Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

38 minut temu, Bobcat napisał:

Podświetlenie: 100 (na 100)

Mialem tak kiedys ,ustawione podswietlenie w tv LG NanoCell 86” wtedy to byl ich flagowiec 🤓 , tv ok ale cos znalazlem ze pozniej za bardzo mi przeszkadzalo i zmienilem tv. 

Wszystko to tez zależy od typu matrycy i samego tv. No ale wiadomym jest że im więcej światła tym gorzej dla czerni w lcd z tym, że to obowiązywało do pojawienia się lokalnego wielostrefowego wygaszania. Sprawa w temacie czerni od czasu kiedy miałem swój pierwszy lcd diametralnie się poprawiła dlatego wybrałem to zamiast oleda, z którym trzeba jednak uważać ponieważ nawet oglądanie filmów z pasami może być problemem. Oczywiście są systemy, które przygaszają mniej zużyte diody organiczne, ale jednak problem istnieje i jest pewne ryzyko z tym związane. Zresztą każda obecna technologia ma jakieś wady, no ale wybieramy pod siebie z pełną świadomością co komu pasuje.

2 godziny temu, max720 napisał:

Podświetlenie 100 ?

To już chyba tryb obrazu dynamiczny .

Czy naturalny ? Raczej nie 

W OLED w trybie HDR tak jest. Podświetlenie pikseli OLED 100. Telewizor sam tak przełącza. Natomiast jasność obrazu zazwyczaj to 47-52. A w SDR podświetlenie różnie, zależnie od trybu, może być 100 na "żywym" czy "sport" albo na przykład 65 na "filmaker".

25 minut temu, konradskala napisał:

W OLED w trybie HDR tak jest.

W LCD też tak jest. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 minuty temu, Piopio napisał:

W LCD też tak jest. 

Trudno żeby było inaczej. Po to jest tryb HDR żeby telewizor w pełni wykorzystał dobrodziejstwa tej technologii. Kwestia co się dzieje przy przekroczeniu w LCD optymalnych ustawień local dimmingu, uzyskanego wtedy kontrastu i jasności dla danego telewizora. Te testowe plansze, owszem, pokazują do jakich wartosci jasności może dojść matryca, ale także ukazują problemy przy celowym podbiciu jasności np. na filmie zrobionym do 1000 nit, a wyświetlanym np. na 1500.

Nie wiem jak jest w innych tv, ale w tym co testuję C845 tryby obrazu nie zmieniają tylko widocznych ustawień dla użytkownika. To znaczy że z trybu standard nie zrobimy kropka w kropkę dynamicznego nawet przy tych samych ustawieniach. Każdy z trybów da się oczywiście regulować w pewnych granicach, widełkach dla takowego. Telewizor nie posiada też wspomnianej tu opcji podświetlania matrycy tylko jasność oraz szereg opcji wpływających na czerń oraz kontrast. Opcji jest natomiast tyle, że idzie ustawić jak dla mnie preferowany obraz, czyli możliwie najwyższy kontrast, i czerń ale tak żeby nie gubić detali w ciemnych scenach.

Znacznie prościej, łatwiej i skuteczniej uzyskać dobry efekt w telewizorach LCD z matrycą VA. Te nalepsze jak nowy U8N maja kontrast natywny prawie 9500:1 co jest wynikiem 6-cio krotnie lepszym od najlepszych IPS. I skoro matryca już na starcie ma tak dobre parametry nie trzeba np. aż tak agresywnie wygaszać poszczególnych stref czy ingerować w obraz. Niby soft jest softem, ale przy na matrycach VA i IPS daje całkiem inne efekty. 

W dniu 1.06.2024 o 20:39, Bobcat napisał:
W dniu 1.06.2024 o 14:20, konradskala napisał:

Dobre pytanie. Właściwie jak się ma jedno do drugiego? Rozumiem, że local dimming niski, średni, wysoki jest "regulatorem" podświetlenia i bardzo wpływa na jakość obrazu, natomiast suwak jasności? Czy w bardzo jasnych LCD przekroczenie rozsądnej granicy np. rozjaśnia kolory?

