Skocz do zawartości
IGNORED

B&W Nautilus i McIntosh

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie to jak to jestw koncu z tymi 1.6 z jadis ochestra ref.? jak to gra? bo z tego wszystkiego mozna dostac zawrotów glowy? z jednej strony teoria ze 1.6 z koncowka macka graja ok, ale jak jest glosno, a z drugiej ze slabym jadisem ok??

pozdrawiam wszystkich serdecznie

prophet

Guten swego czasu chyba w wątku A.S. 2003 sugerował ,że Thiel 1.6 potrzebują dużego lokalu i chyba miał rację ?!

I zdaje się, że tam grały z lampą i ponoć było doskonale.

Prophet

Thiel 1.6 bardzo ładnie zagra z średnio mocną lampą. Na ww AS 2003 mały Jadis świetnie sobie poradził z nimi. Inne Thiele z lampą też ładnie zagają ale na basie może być niedostatek. Osobiście słuchałem 2.3 na 100W Jadis i było rewelacyjnie ale do basu miałem małe ale.

Generalnie jednak trzeba się kierować zasadą, że do Thiela dajemy silny prądowo wzmak. I to nie jakieś tam Primare czy Musical A308. Są dobre wzmaki które pociągną Thiele. Generalnie łatwo to poznać - nawet przy cichym słuchaniu mamy pełny dźwięk a basik ładnie plumka. Jak nie plumka to znaczy wzmak nie wyrabia.

No tos Cles podsumowal moj wzmacniacz. Ale niech tam ja mam troche inne zdanie na jego temat i 1.6 Generlanie to nie sa bardzo drogie glosniki i nie rozumiem po co kupowac do nich ekstremalny wzmacniacz. Do takiego sprzetu dobrac sie powinno o wiele lepszy glosnik. A glosniki w tej cenie mimo wszystko powinny grac tak jak trzeba z wiekszoscia dobrych wzmacniaczy. To chyba byloby optymalne rozwiazanie, ale co ma otpymalnosc z audiofilstwem wspolengo pewnie niewiele :-).

Pozdrowki

Paweł

Panowie pierwsza sprawa co u nas jest drogie ????

1. Kiedyś kupowałem B&W Nautilus 805, cena wtedy była ok. 11 000-12 000zł ,teraz 8 000zł

2. Thiele 1.6 z 4 miesiące temu 12 000zl-13 000zł, teraz ok.9 000zl

3.Spendory 100 nie tak dawno ok.13 400 teraz 20 000zł

Zwródźcie uwagę te wszystkie kolumny były mniej więcej w tej samej cenie i powiedzmy konkurowały z sobą,

a teraz jakiś pan recenzent zupełnie inaczej by to klasyfikował ?!

Jakie to wszystko płynne.

Jak swego czasu wyszła integra McIntosha 6900 to jej cena była ok.34 000zł i śmiało konkurowała na rynku z takimi klockami jak Gryphon Callisto 2200 (ok.38000zl) czy J.R.Concerta.

Teraz kosztuje ok.23500zl (zmienił się dystrybutor) i nagle jej wartość podczas testów-zestawień spadła.

A przecież gra tak samo :-)

A wracając do Thieli 1.6 to czy wzmacniacz je pociągnie czy nie to nie ma nic wspólnego z efektem końcowym.

Istotne jest jak je "pociągnie", a nie czy :-)

no i krell400 - z 20kzl na 13kzl do utargowania pewnie jeszcze, itd itp. takze kategorie cenowe tak od 8-10kzl niewiele moga powiedziec o sprzecie u nas w danym momencie. ale jak cos tanieje, to swietnie :)

pitdog -> te 13 kzl to stala cena czy promocja? Ja czekam na promocje FPB 300 - poniewaz Gryphon Encore w polsce wystepuje jedynie wirtualnie - zdecydowalem sie na mlego Krell'a. Tyle, ze FPB 300 kosztuje 45 kzl. Jesli sie doczekam na 32-34 kzl przy jakiejs wyprzedazy - biore klocek do domciu i za rok wracam po KCT. FPB 300 CX skutecznie wyleczyl mnie z Mac'a 402 (w kategorii jakosc/cena MC-402 nadal jest lepszy ale to Krell ma te charakterystyki dzwiekowe, ktorych lakne jak kania dzdzu :-)))

pisalem o integrach krella, to teraz "normalna" cena, mozna pewnie za nieco mniej wziasc. i 400 wyraznie lepiej niz 300.

co do koncowki 300cx to cena nadal sie trzyma, ale to tez jest klocek, ktory bym u siebie widzial kiedys :) jesli integry stanialy, to pewnie i bedzie lepsza cena na koncowki kiedys.

pitdog -> Retail w USA jest 8k$ za FPB 300 CX. Cena w Top Hi-Fi jest duzo wyzsza ale to przez clo, shipping wyzszy VAT w Polsce (w USA 6-10 %). Zreszta to chyba normalny poziom - HiFi Club jest ciut tanszy - MC-501 to 8.2 k$ za pare w USA i 42 kzl w Polsce.

