Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, Audiolubny napisał:

Przestan ublizac albo ban dostaniesz. 

Na ban trzeba sobie zasłużyć. 

8 minut temu, Audiolubny napisał:

jezeli myslisz ze tv w sklepie nie maja kalibracji to sie grubo mylisz i z reguly robia to firmy ktore maja umowy z takimi specjalistami.

Fantazja Cię ponosi 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

32 minuty temu, Audiolubny napisał:

co moderacji do mojej opini?

To się odnosiło do mojego wpisu gdybym otwartym tekstem stwierdził gdzie możesz sobie swoją opinię wsadzić.

Edytowane przez Bobcat
48 minut temu, Piopio napisał:

Na ban trzeba sobie zasłużyć. 

Fantazja Cię ponosi 😉 

Fantazja to twoje wywody

Godzinę temu, Audiolubny napisał:

jezeli myslisz ze tv w sklepie nie maja kalibracji to sie grubo mylisz i z reguly robia to firmy ktore maja umowy z takimi specjalistami

Oczywiście, że są firmy i kalibrują telewizory, ale na pewno żadna z nich nie robi tego w sklepie. Telewizor zostaje wyjęty z pudła, podłączony i na jakimś oczojebnym trybie wyświetla od rana do wieczora to samo, co wszystkie inne. Kilka kliknięć pilotem i cześć. Nikt tam się nie bawi w jakieś dodatkowe, głębsze ustawienia, o kalibracji nie wspominając...

8 minut temu, konradskala napisał:

Oczywiście, że są firmy i kalibrują telewizory, ale na pewno żadna z nich nie robi tego w sklepie. Telewizor zostaje wyjęty z pudła, podłączony i na jakimś oczojebnym trybie wyświetla od rana do wieczora to samo, co wszystkie inne. Kilka kliknięć pilotem i cześć. Nikt tam się nie bawi w jakieś dodatkowe, głębsze ustawienia, o kalibracji nie wspominając...

Dokładnie. Obsługa ma tylko podstawową wiedzę o TV. Choć pewnie zdarza się gdzieniegdzie jakiś rodzynek.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 minuty temu, Piopio napisał:

Obsługa ma tylko podstawową wiedzę o TV.

Albo i tego nie. Coś tam się w temacie wie, wpadam czasem popatrzeć do różnych marketów i lubię posłuchać co sprzedawcy mówią kupującym. Albo sam się wdaję w rozmowę. Słyszę nieraz takie farmazony, że nóż się w kieszeni otwiera. A kartofle w piwnicy gniją.

22 minuty temu, konradskala napisał:

Nie bede sie sprzeczał o taka dla mnie oczywistość , to tak samo jak w salonie samochodow , auta są tak oswietlone , ze nawet ryski nie zobaczysz a wyjedziesz z salonu na swiatlo dzienne i strach w oczy zajrzy . 

Panowie , dla jasnosci , ja sie wypowoedzialem i rozumiem obruszenie ale kazdy ma swoje zdanie i ja mojego nie zmienie

2 minuty temu, Audiolubny napisał:

Panowie , dla jasnosci , ja sie wypowoedzialem i rozumiem obruszenie ale kazdy ma swoje zdanie i ja mojego nie zmienie

Ja się nie obruszam, ale wyjaśnię Ci na czym to polega.

Nawet nie chodzi o wiedzę (wbrew pozorom część sprzedawców ją ma), ale o sensowność i logistykę całej tej operacji.

Po pierwsze - kalibruje się jeden tryb "filmowy" dla SDR i jeden dla HDR. W pozostałych kilkunastu trybach obrazu NIC się nie zmienia, a w czasie kalibracji nawet tam się nie zagląda. A w sklepie na okrągło leci "Żywy" albo "Sport". Ma być jasno, kontrastowo, kolorowo. Koniec, kropka.

Po drugie - jaki sens jest kalibrować telewizor, który MOŻE KIEDYŚ ktoś kupi? A do tego jaki? Mały, średni, duży, tani, drogi?

Po trzecie - firmy kalibrujące przyjeżdżają ze swoim sprzętem do klienta do domu. Sam tak zamówiłem i czekałem dobry miesiąc. Gość ustawia co trzeba, napije się kawy i po godzinie-dwóch zabiera się w drogę. I co zupełnie prawidłowe, kasuje za to kilka stówek.

