Skocz do zawartości
IGNORED

Moment krytyczny w zużyciu lamp

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam rozwiązania problemu brumienia w końcówce mocy lampowej, może zacne grono pomoże ? Mianowicie mam końcówkę Roque Audio 100 i delikatnie brumi jak jest się blisko urządzenia. Lampy mocy KT120 Tung Sol lampy Siemens CV492 12ax7 2 szt i ECC82 Valvo. Pytanie, czy to może być wina lamp, czy trafo ? Czy takie brzmienie w tak mocnej końcówce to normalne ?

Zdjęcia poniżej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_6389.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, porlick napisał:

A ja wiem, jaki był najbardziej krytyczny moment w życiu lamp. To wynalezienie tranzystora!

Hahaha

Jest też krytyczny moment w zużyciu tranzystora-klasa D
Tam sa chyba też jakieś tranzystorki,tylko małe jakieś 

5 godzin temu, polska_panda napisał:

i delikatnie brumi jak jest się blisko urządzenia.

Muzyki słuchaj a nie urządzenia.
Trafo pewnie lekko brumi.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

4 godziny temu, porlick napisał:

A ja wiem, jaki był najbardziej krytyczny moment w życiu lamp. To wynalezienie tranzystora!

Nie śmieszy  i nie pomaga  koledze w rozwiązywaniu problemów? 

Ja,bym troszkę podmieniał lampy jak masz możliwość? 

Lub problem jest z prądem ,? 

Czy tak jest od początku? Czy to jest po jakiś zmianach?

Edytowane przez bogus18
5 minut temu, bogus18 napisał:

Nie śmieszy,?

I nie pomaga w rozwiązaniu problemu kolegi .

Nie śmieszy  i nie pomaga  koledze w rozwiązywaniu problemów? 

Oj tam!
NIe czepiaj się
Dobry żart tymfa wart.
Mnie śmieszy:P

Tylko dobre żarty są jakąś podporą w tym spanikowanym świecie.

Moment krytyczny dla mnie t słyszalne pogorszenie jakości dzwięku.
Zgadza się ciężko to stwierdzić jeśli wzmacniacz prawidłowo skonstruowany i użytkowany ta zmiana następuje liniowo i jest niedostrzegalna,ale taki moment występuje.

Łatwiej to stwierdzić,kiedy lampa po prostu pada...

Ja mam SE na el4, i poprzednie lampy grały u mnie 4500 godzin-i jedna padła...
Lampy mocy,rzecz jasna.
Jak miałem Yaina,jedna fabryczna padła po 50 godzinach....

Sterujące wytrzymają i  trzy razy tyle-ale zawsze można sprawdzić-po prostu porównując je z nowymi...

To cały urok lamp-to zużywanie się:)
Ja to lubię

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

9 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Hahaha

Jest też krytyczny moment w zużyciu tranzystora-klasa D
Tam sa chyba też jakieś tranzystorki,tylko małe jakieś 

Muzyki słuchaj a nie urządzenia.
Trafo pewnie lekko brumi.

Tylko, czy to normalne, niby nic ale czasem irytuje. Przeszedłem z tranzystora na lampy i wcześniej cisza jak makiem zasiał tylko muzyka jakaś płaska nijaka. Teraz muzyka rewelacja tylko coś brumi 😉

Zawsze ….coś, nie może być na 100 % 😌 

U mnie zużycie 6CA7 Electro Harmonix objawiało się nieczystościami w zakresie wysokich tonów. Głośnik wysokotonowy grał z taką sypką poświatą. 

"Tynk pożera dźwięk" 747

Co do dźwięku żadnych zastrzeżeń, wysokie idealne, tylko zastanawia mnie fakt brumienia, czy lampy mocy czy trafo, choć jak sprawdzam bias to ok, czyli chyba trafo. Tylko czy to normalne i nie warto tym zaprzątać sobie głowy, czy może jest jakieś rozwiązanie. Może ktoś taki temat przerabiał, wymieniał trafo, dokręcał i na przykład stwierdził że to nic nie dało i że to normalne.

• Moderatorzy
26 minut temu, polska_panda napisał:

Tylko czy to normalne i nie warto tym zaprzątać sobie głowy, czy może jest jakieś rozwiązanie.

Przy sprzęcie lampowym dość często zdarza się, że słychać jakieś brumy.  Źródła tego mogą być różne przez co wyeliminowanie ich nie jest rzeczą prostą. 

2 godziny temu, polska_panda napisał:

Teraz muzyka rewelacja tylko coś brumi 😉

I tak ma być 😉

A tak na serio to najprostszym rozwiązaniem problemów z brumami jest stosowanie globalnego ujemnego sprzężenia zwrotnego. Niestety „wypłaszcza” ono brzmienie. 

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

16 godzin temu, polska_panda napisał:

Tylko, czy to normalne, niby nic ale czasem irytuje. Przeszedłem z tranzystora na lampy i wcześniej cisza jak makiem zasiał tylko muzyka jakaś płaska nijaka. Teraz muzyka rewelacja tylko coś brumi 😉

Zawsze ….coś, nie może być na 100 % 😌 

Ja mam lampe Haiku i nic nie brumi.
Ani z trafa ani z głosników,nawet jak na maxa sie odkręci...
Kwestia jakości wykonania wzmacniacza i projektu chyba.
🙂

14 godzin temu, polska_panda napisał:

czy lampy mocy czy trafo, choć jak sprawdzam bias to ok, czyli chyba trafo.

