każdej firmie, fabryce, takim czy innym interesie, a właściwie w całej gospodarce najważniejszy jest kapitał ludzki. Aby Chiny stały się gospodarką o wysokich dochodach i równych szans, muszą jeszcze bardzo dużo zainwestować w kadry, pracowników, rozwój itd. A taki proces lubi potrwać i nie zmienia sytuacji z dnia na dzień.

8 godzin temu, konradskala napisał:

Dzisiaj szkoda strzępić sobie języka na pogaduchy o 8K. Trzeba uczciwie przyznać, że ma potencjał i jest do wykorzystania na dużych przekątnych telewizorów czy wyświetlania obrazu z projektorów.

Przecież duże przekątne to spadek gęstości pixeli.

Jaką rozdzielczość mają przedmioty wokół nas, a jaką mają w tv - ciężką będzie temu wyzwaniu sprostać. Być może tv staną się przeżytkiem, bo takiemu wyzwaniu sprosta lepsza technologia.

Moim zdaniem żeby podnieść jakość potrzeba jest bardzo dużych przekątnych i bardzo dużej gęstości pixeli. Dziś są matryce 13 cali 4k...może potrzeba jeszcze więcej, a może to nigdy nie nastąpi, bo klient nie zapłaci za taki eksperyment.

1 godzinę temu, konradskala napisał:

Chiny kiedyś awansują do gospodarczej potęgi,

Dawno nie czytałem większej bzdury. Już w chwili obecnej #1 PKB na świecie.

2 godziny temu, konradskala napisał:

chińskie firmy nadal są uzależnione od technologii, którą muszą importować z krajów rozwiniętych

Największy PKB na świecie. Od niego największy procent na sektor Research & Development. Pogadamy za 10 lat. 

w Chinach 8K (jeśli będzie)

Telewizja państwowa CGTN już na studia, wozy transmisyjne i linie produkcyjne materiału 8K. 

Fakt, jeszcze tego nie nadają.

29 minut temu, Bobcat napisał:

Chiny kiedyś awansują do gospodarczej potęgi,

Dawno nie czytałem większej bzdury. Już w chwili obecnej #1 PKB na świecie.

Znowu mam złe dane...gdzie nie spojrzę wszędzie na pierwszym miejscu widzę USA a nie Chiny...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A PKB to takie wyliczenie sumarycznej ilości wszelkich produktów, usług, towarów czy dóbr wytworzonych na terenie danego państwa, także przez zagraniczne podmioty działające w tym państwie.

Ale suma tych miliardów czy bilionów dolarów PKB nie mówi nic o tym, które społeczeństwa są najbogatsze. Nie chce mi się dokładnie szukać i liczyć, ale jeżeli 20 bilionów dolarów wyprodukował kraj liczący 330 mln ludzi (USA), a 15 bilionów dolarów kraj który liczy 1,4 miliarda ludzi (Chiny), to na głowę jakieś 5 razy więcej wyrobił mieszkaniec USA.

Godzinę temu, J.Jerry napisał:

Przecież duże przekątne to spadek gęstości pixeli.

Tak, i możesz je zobaczyć przy odpowiedniej odległości.

Godzinę temu, J.Jerry napisał:

Moim zdaniem żeby podnieść jakość potrzeba jest bardzo dużych przekątnych i bardzo dużej gęstości pixeli.

I bardzo dużej cyfry w cenie...I bardzo dobrego źródła...

Zgadza, się dobrze myślisz. Tylko zauważ i jak masz ochotę sprawdź ceny, że "większe" telewizory 4K w rozmiarach 77, 88 czy 92 calach kosztują dość sporo, a później porównaj z cenami tych samych przekątnych w 8K.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez konradskala
43 minuty temu, Bobcat napisał:

Największy PKB na świecie. Od niego największy procent na sektor Research & Development. Pogadamy za 10 lat.

Bardzo chętnie. A tymczasem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Bobcat napisał:

Telewizja państwowa CGTN już na studia, wozy transmisyjne i linie produkcyjne materiału 8K. 

Fakt, jeszcze tego nie nadają.

