Skocz do zawartości
IGNORED

Sposób na asymetrię w ustawieniu głośników ?

newpeter

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety nie mogę równomiernie ustawić głośników w pokoju. Odległość odsłuchowa do lewego to 3,5m a do prawego to 2,2m. Na wzmacniaczu brak regulacji „balance”.

Czy można kablami głośnikowymi (długością, przekrojem) lub innym rozwiązaniami obniżyć poziom dźwięku dla głośnika znajdującego się bliżej ?

Otwierając kolumnę bliższą i zwiększając tłumienie kopułki, która w nowszych konstrukcjach

potrafi pracować już od 2 - 3 kHz decydując o głośności zestawu.

Kablami raczej ciężko, a rezystor w kablu musiałby mieć sporą moc i być dość "przejrzysty".

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 godzinę temu, newpeter napisał:

Czy można kablami głośnikowymi (długością, przekrojem) lub innym rozwiązaniami obniżyć poziom dźwięku dla głośnika znajdującego się bliżej ?

NIE MOŻNA.

Ale można wykonać balans na pętli pre out / main in i wpiąć do wzmacniacza.

Albo przemeblować pokój.

(Dziwię się ludziom kupującym tak niepełnosprawne wzmacniacze.)

2 godziny temu, newpeter napisał:

Niestety nie mogę równomiernie ustawić głośników w pokoju. Odległość odsłuchowa do lewego to 3,5m a do prawego to 2,2m. Na wzmacniaczu brak regulacji „balance”.

jedyne wyjscie do kolunmna ktora dalej bardziej odsunac od sciany

a kolumna ktora blizej niech bedzie bardziej dosunieta do sciany

to troche zniweluje niesymetrycznosc moim zdaniem lepiej niz krecenie galkami

ja mam niesymetryczne miejsce odsluchowe i tam sobie zrobilem balans wlasnie zeby wokal byl ze srodka a nie z prawej strony (bo sie dzie blizej prawej kolumny nie jest podrecznikowe rozwiazanie ale u mnie dziala calkiem niezle

2 godziny temu, porlick napisał:

NIE MOŻNA.

Albo przemeblować pokój.

(Dziwię się ludziom kupującym tak niepełnosprawne wzmacniacze.)

producenci oszczedzaja na czym moga wmawiac audiofilom ze galki od basu czy balansu pogarszaja jakosc

w praktyce to zmiany poza percepcja ludzkiego sluchu

no ale oszczedzamy wtedy na podzespolach a dwa mozemy bardziej narzucic audiofilska marze

Tak, a potem taki przekręcony przez cwanego producenta klient ma problem. ? Jak już się zorientuje, że wpuszczony został w maliny, jest za późno, by odkręcić zakup wzmacniacza- niepełnowartościowego bubla.

Gość

(Konto usunięte)
5 godzin temu, newpeter napisał:

weź se słuchawki

załóż

a kablem najlepiej, to się żonę bije.

6 godzin temu, newpeter napisał:

Na wzmacniaczu brak regulacji „balance”.

A mówią, że im mniej pokręteł we wzmacniaczu tym lepiej...?

4 godziny temu, porlick napisał:

Pod warunkiem, iż ów fantastyczny wzmacniacz takie wejścia/wyjścia ma...?

2 minuty temu, Maraudio napisał:

A mówią, że im mniej pokręteł we wzmacniaczu tym lepiej...?

Pod warunkiem, iż ów fantastyczny wzmacniacz takie wejścia/wyjścia ma...?

Ad1- może i tak, byle nie ZA MAŁO

Ad2- podobnie, jak wyżej, tyle, że złączy. ?

Balans chyba się nie sprawdzi. Wyrówna głośność ale nie odbuduje sceny. Tu potrzebny chyba procesor dźwięku jak w Ampli kina domowego, gdzie z pilota wprowadza się odległości do poszczególnych kolumn. 

