Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, Ajothe napisał:

@Bobcatnachalny marketing?

Jestem przekonany, ze o kalibracji 95% uzytkownikow nigdy nie słyszało...

Chyba prawie wszyscy słyszeli. Tylko 95% macha na nią ręką.

6 minut temu, Bobcat napisał:

telewizor NALEŻY skalibrować, śledzie je SIĘ na ostro, itd itp.

Śledzie po wyjęciu ze słoika należy skalibrować do śledzi referencyjnych. Producenci śledzi bez sensu wymyślają różne smaki, a przecież wzorzec śledzia jest jeden.

50 minut temu, J.Jerry napisał:

Śledzie po wyjęciu ze słoika należy skalibrować do śledzi referencyjnych

Mam nadzieję że wiesz że to będzie zabawne tylko dla tego który operuje od lat tymi nietrafionymi kulinarnymi porównaniami.....

Dla tych co lubią sami decydować o tym jaki obraz im się bardziej podoba proponuję (na początek) taki skromny zestaw:

image.png.f6bd230b8b00a1ecef1c4eed0fa5a18f.png

Taki sobie żart.....myślę że trochę bardziej trafiony w kontekście naszej rozmowy.

Edytowane przez Maju

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

A myślałem że to nie będzie takie trudne....nie, to nie jest żart o kalibracji.
Raczej o tych którzy są święcie przekonani o tym że nic nie wnosi, że im ona nie jest do niczego potrzebna.

Taki może nie, ale stosownie rozszerzony zestaw gwarantuje "ładne kolory" na każdą okazję.....   🙂

Edytowane przez Maju

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

3 godziny temu, Lobo Srobo napisał:

Mnie naprawdę nie interesuje kto jak swój ekran sobie ustawi,bo jest to prywatna sprawa każdego z nas. Ja piszę o tym jak powinien wyglądać obraz referencyjny,a ten będzie wtedy i tylko wtedy referencyjny, kiedy zostanie profesjonalnie skalibrowany.

Ja to wiem, ale nie rozumiem jaki jest sens tego, żeby mieć referencyjny obraz. Dla mnie są tylko dwa wytłumaczenia: albo nie umiem sam sobie tego ustawić i coś mi ciągle nie pasuje w obrazie albo chcę mieć satysfakcję z tego, że mam ten cały referencyjny obraz. Ani jedno ani drugie mnie nie przekonuje i tyle.

Jeszcze taka mała dygresja: referencja w audio jest bardzo nudna i monitory studyjne stosuje się głównie w studiach nagraniowych, aby niczego nie przekłamać. Sprzęt domowy w większości coś tam podbarwia i jakoś wszyscy z tym żyją.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Jak miałbym żartować z kalibracji to by mi taki obrazek pasował.

Widzę zastaw okularów, który ktoś używał do regulacji kolorów i teraz te rozwiązanie proponuje innym, albo też wyobraża sobie, że tak można rozwiązać problem, jeśli nie podda się tv zmianie ustawień fabrycznych.

To co napisałeś też pasuje mi tylko do tych którzy "kalibrują" przy pomocy okularów....więc nie może to być, nie jest to żart z kalibracji ale z tych ludzi.

47 minut temu, qbakos napisał:

jaki jest sens tego, żeby mieć referencyjny obraz

Kalibrowanie tanich telewizorów nie ma żadnego sensu, miałoby gdyby kalibracja kosztowała grosze a ludzie (w swej większości) wiedzieliby jak powinien wyglądać taki obraz. 
A ci ludzie myślą że w marketach taki zobaczyli.....i są wniebowzięci jak jakiś domorosły "kalibrator" ustawi podobnie "piękne kolory".   🙂

Inna sprawa gdy ktoś ogląda w stosownym zaciemnieniu telewizor który kosztuje grubą kasę i ma źródła obrazu stosownie dobrej jakości....stać go to sobie skalibruje by rozkoszować się referencyjnym obrazem.
Więcej jak kalibracja się "rozjedzie" (na skutek warunków, czasu pracy, temperatury) po jakimś czasie pewnie sobie ten zabieg powtórzy....stać go na to.