I nie ma znaczenia czy telewizor masz w salonie, sypialni, garażu czy w stodole - pomieszczenie nie gra żadnej roli.

A już zupełnie poza konkursem - wyobraź sobie ile trwało by skalibrowanie setki telewizorów w sklepie i w czym to miało by pomóc we wzroście słupków sprzedaży...

38 minut temu, konradskala napisał:

Ja się nie obruszam, ale wyjaśnię Ci na czym to polega.

Nawet nie chodzi o wiedzę (wbrew pozorom część sprzedawców ją ma), ale o sensowność i logistykę całej tej operacji.

Po pierwsze - kalibruje się jeden tryb "filmowy" dla SDR i jeden dla HDR. W pozostałych kilkunastu trybach obrazu NIC się nie zmienia, a w czasie kalibracji nawet tam się nie zagląda. A w sklepie na okrągło leci "Żywy" albo "Sport". Ma być jasno, kontrastowo, kolorowo. Koniec, kropka.

Po drugie - jaki sens jest kalibrować telewizor, który MOŻE KIEDYŚ ktoś kupi? A do tego jaki? Mały, średni, duży, tani, drogi?

Po trzecie - firmy kalibrujące przyjeżdżają ze swoim sprzętem do klienta do domu. Sam tak zamówiłem i czekałem dobry miesiąc. Gość ustawia co trzeba, napije się kawy i po godzinie-dwóch zabiera się w drogę. I co zupełnie prawidłowe, kasuje za to kilka stówek.

I nie ma znaczenia czy telewizor masz w salonie, sypialni, garażu czy w stodole - pomieszczenie nie gra żadnej roli.

A już zupełnie poza konkursem - wyobraź sobie ile trwało by skalibrowanie setki telewizorów w sklepie i w czym to miało by pomóc we wzroście słupków sprzedaży...

Okay , twoja opinia ale czytajac że pomieszczenie nie ma żadnego znaczenia to zrozumialem , ze dalsza dyskusja nie ma wiekszego sensu.

7 godzin temu, Bobcat napisał:

TCL ma tak samo. C845 był wielkości 55", następca C855 zaczyna się od 65". Jeśli ktoś szuka 55" musi brać C755, który nota bene ma kontrast natywny o 1000 lepszy od C855. A porównując tę półkę w rozmiarze 55" to Hisense U7N ma 200+ stref lokalnego wygaszania, a TCL-C755 ma ich prawie 500. I lepszy kontrast natywny.

A z danych na stronie TCL wynika że C845 ma lepszy kontrast natywny o 1400 od C855 i tego nie mogę pojąć, to co dali więcej stref by dać gorszą matrycę? Nie wiem czy efekt nie będzie też gorszy, ale nie wypowiem się bo nie widziałem na żywo tego nowego.

Edytowane przez malikali

Okay , twoja opinia ale czytajac że pomieszczenie nie ma żadnego znaczenia to zrozumialem , ze dalsza dyskusja nie ma wiekszego sensu.

Na zdjęciu poniżej możesz zobaczyć jak to sie robi i jak to wygląda. W trakcie pomiaru gumowa "przyssawka" urządzenia dokładnie zakrywa kawałek ekranu i nie dopuszcza światła. Na telewizorze zostają wyswietlane różne plansze testowe i zaczyna się kalibracja. Ustawia sie poszczególne kolory, aby nie były zachwiane wzgledem siebie, gammę, balans bieli itd. Generalnie wyrównuje się proporcje składowych obrazu. 

Dlatego do kalibracji nie ma znaczenia ani pora dnia ani pomieszczenie, w którym znajduje się telewizor.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, konradskala napisał:

Dokładnie, w sklepie liczy się jasność pierwszej kolejności, bo na to klient tam zwraca uwagę to przyciąga wzrok czyli tryb sklepowy i pa 🙂

10 minut temu, konradskala napisał:

Na zdjęciu poniżej możesz zobaczyć jak to sie robi i jak to wygląda. W trakcie pomiaru gumowa "przyssawka" urządzenia dokładnie zakrywa kawałek ekranu i nie dopuszcza światła. Na telewizorze zostają wyswietlane różne plansze testowe i zaczyna się kalibracja. Ustawia sie poszczególne kolory, aby nie były zachwiane wzgledem siebie, gammę, balans bieli itd. Generalnie wyrównuje się proporcje składowych obrazu. 