Można sprawdzić wymieniając lampy mocy.
A co to za wzmacniacz wogóle?

19 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

🙂

Bo wzmacniacze Haiku Audio  projektowane i budowane przez Wiktora Krzaka takie są zero jakichś obcych dźwięków burmienia,przydźwieku czy szumów .czysta Muzyka bardzo wysokiej jakości .

W dniu 9.04.2025 o 23:52, Pseudodrummer napisał:

🙂

Rogue Audio Stereo 100 na 4KT120 i 2 12Au7 i 2 12AX7

Ukryta Zawartość

IMG_6389.jpeg

Teraz, polska_panda napisał:

IMG_6393.jpeg

IMG_6389.jpeg

W dniu 10.04.2025 o 19:08, bogus18 napisał:

Bo wzmacniacze Haiku Audio  projektowane i budowane przez Wiktora Krzaka takie są zero jakichś obcych dźwięków burmienia,przydźwieku czy szumów .czysta Muzyka bardzo wysokiej jakości .

W głośnikach nic nie brumi tylko trafo sam wzmacniacz 100v 

1 minutę temu, polska_panda napisał:

IMG_6393.jpeg

IMG_6389.jpeg

W głośnikach nic nie brumi tylko trafo sam wzmacniacz 100v 

Sorki końcówka oczywiście.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 9.04.2025 o 07:47, EmilioE napisał:

U mnie zużycie 6CA7 Electro Harmonix objawiało się nieczystościami w zakresie wysokich tonów. Głośnik wysokotonowy grał z taką sypką poświatą. 

sypką poświatą. Proszę wytłumacz  mi to ciężkie trudne do zrozumienia audiofilskie dwa mega magiczne słowa Czy wam rozumiem odbiera czy co?.Żeby pisać takimi frazesami czysto poezji audiofilskiej.

4 godziny temu, zbyniu 360 napisał:

sypką poświatą. Proszę wytłumacz  mi to ciężkie trudne do zrozumienia audiofilskie dwa mega magiczne słowa Czy wam rozumiem odbiera czy co?.Żeby pisać takimi frazesami czysto poezji audiofilskiej.

Nie grał czysto głośnik wysokotonowy. Nie było konturu każdego dźwięku, był on rozmazany na brzegach. Rozmazanie w obrębie wysokich tonów przejawia się pojawieniem mnóstwa drobnych dźwięków, które rozpraszają dźwięk podstawowy. Więc niby gra, ale głośnik "sypie".

"Tynk pożera dźwięk" 747

Sypki nie sypki dźwięk... wystarczy zdjąć pomiary napięcia katodowego i będzie wiadomo, czy lampa dogorywa, czy jeszcze pogra. Ale cóż, większość nie posiada miernika za 30zł, więc dywaguje, sprawna, czy już nie:) To w przypadku autobiasu, ale gdy lampa ma "sztywny" minus, to nie da się tego stwierdzić jednoznacznie, tylko po zniekształconym dźwięku.

Edytowane przez ampman
W dniu 12.04.2025 o 06:28, EmilioE napisał:

Nie grał czysto głośnik wysokotonowy. Nie było konturu każdego dźwięku, był on rozmazany na brzegach. Rozmazanie w obrębie wysokich tonów przejawia się pojawieniem mnóstwa drobnych dźwięków, które rozpraszają dźwięk podstawowy. Więc niby gra, ale głośnik "sypie".

Nie było to tak od razu  rzeczowo ?

W dniu 12.04.2025 o 23:38, ampman napisał:

Sypki nie sypki dźwięk... wystarczy zdjąć pomiary napięcia katodowego i będzie wiadomo, czy lampa dogorywa, czy jeszcze pogra. Ale cóż, większość nie posiada miernika za 30zł, więc dywaguje, sprawna, czy już nie:) To w przypadku autobiasu, ale gdy lampa ma "sztywny" minus, to nie da się tego stwierdzić jednoznacznie, tylko po zniekształconym dźwięku.

Ja mam autobias i miernik za 30zł.
Jak to zmierzyć?

Wystarczy się podpiąć do rezystora w katodzie i zdjąc pomiar napięcia stałego...  każda lampa ma w swej specyfikacji podane to napięcie np. EL84 to -7,3V (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Im mniejszy wynik, to większe zużycie, powyżej normy oznacza inne warunki pracy (wyższe napięcie anodowe) lub pracę ponad normę (przeciążenie).

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
W dniu 12.04.2025 o 02:21, zbyniu 360 napisał:

A można powiedzieć, ze coś gra ciemno albo jasno? Jeśli tak, to można też że z sypką poświatą. No chyba że nie może być ciepły czy jasny - wtedy może tego forum też nie powinno być. 😉

Edytowane przez jaszcze1
  • Pokaż nowe odpowiedzi