Podświetlenie: 100 (na 100)

Jasność: 40 (na 100)

To moje ustawienia. Z doświadczenia wiem, że Podświetlenie powinno być max, Jasność - możliwie jak najniżej. Zmniejszenie pierwszego i podkręcenie drugiego powoduje pogorszenie kontrastu.   

Jasności nie powinno się w ogóle regulować, powinno się ją raz ustawić (najlepiej na jakiejś planszy testowej) w okolicy połowy, czasem trzeba zjechać o około 1/3 w zależności od sygnału HDMI i źródła (black level - low / normal, zależy czy sygnał idzie pełny czy RGB limited). Bo niektóre sprzęty różny sygnał przesyłają. 

Podświetlenia na max ? To dla mnie bardzo dziwne. A w jaki sposób regulujesz jasność panelu ? (nie "jasność" w ustawieniach) np wieczorem ?

Z mojego doświadczenia w LCD to podświetlenie zawsze najniższe jak się da, w korelacji z kontrastem. Bo w LCD parametry podświetlenie i kontrast dają bardzo zbliżony efekt. W LCD aby uzyskać możliwie najlepszą czerń to podświetlenie powinno być możliwie jak najniżej a kontrast jak najwyżej, to myślę każdy trochę siedzący w TV zauważył. Z tym że tak jest w przypadku TV bez wygaszania lokalnego a w przypadku tych z wygaszaniem ma to sporo mniejsze znaczenie, ale zawsze lepiej skorzystać z możliwie jak najlepszego natywnego kontrastu panelu. Bo będą sceny (no chyba że ktoś ma mini LEDa i to dobrze zoptymalizowanego) gdzie wygaszanie będzie mniej skuteczne np nocne niebo - tutaj nie ma szans aby nie było widać miejscami trochę więcej chmurek, które nie będą wygaszane i wtedy kontrast natywny panelu ma znaczenie. 

Co do Local Dimming średni, niski, wysoki - to mogę się z grubsza wypowiedzieć jak to działa w Samsungu Q80R. Wysoki musi być włączony aby działał HDR właściwie, czyli to oznacza automatyczne włączenie się HDR po wykryciu tego formatu i automatyczne ustawienie podświetlenia na max. (można zjechać), drobne detale w czerni są jasne i wyraźne, w trudnych scenach może być widać trochę chmurki. Średnie/standardowy - działa w zasadzie prawie tak samo jak wysokie lub obraz jest ale z tego co pamiętam to w trybie HDR nie ustawia na max podświetlenia, a ciemne sceny są lekko ciemniejsze od trybu max.  generalnie mało się ten tryb różni od max i ten tryb mam wybrany, tak już zostało. Tryb niski - nie podobał mi się, bardzo ściemniał obraz w ciemnych scenach aby wszystkie drobne detale były widoczne i  i w mniejszym stopniu wygaszał się do zera aby zachować te detale.  Na mini ledach będzie pewnie podobnie z tymi trybami, tylko blooming mniejszy z uwagi na większą liczbę stref. Tak czy inaczej - kontrast natywny panelu ma nadal znaczenie w LEDach, ustawienie podświetlenia wyżej - zwieksza jasność ale pogarsza jednocześnie najniższą czerń jaką jest w stanie wyświetlić panel.

Pogorszenie czerni wraz z jasnością w mini led praktycznie nie występuje można mieć jasny wręcz świecący biały napis i wokoło czarne. Jeśli chodzi o tzw blooming to on jest tak niski, że go nie wiedzę w moim egzemplarzu.  Natomiast efekt ten widziałem bardzo wyraźnie na podobnym pułapie cenowym w Hisense i to mnie zniechęciło do zakupu.

Edytowane przez malikali
6 godzin temu, don111 napisał:

Podświetlenia na max ? To dla mnie bardzo dziwne. A w jaki sposób regulujesz jasność panelu ? (nie "jasność" w ustawieniach) np wieczorem ?

