Skocz do zawartości
IGNORED

Moderacja i jej postrzeganie forumowiczów - bany , punkty , itp itd

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Nie chce przeniesienia i specjalnie napisałem oddzielny temat bo chce żeby to szambo w końcu się wylało ale nie w temacie gdzie dyskutuje się o kolorach nowych skurek.  Chce żeby każdy widział tytuł tematu i wiedział o czym jest.

2 minuty temu, subfan napisał:

...gdzie dyskutuje się o kolorach nowych skurek. 

Podlinkowany przeze mnie temat nie służy do dyskusji o kolorach nowych skurek.

3 minuty temu, subfan napisał:

...każdy widział tytuł tematu i wiedział o czym jest.

Dlatego nie pisałem o usunięciu, tylko o zamknięciu tematu i przekierowaniu dyskusji. 

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

11 minut temu, subfan napisał:

...mam na myśli miejsce gdzie jest miejsce na tematykę ale i poczucie humoru i czasem małe przepychanki jeżeli sytuacja tego wymaga ale i sprawiedliwie działającej moderacji .

Mam radę: skoro widzisz, w których wątkach jest gówno, to w nie nie wdeptuj. Pozostanie od moderacji oczekiwać, żeby politycznie odjechanych obsrywaczy trzymać w politycznych wątkach. Chcą się obsrywać, to niech obsrywają siebie nawzajem.

24 minuty temu, subfan napisał:

...bandyckie wybryki moderacji.

Nieubłaganie zbliżamy się do momentu, wktórym marudzić będziesz na kolejne punkty.

Gość

(Konto usunięte)
13 minut temu, szymon1977 napisał:

Nieubłaganie zbliżamy się do momentu, wktórym marudzić będziesz na kolejne punkty.

Wybacz nie jestem typem merytorycznego jeźdźca i nie mam pojęcia o czym piszesz , wal prosto z mostu nazywając rzeczy po imieniu . W temacie moderacji do marudzenia  jest całość bo nie ma rzeczy JEDNEJ którą by robili właściwie a i tak narzekają jak widziałeś ile to mają na głowie i jak ciężki jest ich żywot. 

Ostatnio dostałem takiego bana:

"Atak personalny (Regulamin §6 pkt. 5, Netykieta pkt. 10)

Ograniczenia:

Przyznano punktów: 2, wygasają 11.11.2019 21:59

Nie może dodawać odpowiedzi. - 10 dni i 1 godzinę

Informacja dla użytkownika

Atak personalny"

Kompletnie nic mi się od tej "informacji" nie rozjaśniło, tyle to mam w pierwszym akapicie.

Kogo niby obraziłem, jakim konkretnie wpisem - dalej nie mam pojęcia.

Czasem zdarzały się jakieś cytaty, np. "Bosym chamem zindoktrynowanym przez reżim jesteś ... (kropki moje) i tyle.", a teraz nic i w sumie nie wiem za co ten ban. Tak trudno było napisać?

Jestem Europejczykiem.

16 godzin temu, subfan napisał:

...nie mam pojęcia o czym piszesz , wal prosto z mostu nazywając rzeczy po imieniu .

Walę prosto z mostu nazywając rzeczy po imieniu. Nie moja to wina, że nie masz pojęcia o czym ja piszę. A może doszukujesz się w moim pisaniu czegoś, czego tam nie ma?

-----

8 godzin temu, Jaro_747 napisał:

Ostatnio dostałem takiego bana:

"Atak personalny (Regulamin §6 pkt. 5, Netykieta pkt. 10)

Ograniczenia:

Przyznano punktów: 2, wygasają 11.11.2019 21:59

Nie może dodawać odpowiedzi. - 10 dni i 1 godzinę

Za to jedno przewinienie dostałeś 2pkt. A ile pkt miałeś w sumie? 

8 godzin temu, Jaro_747 napisał:

Informacja dla użytkownika

Atak personalny"

Kompletnie nic mi się od tej "informacji" nie rozjaśniło, tyle to mam w pierwszym akapicie.

... w sumie nie wiem za co ten ban. Tak trudno było napisać?

Też tak miałem, to faktycznie irytujące.

Mnie najbardziej śmieszyły pkt. za " Wypowiedzi prowokacyjne" Taki jeden ex moderator kochał to stwierdzenie, bo można podpiąć pod to absolutnie wszystko...

