Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, rafal735r napisał:

Ale z drugiej strony to czego się spodziewałeś. Telewizor 9 lat pewnie męczony kilka h dziennie. 

Ja wcześniej miałem QLED TCL. Pewnie matryca nie jest w cale wypalona, bo to QLED i miał ze 4 lata. Tylko co z tego jak płyte główna szlak trafił i poszedł na śmietnik. 

Tego, że nie będzie całkowicie, totalnie zdewastowany, a co najwyżej minimalnie straci parametry obrazu, jak się to działo ze wszystkimi moimi poprzednimi telewizorami.

To przykre, naprawdę przykre, co się stało z tym QLEDem. Ja nigdy takich przygód wcześniej nie miałem, a na pewno nie z telewizorami, gdzie zużyciu ulegały głównie piloty. No, twardy dysk talerzowy popsuł mi się po kilkunastu latach używania. Miał prawo. No i lasery się popsuły po wielu latach używania playerów. Sprawa też normalna. Nie żaliłem się na forum. To co się stało z moim OLEDem nijak nie pasuje mi do kategorii "normalne zużycie"...

Edytowane przez Mart2M

No tak człowiek wydaje kupę kasy na topową technologię i logika podpowiada że musi być to jakość, no bo wydając tyle tego oczekujesz. Rzeczywistość weryfikuje szybko i się często okazuje, że kupiłeś coś niedopracowanego, bo 2 lata GW jest tylko wymagane i koniec tyle musi przepracować sprzęt prawnie żeby się producent uwolnił od zobowiązań.

33 minuty temu, Ajothe napisał:

E tam, po co przepłacać za dźwięk, który I tak jest do luftu. 

Niekoniecznie, nie zawsze i nie wszędzie. 

4 minuty temu, Bobcat napisał:

Niekoniecznie, nie zawsze i nie wszędzie. 

Fizyki nie oszukasz, wzmak stereo + 2 kolumny zmiotą każde takie dziadostwo 🙂

Godzinę temu, Bobcat napisał:

Wiem, że znowu narażę się tu obecnym, gdyż powiem coś wbrew przyjętym  konwenansom. Otóż jeśli w ramach przyjętego budżetu mam do wyboru (1) mniejszy telewizor z wyższej półki czy (2) większy z niższej - zdecydowanie, jednoznacznie i bez chwili zastanowienia wybieram opcję (1).

I to wg. mnie jest słuszna koncepcja.

9 minut temu, Ajothe napisał:

Fizyki nie oszukasz, wzmak stereo + 2 kolumny zmiotą każde takie dziadostwo

Owszem, ale wiele osób oprócz głośnika bluetooth, boom-boxa czy mini wieży nie ma nic innego. Wtedy dźwięk z telewizora może zostać ulepszony jaki soundbarem. A za taki żeby coś konkretnego potrafił trzeba wydać pewnie ze 2-3 koła. Dwie pierdziawki na plecach telewizora, a 15 głośników to jest jednak różnica. Sam w to nie za bardzo wierzyłem, ale tych nowych modelach z wieloma głośnikami, w porównaniu do "zwykłych" telewizorów - dźwięk powoduje banana na twarzy.

Edytowane przez konradskala
31 minut temu, Ajothe napisał:

Fizyki nie oszukasz, wzmak stereo + 2 kolumny zmiotą każde takie dziadostwo 🙂

Sorry, bo Cię zupełnie nie zrozumiałem. Odebrałem Twoją wypowiedź że po co amplituner/wzmacniacz i pełnowymiarowe kolumny skoro dźwięk w telewizji i tak jest dziadowski. 

10 minut temu, Bobcat napisał:

Sorry, bo Cię zupełnie nie zrozumiałem. Odebrałem Twoją wypowiedź że po co amplituner/wzmacniacz i pełnowymiarowe kolumny skoro dźwięk w telewizji i tak jest dziadowski. 

Hehe, no nie. Kolegia miał jbl 5.1 soundbar. Używane stereo za łącznie 1500zł rozłożyło to cudo na łopatki również w filmach i to bez suba. 

7 minut temu, Ajothe napisał:

Hehe, no nie. Kolegia miał jbl 5.1 soundbar. Używane stereo za łącznie 1500zł rozłożyło to cudo na łopatki również w filmach i to bez suba. 

