Skocz do zawartości
IGNORED

NAD C326Bee + Ikon 6

iEDRAS

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, zastanawiam się nad takim połączeniem. CZy to ma prawo sie podobać ? ?

Budżet okrojony (2500) więc stawiam na używki i akurat w takich kwotach mogę się zmieścić. 

Dodatkowo planuję kupić Yamahę WXAD-10 

Jeżeli nie takie połączenie to co się sprawdzi w podobnym budżecie 

Pokój 15m2  wysokość pomieszczenia maks. 2,5m 

Preferuję  brzmienia ciepłe, ciemne, dynamiczne i bardziej w tym kierunku bym szedł aniżeli analityczności.

Najczęściej słuchane : power metal, jazz, rock

https://www.audiostereo.pl/topic/146911-nad-c326bee-ikon-6/

Ikon 6 do rocka średnio. Ikon 6 mk2 już bardziej. Ikon 6 mk1 to kolumna ciepła z pięknym środkiem pasma ale poluzowanym basem. Muzykalna, delikatna, świeża. Mk2 ma poprawiony bas dużo. Ja bym do Nada szukał mk2 jeśli chcesz rocka słuchać 

Cześć,

wzmacniacz ok, ale po pierwsze Ikon 6 lepiej sprawdzą się z mocniejszym piecem, po drugie mogą być trochę za duże do 15m2, po trzecie to nie jest brzmienie jakie szukasz. Poszukaj innych kolumn, a może dobre monitory? 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

na początek wypożyczyłbym jakiś piec do domu, bo moim zdaniem te kolumny są zbyt duże do tego pomieszczenia i się po prostu duszą. Na początek, żeby sprawdzić weź Nada C356BEE. Jeśli nie będzie basu i kontroli, to trzeba będzie zmienić kolumny na podstawkowe.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Ikon 2  lub Opticon 2 bankowo lepiej sie sprawdzą w 15m2. (Opticony bardziej muzykalan wg mnie)

Co do wzmaka to jest Naim Unitiqute do kupienia za 2tys na allegro. Ja bym sie nie zastanawiam bo sam go mam jako transport , no i miałem go spietego kiedys z Ikon 1 mk2 i Opticon 2 w 16m2.  NADa 326 tez. Bez porównania do Naima. Sam wzmak w Unitiqute jest o wiele lepszy a w dodatku mamy dodatkowo dac, steamer, usb, radio, iradio itd. NAD jest fajny na początek ale prosze zauważ, że modelu 356 sa zawsze niewyczerpalne zapasy do kupienia na aukcjach.  Unitiqute swietnie sie zgrywa z Dali, bo ma cieplejszy dzwięk i zaokrąglone wysokie.  Dali Ikon (lub Opticon) to bardzo przyjemnie i radosnie brzmiące kolumny. Podłączałem je tez do Naim XS z Fltatcap XS i wg mnie Unitiqute zgrał sie lepiej z nimi pomimo różnicy w cenie. (Seria XS wymaga raczej lepszych głośników).

W dodatku tez słucham cięższej muzyki i jesli chcesz dynamiczne brzmienie ( raczej go potrzebujesz do tego typu muzyki) to u Naima dostaniejsz to czego chcesz - bedziesz wreszcie słyszał stopę perkusji i  gitarę basową a takiego rytmu nie znajdziesz u innych wzmaków. 

No tak tak... ale naim to koszt 2000-2500 i dali opticon 2 drugie tyle ? to przekracza mój budżet o dużo za dużo ?

Stawiam na łączny koszt 3000 ? mogłem nabyć ikony 6 mk1 za śmieszne pieniądze więc myslałem że w oparciu o nie ośfajnego złoże ?

Naim chyba poza moim zasięgiem ?

Bo jak nie NAIM  to co ? ?

Coś sprawdzonego co po roku mi się nie znudzi i będę szukał czegoś mocniejszego, lepszego itp. 

W założonym budżecie dobre granie można mieć nawet na nowych gratach,

bo już Yamaha 301 spokojnie napędzi Opal Monitor Pylona.

Jak możesz posłuchaj.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Pylon z Nadem to bezpieczne i uniwersalne połączenie. Jeśli ma być bardziej rockowo, to posłuchałbym też z naszej oferty Yamahy, np model A-S501 już spokojnie sobie poradzi z tymi kolumnami, a jest dużo lepszy od modelu A-S301.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W dniu 6.10.2019 o 20:39, iEDRAS napisał:

Zatem co polecacie ? 

I czy warto rozglądać się za innm wzmakiem ? np. Yamaha s700/1000 albo nad356 ? 

Może NAD C326 BEE z Pylonami lub Tannoy'em Mercury 7.4
Inną opcją lecz równie dobrą będzie zakup kolumn podstawkowych. Proponuję spojrzeć na  KEF Q350 lub Dali Oberon 3.
Alternatywą dla C326 może być Marantz PM6006 lub Denon PMA-800, lecz osobiście do twoich gatunków stawiał bym na NAD'a ? 
Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.