Mały przykład, 1 pkt. za to zdanie:

"Może zamiast pocierać szmatką, przesuwaj samochodem. Efekt będzie ten sam..."

21 godzin temu, Bobcat napisał:
W dniu 22.09.2019 o 09:44, Maju napisał:

pozostałość po niechlubnej (nie boję się użyć tego słowa) ideologicznej działalności poprzedniej moderacji.

Niechlubnej bo niezgodnej z ideologią, którą Ty uznajesz za słuszną?

Nie, no nie mam najmniejszych wątpliwości że w twoich oczach wszystko to co się działo było "niezwykle pozytywne".     :)

Wiesz tak sobie myślę że nieprzypadkowe wydaje się to ciągle powoływanie się na "autorytet"  Żdanowa.
On też stosował czystki i represje, tego samego ducha masz mentalność.....różnią was tylko znacznie mniej drastyczne metody. 

Proponuję (kolejny raz) zacząć myśleć zanim coś znowu napiszesz....wprost przyznać, że to co opisałem miało miejsce, taka wpadka, taka nieostrożność.   :))

19 godzin temu, subfan napisał:

nie wyciągajcie tu swoich problemów bo nie o tym jest temat

Opisałem to co miało miejsce i już mnie tu nie ma, bo nie mam złudzeń że pisanie tu coś zmieni.  ?

W dniu 21.09.2019 o 21:05, stench napisał:

macie zastrzeżenie piszcie zgłoszenie lub priva.

"Już mnie tu nie ma" piszę, bo to wyżej w obliczu kilkakrotnego pisania w swojej sprawie do cytowanego (na priva) jak i w innych zgłoszeniach brzmi jak bardzo ponury żart.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

33 minuty temu, hi_aro napisał:

Mnie najbardziej śmieszyły pkt. za " Wypowiedzi prowokacyjne" Taki jeden ex moderator kochał to stwierdzenie, bo można podpiąć pod to absolutnie wszystko...

Mało! Można było samemu bluzgać, a ukarać obluzganego. Punkt do usunięcia. Bo każdy za swoje czyny odpowiada. 

Gość

(Konto usunięte)
13 minut temu, Maju napisał:

różnią was tylko znacznie mniej drastyczne metody

bo ogranicza go pozycja i upawnienia

gdyby miał możliwość nikt by go nie prześcignął....:)

Gość

(Konto usunięte)

Nie podpisują się pod karami i banami - wg mnie po prostu tchórzostwo i co najlepsze w tym to piszą i myślą jak jeden organizm,  dostaniesz bana , masz niby możliwość napisania ale do kogo skoro na forum pisać w tym czasie nie możesz więc piszesz meila i odpowiedź też dostajesz identyczną jak uzasadnienie kary , nigdy nie została zmieniona po napisaniu odwołania!! Przykład to wiadomości z pierwszej strony jak zostałam potraktowany .

Ograniczenia

Przyznano punktów: 2, wygasają 23.10.2019 00:38

Nie może dodawać odpowiedzi. - 6 dni i 23 godziny

"2. Udzielenie restrykcji wiąże się z przypisaniem punktów karnych, według poniższych reguł:

Atak personalny +2 pkt. (Regulamin §6 pkt. 5, Netykieta pkt. 10)"

"8. Moderator nie ma prawa do stosowania restrykcji dodatkowych,"

"9. Moderatorzy mają obowiązek stosować się do wymienionych wyżej form porządkowych."

Tyle w temacie.

Ja już na żadne odpowiedzi ze strony moderacji nie liczę. Cieszy mnie odpowiedź ze strony administracji.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Walę prosto z mostu nazywając rzeczy po imieniu. Nie moja to wina, że nie masz pojęcia o czym ja piszę. A może doszukujesz się w moim pisaniu czegoś, czego tam nie ma?

-----

Za to jedno przewinienie dostałeś 2pkt. A ile pkt miałeś w sumie? 

Też tak miałem, to faktycznie irytujące.

Wtedy chyba pięć? A może razem z tymi dwoma pięć? Dziesięciu nie było na 200%.

Jestem Europejczykiem.

3 minuty temu, subfan napisał:

U mnie ban zaskoczył od 12 pkt dwa razy a nie od 10 no i teraz od 6 na 30 dni . Co jest ewidentnie osobistą decyzją któregoś z modów. 

U mnie tym razem na pewno poniżej 10 punktów i to chyba już drugi raz. Co w sumie mnie rozbawiło, bo sytuacja jest jak u Kafki - nie ma jak zapytać o co chodzi bo pisanie na priva też zablokowane.