Sluchalem FPB 300 CX we wrzesniu na Nowogrodzkiej (btw. odszczekuje zle opinie o tym sklepie - kiedys mnie wq... ale teraz bylo profesjonalnie - sprzet czekal na mnie podlaczony w uzgodnionej konfiguracji, czlowiek ktory sie zajmuje tam Hi-Endem byl cierpliwy i wywazony). Jak mowilem - wyleczylem sie z Mac'a po 30 minutach ktorych zestaw potrzebowal na rozgrzanie sie - po raz pierwszy w tej klasie cenowej (moze oprocz ML-334) Steinway byl Steinway'em. Mac ma klimat ale bas, mikrodynamika, przejrzystosc i detalicznosc Krell'a mnie przekonaly. Ale te 34 kzl to naprawde limit jaki jestem sklonny wydac na koncowke. Ech - zeby jeszcze moc posluchac Encore - podobno rewelacja (Callisto mnie jakos nie zadowala - wciaz za miekki mimo ze to najlepsza integra jakiej sluchalem :-)).

Pozdr.

na allegro masz nowego krella 300cx za 26kzl. pojechac i kupic, jesli wszystko gra :) to juz rozsadna cena

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pitdog-> dzieki, rzeczywiscie - nowy 300CX. Moze pozbede sie swojej integry szybciej niz myslalem. Oczywiscie w Top Hi-Fi tez sie potarguje - zawracalem im glowe wiec sumienie nakazuje pojsc.

Pozdr.

Qb_1->>>

Ceny poszly do gory od pierwszego $ 8500.00 za 300 cx

Pozdr.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

Lacrimosa -> How are You my friend?

Dzieki za info. W takim razie i cena u producenta musiala sie zmienic :-( inna sprawa, ze dolar spadl przez ostatnie miesiace niemilosiernie wiec miejsce na negocjacje cenowe nadal jest.

Pozdrowienia z zasniezonego Default City (Wawa)

lolo -> nie chcialem byc zle zrozumiany - Callisto 2200 to najlepsza integra jakiej sluchalem (moze oprocz Concentry, ktora twarda w ogole nie jest z to plynna i muzykalna - takie brzmienie z 2-go konca tez jest pociagajace.). Po prostu im czesciej chodze do filharmonii tym bardziej przekonuje sie do zimno i twardo grajacego sprzetu. Wydaje mi sie, ze przy Jazzie albo kameralistyce Callisto sie broni swobodniej ale kiedy zaczynamy sluchac orkiestry i choru zaczyna nieco odstawac od dobrych koncowek. Mimo to jak na integre i za swoja cene - rewelacja.

Krell nie jest jeszcze szczytem twardosci - Levinson 33H "odpowiednio zestawiony" wygrywa z 10 kilowym mlotem Boscha w cuglach :-))) DM 100 Gryphona tez jak sadze :-))) Jak juz zreszta pisalem - 33H to jedyna rzecz jaka bym bral pod rozwage jako konkurencje dla DM58. Niestety to juz nie moj price level...

Jestem ciekaw czy ktos z Szanownych Kolegow i Kolezanek sluchal Encore - opinie ma swietne - a w Polsce jest ciut tanszy niz FPB 300CX. Zdaje sie, ze w Stereophile'u byl kiedys test Encore + Prelude i autor byl zachwycony (w stanach cena Encore ~= FPB 700CX).

Pozdr.

gb_1 -> weź pod uwagę, że w stanach fascynuja się wszystkim co europejskie [i vice wersa :-)].

Ja bym najpierw na twoim miejscu pojechał na nowogrodzką i się mocno potargował. Spadek kursu $ to jednak dość mocy argument. Z doświadczenia wiem, że w przypadku najdroższych klocków ceny ustyalane są dość indywidualnie.

Cena na Allegro jest może i kusząca, ale osobiście wolałbym dać trochę więcej i mieć gwarancję - przy odsprzedaży takiego klocka jako 1 właściciel też weźmiesz więcej. No i zawsze można wziąć fakturę :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

lolo -> Bo Gutten nie chce pakowac sie w dobieranie pre do koncowki i wiazace sie z tym wydatki i byc moze zamiany. Ja poswiece i 2 lata ale bedzie brzmiec tak jak ja chce.

