Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 1000 zł..

Mariusz Stypczyński

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.. szukam kolumn do 1000 zł. muza głównie lata 80 i 90 Disco ,Country , kupiłem niedawno drugi wzmacniacz Onkyo A 8780 który gra rewelacyjnie (na Altus 140) ale postanowiłem jednak zmienić te kolumny na inne i właśnie z tym tematem zwracam się do Was o pomoc co w tym przedziale cenowym mógłbym kupić żeby dobrze zagrało z tym wzmakiem. Pokój 25 metrów , głośniki w narożnikach na półkach na wysokości 1,5 metra. Wiem że to kiepska konfiguracja ale jak na razie tak musi zostać.  Proszę o poradę.... pozdro...

https://www.audiostereo.pl/topic/146410-kolumny-do-1000-z%C5%82/

Skoro gra rewelacyjnie i sprawia przyjemność to proponuje pozostać przy obecnej konfiguracji, bo przesiadka z Altusów na coś bardziej renomowanego może okazać się lekkim szokiem, tym bardziej uwzględniając muzykę jaką lubisz.

Dlatego, jeśli szukasz rozwoju w brzmieniu i zależy Tobie na barwie, spójności, czy wybrzmieniach to jest szansa w tym budżecie coś znaleźć, ale jeśli tylko chcesz wszystkiego więcej i mocniej to moim zdaniem szkoda kasy.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Gość

(Konto usunięte)

Dokładnie...polecam najpierw posłuchać nowych kolumn w jakimś salonie a później podjąć decyzję...dlaczego?

Nic nowego nie gra tak jak altusy...i może Ci się nie podobać granie...

Przynajmniej raz w miesiącu u moich przyjaciół odbywają się "tańce" i mam z altusami bliski kontakt...

No tak Altusy mają 25 lat kupione zaraz po ślubie mam do nich duży sentyment ale kolega nalega żebym mu je sprzedał i tak zrodził się pomysł o kupnie czegoś innego , myślałem też o Altus 200 lub 300 żeby pozostać w klimacie ale są o nich też różne opinie..

A co powiecie o tych zestawach?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Musiał byś odsłuchać. Zamiana jednych 30 letnich kolumn na inne może nic nie wnieść. (Część kolumn z niemieckich wystawek gra gorzej niż nieszczęście, za parę stówek zwykle nikt nie sprzedaje nic dobrego).

Jeżeli głośniki masz podniszczone Tonsil prowadzi regenerację. W małym pokoiku używam 40 letnich ZG15C i nie mam zamiaru się ich pozbywać bo budżetowa chińszczyzna nie gra lepiej.

Z niedrogich producentów polskich masz marki takie jak Pylon Audio, STX, Tonsil.

Trzeba się udać do salonu i posłuchać kilku zestawów.

Na półkę dało by się postawić np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te ostatnie nie jestem pewien czy zagrają lepiej od starych Altusów. Za 1000 PLN ciężko dzisiaj o przyzwoite kolumny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
17 godzin temu, Mariusz Stypczyński napisał:

No tak Altusy mają 25 lat kupione zaraz po ślubie mam do nich duży sentyment

hehe, trudno sie oderwać  ? kiedyś właściciel pewnego sklepu z częściami audio twierdził, że głośniki Tonsil są najlepsze na świecie. Była to prawda, ponieważ słuchał jedynie tych głośników.

Po mojemu, widzę to tak; Altus gra ostro i twardo, tak w skrócie, bas jest (o ile nazwać to basem) punktowy, średnica, blacha ciągnięta po bruku a wysokie, szpilki i gwoździe.

Onkyo kij wie jak gra, ale jak piszesz, że jest dobrze, może to znaczyć, że muli a w zestawieniu z Altusami się uzupełnia.

Ogólnie ciężka sprawa. Może faktycznie zostaw jak jest, bo jak ruszysz, to zniszczysz sobie życie; przewalając tony głośników i stwierdzając, że wszystkie grają gorzej jak teraz.

A dla samego siebie, poszukaj okazji, by posłuchać czyjegoś sprzętu, w domu albo sklepie. Wyrobisz w ten sposób własne zdanie. Wpisz się na jakieś domowe odsłuchy. Będziesz wiedział a raczej słyszał jak u innych gra... u innych też bywa baaardzo różnie.

Daliście mi teraz do myślenia , może faktycznie nie ma co kombinować z wymianą... problem jest taki że za bardzo nie mam gdzie odsłuchać jakiegoś nowego sprzętu poza MediaMarkt w którym byłem jakiś czas temu i jakiś gość właśnie słuchał jakiegoś zestawu, nie wiem co to było ale szału nie robiło , natomiast słyszałem przy kupnie wieży NAD mojego kolegi kolumny firmy Klipsch tylko nie wiem jaki model ale podłogówki i muszę powiedzieć że byłem pod wrażeniem czystości dźwięku jaki się z nich wydobywał. Znalazłem coś takiego może ktoś coś wie na ich temat.... pozdr...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, Mariusz Stypczyński napisał:

(...) Znalazłem coś takiego może ktoś coś wie na ich temat...

Ukryta Zawartość

Fajne paki biorąc pod uwagę cenę i budowę to duże prawdopodobieństwo, że mogłyby spodobać się Tobie i co ważniejsze pozamiatać Altusy. 

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

W dniu 31.08.2019 o 21:37, Mariusz Stypczyński napisał:

Daliście mi teraz do myślenia , może faktycznie nie ma co kombinować z wymianą... problem jest taki że za bardzo nie mam gdzie odsłuchać jakiegoś nowego sprzętu poza MediaMarkt w którym byłem jakiś czas temu i jakiś gość właśnie słuchał jakiegoś zestawu, nie wiem co to było ale szału nie robiło , natomiast słyszałem przy kupnie wieży NAD mojego kolegi kolumny firmy Klipsch tylko nie wiem jaki model ale podłogówki i muszę powiedzieć że byłem pod wrażeniem czystości dźwięku jaki się z nich wydobywał. Znalazłem coś takiego może ktoś coś wie na ich temat.... pozdr...

Chcesz wypożyczyć napisz na priv, pomogę ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.