Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

41 minut temu, Ajothe napisał:

Hahaha 🤣 faktycznie nie widziałeś oleda w akcji. 

Skąd takie przypuszczenie? Z sufitu? Fusów od kawy?

Pisałem wielokrotnie, że mam OLEDa w bliskiej rodzinie. Mogę sobie oglądać kiedy chcę i ile chcę. 

39 minut temu, bubusia napisał:

O postrzegalnym kontraście też nic nie wie.

Wystarczy że Pan Wszechwiedzący wie wszystko. Z definicji. 

40 minut temu, bubusia napisał:

Są to oczywistości.

Być może dla Ciebie. Ale to za mało aby stały się prawidłowościami ogólnie obowiązującymi.

17 minut temu, konradskala napisał:

tych topowych MiniLED-ów jeszcze niedawno można było się doliczyć na palcach jednej ręki

Ale obecnie oferta jest znacząco większa.

18 minut temu, konradskala napisał:

Tylko, że te naprawdę topowe LCD mają także topową cenę

Tyle, że mają jakość OLEDów przy braku ich wad. 

2 minuty temu, Bobcat napisał:

Pisałem wielokrotnie, że mam OLEDa w bliskiej rodzinie. Mogę sobie oglądać kiedy chcę i ile chcę. 

A jaki? 

Wypalony już? 😄

9 minut temu, Ajothe napisał:

Ja wolę i tak najtańszy oled jak jakikolwiek led

A ja nie wezmę OLEDa choćby mi dopłacali.

1 minutę temu, Ajothe napisał:

A jaki? 

Wypalony już? 😄

W ogóle niedziałający.

Na głupie pytania istnieją jedynie słuszne głupie odpowiedzi. 

13 minut temu, Bobcat napisał:

W ogóle niedziałający.

Na głupie pytania istnieją jedynie słuszne głupie odpowiedzi. 

Jak to model w rodzinie i z którego roku? 

14 minut temu, Bobcat napisał:

Weź, ja przyjadę z kratą browarów, albo wódki i Cię od niego uwolnie 😄

23 minuty temu, Bobcat napisał:
43 minuty temu, konradskala napisał:

tych topowych MiniLED-ów jeszcze niedawno można było się doliczyć na palcach jednej ręki

Ale obecnie oferta jest znacząco większa.

Oczywiście, trzy lata temu były albo Samsungi albo nic. Dzisiaj inna rozmowa.

24 minuty temu, Bobcat napisał:
44 minuty temu, konradskala napisał:

Tylko, że te naprawdę topowe LCD mają także topową cenę

Tyle, że mają jakość OLEDów przy braku ich wad. 

Tak, w topowych MiniLED jakość jest bardzo wysoka, ale technicznie niemożliwa do uzyskania na takim poziomie co w topowych OLED. I owszem, nie mają wad znanych z OLED, ale mają inne wady, o których też wypada pamiętać.

5 godzin temu, don111 napisał:

Kiedyś też mocno najeżdżałem na amplitunery KD, ale z czasem moja opinia stała się mniej radykalna 😉

Generalnie wzmacniacze mają zazwyczaj ciut lepsze zasilania i dynamikę dołu, to robi różnicę. Jednak są naprawde dobrze grające amplitunery, wcale nie muszą być drogie. A są i perełki, takie starsze zwłaszcza - cięzkie kloce które grają na 5+, do tego wiszą za tak śmieszne pieniądze, że dużo bardziej opłaca się kupić takiego porządnego dużego kloca, z masą funkcji, radiem i z opcją rozbudowy do pełnego kina, niż jakiś prosty a podobnie/gorzej grający wzmacniacz stereo, przykład pierwszy z brzegu - Onkyo SR701

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przy czym te perełki to są topowe amp za grubszą kasę, a dziś to są w większości wydmuszki np nowa seria Yamahy. Ale są i dobre klasyczne z nowymi kodekami HDMI 2.x itd jak np Emotiva BasX MR1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez malikali
3 godziny temu, konradskala napisał:

w topowych MiniLED jakość jest bardzo wysoka, ale technicznie niemożliwa do uzyskania na takim poziomie co w topowych OLED

Hisense, Sony i TCL udowodniili, że to nieprawda.

Jedynie sekta OLED nie chce przyjąć tego do wiadomości.

4 minuty temu, Bobcat napisał:

Nikt nie udowodnił czegoś co jest fizycznie niemożliwe 🙂

Możesz sekciarzu ledowy sobie poczekać na mikro led, chociaż to już chyba też technologia bez przyszłości, bo za droga. 