Dlatego do kalibracji nie ma znaczenia ani pora dnia ani pomieszczenie, w którym znajduje się telewizor.

Ukryta Zawartość

Cytuje hdtv :

I pamiętajmy cztery podstawowe punkty dobrej kalibracji:

kalibracja musi dotyczyć konkretnego wyświetlacza, nie mogą to być ustawienia wzięte z obcego, choćby tamten został skalibrowany najlepiej jak się da

Profesjonalna kalibracja musi zostać wykonana przy użyciu profesjonalnego sensora (z listy spektrometrów)

Po kalibracji musi zostać sporządzony raport dokumentujący pracę i spełniający powyższe wymogi formalne. Tylko on pozwoli ocenić czy robota została zrobiona dobrze!

Kalibrator (osoba) musi mieć pełną informację o warunkach i urządzeniach z jakimi współpracuje TV lub kalibrować w docelowym miejscu

Ukryta Zawartość

Mam skalibrowany telewizor, który stoi w salonie i na nim oglądam filmy z odtwarzacza Blu Ray. Po czasie kupuję nowy telewizor, a dotychczasowy trafia do sypialni. 

Czy wg. Ciebie już skalibrowany telewizor mam kalibrować od nowa?

Edytowane przez konradskala

To zalezy. Jezeli kalibracja matrycy ci wystarcza to nie , jezeli chcesz wyciagnac maxa z tv to tak. 

tak samo jak jest roznica na wejsciach czy masz hd czy 4 k . 
sama kalibracja dla mnie oznacza chec wyciagniecia max z tv i na to wydaje sie 400-500 zl . 

Cytuje

4. Kalibrator (osoba) musi mieć pełną informację o warunkach i urządzeniach z jakimi współpracuje TV lub kalibrować w docelowym miejscu

Powód tego jest prosty. Miejsce determinuje kilka parametrów kalibracji, a urządzenia toru video mogą wszystko zepsuć, jak już wcześniej napisałem. Dlatego albo podajemy fachowcowi z czego i gdzie korzystamy, a on optymalizuje nam parametry pod to miejsce i podaje parametry dla źródeł, albo mamy problem.”

Dodam jeszcze jako ciekawostke , ze oprocz naswietlenia pomieszczenia istotny jest kolor sciany na ktorym znajduje sie TV. Ale tego tak łatwo w necie sie nie wyszuka .. 😉

33 minuty temu, Audiolubny napisał:

Powód tego jest prosty. Miejsce determinuje kilka parametrów kalibracji, a urządzenia toru video mogą wszystko zepsuć, jak już wcześniej napisałem. Dlatego albo podajemy fachowcowi z czego i gdzie korzystamy, a on optymalizuje nam parametry pod to miejsce i podaje parametry dla źródeł, albo mamy problem.”

Dobre😁

Czyli skalibruję ten telewizor w sypialni żeby jeszcze raz uzyskać IDENTYCZNE ustawienia i IDENTYCZNY obraz jaki miałem do tej pory😁😁😁

Ciekawa ta Twoja wizja optymalizacji telewizora pod źródło, skoro mój odwtarzacz Blu Ray był w czasie kalibracji w serwisie😁 

Oświeć mnie i kolegów, jakie to tory video podłącza się przy kalibracji i co wg Ciebie one mają wtedy robić?

A zdajesz sobie sprawę, że kalibrację bez najmniejszych problemów można zrobić WYSYŁKOWO? 

Umieram z ciekawosci , skad ty te banialuki bierzesz. Pewnie ze sklepu ;). Dopiero co ci zacytowalem hdtv a ty wlasnie piszesz ze kalibracje robi sie wysylkowo 😄 a oni jasno piszą ze to scam . Nie bede tracil czasu na twoje wypociny

6 minut temu, Audiolubny napisał:

Umieram z ciekawosci , skad ty te banialuki bierzesz. Pewnie ze sklepu ;). Dopiero co ci zacytowalem hdtv a ty wlasnie piszesz ze kalibracje robi sie wysylkowo 😄 a oni jasno piszą ze to scam . Nie bede tracil czasu na twoje wypociny

To ja Ci też coś zacytuję, ze strony skalibruj.pl - firmy, która robi kalibracje:

Często zadawane pytania:

Czy w pomieszczeniu powinno być ciemno lub jasno?