Oczywiście, że nie mogło być inaczej. Ze dwa lata temu kolega kupił dość drogi telewizor Philipsa, lodówkę, coś tam jeszcze i w ramach promocji dostał 50% rabat na zestaw soundbar, subik i jakieś satelitki, chyba na bluetooth. Zestaw, który normalnie kosztował dobrze ponad 6 tys. Owszem, to już coś grało, całkiem nieźle nawet, ale w konfrontacji z normalnymi kolumnami nie miało większych szans.

Porównujecie jakieś zestawy pierdziawki do pełnoskalowych kolumn, żadne takie nawet te soundbary nie dadzą poprawnej stereofonii, a niektóre kosztują nawet więcej niż porządne stereo - kuriozum. Oczywiście ja rozumiem, że czasem kompromis jest i trzeba jednak zrezygnować, to na pewno będzie to coś lepszego niż głośniki w TV ale te ceny jak patrzę no nie dałbym tyle na te zabawki.

Sens zakupu tego typu grajbelek, i to w takich cenach jest żaden. Podobnie jak tanich zestawów kina domowego w oparciu o najbiednieszy amplituner i 5-ciu totalnie budżetowych kolumn.

No chyba, że komuś słoń nadepnął na ucho, a jednocześnie wypada być modnym...

Inna sprawa, że w większości telewizorów dźwięk jest słabiutki, żeby nie powiedzieć fatalny i silą rzeczy ludzie szukają jakiegoś rozwiązania. A że soundbarów w marketach jest od groma, często są "gratisem" do większych zakupów, to i jelenie się nabierają.

Markety wycofały się totalnie ze sprzedaży lepszych zestawów. Pamiętam dawno temu w znanym markecie na litrę M było specjalne pomieszczenie z audio, były takie marki jak Tannoy, Heco widocznie nie było popytu i przynajmniej w moim mieście już tego nie ma, teraz są tam odkurzacze 🙂

18 godzin temu, malikali napisał:

No tak człowiek wydaje kupę kasy na topową technologię i logika podpowiada że musi być to jakość, no bo wydając tyle tego oczekujesz. Rzeczywistość weryfikuje szybko i się często okazuje, że kupiłeś coś niedopracowanego, bo 2 lata GW jest tylko wymagane i koniec tyle musi przepracować sprzęt prawnie żeby się producent uwolnił od zobowiązań.

Zapłacił za jakość, obrazu. Można było poczytać przed zakupem o trwałości OLED. Ja wybierając teraz OLEDa, byłem świadom że może zużyć się szybciej jak inny, ale jakość postawiłem sobie wyżej niż trwałość. Tym bardziej po przygodzie z TCL, który se padł po 4 latach. 

17 godzin temu, malikali napisał:

niektóre kosztują nawet więcej niż porządne stereo - kuriozum

Bo to graty dla pantofli. Małe to i ładnie wygląda. Do tego modne. 

?👈

A wg mnie trochę gorszy ale zdecydowanie większy jest lepszym wyborem. Oglądanie na TV 55 cali nie ma nic wspólnego z kinowymi wrażeniami/immersją. Można porównywalnie oglądać na monitorze komputera. Wrażenia zbliżone. I to nie jest właściwie moja opinia. To są fakty.

Powiem więcej, wystarczy miesiąc oglądania na większym ekranie i zdecydowana większość nie będzie chciała wrócić do tego mniejszego.

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

7 godzin temu, rafal735r napisał:

Bo to graty dla pantofli. Małe to i ładnie wygląda. Do tego modne. 

Ładne i modne to może jest, ale właśnie w tych kręgach, tam najczęściej nie wiedzą czego szukają, a sprzedawca wiadomo ma już gotową gadkę że to najlepszy sprzęt. Z punktu widzenia sklepu same plusy wszystko w jednym kartonie małe to i na magazyn więcej sztuk wejdzie.

4 godziny temu, bubusia napisał:

A wg mnie trochę gorszy ale zdecydowanie większy jest lepszym wyborem. Oglądanie na TV 55 cali nie ma nic wspólnego z kinowymi wrażeniami/immersją. Można porównywalnie oglądać na monitorze komputera. Wrażenia zbliżone. I to nie jest właściwie moja opinia. To są fakty.

Tak tylko że ile to jest to trochę? Bo ktoś może nie tolerować nawet lekko nierównomiernego podświetlania, które gdzieś tam dopiero widać na jednolitym tle, a drugiemu może to nie przeszkadzać, bo kieruje się innymi kategoriami przy wyborze.