Oglądam właściwie tylko wieczorem, głównie w HDR lub Dolby Vision. Podświetlenie pikseli OLED jest na max czyli 100, kontrast także, natomiast jasność obrazu to 47. Tak jest w trybie Filmaker, którego używam dla większości filmów oraz  w każdym innym trybie przy materiale HDR lub Dolby Vision. Ale pomimo podobnych ustawień w obrębie tych trzech suwaków, to w trybie np. "Kino" albo "Kino domowe" - na nich obraz jest jaśniejszy, gdyż ustawienia choćby gammy są inne i dlatego podbija obraz. Ponadto we wszystkich trybach są dodatkowe ustawienia jak mapowanie tonów, maksymalna jasność, kontrast dynamiczny itd.

Natomiast w SDR to inna para kaloszy. Tam ustawienia fabryczne jasności i kontrastu są inne dla każdego trybu. Z kilku do wyboru właściwie do użytku są dwa-trzy tryby, w których podświetlenie jest 80 albo 95, kontrast 95 albo 80 itd.

2 godziny temu, konradskala napisał:

Tak jest w trybie Filmaker

To jest w ogóle ciekawa rzecz. Najpierw latami rozwija się różne układy i systemy polepszające obraz. Stają się one coraz doskonalsze i bardziej wysublimowane. 

Potem jako największe osiągnięcie przedstawia się tryb Filmaker, który to wszystko wyłącza. 

Dla mnie te wszystkie tryby filmowe są nie do przyjęcia. Wszystkie, jak leci. Oglądam na Standardowym. 

2 godziny temu, malikali napisał:

Jeśli chodzi o tzw blooming to on jest tak niski, że go nie wiedzę w moim egzemplarzu.  Natomiast efekt ten widziałem bardzo wyraźnie na podobnym pułapie cenowym w Hisense i to mnie zniechęciło do zakupu.

To bardzo ciekawe, co piszesz. Z testów TCL-C845 i Hisense U8K przeprowadzonych przez RTINGS.com wynika, że Hisense lepiej sobie radzi z bloomingiem niż TCL. 

7 minut temu, Bobcat napisał:

Potem jako największe osiągnięcie przedstawia się tryb Filmaker, który to wszystko wyłącza. 

To tryb zgodności z zamysłem reżysera, bez podbijania ciemniejszych scena na jasne, bez sztucznego upiększania kolorów, bez degradacji szczegółów itd. Można włączyć polepszacze, ale przy wysokiej jakości materiale 4K - po co?

Ponadto na ciemnych czy słabo kontrastowych telewizorach właśnie taki będzie efekt.

9 minut temu, konradskala napisał:

tryb zgodności z zamysłem reżyser

Od lat słyszę to samo. Wprowadzają coraz to nowe tryby obrazu: Film, Kino, Kino Domowe, Prawdziwe Kino, THX, technicolor, Filmaker. Każdy kolejny ma dać obraz zgodny z zamysłem reżysera. To znaczy, że żaden poprzedni nie dawał, a stosowne zapewnienia były tylko marketingową ściemą. Za rok - dwa wprowadzą jeszcze nowszy, oczywiście będzie przedstawiany jako zgodny z zamysłem, czyli okaze się, że Filmaker również taki nie jest. 

Czysty marketing proszę Pana. Nic ponad to.

23 minuty temu, Bobcat napisał:

Od lat słyszę to samo. Wprowadzają coraz to nowe tryby obrazu: Film, Kino, Kino Domowe, Prawdziwe Kino, THX, technicolor, Filmaker. Każdy kolejny ma dać obraz zgodny z zamysłem reżysera. To znaczy, że żaden poprzedni nie dawał, a stosowne zapewnienia były tylko marketingową ściemą. Za rok - dwa wprowadzą jeszcze nowszy, oczywiście będzie przedstawiany jako zgodny z zamysłem, czyli okaze się, że Filmaker również taki nie jest. 

Czysty marketing proszę Pana. Nic ponad to.

Zależy u jakiego producenta, ale obecnie najbardziej popularny i z nazwy, i z zamysłu jest Filmaker. A to jakie możliwości przedstawia dany telewizor w optymalnym, czyli w nie wybrakowanym lub przesadzonym ustawieniu balansu bieli, gammy, temperatury barw itd. można zobaczyć na wykresach przed i po kalibracji. 