Edytowane przez Ajothe

Nikt nie udowodnił czegoś co jest fizycznie niemożliwe

Sekta OLED idzie w zaparte.

sekciarzu ledowy

Sprawiłeś mi zawód. Myślałem,  że spać Cię na wymyślenie czegoś autorskiego, od siebie. A tu tylko lusterko. Słabiutko.

16 minut temu, Bobcat napisał:

Czyli wszyscy recenzenci świata plus wszyscy świadomi użytkownicy. Kto pozostaje po drugiej stronie?

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Fizyki nie oszukasz, choć byś nie wiem jak się starał potęga Oled to każdy pixel stanowi osobną strefę 😃

Fizyki nie oszukasz, choć byś nie wiem jak się starał potęga Oled to każdy pixel stanowi osobną strefę 😃

Weź jeszcze dolicz bezwładność naszego wzroku. To reż fizyka. Której nie oszukasz. 

Teraz, Bobcat napisał:

Weź jeszcze dolicz bezwładność naszego wzroku. To reż fizyka. Której nie oszukasz. 

Ale o co chodzi?

Bobcat nigdy nie przyzna się do braku racji. Mogłoby to zabić jego poczucie własnej wartości.

Ale o co chodzi?

Właśnie o to:)

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

A tu taka ciekawostka:

Ukryta Zawartość

Reasumując: zamiast kupować coś z chińską matrycą lepiej kupić cały chiński telewizor. 

Ukryta Zawartość

Zaraz napisze, że bawią go takie dyrdymały:)

Teraz, bubusia napisał:

Bobcat nigdy nie przyzna się do braku racji. Mogłoby to zabić jego poczucie własnej wartości.

Ad personam zamiast ad meritum.

1 minutę temu, Bobcat napisał:

A tu taka ciekawostka:

Ukryta Zawartość

Reasumując: zamiast kupować coś z chińską matrycą lepiej kupić cały chiński telewizor. 

Zdecydowanie. Należy kupować wszystko co chińskie. No bo zalewa  rynek:)

USA i ich the powers that be raczej się nie zgodzą.

3 minuty temu, Bobcat napisał:

Ad personam zamiast ad meritum.

Może i tak, ale taka prawda.

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Ale o co chodzi?

O to, że od pewnego stopnia doskonałości MiniLEDów różnice między nimi a OLEDami stają stają się dla naszego wzroku niezauważalne,  nierozróżnialne. Choć może na przyrządach jakieś wyjdą. Ale tylko tam. 

7 minut temu, Bobcat napisał:

A tu taka ciekawostka:

Ukryta Zawartość

Lepiej przestań bajdurzyc i kup Oledzika:

Ukryta Zawartość

😀😀😀

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 minut temu, Bobcat napisał:

O to, że od pewnego stopnia doskonałości MiniLEDów różnice między nimi a OLEDami stają stają się dla naszego wzroku niezauważalne,  nierozróżnialne. Choć może na przyrządach jakieś wyjdą. Ale tylko tam. 

Totalna bzdura. Zapytaj Sony dlaczego maja 2 topowe TV?

Jeden tzw all rounder a 2gi dla maniaków kina.

Edytowane przez bubusia

40 minut temu, bubusia napisał:

Chcesz powiedzieć, że LCD w ogóle znikną że światowego rynku? 100% matryc LCD będzie Made In China a USA się nie zgodzą. Czuli...

43 minuty temu, bubusia napisał:

Wiesz co się eobi z wpisami łamiącymi Regulamin?

38 minut temu, bubusia napisał:

Zapytaj Sony dlaczego maja 2 topowe TV?

A Ty zapytaj dlaczego ich flagowy model 2024 to MiniLED. 

42 minuty temu, Ajothe napisał:

Lepiej przestań bajdurzyc i kup Oledzika

Czy potrafisz uszanować, że ktoś ma zdanie odmienne od Twojego? 

6 minut temu, Bobcat napisał:
52 minuty temu, bubusia napisał:

Chcesz powiedzieć, że LCD w ogóle znikną że światowego rynku? 100% matryc LCD będzie Made In China a USA się nie zgodzą. Czuli...

52 minuty temu, bubusia napisał:

Wiesz co się eobi z wpisami łamiącymi Regulamin?