Bryston - 7B to jeden z najlepszych basow jakie slyszalem ale reszta jak dla mnie prezentuje dobry ale nie wybitny poziom. No i ciagle sie umawiam na odsluch 4-ki z moimi kolumnami ale musze sie w koncu zebrac... na pewno duzym plusem Brystona jest cena - w porownaniu do konkurencji rewelka. Krell czy Levinson sa troche overpriced (poza tym seria 400 Levinsona jest moim zdaniem wyraznie gorsza od 334 - 336 ale opinie byly podzielone).

No i jest jeszcze Accuphase...

Nie słuchałem ML 334-6, ale dużo słuchałem 331-3 które jak rozumiem różniły się tylko nieznacznie i jak dla mnie był to dramat. Szare, suche i na dokładkę tragiczny PRaT.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth -> 334-336 tez sa suche i raczej po jasnej stronie. Z B&W, Cremona, JMLab'ami jest zdecydowanie za sterylnie.

331-333 roznilo sporo - w 334-336 sa 2 trafa zamiast 1-go takze wydajnosc pradowa koncowki sie poprawila. Zmnieniono tez material uzywany przy SMD. Generalnie (sorry za umowne ujecie w liczby) seria 334-336 oferuje 30-40% wiecej niz 331-333 szczegolnie w zakresie przejrzystosci i dodaje troche szybszy sprezysty bas. W porownaniu do Mac'a lepsza szybkosc, kontrola i mikrodynamika ale srednica Mac'a jest spojniejsza i przyjemniejsza.

Uwaga - Levinson jest czuly na sprzet towarzyszacy (zrodla...) i musi pograc 1-2 godziny zanim sie rozgrzeje - przez pierwsze 30 minut trzeba przetrzymac atak sybilantow :-))

Elberoth -> tak zgadza sie - Amerykanie fascynuja sie europejskim sprzetem. Pojde na Nowogrodzka na pewno - o gwarancji tez wczoraj pomyslalem (ten sam gosc sprzedaje na Allegro pream BAT'a VK-51 SE). Utargowac 25% pewnie sie nie da ale zobaczymy. Jak juz mowilem jesli FPB to trzeba isc za ciosem i wykorzystac CAST wiec KCT w perspektywie. Troche mi glupio bo powiedzialem, ze poslucham Encore i podejme decyzje tyle, ze musialbym pojechac do Niemiec albo Danii zeby go posluchac (albo zamowic w ciemno z dobrym rabatem). Tym bardziej glupio, ze psioczylem na sklep na Nowogrodzkiej po niegdysiejszych kontaktach ale o obsludze podczas mojej ostatniej wizyty moge tylko dobrze.

W ogole pasuje mi filozofia Dan'a D'Agostino (ktory btw jest nieco arogancki ale co tam) - dobra sieciowka na stale ze wzmakiem, dbalosc o szczegoly (pilot Krell'a vs pilot Mac'a...) no i CAST (podobne rozwiazanie w amatorskim sprzecie stosuje chyba tylko Halcro...

Dzieki i pozdrawiam

PS.: No i zasmiecilem Gutkowi watek...

uzywam koncowki BRYSTONA 4B ST,w polaczeniu z lampowym preampem.

bas jest REWELACYJNY.steruje ona kolumnami ktore schodza do 1.8 oma.i nie robi to na niej zadnego wrazenia.

goraco polecam odsluch.jest neutralna,z lampowym preampem brzmi doskonale.

cena wrecz smieszna jak za te jakosc dzwieku.

poziom krella,levinsona,itp

jasne ,ze sa lepsze.

tomek7776 -> bas to najwieksza zaleta Brystona. Trzeba go jednak łączyć z lampowym pre (tak jak u ciebie) bo dźwiek z tranzystorem może być trochę zbyt szary i mechaniczny. Bang for the buck (z podkreśleniem na BANG) jest tu na pewno nie do pogardzenia.

qb_1 -> na CASTa bym się tak nie napalał. Wielokrotnie spotkałem sie z opiniami, że z najlepszymi interconectami XLR gra jednak sporo lepiej (nawet w systemach gdzie możliwy jest pełen CAST cd/pre/pwr).

Jeszcze a propos Nowogrodzkiej: faktycznie sie tam ostatnio bardzo poprawiło, od kiedy szefem został taki człowiek z brodą (Adam ?). Normalnie inny sklep.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.