Generalnie tryby, które wymieniłeś powinny być przeznaczone do oglądania treści zgodnie z ich nazwą i generalnie są już fabrycznie lepsze od bzdurnych Żywy, Sport, Eco itd. Nawet Standard najczęściej bardzo mocno odstaje od tego co można naprawdę zobaczyć na ekranie.

Chyba jest różnica w jakości obrazu, gdy wyciągasz telewizor z pudełka i dostajesz taką roztrzepaną jajecznicę jak po lewej stronie, a obrazem już po kalibracji z prawej?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez konradskala
Godzinę temu, konradskala napisał:

Standard najczęściej bardzo mocno odstaje od tego co można naprawdę zobaczyć na ekranie.

Za to Standardowy daje mi to, co chcę zobaczyć na ekranie. A to jest u mnie kryterium podstawowe.

47 minut temu, Bobcat napisał:

Za to Standardowy daje mi to, co chcę zobaczyć na ekranie. A to jest u mnie kryterium podstawowe.

Twój wolny wybór. Pomimo Twojego odczucia, że jest efekt jest ładny - jednak jest to przekłamany obraz.

2 godziny temu, Bobcat napisał:
4 godziny temu, konradskala napisał:

Tak jest w trybie Filmaker

To jest w ogóle ciekawa rzecz. Najpierw latami rozwija się różne układy i systemy polepszające obraz. Stają się one coraz doskonalsze i bardziej wysublimowane. 

Dla mnie te wszystkie tryby filmowe są nie do przyjęcia. Wszystkie, jak leci. Oglądam na Standardowym. 

A jaki posiadasz obecnie TV ?

Generalnie z tymi trybami wiele zależy od producenta i modelu, najczęściej standardowy jest dobry do oglądania w jasnych warunkach normalnych programów, ale prawie nie do przyjęcia przy oglądaniu filmów w zaciemnieniu. Jedynie starego LG jak pamiętam to można było ustawić w standardowym trybie żeby wyglądał dobrze, ale tylko dlatego że mniej niż w innych TV różniły się w nim wszystkie poszczególne tryby (poza dynamicznym), tj standardowy wyglądał podobnie do filmowego, kwestia tylko zmian balansu bieli, ostrości itd podstawowych parametrów. W innych TV na filmowych obraz jest bardziej "miękki" i nie da się tak zrobić. A standardowy tryb oznacza zazwyczaj nieliniową rozjeżdżającą się gammę, zlewającą się czerń która z kolei wpływa na odczucie większej kontrastowości obrazu, nasycenia kolorów itd, ale to jest dobre tylko w jasnych warunkach i to nie na wszystkich programach.  Na dłuższą metę dla mnie to nie jest tryb uniwersalny, dla kinomaniaka, nawet takiego który lubi efektowny, trochę podkręcony obraz a nie "wyblakły" - pewne wady są nie do przyjęcia. Lepiej sobie "podkręcić" jakiś tryb filmowy niż próbowac w drugą stronę z trybem normalnym. 

11 godzin temu, don111 napisał:

Oglądam właściwie tylko wieczorem, głównie w HDR lub Dolby Vision. Podświetlenie pikseli OLED jest na max czyli 100, kontrast także, natomiast jasność obrazu to 47. Tak jest w trybie Filmaker, którego używam dla większości filmów oraz  w każdym innym trybie przy materiale HDR lub Dolby Vision. Ale pomimo podobnych ustawień w obrębie tych trzech suwaków, to w trybie np. "Kino" albo "Kino domowe" - na nich obraz jest jaśniejszy, gdyż ustawienia choćby gammy są inne i dlatego podbija obraz. Ponadto we wszystkich trybach są dodatkowe ustawienia jak mapowanie tonów, maksymalna jasność, kontrast dynamiczny itd.

Natomiast w SDR to inna para kaloszy. Tam ustawienia fabryczne jasności i kontrastu są inne dla każdego trybu. Z kilku do wyboru właściwie do użytku są dwa-trzy tryby, w których podświetlenie jest 80 albo 95, kontrast 95 albo 80 itd.