Dlaczego piszę o zaciemnieniu.....
Zapomina się tu o tym jak trudno uzyskać referencyjny obraz w oświetlonym pomieszczeniu.
Nasz zmysł wzroku odbiera kolory przez odbicie światła od danego przedmiotu, dlatego też każde (zwłaszcza mocne) światło zakłóca prawidłowy odbiór kolorów. Można kalibrować telewizory do oglądania w różnych warunkach, ale przy zaciemnieniu obraz zawsze będzie wyglądał lepiej.....

47 minut temu, qbakos napisał:

Jeszcze taka mała dygresja: referencja w audio jest bardzo nudna i monitory studyjne stosuje się głównie w studiach nagraniowych, aby niczego nie przekłamać. Sprzęt domowy w większości coś tam podbarwia i jakoś wszyscy z tym żyją.

Nie znam się na tym aż tak bym kategorycznie się wypowiadał w tej akurat sprawie, ale faktem jest że monitory studyjne są to monitory tzw. bliskiego pola które służą nieco innym celom niż kolumny domowe.

Nie ma takich precyzyjnych przyrządów od mierzenia tych podbarwień (zniekształceń) które odbieramy jako odstępstwo od referencji w przypadku obrazu jest inaczej.

Edytowane przez Maju

33 minuty temu, qbakos napisał:

Niby jest kalibracja w audio w amplitunerach KD, a jakoś nie jest to referencja albo regulatory barwy i loudness też jakoś się nie przyjęły choć wydają się bardziej rozsądne niż robienie brzmienia przez wymianę sprzętu i akcesoriów.

W tv jest tryb kinowy jako najbardziej zgodny z neutralnym ustawieniem...może ktoś jest w stanie używać go w każdej sytuacji...albo kontrast...czy jest ustawiony na 40-60%, czy wyżej. Ja tam nie wiem...może po kalibracji ludzie już nie regulują swoich tv?

5 minut temu, J.Jerry napisał:

regulatory barwy i loudness też jakoś się nie przyjęły

Loudness to faktycznie obecnie rzadkość. Ale regulacja bass/treble jest niemal w każdym wzmacniaczu i amplitunerze. Tylko skrajnie ekstremalny Hi-End tego nie ma. 

8 minut temu, J.Jerry napisał:

W tv jest tryb kinowy jako najbardziej zgodny z neutralnym ustawieniem...może ktoś jest w stanie używać go w każdej sytuacji

Ja nie jestem w stanie w żadnej.

Dobrze. W takim razie może ktoś inny używa jedynego trybu skalibrowanego i nie tyka różnych ustawień, wszystko zostaje jak w chwili kalibracji?

47 minut temu, J.Jerry napisał:

Dobrze. W takim razie może ktoś inny używa jedynego trybu skalibrowanego i nie tyka różnych ustawień, wszystko zostaje jak w chwili kalibracji?

Po  kalibracji otrzymujesz jeden skalibrowany tryb dla treści SDR (najczęściej "expert ciemna lub jasna przestrzeń") i tak samo dla HDR czy Dolby Vison (tryb "Kino") Pozostałe tryby np. żywy, sport, standard czy eco pozostają niezmienione.

U mnie tryby "Żywy" lub "Sport" ze względu na totalnie oczo...ebny obraz są kompletnie bezużyteczne, podobnie "Eco" gdzie czego bym nie oglądał zawsze jest zielone. Tryb standard ma jakiś tam (w miarę) znośny obraz, ale np. suwak odpowiedzialny za temperaturę barwy jest fabrycznie ustawiony na "Zimne 20", a całej reszty nawet nie sprawdzałem. Filmaker z kolei zawsze jest ciemniejszy od pozostałych. Możliwe, że sprawdza się w jasno-matrycowych QLED-ach.

Najbliżej skalibrowanych trybów jest fabryczne "Kino" lub "Kino domowe".

Edytowane przez konradskala
3 minuty temu, konradskala napisał:

Tryb standard ma jakiś tam (w miarę) znośny obraz,

Można sobie dopieścić. Wymaga to trochę roboty. Ale wtedy dostajemy obraz nie "w miarę znośny" ale piękny, fantastyczny.

5 minut temu, konradskala napisał:

suwak odpowiedzialny za temperaturę barwy jest fabrycznie ustawiony na "Zimne 20"

W Standardowym? Tak, potwierdzam.

