Skocz do zawartości
IGNORED

Używane stereo do 15m2 - kolumny i wzmacniacz stereo

dayer41

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

noszę się z zamiarem zakupu wzmacniacza stereo i kolumn podstawkowych do pokoju o wymiarach 3,5x4m. Słucham przeróżnej muzyki oprócz jazzu. Źródłem będzie malina a dac xiangsheng.

Podoba mi się granie ze sprzętu mojego brata - tannoy m2 i Nad3020.

To zestawienie nie jest najwyższych lotów, ale brzmi naprawdę w moim mniemaniu nie najgorzej.

Lubię szczegółową górę i dość niski bas.

Chciałbym kupić Tannoye m2 oraz Marantza PM68, PM78, PM7000, PM8000, PM7200 i poddać je modyfikacji( i tanoye i wzmacniacz).

Ponoć dźwięk zyskuje znacznie po modyfikacjach.

Bardzo proszę o podpowiedź, czy ta droga jest dobra, czy szukać innego zestawu stereo(wzmacniacz i kolumny podstawkowe) w budżecie 3000zł

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Dawid

@dayer41 budżet pozwala Tobie na znacznie lepsze klocki niż wymienione przez Ciebie. Poza tym osobiście radzę odpuścić sobie modyfikacje, bo w razie odsprzedaży będziesz "bujał" się z tym nie wiadomo ile i na pewno stracisz.

Jeśli w Twoim pokoju możesz poprawnie rozmieścić zestaw stereo to wbrew pozorom moja propozycja kolumn potrafi mocno zdziwić pod względem ilości basu jak i całościowego charakteru. To niesamowite kolumienki idealnie nadające się do twojego metrażu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do tego jeden z poniższych wydajnych wzmacniaczy do poprawnego wysterowania tych "maluchów" i cieszysz uszy długie lata. Chyba, że wcześniej dopadnie Cię audiofilia-nervosa ? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PS. Na zachętę udostępniam filmik z jednej z nocy spędzonych u brata. Wbrew pozorom trzeźwych ? z Audience 42 w roli głównej, ale też genialnej końcówki Accuphase P-260 Naturalnie filmik nie odda brzmienia na żywo i podobnie jak on sam traktujmy to raczej jako zabawę ? (jakość 1080p wskazana)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

1 godzinę temu, quatross napisał:

Kto i je zmodyfikuje? Na który wzmak pada decyzja? 

Kolega z forum McGyver

Każdy z tych wzmaków to ta sama konstrukcja w innych obudowach, przy czym wszystko powyżej PM7000 w szampańskiej obudowie wygląda pięknie.

Godzinę temu, Tal napisał:

Ukryta Zawartość

Ten wzmacniacz sprzedałem kilka dni temu, a grał z dynaudio 2/8 dm i jak dla mnie dzwięk m2+NAD lepszy...

Chyba narząd słuchu płata mi figle.

Co do dynaudio, to wydaje mi się, że poniżej 100W na kanał przy 8 ohmach nie ma co schodzić. Są baaardzo prądożerne 

Cytat

Ukryta Zawartość

28 minut temu, dayer41 napisał:

Co do dynaudio, to wydaje mi się, że poniżej 100W na kanał przy 8 ohmach nie ma co schodzić. Są baaardzo prądożerne

Dlatego zaproponowałem Denon'a PMA-1500AE, który jest dual mono (2x128W przy 8 omach i niemal 2x 200W przy 4 omach). 

PS. Proponuję, albo odstawić browar, albo dwa razy przeczytać zanim coś opublikujesz, bo ja nie napisałem tego co zacytowałeś...

Masz rację, wskazówka z Twojej strony jak najbardziej dobra.

A czy ma ktoś jakieś propozycje chociażby ze stajni DALI?

Opticon/Zensor - oczywiście ciągle mówię o kolumnach podstawkowych.

Chodzi mi tylko o to, czy coś zagra znacząco lepiej od Tannoy m2, które łącznie z modyfikacją będą kosztować 1000zł i wzmacniacz Marantz z modyfikacją 1500.

To co napisał kolega Tak  to bardzo  dobra propozycja , miałem ten model jak i wyższy I to bardzo ciekawe wzmacniacze w swoim przedziale cenowym. Natomiast czy góra będzie tam szczegółowa to już zależy od kolumn , natomiast basu tam nie brakuje I jest go sporo  , czemu tak się uparłes na te modyfikacje ? 

Uparłem nie uparłem, podobno te modyfikacje wynoszą modele na wyższy poziom.

Ale w tej cenie można kupić lepszy sprzęt.

2 godziny temu, -Mike- napisał:

Natomiast czy góra będzie tam szczegółowa to już zależy od kolumn 

Jakie kolumny polecasz do tego wzmacniacza?