8 godzin temu, newpeter napisał:

Probuję sobie wyobrazić Twój pokój masz jakiś rzut? Może da się jednak coś lepiej ustawić?

Tak z ciekawości co to za wzmacniacz?

3 godziny temu, porlick napisał:

Tak, a potem taki przekręcony przez cwanego producenta klient ma problem. ? Jak już się zorientuje, że wpuszczony został w maliny, jest za późno, by odkręcić zakup wzmacniacza- niepełnowartościowego bubla.

Z drugiej strony to nie wina producenta tylko kupującego. Jeżeli wiesz, że masz możliwość postawienia kolumn symetrycznie to po co komu balans. Ja osobiście nigdy nie miałem ustawionego wzmacniacza z przekręconym potencjometrem balans - dla mnie niepotrzebny.

Zawsze to kolejny element, który ulega degradacji. A czy sam z siebie wpływa na dźwięk? Nie mam pojęcia.

9 minut temu, PawelMitsu napisał:

Ja osobiście nigdy nie miałem ustawionego wzmacniacza z przekręconym potencjometrem balans - dla mnie niepotrzebny.

Lepiej mieć za dużo możliwości i z nich wybrać, jak za mało i narzekać. Np balans, tony i przycisk DIRECT.

Co zastosujesz, Twój wybór.

U mnie też trójkąt stereo jest symetryczny- prawie rownoboczny, choć o osi znacząco obróconej (ok 20-25°) względem dłuższej osi pokoju. Tak zagrało znacznie lepiej, jak w układzie w pełni symetrycznym. Mam jednak sporo miejsca i mogę ustawić kolumny w wolnym polu. (Pokój 42 m2)

Za ok.600 pln możesz poprawić cokolwiek urządzeniem 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  Nie próbowałem osobiście ale to maleństwo daje jako takie możliwości poprawy "niedopasowanego" pomieszczenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fajnie się to wszystko czyta, ale nie ciekawi nikogo - nawet trochę, jaki to jest model wzmacniacza? ? Może to niewiele zmieni, ale mam wrażenie, że w tej dyskusji brakuje właśnie ów "mistrza ceremonii".

45 minut temu, Maraudio napisał:

nie ciekawi nikogo - nawet trochę, jaki to jest model wzmacniacza?

Sądzisz, że jak się dowiemy, ktoś sobie pomyśli: "O, fajnie, teraz wiem, co sobie kupię, bo brakuje mi problemów?"

?

Wręcz odwrotnie. Zaryzykuję stwierdzenie, iż w sferze audio mało jest takich osób, które cierpią na brak problemów i są w 100% spełnione (w tej dziedzinie).

12 godzin temu, Maraudio napisał:

Fajnie się to wszystko czyta, ale nie ciekawi nikogo - nawet trochę, jaki to jest model wzmacniacza? ? Może to niewiele zmieni, ale mam wrażenie, że w tej dyskusji brakuje właśnie ów "mistrza ceremonii".

Taga Harmony seria HTA

Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, Uchatek napisał:

Zmien lokal.

Dokładnie...żaden balans nie pomoże na tak duże różnice w odległości kolumn od miejsca odsłuchowego...

Ja też reguluję odległością balans kanałów ale różnice mam około 10-12 cm...

W dniu 23.10.2019 o 08:15, newpeter napisał:

Czy można kablami głośnikowymi (długością, przekrojem)

????

On 10/23/2019 at 7:15 AM, newpeter said:

Oczywiscie. Tylko moze nie dlugoscia a gatunkiem izolacji.

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, ziko369 napisał:

Ja też reguluję odległością balans kanałów ale różnice mam około 10-12 cm...

a gdyby przesunąć głowę...? wiem, to trudne, wycofuję.

Opóźnienia w dzwięku na 1,3m to ok. 0,004s. Nie wiem czy warto z tym walczyć. Można zastosować na początek z 1100 km kabla. To zniweluje opóźnienie i trochę przyciszy. Może coś z Cardasa?