8 minut temu, konradskala napisał:

Po  kalibracji otrzymujesz jeden skalibrowany tryb dla treści SDR (najczęściej "expert ciemna lub jasna przestrzeń") i tak samo dla HDR czy Dolby Vison (tryb "Kino") Pozostałe tryby np. żywy, sport, standard czy eco pozostają niezmienione

Razem będzie ze 6 trybów skalibrowanych i to z grubsza na pory jasne i ciemne. To niewiele biorąc pod uwagę, że nie chcesz sam zmieniać ustawień...chyba że masz niezmienne warunki oświetlenia.

A co z ustawieniem kontrastu - jest neutralny?

Jeszcze raz: dla SDR skalibrowany jest jeden tryb, dla HDR i Dolby Vision także jeden tryb. Pozostałe są bez zmian.

Kalibruje się te tryby, a nie cały telewizor.

No dobrze, ale czy kalibracja powoduje, że zbędna jest samodzielna regulacja tv, a tym samym zbędna jest umiejętność regulacji? Jeśli wejdę na inny tryb np. żywy w słoneczny dzień i go sobie dopasuje do gustu, to nie jestem w ustawieniach kalibracji, czy jestem?

Powiedzmy że na dziś używam 5 trybów ze względu na porę dnia, słońce, zachmurzenie i to że mam czasem chęć coś zmienić. Ile trybów kalibracji powinienem wykonać? Zostawmy różne źródła - jest jedno źródło i 5 trybów.

Godzinę temu, konradskala napisał:

Najbliżej skalibrowanych trybów jest fabryczne "Kino lub Kino domowe".

Może konkretnie: który? W HDR mam obydwa wymienione. I na oko widać, ze nie są identyczne.

Godzinę temu, konradskala napisał:

dla HDR i Dolby Vision także jeden tryb

Czyżby? Dlaczego zatem w cenniku skalibrujtv.pl kalibracja dla HDR10/HDR10+ i kalibracja dla Dolby Vision to są dwie odrębne pozycje?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Informacja podwójnie ciekawa. Raz że niedługo będzie dostępny (znany już na świecie i wysoko ceniony) program przyrodniczy i to w rozdzielczości 4K, dwa że już 18.5% gospodarstw domowych w Polsce ma telewizor 4K, a 1.3% - ma telewizor 8K. 

Tak więc udział telewizorów 8K w całości rynku telewizyjnego jest w naszym kraju taki sam jak (patrząc inaczej) udział telewizorów OLED. 8K jest nazywane przez sceptyków "nieistotną, marginalną niszą". Bądźmy więc konsekwentni: OLED również.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bobcat
4 godziny temu, J.Jerry napisał:

Jeśli wejdę na inny tryb np. żywy w słoneczny dzień i go sobie dopasuje do gustu, to nie jestem w ustawieniach kalibracji, czy jestem?

Nie jesteś - tryb żywy jest biegunowo odległy od jakiejkolwiek kalibracji.

4 godziny temu, J.Jerry napisał:

Ile trybów kalibracji powinienem wykonać?

Zawsze jedno dla SDR i jedno dla HDR, i jedno dla Dolby Vision. Pozostałe masz jak fabryka dała.

3 godziny temu, Bobcat napisał:

Może konkretnie: który? W HDR mam obydwa wymienione. I na oko widać, ze nie są identyczne.

Tak. Widać, że nie są identyczne - i jeden i drugi, właśnie tak jak napisałem jest blisko i ma podobny charakter barw czy jasności (u mnie), ale na pewno nie są identyczne z kalibrowanym.

3 godziny temu, Bobcat napisał:

Czyżby? Dlaczego zatem w cenniku skalibrujtv.pl kalibracja dla HDR10/HDR10+ i kalibracja dla Dolby Vision to są dwie odrębne pozycje?

Oczywiście, że są. Możliwe, że nieprecyzyjnie napisałem - SDR, HDR, Dolby Vision - 3 tryby skalibrowanie.

Nie prościej byłoby potwierdzić, że używasz również trybów fabrycznych i sam dostrajasz tv?

Była chyba teza że kalibracja to dobry sposób ustawiania a samemu zły...chcę po prostu się upewnić, że w praktyce można tak korzystać z tv mimo zmiennych warunków.

Ja uważam, że samemu trzeba umieć dostroić tv mimo kalibracji.