W dniu 27.09.2024 o 16:28, malikali napisał:

Markety wycofały się totalnie ze sprzedaży lepszych zestawów. Pamiętam dawno temu w znanym markecie na litrę M było specjalne pomieszczenie z audio, były takie marki jak Tannoy, Heco widocznie nie było popytu i przynajmniej w moim mieście już tego nie ma, teraz są tam odkurzacze 🙂

Market na M wycofał się także ze sprzedaży płyt cd, w bolandzie oczywiście, bo w DDR i Austrii sprzedają ...

9 godzin temu, bubusia napisał:

wg mnie trochę gorszy ale zdecydowanie większy jest lepszym wyborem.

Dokładnie odwrotnie niż dla mnie.

Wygląda na to, że nowe telewizory LCD wszelakich firm już niedługo będą miały matryce od TCL lub BOE czy AUO. Podobnie jak Samsung, teraz LG kończy przygodę z LCD:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przypuszczam, że LG nie wytrzymało chińskiej, cenowej konkurencji jeśli chodzi o panele LCD i teraz skoncentruje się na produkcji i rozwoju fabryk OLED.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez konradskala
2 minuty temu, konradskala napisał:

Wygląda na to, że nowe telewizory LCD wszelakich firm już niedługo będą miały matryce od TCL lub BOE czy AUO. Podobnie jak Samsung, teraz LG kończy przygodę z LCD:

Ukryta Zawartość

Przypuszczam, że LG nie wytrzymało chińskiej, cenowej konkurencji jeśli chodzi o panele LCD i teraz skoncentruje się na produkcji i rozwoju fabryk OLED.

Ciekawe czy dzięki temu oledy będą tańsze. 

Ukryta Zawartość

5 minut temu, Ajothe napisał:

Nie wiem, ale jeszcze niedawno coś takiego było by nie do pomyślenia. I nie mam nic przeciwko - OLED B4 w 77" za takie pieniądze to istny młot na konkurencję:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, konradskala napisał:

OLED B4 w 77" za takie pieniądze to istny młot na konkurencję:

Taka obniżka ceny może świadczyć tylko o jednym z dwóch poniższych:

- albo jest to egzemplarz poekspozycyjny, który w markecie był katowany nonstop 12 godzin każdego dnia;

- albo jest to naprawiony zwrot gwarancyjny ponownie wstawiony do sprzedaży. 

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Zapomnij.

Godzinę temu, konradskala napisał:

nowe telewizory LCD wszelakich firm już niedługo będą miały matryce od TCL lub BOE czy AUO.

Czyli dla takich, którzy nie chcą OLEDa wskazówka jest jednoznaczna: należy kupować nie chińskie matryce w telewizorach koreańskich czy japońskich, ale chińskie telewizory. 

Edytowane przez Bobcat
20 minut temu, Bobcat napisał:

- albo jest to egzemplarz poekspozycyjny, który w markecie był katowany nonstop 12 godzin każdego dnia;

Skąd posiadasz taką wiedzę? Który to sklep sprzedaje używane albo naprawiane sprzęty jako nowe?

To nie jest wiedza tylko logiczna analiza. Masz dostępny jeden egzemplarz w takiej atrakcyjnej cenie to jest bardzo prawdopodobne że produkt był kupiony został zwrócony, a następnie odnowiony u producenta wiec znów jest oferowany jako nowy z gwarancją.

"

Czym jest produkt odnowiony fabrycznie?

Odnowiony fabrycznie produkt to przedmiot, który został wcześniej zakupiony i zwrócony z różnych powodów. Produkt taki jest dokładnie sprawdzany, naprawiany (w razie potrzeby), czyszczony i przepakowywany, aby doprowadzić go do stanu jak nowy."

34 minuty temu, Bobcat napisał:

Zapomnij

Czemu?

34 minuty temu, Bobcat napisał:

Masz błędne informacje. Ja kupiłem 65" C3 za 6k, który miesiąc wcześniej zjechał z taśmy. 

37 minut temu, Bobcat napisał:

Zapomnij.

Czyli dla takich, którzy nie chcą OLEDa wskazówka jest jednoznaczna: należy kupować nie chińskie matryce w telewizorach koreańskich czy japońskich, ale chińskie telewizory. 