Nie wypowiem sie jak to działa w OLED bo na razie jeszcze nie miałem u siebie w domu aby się dłużej pobawić w precyzyjne ustawienia kinowe. Ale w Oledzie "jasność/jaskrawość" obrazu (nie jasność w ustawieniach) możesz sobie regulować raczej dowolnie i nie powinno to mieć znaczenia dla jakości jak w LCD. W LCD jak wiadomo zwiększanie podświetlenia pogarsza czerń, tj najniższą czerń jaką panel może wyświetlić NATYWNIE. Dlatego w LCD ważniejszy jest "kontrast" w ustawieniach aby ustawić możliwie najwyżej a podświetlenie jak najniżej. Niby jest wygaszanie ale im gorszy natywny kontrast tym większa "rzeźba" w tworzeniu obrazu w takim LED. LED na IPS i LED na VA, oba z wygaszaniem - na pewnych scenach ten z IPS aby wyświetlić coś ciemnego (nie całkowicie czarnego, wygaszonego do 0) będzie musiał użyć wygaszania aby osiągnąć zadany ciemny odcień szarego, co wpłynie na jasność strefy (co rodzi kolejne konsekwencje dla obrazu) a ten na VA możliwe że zrobi to natywnie, bez użycia wygaszania lub z użyciem wygaszania ale w mniejszym stopniu ściemniając strefę. Tak czy inaczej jest to już znikomy problem przy obecnych LCD z wygaszaniem i z dużą iloścą stref, np 500+ i też nie jest to duży problem przy tv z jakimkolwiek sensownym wygaszanem. Ale zasada wyciągnięcia możliwie najlepszego obrazu w LCD, również dla takiego tv z wygaszaniem jest taka jak podałem, tj podświetlenie powinno być ustawione możliwie najniżej (poza HDR, tego naturalnie poświęcać nie warto dla nieco lepszych czerni).

5 godzin temu, malikali napisał:

Pogorszenie czerni wraz z jasnością w mini led praktycznie nie występuje można mieć jasny wręcz świecący biały napis i wokoło czarne. Jeśli chodzi o tzw blooming to on jest tak niski, że go nie wiedzę w moim egzemplarzu.  Natomiast efekt ten widziałem bardzo wyraźnie na podobnym pułapie cenowym w Hisense i to mnie zniechęciło do zakupu.

Napisy to nie jest najlepszy przykład wymagającej sceny dla obecnych LED z dużą ilością stref, takim przykładem są ciemne sceny z drobnymi / punktowymi jasnymi elementami. Ale nie będę tutaj rozwlekał tego tematu, bo problemu prawie nie ma, jest znikomy i za wiele do poprawy "podświetleniem" nie ma w takich tv. 

15 minut temu, konradskala napisał:

Twój wolny wybór. Pomimo Twojego odczucia, że jest efekt jest ładny - jednak jest to przekłamany obraz.

Może i jest. Ale mnie się podoba. Telewizor jest dla mnie, a nie ja dla telewizora. Ile razy mam to powtarzać? 

16 minut temu, don111 napisał:

LG NanoCell SM8500.

17 minut temu, don111 napisał:

prawie nie do przyjęcia przy oglądaniu filmów w zaciemnieniu.

Nie zgadzam się z tą opinią.

18 minut temu, don111 napisał:

mniej niż w innych TV różniły się w nim wszystkie poszczególne tryby

U mnie różnią się bardzo.

19 minut temu, don111 napisał:

na filmowych obraz jest bardziej "miękki"

I tego właśnie nie znoszę.

21 minut temu, don111 napisał:

W LCD jak wiadomo zwiększanie podświetlenia pogarsza czerń

Zwiększenie Jasności. Nie Podświetlenia. 

7 minut temu, don111 napisał:

OLED LG C1 i QD-OLED Sony A95K.

8 minut temu, don111 napisał:

Ale w Oledzie "jasność/jaskrawość" obrazu (nie jasność w ustawieniach) możesz sobie regulować raczej dowolnie i nie powinno to mieć znaczenia dla jakości jak w LCD.

To się zgada w przypadku podświetlenia pikseli w telewizorach OLED. Sterowanie każdym, samoistnie świecącym pikselem jest zdecydowanie bardziej precyzyjne niż nawet w najlepszym MiniLED. Co nie oznacza, że MiniLED jest na przegranej pozycji, bo na pewnych, z reguły jasnych scenach nie widać różnicy w stosunku do OLED.