2 godziny temu, Bobcat napisał:

Raz że niedługo będzie dostępny (znany już na świecie i wysoko ceniony) program przyrodniczy i to w rozdzielczości 4K, dwa że już 18.5% gospodarstw domowych w Polsce ma telewizor 4K, a 1.3% - ma telewizor 8K. 

Nic tylko się cieszyć. Szkoda, że w żółwim tempie i w marginalnej ilości. Zawody naszych kopaczy w Katarze też będą (podobno) w 4K i tyle z rodzimej kur-wizji. W sumie dobrze przeliczyli - trzy mecze i do domu.

Z badania założycielskiego Krajowego Instytutu Mediów wynika, iż 18,5 proc. gospodarstw domowych nad Wisłą jest w posiadaniu telewizorów 4K. 1,3 proc. posiada sprzęty obsługujące jeszcze lepszą rozdzielczość, bo 8K.

Owszem, obsługujące. I co dalej?

6 minut temu, J.Jerry napisał:

Nie prościej byłoby potwierdzić, że używasz również trybów fabrycznych i sam dostrajasz tv?

Była chyba teza że kalibracja to dobry sposób ustawiania a samemu zły...chcę po prostu się upewnić, że w praktyce można tak korzystać z tv mimo zmiennych warunków.

Ja uważam, że samemu trzeba umieć dostroić tv mimo kalibracji.

Zakładając, że podstawową rzecz jaką jest balans kolorów ustawiłeś perfekcyjnie (na oko) to jakim cudem chcesz samemu ustawić np. krzywą gamma?

To mniej więcej jakbyś chciał ustawić prądy spoczynkowe wzmacniacza bez miernika, sprawdzić ciśniecie w oponach bez ciśnieniomierza, chciałbyś upiec placek w piekarniku bez termometra itd.

14 minut temu, konradskala napisał:

To mniej więcej jakbyś chciał ustawić prądy spoczynkowe wzmacniacza bez miernika, sprawdzić ciśniecie w oponach bez ciśnieniomierza, chciałbyś upiec placek w piekarniku bez termometra itd.

Kiedyś pojechałem z dziurawym kołem do naprawy, opona sflaczała, mówię że trzeba załatać, a majster do mnie - bez miernika ciśnienia nie jestem w stanie stwierdzić ciśnienia, więc nie wyciągajmy pochopnych wniosków... Chciałem opowiedzieć historię jak by wyglądało życie, gdyby polegać na miernikach.

18 minut temu, konradskala napisał:

Zakładając, że podstawową rzecz jaką jest balans kolorów ustawiłeś perfekcyjnie (na oko) to jakim cudem chcesz samemu ustawić np. krzywą gamma?

A jak ty na oko obliczasz kąt skrętu kierownicą żeby zmieścić się w zakręcie? To powinien zrobić spec na bardzo drogim sprzęcie przed manewrem...

3 minuty temu, J.Jerry napisał:

A jak ty na oko obliczasz kąt skrętu kierownicą żeby zmieścić się w zakręcie? To powinien zrobić spec na bardzo drogim sprzęcie przed manewrem...

Żebyś mógł bezpiecznie i prawidłowo jechać oraz normalnie manewrować i skręcać spec m.in ustawia (kalibruje) geometrię kół, zbieżność i wyważa opony.

Widziałeś kiedyś żeby tego typu operacje ktoś robił na oko?

Parametry silnika też sprawdzisz bez hamowni? A kompresję w dieslu czy jakikolwiek stopień sprężania - jak? Palcem?

Skręcanie to poważna sprawa, wręcz życia i śmierci...mam skręcać na oko? No...w sumie jestem zmuszony, autonomiczne auta nie maja jeszcze tak dobrych algorytmów.

Był przykład na YT, pewnie nie jeden, że człowiek ustawia na oko, a potem robi to komputer i co się okazało? - były rozbieżności interpretowane jako błąd człowieka, ale równie dobrze różnica mogła wskazywać o ile komputer inaczej widzi.

Zadałem proste pytanie i nic, ale brak odpowiedzi to też informacja.

23 minuty temu, konradskala napisał:

Parametry silnika też sprawdzisz bez hamowni? A kompresję w dieslu czy jakikolwiek stopień sprężania - jak? Palcem?

To nie dobra analogia. Chyba że byś spytał, czy ze wszystkim tak głupio robię, że używam zaraz po zakupie zamiast oddać od razu do serwisu w celu regulacji lepszej niż fabryczna.

