Skocz do zawartości
IGNORED

B&W Nautilus i McIntosh

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

e tam, Avalony oczywiscie sa dobre, ale Akkusy czy CSR na ceramicznych accutonach nie sa zle rowniez (a znacznie tansze). Troche za duzo "transcendentalnego absolutu" w tych avalonach jak na moj gust. Poza tym 25tys. USD np. za 3-drozne Eidelony wykonane na powszechnie dostepnych przetwornikach i dosyc srednim basie to jednak duza przesada. Tajemnica jaka firma ta owiewa zwrotnice w swoich kolumnach tez wydaje mi sie troche smieszna, zwlaszcza, ze ceramiczne accutony "wymuszaja" zastosowanie takich a nie innych rozwiazan (kombinacje 1 i 2 rzedu, notch filter) oraz stosowanie mocniejszych koncowek mocy (niska skutecznosc). Poza tym firma "olewa" klientow i ma gdzies ich zainwestowane pieniadze. Jak wyszla wersja diamond eidelonow, to wielu posiadaczy zwyklych eidelonow byla zainteresowana upgradem (wymiana tweetera na diamonda i modyfikaca zwrotnicy), jednak odpowiedziano im, ze avalony nie sa upgradowalne, bo to sa skonczone koncepcyjnie i doskonale arcydziela, kazdy ich model :)))

Co ich to obchodzi, ze ktos wypieprzyl 25 tys. USD na Eidelony i teraz bedzie musial je sprzedac za 10 tys. i dolozyc kolejne 25 tys. na wersje diamond (ktora tak naprawde wcale nie gra lepiej - ale on wcale o tym nie wie...) - to jego problem. Jak rozni sie to podejscie on np. thiela, gdzie np. CS7 mozna bez problemu upgradowac do CS7.2 (za nieduze pieniadze). Pomijam juz fakt, ze thiele sa 2 razy tansze i w wielu aspektach lepsze...

o wlasnie, dodam, ze bylem u Gutka i sluchalem systemu. bw niewygrzane, a mimo to gra swietnie, wysoka klasa zestawu. z thielem to byla pomylka, z bw slychac klase systemu, nic tylko siedziec i zmieniac cd.

nie dziwie sie, chociaz jestem w tym wszystkim relatywnie zielony i jeszcze nie tak osluchany jak bym chcial, to jednak pewne rzeczy slysze :). to po prostu gra, jako system. kolumny pozwalaja uslyszec klase koncowki, a koncowka bardzo duza wyciaga z tych kolumn, uzupelniaja sie brzmieniowo.

KocieFilemonie

moze Cie rozczaruje ale nie podobaja mi sie Logany, to nie moj sound. Wogole elektrostaty to nie moja bajka, nawet nie lubie Quadow 57 i 66. Natomiast lubie dobre long ribbons, ktore maja znacznie mniejsze znieksztalcenia od elektrostatow i swietna dynamike (a poza tym sa mniej klopotliwe - nie przepala sie folia w czasie eksploatacji).

W pewnych aspektach takie kolumny sa nie do pobicia (mam takowe). Lubie tez Magnepany bo sa dobre i kosztuja uczciwe pieniadze, ale to nie jest jeszcze poziom moich :) Pamietam jak dobre kilka lat temu wchodzily Magnepany 3.5 to sluchalem ich u dealera w Denver i moglem je wtedy kupic NOWE za $3000, a podobaly mi sie bardziej od ponad 3 razy droszych B&W Signature (niepamietam dokladnie numeru) - a porownywalem u tego samego dealera w tym samym pomieszczeniu.

Pitdog

Nie slyszalem Avalonow Ascentant, ale nie sadze aby byly lepsze od starych Radian HC ktore mozna kupic na second handzie za bardziej adekwatna cene w stosunku do tego co reprezentuja - jakies $4500-5000.

americano

Właśnie, CSR na ceramicznych Accutonach bardzo mi się podobały. Już po kilku sekundach wiedziałem, ze to bardzo dobrze brzmiące kolumny. Model bodajże Ceramique za 9900.

Pozdrawiam

W moim poprzednim wpisie podałem niewłaściwy model kolumn Wilson Benesch. Słuchałem modelu A.C.T.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>pitdog

No wiesz, rozglądam się za kolumnami do mojego nowego zestawu ;)

Cen WB nie znam, ale spodziewam się, że wyższe niż Thiela. HFC, jak wynika z ich strony internetowej, stał się oficjalnym dystrybutorem WB.