Teraz kupno oleda ma jeszcze większy sens 😄

9 minut temu, malikali napisał:

To nie jest wiedza tylko logiczna analiza. Masz dostępny jeden egzemplarz w takiej atrakcyjnej cenie to jest bardzo prawdopodobne że produkt był kupiony został zwrócony, a następnie odnowiony u producenta wiec znów jest oferowany jako nowy z gwarancją.

Logicznym także powinno być umieszczenie odpowiedniej informacji o stanie produktu w ofercie. Właściwie to musi być napisane czarno na białym. Tu na samym dole jest napisane: stan produktu nowy.

Ukryta Zawartość

W innym sklepie także:

Ukryta Zawartość

Jeżeli te telewizory miały chociażby wymienioną matrycę na nową, bo np. nieostrożny sprzedawca rozbił w sklepie i wymieniono w fabryce czy serwisie na nową - to po co ta obniżka? Przecież tego nikt nie jest w stanie sprawdzić ani zauważyć, tym bardziej, że po takiej operacji nie ma śladu i wygląda jak nowy.

Natomiast jeżeli był używany i zwrócony (nawet bez awarii) i wtedy kombinowany żeby "wyglądał jak nowy" - to o tym należy napisać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Ciągle tanieją. 

?👈

25 minut temu, konradskala napisał:

Logicznym także powinno być umieszczenie odpowiedniej informacji o stanie produktu w ofercie. Właściwie to musi być napisane czarno na białym. Tu na samym dole jest napisane: stan produktu nowy.

Ukryta Zawartość

W innym sklepie także:

Ukryta Zawartość

Jeżeli te telewizory miały chociażby wymienioną matrycę na nową, bo np. nieostrożny sprzedawca rozbił w sklepie i wymieniono w fabryce czy serwisie na nową - to po co ta obniżka? Przecież tego nikt nie jest w stanie sprawdzić ani zauważyć, tym bardziej, że po takiej operacji nie ma śladu i wygląda jak nowy.

Natomiast jeżeli był używany i zwrócony (nawet bez awarii) i wtedy kombinowany żeby "wyglądał jak nowy" - to o tym należy napisać.

Prawda należy napisać jeśli tak by było, ale wówczas cena już może przestać być atrakcyjna. No odnowiony przez producenta ma wszystkie cechy nowego z GW producenta i w tym przypadku nie poznasz tak sam napisałeś. A sens niższej ceny jest taki, że te odnowione są tańsze więc szybciej sklep to sprzeda.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

19 minut temu, malikali napisał:

Prawda należy napisać jeśli tak by było, ale wówczas cena już może przestać być atrakcyjna.

Dlatego cena może, a nawet powinna być obniżona i wtedy będzie atrakcyjna.

Jeżeli piszą "nowy" to ma by nowy. Koniec kropka. To co jest napisane w ofercie jest święte. Czy w tym przypadku TV jest nowy nie wiem, ale wprowadzanie w błąd klienta jest łamaniem prawa.

19 minut temu, malikali napisał:

No odnowiony przez producenta ma wszystkie cechy nowego z GW producenta i w tym przypadku nie poznasz tak sam napisałeś.

Niekoniecznie. Zwrócony i używany sprzęt jeśli jest sprawny może mieć wymienioną np. jakąś część obudowy, podstawę, pilota itd. Czy wprowadzony do sprzedaży "odnowiony" telewizor z 500 godzinami przebiegu ma wszystkie cechy nowego? Nie.

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Zostanie chińska produkcja, lepiej tego unikać.

Niby dlaczego? Myślisz stereotypami sprzed kilkudziesięciu lat. 

58 minut temu, konradskala napisał:

ale wprowadzanie w błąd klienta jest łamaniem prawa.

Które w tej dziedzinie u nas jest wyjątkowo łaskawe. Przykład: reklamy Danone jogurtu w błąd  aż bakteriami Acti Regularis, mającymi zbawienny wpływ na nasz przewód pokarmowy.

W USA Danone za tą reklamę zapłacił 25 mln $ kary gdyż Federalna Agencja Żywności i Leków na podstawie opinii naukowców stwierdziła, że bakterie Acti Regularis nie istnieją, są wymysłem marketingowców. A więc jest to wprowadzająca w błąd informacja (misleading information).

• Pokaż nowe odpowiedzi