Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór kolumn do Cyrus One

Pablotheone1

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, aktualnie posiadam Cyrus One spięte z Sonus Faber Principia 7. Po pewnym czasie obcawania z tym zestawem, doszedłem do wniosku, że nie jest to moje granie. Na początku był efekt Wow wywołany detalicznym i surowym graniem. Wcześniej przez chwilę grały u mnie z Onem Heco MS 900 I teraz po czasie żałuję zmiany. 

Dla tego proszę sugestie co do kolumn o zdecydowanie ciepłym brzmieniu. 

Na tę chwilę pod uwagę biorę, a jakże, Heco aurora 1000 oraz Castle Knight 5.

Salon ok 25m2, przeciętna adaptacja akustyczna. 

Źródło: Onkyo ns 6170, Denon dvd1400

Z płyty jeszcze jakoś da się przesłuchać cały album, natomiast Tidal brzmi jakby w szufladzie przewały się sztućce. Bardzo agresywna, według mnie, gura. 

https://www.audiostereo.pl/topic/147217-dob%C3%B3r-kolumn-do-cyrus-one/

Witaj,

Heco Aurora to dobra opcja, chociaż do 25m2 spokojnie wystarczy model Aurora 700. Jeśli jednak chcesz zbudować system docelowy, warto przed ostatecznym wyborem posłuchać jeszcze kilka innych opcji. Na listę koniecznie wpisałbym Audio Academy Hyperion IV (wiem, że droższe, ale naprawdę warte swojej ceny i swietnie sprawdzające się w połączeniu z Cyrus), Kef Q750, Tannoy Revolution XT 8F, Dynaudio Emit M30 lub Fyne Audio F501. 
Zapraszam serdecznie na odsłuchy, porównania oraz oczywiście indywidualne wyceny dla forumowicza.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Myślę, że te heco będą dobrym wyborem. U mnie z cyrusem one grają dali zensor 5 ale w nieco mniejszym pomieszczeniu. Proponuję Ci, jeśli masz taką możliwość podjechać do dobrego salonu audio i odsłuchać kilku kolumn. Najlepiej tych uchodzacych za ciepłe, skoro takiego grania (chyba) szukasz. 

Tak, jest to warunek konieczny. Na pewno znajdzie się wielu amatorów detalicznego grania lub szukających niuansów w każdym utworze, ja dopiero odkryłem to, że jestem zupełnie po innej stronie mocy. Zajęło to trochę i pochłonęła pewne środki ale już wiem czego oczekuje po zestawie. 

A co możecie powiedzieć o Castleach, o których wspomniałem? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Już cieplejszych kolumn raczej nie znajdziesz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
4 godziny temu, Pablotheone1 napisał:

A co możecie powiedzieć o Castleach, o których wspomniałem?

Wypożycz, CK to granie nasycone, barwne, z miękkimi niskimi tonami i sporą ich ilością. Nie wiem czy z Cyrusem nie będzie aż za miękko na niskich i czy Cyrus da radę dobrze je kontrolować. Na pewno będzie to przewaga nasycenia nad detalicznoscią, dynamiką i twardością. Klimatyczne granie w stylu Castle.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Ciekawym faktem jest iż użytkownik chce ciepłe kolumny a niektórzy wrzucają w propozycje wszystko ?
Jak najbardziej przetestuj Aurorę i Emity M30. Możesz sprecyzować budżet w jakim szukamy kolumn?
Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.