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)

To widać że jest kiepsko ale jak to zmienić tzn czy jest na to szansa i czy wogole warto próbować.  Moderacja czyta ten temat bo sam widzę nicki na dole ale nie zabiera głosu,  to że nic mądrego w tym temacie nie wymyśli to wiadomo i jest równoznaczne z przyznaniem się do winy i w kółko będzie klepane jak mantra " system zadecydował ". Nie udzielam się ogólnie na bocznicy , tyle że w " kino domowe " nieraz coś ciekawego można się dowiedzieć ale zastanawiam się czy nie czytać tego jako " niezarejestrowany ". Zestaw w sumie mam i wiem tyle ile mi wystarczy a reszta to po prostu nudy, pisze się coś tam komuś odpowiada i wchodzi w konflikty od czasu do czasu , nudnym za to nie jest traktowanie przez moderacje bo nawet pacyfiste przyprawia o chęć dania komuś w coś jak czyta takie odpowiedzi i tyle co może zrobić to czekać aż ban minie i absolutnie nic więcej . Jeżeli zostaniesz potraktowany niesprawiedliwie nikt tego nie przyzna i nikt nie odpowie za zbyt duże kary i tyle .

Mnie to szczerze mówiąc od jakiegoś czasu koło d... lata. Jak mam bana to nawet tu nie zaglądam, chyba żeby sprawdzić czy już się skończył.

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)

Ale skoro wracasz to potwierdzasz tylko to że moderacja jest wszechmogąca bo raz Ci dadzą bana za coś tam a Ty nic z tym nie robiąc i wracając jesteś cierpliwy i bierny.

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Nie wygląda to dobrze. 

Faktycznie bajzel niewąski....   

Kiedyś to funkcjonowało perfekcyjnie.....dostałeś więcej niż 10 pkt. i ban 10-cio dniowy. Za każde następne punkty przy przekroczonym limicie na następne 10 dni z automatu przedłużało.
Co dalej nie wiem, bo nie udało mi się 20 przekroczyć.....podobno "urlop" na 30 dni fundowało.  :)

Po zmianach na forum i po tym jak dałem sobie spokój z pisaniem w konfliktowych tematach zaczęło się coś dziać nie tak, bo skasowały mi się punkty tak skutecznie, że przez długi czas widniało u mnie sporo punktów w minusie.   :))

Ps. Nie wiem czy zauważyliście, ale był taki czas (po zmianach w silniku forum), że można było mieć pełny obraz o tym KTO, za co i kiedy dał karę....wtedy potwierdziło się to o czym wiedziałem od zawsze.   :))
Było tak jak to powinno zawsze wyglądać, skończyła się anonimowość w karaniu.
Niestety trwało dość krótko, ktoś to "niedopatrzenie" zauważył i niestety potem informacja o okolicznościach kary stała się tak lakoniczna, że po jej treści trudno było stwierdzić jakiego tematu dotyczy, czy nie sposób było znaleźć innych okoliczności jak do dawnej kary doszło.
Jak jest teraz nie wiem, bo tam nie mam potrzeby zaglądać.

Wygląda na to że wiele z tego bałaganu wynika z działania forum, ten  jak go nazywają "silnik" ma wpadki....teraz na przykład można zauważyć jak powróciły ordynarne nicki zakładane tylko po to by się za coś zemścić. 

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

45 minut temu, subfan napisał:

Ale skoro wracasz to potwierdzasz tylko to że moderacja jest wszechmogąca bo raz Ci dadzą bana za coś tam a Ty nic z tym nie robiąc i wracając jesteś cierpliwy i bierny.

Hmmm...

Cierpliwy i bierny to ostatnie co bym o sobie powiedział. Raczej mam świadomość faktu, że forum przeżyje beze mnie i na odwrót. Nie jestem już uzależniony. Kiedyś pewnie byłem, ale wyleczyła mnie z tego skutecznie arogancja moderacji. Żeby było jasne - nie tej obecnej (zapewne). I w sumie w jakiś sposób jestem za to wdzięczny - jedno uzależnienie mniej ;-).

Uważam też (może się mylę), że więcej tu daję niż biorę (symbolicznie oczywiście), więc jak komuś tam nie zależy na starym użytkowniku to łaski nikt nie robi a ja o nią prosił nie będę.