Nie ma to żadnego znaczenia bez względu na to jakie tryby kalibrujemy (możemy wykonać zarówno tryb nocny w dzień, jak i dzienny w nocy), ponieważ nasze kolorymetry (Klein K-10A, K-80) doskonale blokują światło otoczenia . Zaciemnienie wymagane jest tylko w przypadku kalibracji projektora.

Czy do kalibracji potrzebuję sygnał TV, dekoder lub odtwarzacz?

Nie, potrzebny jest jedynie wyświetlacz. Podczas procesu posługujemy się generatorem obrazu, zaś w każdej chwili po kalibracji służymy pomocą przy podłączeniu i optymalnej konfiguracji nowych źródeł sygnału.

Jeśli masz coś madrego do dodania to już nie do mnie, a do nich. Pewnie dzięki Tobie dowiedzą się, że od kilkunastu lat są w błędzie🤣🤣🤣

15 minut temu, malikali napisał:

Co ma miejsce kalibracji do tego jak skalibruje się kolory w TV? Przecie to nie audio jest, litości 🙂

Może nie wiedziałeś, ale jak robią pomiary kolumn w komorze bezechowej przy wyłączonym oświetleniu, to klient dostaje kolumny do jazzu. A przy włączonej żarówce -  do Italo Disco🤣

1 godzinę temu, konradskala napisał:

To ja Ci też coś zacytuję, ze strony skalibruj.pl - firmy, która robi kalibracje:

Często zadawane pytania:

Nie ma to żadnego znaczenia bez względu na to jakie tryby kalibrujemy (możemy wykonać zarówno tryb nocny w dzień, jak i dzienny w nocy), ponieważ nasze kolorymetry (Klein K-10A, K-80) doskonale blokują światło otoczenia . Zaciemnienie wymagane jest tylko w przypadku kalibracji projektora.

Czy do kalibracji potrzebuję sygnał TV, dekoder lub odtwarzacz?

Nie, potrzebny jest jedynie wyświetlacz. Podczas procesu posługujemy się generatorem obrazu, zaś w każdej chwili po kalibracji służymy pomocą przy podłączeniu i optymalnej konfiguracji nowych źródeł sygnału.

Jeśli masz coś madrego do dodania to już nie do mnie, a do nich. Pewnie dzięki Tobie dowiedzą się, że od kilkunastu lat są w błędzie🤣🤣🤣

Widac ze czytac nie umiesz, kalibracja uwzglednia kontrast , jasnosc itd. Jakbys mial w nocy istawiona jasnosc na maxa zapewne bylbys niesamowicie szczesliwy. 

cytat cytatu „Nie ma to żadnego znaczenia bez względu na to jakie tryby kalibrujemy (możemy wykonać zarówno tryb nocny w dzień, jak i dzienny w nocy)”

Dla uproszczenia , tryby sa do zmiany kontrastu , podswietlenia itd. Oczywiscie mozna je uzywac na opak ale bez to jezeli ktos ma zepsuty wzrok albo chce go sobie zepsuc 😄 

A tu kolejni experci

Adobe 

cytuje

„Aby uzyskać obiektywnie dokładny kolor, musisz użyć kolorymetru. Kolorymetr to małe urządzenie do kalibracji, które mocuje się do ekranu. Współpracuje ono z oprogramowaniem do kalibracji w celu optymalizacji kolorów wyświetlacza dla konkretnego ekranu i konkretnych warunków oświetleniowych w danym pomieszczeniu. Urządzenia tego typu, na przykład Datacolor Spyder i X-Rite ColorMunki, mierzą światło otoczenia w dowolnym miejscu i zalecają optymalne ustawienia kalibracji.”

pogrubilem zebys trafil do sedna 😉 

Edytowane przez Audiolubny

Widac ze czytac nie umiesz, kalibracja uwzglednia kontrast , jasnosc itd.

Umiem, ale dla przypomnienia powtórzę pogrubionym:

Nie ma to żadnego znaczenia bez względu na to jakie tryby kalibrujemy (możemy wykonać zarówno tryb nocny w dzień, jak i dzienny w nocy), ponieważ nasze kolorymetry (Klein K-10A, K-80) doskonale blokują światło otoczenia

Jakbys mial w nocy istawiona jasnosc na maxa

Jak myślisz - dlaczego nie mam?