Natomiast suwak "jasność obrazu" owszem, na jasnych scenach i oglądaniu w dzień może się komuś przydać, ale po przekroczeniu 55-ciu pkt. zaczyna degradować czernie i kontrast co natychmiast widać wieczorem.

22 minuty temu, don111 napisał:

Napisy to nie jest najlepszy przykład wymagającej sceny dla obecnych LED z dużą ilością stref, takim przykładem są ciemne sceny z drobnymi / punktowymi jasnymi elementami. Ale nie będę tutaj rozwlekał tego tematu, bo problemu prawie nie ma, jest znikomy i za wiele do poprawy "podświetleniem" nie ma w takich tv. 

Ja większość filmów oglądam z napisami. Problemem zawsze były rozświetlone, jasne łuny wokół napisów. Nawet na forach są rozwiązania aby zmienić kolor czcionki w filmach na jakiś szary żeby zminimalizować ten efekt.

Najlepsze MiniLED-y potrafią to robić coraz lepiej i efekty są całkiem niezłe. Tyle, że świecą dużo jaśniej, napisy walą po oczach, jasne światło wpada na szybę matrycy, rozświetla się właśnie z powodu dużej jasności i kółko się zamyka...

43 minuty temu, Bobcat napisał:

Może i jest. Ale mnie się podoba. Telewizor jest dla mnie, a nie ja dla telewizora. Ile razy mam to powtarzać? 

Do niczego nie będę Cię namawiał, jak Ci się tak podoba to Twój wybór.

Mniej więcej takie porównanie jakbym ja kupił np. gitarę akustyczną i nigdy jej nie nastroił. Naciągnę struny wg własnego upodobania i tak będę grał. Bo tak mi się podoba.

1 minutę temu, konradskala napisał:

Do niczego nie będę Cię namawiał, jak Ci się tak podoba to Twój wybór.

Mniej więcej takie porównanie jakbym ja kupił np. gitarę akustyczną i nigdy jej nie nastroił. Naciągnę struny wg własnego upodobania i tak będę grał. Bo tak mi się podoba.

Porównanie nietrafione. Ja bym powiedział inaczej. Konwenans narzuca, że do ryb i drobiu wino białe, do wieprzowiny i wołowiny - czerwone. A ja lubię ryby i drób z winem czerwonym. I co mi zrobisz?

2 minuty temu, Bobcat napisał:

Porównanie nietrafione. Ja bym powiedział inaczej. Konwenans narzuca, że do ryb i drobiu wino białe, do wieprzowiny i wołowiny - czerwone. A ja lubię ryby i drób z winem czerwonym. I co mi zrobisz?

A ja do restauracji na wieczorną kolację wchodzę w sandałach, różowych spodniach i żółtym swetrze oraz wędkarskiej czapce na głowie. I nikt mi nic nie zrobi.

16 minut temu, Bobcat napisał:
39 minut temu, don111 napisał:

W LCD jak wiadomo zwiększanie podświetlenia pogarsza czerń

Zwiększenie Jasności. Nie Podświetlenia. 

Jasność to parametr którego nie powinno się w ogóle dotykać, ustawia się to raz i koniec. Jest tylko jedna prawidłowa wartość. Można sobie regulować gammę, podświetlenie, ale punkt 0 jasności jest tylko jeden prawidłowy (dla danego źródła).

Podświetlenie wpływa na czerń. Najpierw musiałbyś prawidłowo wyregulować jasność.

Teraz tak - jakbyś wyłączył wygaszanie lub na jakiejś planszy testowej - ustawił podobną na oko "jaskrawość" obrazu przy dwóch ustawieniach  - jedno przy podświetleniu na max i kontraście niskim i drugie ustawienie - kontrast na max a podświetlenie nisko - to  zobaczyłbyś różnicę, że najczerniejsza czerń jaką tv jest w stanie wyświetlić (poza wygaszeniem do 0) jest znacznie jaśniejsza przy trybie nr 1. To miało olbrzymie znaczenie przy starszych LCD bez wygaszania, teraz ma małe lub znikome przy tv z dużą ilością stref wygaszania. 