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)

Właśnie- administratorzy i redaktorzy i Bóg wie kto jeszcze trąbią dookoła o nowych silnikach,  skurkach i jakiś innych bzdetach chcąc łapać nowych naiwnych forumowiczów na trochę dłużej niż założenia profilu i zadanie jednego czy dwóch pytań o sprzęt ale nikt nie wspomina o zasadach funkcjonowania " pożądku publicznego " na forum i praw dotyczących karzacych i karanych i co tak naprawdę im przysługuje.  Zero info i jakich kolwiek twardych definicji i prawa którego możesz się trzymać i domagać się sprawiedliwości  tzn jakieś tam jest ale tyle warte co zużyty papier toaletowy skoro " wyższa klasa " ma je za nic.  Tak czy inaczej powtarza się już  wspomniany wniosek że dopiero coś się zmieni jak zaczną odchodzić. Nikt nie będzie płacił na forum za reklamy które ma np 150 członków.  Jeżeli jesteśmy traktowani jak śmiecie dowodzi to jednego , mają wystarczającą liczba forumowiczów i mało z nich opuszcza forum mimo gnojenia przez moderacje jak np ja sam .

Przykład locoloco też tylko to potwierdza , branża może dużo bo płaci za obecność tu a ty jesteś tylko po to żeby robić " tłum " słuchaczy i gapiów. 

Specjalnie łączone były  tematy żeby mu ułatwić żywot i obyło się bez banów za zakładanie 5 czy 7 tematów na dobę!!!!!

• Moderatorzy
3 godziny temu, subfan napisał:

U mnie ban zaskoczył od 12 pkt dwa razy a nie od 10 no i teraz od 6 na 30 dni . Co jest ewidentnie osobistą decyzją któregoś z modów. 

Dziwne , bo przy przekroczeniu limitu punktów system dokonuje bana automatycznie.

2 godziny temu, Jaro_747 napisał:

U mnie tym razem na pewno poniżej 10 punktów i to chyba już drugi raz. Co w sumie mnie rozbawiło, bo sytuacja jest jak u Kafki - nie ma jak zapytać o co chodzi bo pisanie na priva też zablokowane.

Możliwe, mod ma możliwośc nadać bana na wypowiedzi bez względu na ilość pkt.

39 minut temu, subfan napisał:

Właśnie- administratorzy i redaktorzy i Bóg wie kto jeszcze trąbią dookoła o nowych silnikach,  skurkach i jakiś innych bzdetach chcąc łapać nowych naiwnych forumowiczów na trochę dłużej niż założenia profilu i zadanie jednego czy dwóch pytań o sprzęt ale nikt nie wspomina o zasadach funkcjonowania " pożądku publicznego " na forum i praw dotyczących karzacych i karanych i co tak naprawdę im przysługuje.  Zero info i jakich kolwiek twardych definicji i prawa którego możesz się trzymać i domagać się sprawiedliwości  tzn jakieś tam jest ale tyle warte co zużyty papier toaletowy skoro " wyższa klasa " ma je za nic.  Tak czy inaczej powtarza się już  wspomniany wniosek że dopiero coś się zmieni jak zaczną odchodzić. Nikt nie będzie płacił na forum za reklamy które ma np 150 członków.  Jeżeli jesteśmy traktowani jak śmiecie dowodzi to jednego , mają wystarczającą liczba forumowiczów i mało z nich opuszcza forum mimo gnojenia przez moderacje jak np ja sam .

Przykład locoloco też tylko to potwierdza , branża może dużo bo płaci za obecność tu a ty jesteś tylko po to żeby robić " tłum " słuchaczy i gapiów. 

Specjalnie łączone były  tematy żeby mu ułatwić żywot i obyło się bez banów za zakładanie 5 czy 7 tematów na dobę!!!!!

Panowie nie jesteśmy takimi puruystami , jak ktoś jest branża i reklamuje się to jeśli wklei nienachalnie link nie będziemy tego kasować.

Dodam, że pewnego bardzo płodnego użytkownika udało się nieco ostudzić łącząc jego nowozakładane tematy w jeden wątek, którego w istocie dotyczyły.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Wiem, że to możliwe bo to się wydarzyło. Nie mam pretensji za bana tylko za to, że dalej nie wiem za co go dostałem.

W związku z tym nie wiem, czy bardziej muszę się cackać z kremlowską piątą kolumną czy z wyznawcami kultu Prezesa Naczelnika Polski.

Jestem Europejczykiem.