Datacolor Spyder i X-Rite ColorMunki

Pierwsza z tych zabawek kosztuje 600 zł, a druga 750 zł, natomiast używany przez skalibruj.pl:

Spektroradiometr Jeti Spectraval 1511 HiRes - ok. 35 tys zł.

Kolorymetr Klein-K10A ok. 30 tys zł.

Kolorymetr Klein-K8 ok. 25 tys zł.

Geneartor Murideo Fresco SIX-G ok. 10 tys zł.

Zauważ, że ktoś używający urządzeń pomiarowych za takie kwoty, z których to zaletą jest to, że (powtarzam): doskonale blokują światło otoczenia - także zajmuje się jasnością w pokoju i kolorem ścian?

Czekałem 😄 .

ad.1. Jezeli urzadzenie jest przeznaczone do kalibracji ale jest tanie znaczy, że nie działa 😄 ? 
Jeżeli rozumiesz pojęcie kontrastu i jasności to nie wiem dlaczego nadal nie rozumiesz pojecia kalibracji , chyba nigdy tego nie zrozumiesz.

Cyt”doskonale blokują światło otoczenia”

to oznacza ze precyzyjnie dostrajaja parametry ekranu ale do tego dochodzi tez wlasnie czynnik jasnosci pomieszczenia , bo kalibracja nie tylko sluzy do zblizenia sie do referencji wyswietlania barw ale takze kontrastu ktory daje uczucie glebi , a jezeli kontrast wykdzie zbyt wysoki bedzie problem z odbieraniem jakosci wygenerowanego obrazu i w efekcie docelowy uzytkownik bedzie niezadowolony - to tak samo jak uzywasz suwaków w tv samemu , myslisz sobie ze jak dasz plynnosc na maxa to ten obraz bedzie super a to wcale nienprawda.

cytuje :

OŚWIETLENIE STANOWISKA

Kluczowy element wpływający na kalibrację monitora i zarazem najbardziej zaniedbany.
Najważniejsze – nie pracuj po ciemku. Ważne jest również to by oświetlić tło znajdujące się za monitorem, a niekoniecznie całe pomieszczenie. Dobrze jeśli oświetlenie jest o wysokiej jakości (CRI/Ra/CQS) i nie powoduje zafarbów i przekłamań w otoczeniu. Oczywiście zakładam, że za monitorem nie masz czerownej ściany. Jeśli masz – spraw by tło było białe lub szare. Bez tego sama kalibracja nie ma sensu.”

jeszcze dwie kwestie :

ilosc wpadanejacego swiatla wplywa niesamowicie na odbior barw , bo albo powoduje ze barwy sa mdłe albo zbyt wysycone , co zaburza caly odbiór 

kolor scian ma mega znaczeniw bo jest elementem wplywajacym na odbior kontrastu przez twoj wzrok , np odcienie żółte czy czerwone spowoduja ze bedzie  to nie do oglsdania , a np ciemny szary wyciagnie glebie i barwy nawet jak nie masz skalibrowanego telewizora.

ad.2. 
gdzie napisalem ze jestem expertem? 
jedyne co mnie bawi to ze wy probujecie sie za takich podawać. 

A tu jeszcze profesjonalny fotograf sie wypowiada ::

cytuje 

Na samym końcu program i1Profiler poprosi, by zdjąć czujnik z ekranu i postawić go obok monitora. Nastąpi pomiar ilość światła otoczenia, by można było wprowadzić korekcję do ogólnej jasności obrazu.”

to jest proste jak budowa cepa , bo sama kalibracja to pomiar parametrow tv/monitora i dostosowanie wyswietlania do spółki z otoczeniem , bo to ma wplyw na odbieranie obrazu .

Jego stronka :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jezeli urzadzenie jest przeznaczone do kalibracji ale jest tanie znaczy, że nie działa 😄

To może panowie od kalibracji sobie kupią?

Jeżeli rozumiesz pojęcie kontrastu i jasności to nie wiem dlaczego nadal nie rozumiesz pojecia kalibracji , chyba nigdy tego nie zrozumiesz.