B&W Nautilus i McIntosh

[obrazekLUKASZ-246846_1.JPG]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>enzo

Sarah to odtwarzacz z nowej linii, premiera tegorocznego AudioShow.

[obrazekLUKASZ-246877_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bas jest w sam raz.

Niektórzy narzekają na bas Nautilusów, ja w 18m i w dobrze wytłumionym pokoju nie odczuwam brak basu.

Nie jest go za dużo jest ok.

Szukam tylko niedrogiego kabelka na bas.

A gdybym kupil 803 musiałbym bardziej wzmak odkręcić ,aby uzyskać odpowiednie brzmienie,nasycenie dźwięku i myślę, że byłoby za głośno.

U mnie 804 graja w 30 m.k , satysfakcjonujacy bas uzyskalem dopiero po znacznym odsunieciu od sciany 1,5m. napewno go nie brakuje . Ktos wczesniej mowil ze BW wymagaja dobrego kabla , tez tak uwazam .Podlaczenie Krell ,Tara Labs The One do BW pokazalo ile mozna wycisnac z 804 , piekna muzykalnosc , zadne pasmo nie odstaje . Sluchalem Thiel 1.5 z elektronika Gamut-a po prostu wialo nuda.

[obrazekLUKASZ-246954_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

americano->

Nie zdziwilem sie, ze nie lubisz elektrostatow. Sam zawsze powtarzam, ze ten dzwiek albo sie kocha, albo nienawidzi :-) Ja akurat polubilem i zauwazylem, ze wielokrotnie drozsze kolumny moga bic moje elektrostaty powiedzmy w 1-2 aspektach, ale calosciowo bardzo trudno je przebic. Zeby uzyskac znaczacy postep musialbym wydac strasznie duzo $$$. Na pewno dla mnie jest to w tej chwili rozsadny kompromis mozliwosci/cena i jestem zadowolony, choc wiem, ze sa lepsze kolumny na tym swiecie.

Nie bardzo wiem, o jakich znieksztalceniach piszesz w Loganach? Polemizowalbym, bo takiej srednicy i wysokich nie dostaniesz nawet z drogich przetwornikow dynamicznych. W sumie chyba tylko nowe przetworniki ceramiczne i niektore tasmy mozna porownac jakosciowo do panela elektrostatycznego, wszystkie inne (dynamiczne) brzmia w sposob podkolorowany i dzwiekowi brak jest powietrza i wyrafinowania w wysokich tonach.

Logany nie daja znieksztalcen sterowane nawet bardzo duzymi mocami (glosno), co trudno powiedziec o glosnikach dynamicznych.

Przepalanie folii-pierwsze slysze, moze to bylo kilkanascie lat temu.

-----

Magnepany 3.6 sluchalem, uwazam, ze cena jest dobra. Niestety nie powalily mnie. Sa duze trudnosci z ich ustawieniem w pomieszczeniu i wzmacniacz musi byc mocny.

Ale powiem Tobie tez, ze nowe Quady graja dla mnie dennie, slyszalem 2 razy w roznych konfiguracjach i nie wiem, co ludzie w nich widza?

------

O jakich kolumnach Akkusa i CSR z przetwornikami ceramicznymi piszecie? Poprosze o linki.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Heliona kupilem w ciemno ale trafnie, najbardziej kontrowersyjne moze byc podlaczenie Krella do kondycjonera , jednak przy testach gniazdko-kond. ten ostatni wygrywa ( lepsza selektywnosc i scena) i na pewno nie zwalnia.

Kable sieciowe sprawdzalem z kilku klas cenowych i wszystko wskazywalo ze sc 3000 sa wystarczajace.

Nie testowalem jeszcze innych elektronicznych uzdatniaczy .

arturw => ja boję się swojego MACa ( 2 razy 250W ) podłączyć do Heliona bo na nim jest napisane 1500W ,

takze jadę bezpośrednio z gniazdka, a CD i pre z kondycjonera.

Jakie masz stojaki pod swoimi 804 ? Co to jest ? Kupileś, czy zrobiłeś sam ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.