Polemizowałbym czy to tak fajnie by było, żeby ten przekaz dotarł do Europy. Niestety, a może stety nie tak dawno ukazały się doniesienia o sianie chińskiej propagandy przez CGTN:

Ukryta Zawartość

a postępowanie zakończyło się odebraniem licencji na nadawanie:

Ukryta Zawartość

Chyba było za dużo tych pasków informacji rodem z TVP Info...

Zresztą oglądanie telewizji kontrolowanej przez Komunistyczną Partię Chin i mającej jeszcze inne wyroki za uszami raczej średnio mnie interesuje

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez konradskala
Godzinę temu, konradskala napisał:

Znowu mam złe dane...gdzie nie spojrzę wszędzie na pierwszym miejscu widzę USA a nie Chiny...

Country: United States

Real GDP (purchasing power parity)

$19,846,720,000,000 (2020 est.)

$20,563,590,000,000 (2019 est.)

$20,128,580,000,000 (2018 est.)

country comparison to the world: 2

Źródło: The World Factbook www.cia.gov

21 minut temu, Bobcat napisał:

Country: United States

Real GDP (purchasing power parity)

$19,846,720,000,000 (2020 est.)

$20,563,590,000,000 (2019 est.)

$20,128,580,000,000 (2018 est.)

country comparison to the world: 2

Źródło: The World Factbook www.cia.gov

Pod tymi wyliczeniami z roku 2018, 2019 i 2020 jest uwaga treści:

note: data are in 2017 dollars

Co to oznacza?

28 minut temu, konradskala napisał:

postępowanie zakończyło się odebraniem licencji na nadawanie:

Na platformie Canal+ mam.

CGTN (po angielsku)

CGTN Documentary (po angielsku)

CGTN F (po francusku)

CGTN E (po hiszpańsku)

CCTV 4 (po chińsku)

CNC World English (po angielsku).

Uprawiasz prymitywną propagandę w stylu TVP.

1 minutę temu, konradskala napisał:

Co to oznacza?

To sobie sam odpowiedz.

7 minut temu, Bobcat napisał:

Na platformie Canal+ mam.

CGTN (po angielsku)

CGTN Documentary (po angielsku)

CGTN F (po francusku)

CGTN E (po hiszpańsku)

CCTV 4 (po chińsku)

CNC World English (po angielsku).

No i co, będziesz tym szpanował?

8 minut temu, Bobcat napisał:

Uprawiasz prymitywną propagandę w stylu TVP.

Nie oglądam wcale TVP, ale jak Ty znasz ich styl to życzę dobrego odbioru.

10 minut temu, Bobcat napisał:
12 minut temu, konradskala napisał:

Co to oznacza?

To sobie sam odpowiedz.

note: data are in 2017 dollars

Nadal nie wiem, dane w dolarach z 2017 roku. Ale co to oznacza? Dlaczego z 2017 a nie np. z 2020?

Natomiast strona główna Banku Światowego nadal wskazuje na USA za 2021 rok jako nr 1

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

17 minut temu, konradskala napisał:

No i co, będziesz tym szpanował?

A co tu jest do szpanowania? Stwierdzam tylko że słaby ten "zakaz transmisji". Mało przekonujący.

Od szpanowania jesteś tutaj Ty. Nie obawiaj się konkurencji. Osiągnąłeś Level Master.

6 minut temu, konradskala napisał:

Natomiast strona główna Banku Światowego nadal wskazuje na USA za 2021 rok jako nr 1

Ukryta Zawartość

A CIA podaje jak w Factbook. 

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, Bobcat napisał:

Nie obawiaj się konkurencji. Osiągnąłeś Level Master.

O kurcze, nawet nie wiedziałem...

4 minuty temu, Bobcat napisał:

A CIA podaje jak w Factbook. 

Nie znam bardziej wiarygodnego źródła aniżeli Bank Światowy.

Podana przez Ciebie strona nie podaje roku 2021.

21 minut temu, konradskala napisał:

Nie znam bardziej wiarygodnego źródła aniżeli Bank Światowy.

CIA jest niewiarygodne? Może dla Ciebie bardziej wiarygodne jest SVR? Albo FSB? Albo GRU?

4 minuty temu, Bobcat napisał:

CIA jest niewiarygodne?

Jest, jest... nawet dzisiaj nie chcą powiedzieć kto im sprzątnął prezydenta w Dallas..

• Pokaż nowe odpowiedzi