• Moderatorzy

Subfan, natomiast Ty nie powinieneś być chyba zbyt wrażliwy na wpisy ponieważ w kilku wątkach skargi na Ciebie sypały się ze wszystkich stron.

1 minutę temu, Jaro_747 napisał:

Wiem, że to możliwe bo to się wydarzyło. Nie mam pretensji za bana tylko za to, że dalej nie wiem za co go dostałem.

W związku z tym nie wiem, czy bardziej muszę się cackać z kremlowską piątą kolumną czy z wyznawcami kultu Prezesa Naczelnika Polski.

Najlepiej stosuj netykietę, wtedy nie będzie podstaw Byś dostawał pkt nawet jeśli ktoś haniebnie, podstępnie, złośliwie i uporczywie będzie zgłaszał Twoje wpisy.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Jest albo był tu moderator arkadowski, który w pewnym wątku napisał tak;

„Ja Ci nie wróg, ale tak po koleżeńsku napiszę Ci to, co powiedziałbym Ci nawet w 4 oczy - facet pierd. jak potłuczony. To, co wypisujesz to jakiś obłęd! Poważnie, ktoś Ci zrobił wielką krzywdę wrzucając ten syf w głowę. Ale wybacz Kolego - tego pierd-nia głupot już się nie da czytać. Lejesz takie bzdury, tak słabe i tak miałkie, że aż nie do zniesienia.

Zrób sobie odwyk od treści, które na co dzień wyznaczają Ci drogę w życiu - bo umrzesz z takimi bredniami w głowie, że nie dostrzeżesz rzeczywistości tego świata.

Wybacz - kolejne takie bzdury wymuszą na mnie działanie moderacyjne, po prostu nie można tego pierd-nia dłużej czytać.”

W tym czasie (luty tego roku) obowiązywał regulamin i netykieta z zapisem;

„Niedozwolone jest podejmowanie za pośrednictwem Forum działań sprzecznych z zasadami współżycia społecznego. W szczególności zabronione jest:

zachowanie sprzeczne z zasadami Netykiety, w tym formułowanie wypowiedzi stanowiących przejaw braku szacunku wobec innych Użytkowników Forum bądź też zachowania powszechnie uznawane za sprzeczne z zasadami kultury osobistej,”

Gdy mu zwróciłem uwagę, zablokował mnie w tym wątku bezterminowo, a jego chamski wpis pozostał.

Gość

(Konto usunięte)

@stench  -I usprawiedliwia to samkwolkę przy 6 pkt - 30 dni ???? Gdzie jest regulaminowe naliczanie punktów  ? Na czyje wpisy mam być wrażliwy? Gdzie o tym wspominam ?? Kto w ogóle pisze o wpisach  moich czy kogoś na mnie ? Czemu nie ma podpisu moda przyznajacego punkty / bany ? Czemu kontakt z wami jest zerowy ? Czemu punkty nie są naliczane za każde przewinienie i skąd te promocje ? Jak to się ma do punktu 8 regulaminu ? Kto was kontroluje i upomina ?

29 minut temu, stench napisał:

Najlepiej stosuj netykietę, wtedy nie będzie podstaw Byś dostawał pkt nawet jeśli ktoś haniebnie, podstępnie, złośliwie i uporczywie będzie zgłaszał Twoje wpisy.

Za zwalczanie kremlowskiej piątej kolumny powinna wziąć się moderacja, ponieważ bardzo często jest to celowe, świadome i regularne rozpowszechnianie fake newsów.

I piszę to całkiem poważnie ponieważ bierność w tej sprawie jest co najmniej dziwna.

Jestem Europejczykiem.

49 minut temu, stench napisał:

Możliwe, mod ma możliwośc nadać bana na wypowiedzi bez względu na ilość pkt.

Jak to się ma zatem do punktu regulaminu, który mówi, że

8. Moderator nie ma prawa do stosowania restrykcji dodatkowych, 

I który punkt regulaminu mówi o możliwości nakładania bana przez moderatora bez względu na ilość punktów?

W ogóle dzięki, że odpowiadasz.

Gość

(Konto usunięte)

Nie chce brać moderacja udziału w takiego rodzaju dyskusjach bo sami się wkopują jak to poczynia @stench za każdym wpisem więc chcą uniknąć bicia piany ( ich zdaniem bicia piany bo ta gadka nic nie zmienia ) łamanie regulaminu przez moderacje to fakt i kto ich teraz ukaże?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.