27 minut temu, Bobcat napisał:
50 minut temu, don111 napisał:

LG NanoCell SM8500.

Ukryta Zawartość

Z tego testu wynika że ten tv ma tylko 6 stref wygaszania i to niestety pionowych, panel IPS. Natywny kontrast jest słaby. Wygaszanie patrząc na screeny robi jakieś cuda z tych ledwie 6 stref ale i tak do nocnych seansów filmowych w zaciemnieniu recenzent odradza kinomaniakom. Zrób sobie test jak wyżej opisałem, uprzednio wyłączając wygaszanie i zobaczysz różnicę między fatalnym a słabym kontrastem. Na tym tv na pewno zobaczysz różnicę także przy włączonym wygaszaniu gdy wjedzie coś jasnego i rozświeli się strefa. Chyba że oglądasz tylko w dzień lub wieczorem przy jasnym oświetleniu. W takim razie jesteś szczęściarzem jeśli tak lubisz, nie potrzebujesz żadnego oleda ani mini-leda.

39 minut temu, konradskala napisał:

Natomiast suwak "jasność obrazu" owszem, na jasnych scenach i oglądaniu w dzień może się komuś przydać, ale po przekroczeniu 55-ciu pkt. zaczyna degradować czernie i kontrast co natychmiast widać wieczorem.

Nie, nie... "jasność" w ustawieniach tv nie powinna być w ogóle ruszana poza pierwszym dostrojeniem tv do źródła aby ustalić punkt 0. Jasność panelu czy detale w cieniach itp regulować można gammą, podświetleniem/kontrastem i paroma innymi funkcjami w zależności od tv. 

42 minuty temu, konradskala napisał:
Godzinę temu, don111 napisał:

OLED LG C1 i QD-OLED Sony A95K.

Generalnie Oledy to czerń absolutna, a jak oceniasz detale w czerniach, skalę szarości w ciemnych scenach ? Każdy Oled ma to na wysokim poziomie po prawidłowym ustawieniu czy różnie z tym bywa ? Podobne pytanie o płynność na filmach, procesory obecnie radzą sobie idealnie z upłynnianiem bez szarpania, chwilowego przyśpieszania/zwalniania ?

Ukryta Zawartość

8 minut temu, don111 napisał:

Nie, nie... "jasność" w ustawieniach tv nie powinna być w ogóle ruszana poza pierwszym dostrojeniem tv do źródła aby ustalić punkt 0. Jasność panelu czy detale w cieniach itp regulować można gammą, podświetleniem/kontrastem i paroma innymi funkcjami w zależności od tv. 

Ja tego nie ruszam.

9 minut temu, don111 napisał:

Generalnie Oledy to czerń absolutna, a jak oceniasz detale w czerniach, skalę szarości w ciemnych scenach ? Każdy Oled ma to na wysokim poziomie po prawidłowym ustawieniu czy różnie z tym bywa ? Podobne pytanie o płynność na filmach, procesory obecnie radzą sobie idealnie z upłynnianiem bez szarpania, chwilowego przyśpieszania/zwalniania ?

Co do płynności Sony robi to nieco lepiej w pewnych momentach, ale nie zawsze to widać. Generalnie na materiałach Bluray UHD 4K w HDR czy Dolby Vision obraz jest sztos. Natomiast przy słabszym materiale (niektóre programy ze słabszych platform streamingowych, i to nawet w 4K) kompresję... po postu widać. O SDR się nie wypowiadam, mnie po prostu nie chcę się na to patrzeć...

5 godzin temu, don111 napisał:

Ja większość filmów oglądam z napisami. Problemem zawsze były rozświetlone, jasne łuny wokół napisów. Nawet na forach są rozwiązania aby zmienić kolor czcionki w filmach na jakiś szary żeby zminimalizować ten efekt.

Najlepsze MiniLED-y potrafią to robić coraz lepiej i efekty są całkiem niezłe. Tyle, że świecą dużo jaśniej, napisy walą po oczach, jasne światło wpada na szybę matrycy, rozświetla się właśnie z powodu dużej jasności i kółko się zamyka...