Pewnie, że nie zrozumiem. Mam skalibrowane wszystkie telewizory i monitory dla jaj. 

kalibracja nie tylko sluzy do zblizenia sie do referencji wyswietlania barw ale takze kontrastu ktory daje uczucie glebi , a jezeli kontrast wykdzie zbyt wysoki bedzie problem z odbieraniem jakosci wygenerowanego obrazu i w efekcie docelowy uzytkownik bedzie niezadowolony

Wytłumacz mi jak kontrast może wyjść zbyt wysoki???

10 minut temu, Audiolubny napisał:

to tak samo jak uzywasz suwaków w tv samemu , myslisz sobie ze jak dasz plynnosc na maxa to ten obraz bedzie super a to wcale nienprawda.

Nic takiego sobie nie myślę, bo nie używam żadnych suwaków ani polepszaczy. Raz ustawione podświetlenie, jasność, kontrast, gamma, balans bieli, gamut i cała reszta podczas kalibracji.

Kontrast – parametr elektrooptyczny obrazu, który określa stosunek luminancji maksymalnej do luminancji minimalnej.

Współczynnik określający różnicę pomiędzy jasnością najciemniejszego i najjaśniejszego punktu na wyświetlaczu jest istotnym parametrem. Monitor o wysokim kontraście, gdy jest skonfigurowany do pracy z optymalną jasnością (do pracy biurowej – 150 cd/m²), będzie prezentował obraz wyraźny, czytelny, a zarazem przyjazny dla wzroku. Niższa jasność i jednocześnie wysoki kontrast pozwolą na uzyskanie lepszych barw, czerń stanie się bardziej zróżnicowana i głęboka, a biel zachowa odpowiednią jaskrawość.

Jezeli kontrast jest za duzy i ogladasz w nocy to beda cie zwyczajnie bolaly oczy , bo separacja barw bedzie nienaturalna 

I prosze zakonczmy tą dyskusje, bo chyba schodzimy mocno z tematu, a zaczelo sie ze TCL i Hisense to jeszcze amatorzy w wyswietlaniu obrazu 😉

17 minut temu, Audiolubny napisał:

Kontrast – parametr elektrooptyczny obrazu, który określa stosunek luminancji maksymalnej do luminancji minimalnej.

Współczynnik określający różnicę pomiędzy jasnością najciemniejszego i najjaśniejszego punktu na wyświetlaczu jest istotnym parametrem.

No i co dalej? Rozumiem, im lepszy kontrast tym lepszy obraz. Co się stanie jak kontrast będzie za wysoki?

Monitor o wysokim kontraście, gdy jest skonfigurowany do pracy z optymalną jasnością (do pracy biurowej – 150 cd/m²), będzie prezentował obraz wyraźny, czytelny, a zarazem przyjazny dla wzroku.

Wysokim czyli jakim? Jak wysokim?

Niższa jasność i jednocześnie wysoki kontrast pozwolą na uzyskanie lepszych barw, czerń stanie się bardziej zróżnicowana i głęboka, a biel zachowa odpowiednią jaskrawość.

To świetna wiadomość, bo zawsze myślałem, że za dobre kolory odpowiada dobrze ustawiona temperatura kolorów, zdolność matrycy do pokrycia szerokiej palety barwnej, a ich prawidłowe wyświetlanie zapewni kalibracja. A tu wystarczy nie pracować w nocy, przyciemnić ekran i jest git.

24 minuty temu, Audiolubny napisał:

Jezeli kontrast jest za duzy i ogladasz w nocy to beda cie zwyczajnie bolaly oczy , bo separacja barw bedzie nienaturalna

Przecież mam skalibrowane telewizory, oglądam właśnie w wieczorem lub w nocy i absolutnie nic mnie nie boli.

A nawet jeśli kontrastu było by za dużo - to niby jak miałbym "popsuć" nieskończony kontrast w OLED???

31 minut temu, Audiolubny napisał:

I prosze zakonczmy tą dyskusje, bo chyba schodzimy mocno z tematu, a zaczelo sie ze TCL i Hisense to jeszcze amatorzy w wyswietlaniu obrazu 😉

Nie obraź się, ale oglądanie telewizorów w sklepie, późniejsze opowiadanie, że chodził tak czy siak bo "widziałem", a już twierdzenie, że ktoś je "skalibrował" to jest niestety amatorszczyzna...

• Pokaż nowe odpowiedzi