37 minut temu, konradskala napisał:

Owszem, obsługujące. I co dalej?

(1). Na YouTube jest coraz więcej materiału 8K. I to nie jakieś kilkuminutowe migawki, ale kawałki półgodzinne I dłuższe, do godziny. Prawda: są to w przeważającej masie materiały krajoznawcze i przyrodnicze. Nie rozumiem dlaczego niektórzy uważają, że będzie można mówić o obecności 8K dopiero wtedy gdy zaczną się ukazywać pełnometrażowe gnioty fabularne z Hollywood?

Już obecnie jest co oglądać w tej rozdzielczości. 

(2). Miłośnicy gier mają coraz więcej materiału 8K.

(3). I wreszcie można sobie zainstalować dodatkową antenę satelitarną wycelowaną na pozycję 42E i oglądać program 8K Turksat. Zaprzyjaźniony serwis antenowy mówi (z zaskoczeniem) że jest zainteresowanie.

Ile razy trzeba to powtarzać?

3 minuty temu, J.Jerry napisał:

Chyba że byś spytał, czy ze wszystkim tak głupio robię, że używam zaraz po zakupie zamiast oddać od razu do serwisu w celu regulacji lepszej niż fabryczna.

Właśnie o tym napisałem. Odbierając nowy samochód z salonu mówią mi od razu abym jechał prosto do serwisu, tam mi ustawią wszystko jak trzeba: właściwą geometrię kół, hamulce aby droga hamowania była zgodna z przepisami, zapłon i inne parametry silnika aby spaliny były w normie, światła aby nie oślepiały.

Śmieszne? Tak. Podobnie jak sugerowanie kalibracji.

29 minut temu, Bobcat napisał:

Na YouTube jest coraz więcej materiału 8K. I to nie jakieś kilkuminutowe migawki, ale kawałki półgodzinne I dłuższe, do godziny. Prawda: są to w przeważającej masie materiały krajoznawcze i przyrodnicze.

Wszystkie bez wyjątku skompresowane, podobnie jak MP3 w audio i z normalnym 8K mają tyle wspólnego co rosół z kury z chińską zupką.

Nie rozumiem dlaczego niektórzy uważają, że będzie można mówić o obecności 8K dopiero wtedy gdy zaczną się ukazywać pełnometrażowe gnioty fabularne z Hollywood?

Dlaczego pełnometrażowe i dlaczego z Hollywood?

A gdzie obejrzę coś innego jak przyroda? Normalne seriale, sport, filmy dokumentalne, koncerty? Jakoś nic takiego nie widzę.

Już obecnie jest co oglądać w tej rozdzielczości. 

Czyli? JEDEN turecki program Turksat? I co tam jest ciekawego - streść proszę "zawartość" tego kanału.

Miłośnicy gier mają coraz więcej materiału 8K.

Takaan szybko - ile znasz miłośników gier, mających komputer z obsługą 8K z wymaganą wydajnością?

35 minut temu, konradskala napisał:

rosół z kury z chińską zupką

Rosołu generalnie nie lubię. Chińskie zupy - bardzo.

Godzinę temu, Bobcat napisał:

Odbierając nowy samochód z salonu mówią mi od razu abym jechał prosto do serwisu, tam mi ustawią wszystko jak trzeba: właściwą geometrię kół, hamulce aby droga hamowania była zgodna z przepisami, zapłon i inne parametry silnika aby spaliny były w normie, światła aby nie oślepiały.

Śmieszne? Tak. Podobnie jak sugerowanie kalibracji.

Rozumiem, że jak odbierasz nowe auto z salonu masz już np. komplet zimowych opon z felgami w bagażniku, tak? Tak jak wyjedziesz w grudniu z tego salonu i za bardzo nie chciałbyś zaliczyć zwiedzania rowu. To już na Ciebie czeka, bez wizyty w serwisie tak? I ubezpieczenie GAP też dostaniesz za darmo?  I asystenta BLIS też? A jak to będzie hybryda ładowarkę rapid także?

36 minut temu, konradskala napisał:

JEDEN turecki program Turksat?

Tak.

36 minut temu, konradskala napisał:

I co tam jest ciekawego - streść proszę "zawartość" tego kanału.

Nie wiem. Nie mam ani 8K ani stosownej anteny. 

• Pokaż nowe odpowiedzi