W dniu 19.11.2019 o 19:55, dayer41 napisał:

i poddać je modyfikacji( i tanoye i wzmacniacz).

A po co? Nie lepiej dołożyć pieniądze zaoszczędzone na dyskusyjnej "modyfikacji" i kupić coś lepszego? Mówię o wzmaku, bo kolumn nie znam.

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

Rozumiem, ale nie rozumiem dlaczego chcesz kupić wzmacniacz i poddawać go przeróbkom. Kupujesz używkę dajesz do serwisu ,żeby posprawdzali czy wszystko ok i gitara. Z twoich propozycji znam tylko PM 8000 i jest w miarę ok. Pokój nieduży wiec pewnie kolumn nie możesz za bardzo odsuwać od ścian, więc tylko skrzynki zamknięte lub z wydechem z przodu. Nie wiem do jakiego rocznika rozważasz sprzęt.

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

Modyfikacji chciałem go poddać, żeby wydobyć z niego to co najlepsze - ponoć poprawić po fabryce.

Sprzęt może być stary, dla mnie to nie problem.

12 godzin temu, matoole napisał:

A po co? Nie lepiej dołożyć pieniądze zaoszczędzone na dyskusyjnej "modyfikacji" i kupić coś lepszego? Mówię o wzmaku, bo kolumn nie znam.

Bo czasem modyfikacja niewielkim kosztem daje większy przyrost niż dołożenie tej samej kwoty do nowego urządzenia.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

W dniu 19.11.2019 o 22:46, dayer41 napisał:
W dniu 19.11.2019 o 21:27, Tal napisał:

Ukryta Zawartość

Ten wzmacniacz sprzedałem kilka dni temu, a grał z dynaudio 2/8 dm i jak dla mnie dzwięk m2+NAD lepszy...

Teraz to Dynaudio jakąkolwiek konstrukcje wypuści to dla ludzi z forum będzie prądożerna. Boże co za brednie, już się czytać nie da.
Nie którzy powinni ochłonąć z tym pisanie, poważnie...

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

W moim przypadku ewidentnie tak było, że hk680 nie dał rady z Dm 2/8. Być może nie zgrał się z tymi kolumnami. Po podłączeniu Hegla znajomego zaczęło się fajne granie(czuć było lekkość z jaką grają)w przypadku dynek w moim mniemaniu wzmacniacz to podstawa - to moja subiektywna opinia.

@S4Home znasz nowsze konstrukcje lepiej niż większość z nas, więc musisz mieć racje.

Widocznie nowsze modele nie potrzebują tyle prądu ale starsze na pewno.

4 minuty temu, dayer41 napisał:

znasz nowsze konstrukcje lepiej niż większość z nas, więc musisz mieć racje.

Widocznie nowsze modele nie potrzebują tyle prądu ale starsze na pewno.

Pierwszy wzmacniacz np C356 BEE i lecą te cuda na tym piecyku, a nie ma szału w cenie.  Wyżej Atoll80SE i też da redę. Wiadomo jak damy Caspiana to będzie inna bajka, ale to inna cena i każda kolumna zagra lepiej na nim.

Pozdrawiam.

11 godzin temu, S4Home napisał:

Teraz to Dynaudio jakąkolwiek konstrukcje wypuści to dla ludzi z forum będzie prądożerna. Boże co za brednie, już się czytać nie da.
Nie którzy powinni ochłonąć z tym pisanie, poważnie...

Pozdrawiam.

Ponieważ otrzymujemy powiadomienia o cytowaniu naszych treści nawet wtedy, kiedy nie są nasze z powodu nieudolnej i niezdarnej próby zacytowania nas przez innych jak to w tym temacie niestety poczynił kolega @dayer41

W związku z czym pomimo, że każdy uważnie śledzący treść tematu rozezna się w sytuacji kto kogo cytował to jednak postanowiłem właściwie i odpowiednio określić autorów zamieszczonych treści.

W dniu 19.11.2019 o 22:46, dayer41 napisał:
W dniu 19.11.2019 o 21:27, Tal napisał:

@dayer41 budżet pozwala Tobie na znacznie lepsze klocki niż wymienione przez Ciebie. Poza tym osobiście radzę odpuścić sobie modyfikacje, bo w razie odsprzedaży będziesz "bujał" się z tym nie wiadomo ile i na pewno stracisz.

Jeśli w Twoim pokoju możesz poprawnie rozmieścić zestaw stereo to wbrew pozorom moja propozycja kolumn potrafi mocno zdziwić pod względem ilości basu jak i całościowego charakteru. To niesamowite kolumienki idealnie nadające się do twojego metrażu.

Ukryta Zawartość

Do tego jeden z poniższych wydajnych wzmacniaczy do poprawnego wysterowania tych "maluchów" i cieszysz uszy długie lata. Chyba, że wcześniej dopadnie Cię audiofilia-nervosa ? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.