44 minuty temu, bubusia napisał:

Zapytaj Sony dlaczego maja 2 topowe TV?

A Ty zapytaj dlaczego ich flagowy model 2024 to MiniLED. 

46 minut temu, Ajothe napisał:

Lepiej przestań bajdurzyc i kup Oledzika

Czy potrafisz uszanować, że ktoś ma zdanie odmienne od Twojego?

To lepiej chiński szmelc brać?? 

7 minut temu, Bobcat napisał:

Dlatego trzeba kupować Oled 🙂

39 minut temu, Ajothe napisał:

lepiej chiński szmelc brać??

Myślisz schematami, które już od dawna są nieaktualne.

5 minut temu, Bobcat napisał:

Myślisz schematami, które już od dawna są nieaktualne.

Aktualne, a z tego co napisałeś będzie jeszcze gorzej. Ja nie kupuje drogich sprzętów produkcji chińskiej. 

Generalnie tego unikam 🙂

Godzinę temu, Bobcat napisał:

I na tym można zakończyć dysputę. Nie miałeś u siebie, nie wiesz dokładnie jak ogląda się oled w domu. Miałeś średniej klasy plazmę (G30 o ile pamiętam) i Leda z 6 strefami. Nic dziwnego że dowolny mini Led to dla Ciebie perfekcja, bo skok jakości jest gigantyczny w stosunku do tego co miałeś. Żeby docenić klasę tv musiałbyś pooglądać w spokoju u siebie w warunkach kinowych i różnica stanie się oczywista. Mini led z dobrymi algorytmami wyświetli czerń jak oled z minimalnymi wadami i tylko na specyficznych rzadkich scenach wypadnie znacznie słabiej, ale jest jeszcze ta różnica przygaszeń stref, której nie zauważysz bez bezpośredniego porównania z oled czy nawet plazmą. Ja mam je w pokojach obok i znam temat na wylot. Owszem LED z wygaszaniem wygasza się do 0 a plazma nie, ale LED musi ściemnić strefę i trochę też sąsiednie strefy aby były te przejścia płynniejsze, to znacząco potrafi obniżyć wrażenie wyrazistości obrazu nawet nie tylko przy tych najciemniejszych scenach, przetestowałem to dokładnie na Samsungach Q70r i Q80, LG LX9500 vs plazmy Panasonic VT30, ST60 i ostatni Pioneer Kuro. Dla kogoś kto ogląda w zaciemnieniu - różnica na korzyść oleda będzie olbrzymia. Myślę że każdy zdecydowanie wybrałby czerń (nawet nie trzeba oleda) tylko Pioneera Kuro zamiast 1000 stref z mini leda. A Panasonic ST60 spokojnie mógłby rywalizować ze średniej ilości strefami mini Ledem, świetna ale jednak widoczna czerń - za to jest jednak rekompensata w postaci stabilnej, równomiernej czerni, bez wad. Coś za coś.  Natomiast oled to perfekcja w tym względzie, więc niby mała różnica w tych czerniach, ale w praktyce efekt wow rośnie nieproporcjonalnie szybko. 

Godzinę temu, don111 napisał:

Nie miałeś u siebie, nie wiesz dokładnie jak ogląda się oled w domu.

Powtarzam. Mam w bliskiej rodzinie, mogę oglądać kiedy chcę, ile chcę I wystarczająco czasu z nim spędziłem. 

Miałeś średniej klasy plazmę (G30 o ile pamiętam)

Panasonic VT30, ST60

Dobrze pamiętasz. G30 zaliczany był klasy średnio-wyższej. VT30 to półka wyżej, natomiast ST60 to półka niżej. 

Leda z 6 strefami.

Mam go nadal.

Przefilozofujesz temat. Te wszystkie niuanse, jakie poruszasz są w codziennym użytkowaniu totalnie nieistotne. 

Jest jeszcze jeden aspekt dyskretnie przemilczany. Weźmy 65". OLED LG C4 kosztuje 9000 zł. MiniLED TCL C855 kosztuje 6000 zł. Jeśli nawet przyjmiemy, że MiniLED daje 95% jakości OLEDa (z czym ja się nie zgadzam, bo uważam że daje jakość identyczną) to mam te 95% jakości za 67% ceny. 

Any questions?

13 minut temu, Bobcat napisał:

Any questions?

A jeszcze ciekawiej wygląda porównanie LG OLED83C44LA za 21K do TCL 85C855 za 11K 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• Pokaż nowe odpowiedzi