Nie dajmy się zwariować jeśli komuś zależy na tak małych obiektach to tylko oled tu nie pomoże nawet 20000 stref bo ileż to jest w porównaniu do 8.3 miliona pikseli w przypadku 4k nijak.

8 godzin temu, Bobcat napisał:

To bardzo ciekawe, co piszesz. Z testów TCL-C845 i Hisense U8K przeprowadzonych przez RTINGS.com wynika, że Hisense lepiej sobie radzi z bloomingiem niż TCL. 

O ile mnie pamięć nie myli to porównywałem z U7KQ No i jeszcze nie podoba mi się to że na Hisense jest efekt rozmycia czcionek i ikon Na TCL ostre to też był argument za TCL

13 godzin temu, malikali napisał:

Nie dajmy się zwariować jeśli komuś zależy na tak małych obiektach to tylko oled tu nie pomoże nawet 20000 stref bo ileż to jest w porównaniu do 8.3 miliona pikseli w przypadku 4k nijak.

Mi zależy. Ja oglądam głównie wieczorem. Poza tym jak się przyzwyczaisz do jakości obrazu OLED, to w porównaniu z nawet najlepszym MiniLED od razu widać różnicę. I nie mówię jedynie o napisach. Mam taką możliwość, że mogę na jakiś czas pożyczyć telewizor ze sklepu i potestować. Ostatnio bawiłem się Hisense UX i  z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że to świetny MiniLED - powala jasnością, błyszczy kontrastem i czernią, bardzo dobrze radzi sobie z bloomingiem, rzekłbym zachwyca, ale nie ma tego co jest w OLED.

Edytowane przez konradskala

Można też sobie zmienić scenariusz. Najlepiej na taki, jaki nam się podoba.

Co do obrazu, najczęściej jest tak, właściwie zawsze, że po ustawieniu na swoje oko, na pewnych scenach może wypadać świetnie, na innych fatalnie.

Podstawa to kalibracja. Ewentualnie potem można coś podpasować pod siebie. Daje to najlepsze efekty. No chyba, że ktoś sam ma odpowiedni sprzęt i ustawia pod siebie. Czyli tak naprawdę lekko zmieni odpowiednią kalibracje.

A tryb filmaker jest po prostu najbliżej skalibrowanego obrazu. Wszystkie ulepszacze zazwyczaj, właściwie zawsze, bardziej szkodzą niż poprawiają. A nawet jak poprawią jedno, to zepsują drugie.

Tryby vivid, a nawet standard, najczęściej świecą w sklepach, gdzie mają przyciągnąć uwagę swoją oczojebnością. Udowodnić, że tak doskonale świecą. Czyli zmanipulować klienta do zakupu.

Ulepszacze to też głównie marketing(poza kilkoma wyjątkami).

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

16 minut temu, konradskala napisał:

Mi zależy. Ja oglądam głównie wieczorem. Poza tym ja się przyzwyczaisz do jakości obrazu OLED, to w porównaniu z nawet najlepszym MiniLED od razu widać różnicę. I nie mówię jedynie o napisach. Mam taką możliwość, że mogę na jakiś czas pożyczyć telewizor ze sklepu i potestować. Ostatnio bawiłem się Hisense UX i  z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że to świetny MiniLED - powala jasnością, błyszczy kontrastem i czernią, bardzo dobrze radzi sobie z bloomingiem, rzekłbym zachwyca, ale nie ma tego co jest w OLED.

Nie ma kontrastu, mini kontrastu.

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

jak się przyzwyczaisz do jakości obrazu OLED, to w porównaniu z nawet najlepszym MiniLED od razu widać różnicę

Tak. Na niekorzyść OLEDa.

Godzinę temu, bubusia napisał:

Tryby vivid, a nawet standard, najczęściej świecą w sklepach, gdzie mają przyciągnąć uwagę swoją oczojebnością. Udowodnić, że tak doskonale świecą. Czyli zmanipulować klienta do zakupu.

W sklepach świeci tryb sklepowy. W domu trzeba go przestawić na domowy. Więc nie manipuluj. 

ale nie ma tego co jest w OLED

Tak. Nie ma. Wypaleń i powidoków.

• Pokaż nowe odpowiedzi