Można też w jeden kanał (ten bliższy) wpiąć potencjometr pomiędzy źródło a wzmacniacz i nim troszkę przyciszyć. Behringer ma jakiś taki kontroler do monitorów za nieco ponad 100zł. Powinien się nadać.

Jak czytam te wszystkie odpowiedzi to aż trudno uwierzyć. Mody akustyczne pomieszczenia są różne w zależności gdzie postawimy kolumny więc, kręcenie balansem nie da za wiele. A nazywanie wzmacniacza bez balansu niepełnosprawnym bublem może napisać tylko fan technicsa z milionem korektorów ? Przepraszam za szczerość. W audio zawsze są jakieś kompromisy, ale jeśli inwestujesz kasę w te hobby to pierwszym podstawowym warunkiem powinna być akustyka pomieszczenia. Jak nie masz warunków by spełnić minimalne wymagania nie inwestuj, szkoda środków ?

Kolega zadał konkretne pytanie o obniżenie poziomu natężenia dźwięku w jednym kanale.

Dowiedział się, że kupił zły wzmacniacz, kupił złe mieszkanie, nie potrafi właściwie umieścić swojej głowy w tym złym mieszkaniu. No i w zasadzie to powinien dać sobie spokój z audio jak nie zrobił akustyki. O 1100km kabla nie wspominam, bo to moje:-)

Witamy w Audiostereo.

Zadał pytanie, w DWÓCH PIERWSZYCH postach dostał odpowiedź, a reszta to "wariacje na temat". Sam mu też dorzuciłeś kamyczek do ogródka, więc o co chodzi?

A balans, obok wyboru źródeł, jest drugim co do ważności regulatorem we wzmacniaczu. Kazdym normalnym wzmacniaczu.

15 godzin temu, painovsky napisał:

Jak czytam te wszystkie odpowiedzi to aż trudno uwierzyć. Mody akustyczne pomieszczenia są różne w zależności gdzie postawimy kolumny więc, kręcenie balansem nie da za wiele. A nazywanie wzmacniacza bez balansu niepełnosprawnym bublem może napisać tylko fan technicsa z milionem korektorów ? Przepraszam za szczerość. W audio zawsze są jakieś kompromisy, ale jeśli inwestujesz kasę w te hobby to pierwszym podstawowym warunkiem powinna być akustyka pomieszczenia. Jak nie masz warunków by spełnić minimalne wymagania nie inwestuj, szkoda środków ?

wiesz nie mowimy tu o milionie funkcji

tylko podstawowych narzedziach jak bass trebble i balance

to nie sa zadne wydumane ekscesy

14 godzin temu, Froju napisał:

Kolega zadał konkretne pytanie o obniżenie poziomu natężenia dźwięku w jednym kanale.

Dowiedział się, że kupił zły wzmacniacz, kupił złe mieszkanie, nie potrafi właściwie umieścić swojej głowy w tym złym mieszkaniu. No i w zasadzie to powinien dać sobie spokój z audio jak nie zrobił akustyki. O 1100km kabla nie wspominam, bo to moje:-)

Witamy w Audiostereo.

Trochę hiperbolizujesz ) Niezależnie jak każdy chciałby być miły i pomocny, to dać sensowne rozwiązanie w przypadku tak zaburzonego układu kolumn jest bardzo trudno. Poprosiłem autora żeby wyslał rzut pokoju i może dało by się coś wymyślić. Czasem jak na temat spojrzy nowa osoba to rzuci nową perspektywę, o której w ogóle nie mieliśmy pojęcia przez swoją pierwszą fiksację.

zgadzam się z @painovsky Myślę, że nikt nie oczekuje adaptacji zaawansowanych ustrojów akustycznych ale przynajmniej minimalnych podstaw jakim jest układ głośników (darmowy sposób ? ).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.