Skocz do zawartości
IGNORED

BESTA - odjazdowy pomysl na glosniki Open Baffle

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, Ivan Nikitin napisał:

Gdy mówimy o poważnym rezonansu za kolumnami, musi on być widoczny na pomiarach. Gdy ani na pasmu, ani spektrogramu nie widać rezonansu, o którym mówicie, znaczy że jego wpływ jest niewielki

tylko porównanie pomiaru z tej samej odległości bez akustyki pomieszczenia i z wpływem akustyki pozwoli na jednoznaczną interpretację jej wpływu na charakterystykę

inne możliwości są , ale wymagają idealnej znajomości charakterystyki samej akustyki pomieszczenia i to w konkretnym punkcie ustawienia kolumny oraz punkcie pomiaru , wtedy jest mglista możliwość odpowiedniej interpretacji pomiaru kolumny w pokoju

tylko porównanie pomiaru z tej samej odległości bez akustyki pomieszczenia i z wpływem akustyki pozwoli na jednoznaczną interpretację jej wpływu na charakterystykę

Z fakamadą mówiliście że z tyłu u-frame będzie się robił rezonans. Gdy on jest znaczny, musi być widoczny na zwykłych pomiarach w pokoju. Gdy na pomiarze obudowy otwartej pasmo przenoszenia wygląda lepiej niż z obudową zamkniętą, a spektrogram jest równiejszy, możemy dojść do wniosku że albo rezonans nie istnieje, albo jest mały, albo jest korzystny w tym pokoju. Innych opcji nie widzę.

Oczywiście pomiary w komorze bezechowej są lepsze, ale w tym przypadku chyba nie trzeba kombinować.

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Ivan Nikitin napisał:

Z fakamadą mówiliście że z tyłu u-frame będzie się robił rezonans

ja na ten temat nie pisałem

odbicia od ścianek obudowy u mogą zaburzać pasmo tylnej fali , jeśli tworzą się rezonanse to mogą one występować jako małe piki i dołki na charakterystyce na różnych częstotliwościach

obserwując charakterystykę basu zawierającą odbicia i interferencje akustyki pomieszczenia ciężko jest jednoznacznie zinterpretować czy wpływ na dane zniekształcenie na konstrukcja ścianek kolumny , która wymaga optymalizacji czy większy wpływ ma akustyka pomieszczenia

dlatego tak istotne jest wiedzieć dokładnie co jest czym

samo wyrównanie charakterystyki w pomieszczeniu do kreslonego przebiegu jest wg mnie tylko polowicznym sukcesem przy konstruowaniu kolumny , bo zmiany fazowe jakie przy tym wprowadzamy bardzo degraduja dźwiek

ale obecnie obserwuje tego typu realizacje , ktore wg mnie sa niepoprawne

15 godzin temu, slawek.xm napisał:

Cały czas widać u Kolegi schemat myślenia pod ewentualną produkcję seryjną. Ten system aktywny opisywany w tym wątku nie jest systemem do produkcji, dlatego stroi się go włącznie z pokojem. Maksymalnie neutralna ma być charakterystyka w miejscu słuchania, taki jest cel. Charakterystyki mierzone w komorach bezechowych lub tak jak proponowałeś na świeżym powietrzu w bezwietrzny dzień są potrzebne tylko przy produkcji seryjnej i testach do recenzji w celu porównywania gotowych wyrobów. Niestety taki neutralny wyrób potrafi w przypadkowym pomieszczeniu zagrać bardzo nieciekawie i potem zaczyna się taniec z ustrojami akustycznymi i innymi adaptacjami. Szczególnie mocno dotyczy to zakresu tonów niskich. Jeżeli można uniknąć niektórych ruchów z ustrojami akustycznymi strojąc system razem z pomieszczeniem to czemu nie skorzystać z tej drogi. W ubiegłym wieku zrobiło na mnie wrażenie zdjęcie w jakimś zagranicznym pisemku audio systemu audiofila japońskiego w którym w systemie stereo grało chyba ponad 20 głośników w różnych układach porozstawianych z jednej strony pomieszczenia w różnych punktach na różnych wysokościach. Całość oczywiście DIY. Co ciekawe zestaw potężnych głośników niskich tonów umieszczony był w piwnicy tego domu w murowanej obudowie i promieniował przez dwie tuby do pomieszczenia odsłuchowego na parterze. Całość oczywiście była aktywna bo inaczej się nie da rozsądnie zapanować nad taką ilością głośników. Oczywiście nie wiem jak to w rzeczywistości grało jedynie można sobie wyobrażać, ale mówienie w takim przypadku o zestrojeniu prawidłowym samych zestawów głośników, np. na świeżym powietrzu, mija się z celem. Nie wszystko kończy się na dwu lub trzy drożnych prostych, pasywnych systemach bardzo popularnych w wielu kręgach, które się w miarę prosto konstruuje i mierzy. Wielkie kolumny to już wyzwanie nawet od strony pomiaru, zwłaszcza takiego w bliskim polu (z 1m, lub z pojedynczych cm). Są tacy co chcą eksperymentować na innych poziomach techniki a kolega 'xajas' raczej wie o co mu chodzi mimo że niektóre rozwiązania mogą budzić wątpliwości. Ten symboliczny "wróbelek" i tak nawet z najwymyślniejszego systemu nie wyleci a tylko taki na jaki pozwalają ograniczenia zawarte w rejestracji studyjnej.  

P.S. Zawsze należy pamiętać o tym że na końcu kolumny stawiamy w naszym pomieszczeniu i będziemy ich słuchać według naszego słuchu i gustu co oczywiście nie powinno zniechęcać do dyskusji o technicznych zaletach i wadach taki czy innych rozwiązań. 

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Lechu, pamietaj ze nasz kolega Slawek zyje w teoretycznym swiecie pasywnych rozwiazan typu gotowce, i patrzac na to wszystko z tej ograniczonej perspektywy nie moze i nie chce pojac, jakie inne mozliwosci masz stosujac bardziej zaawansowana technike z uwzglednieniem nie tylko elementow zestawu glosnikowego ale takze indywidualnego, wlasnego pomieszczenia, ktore w SUMIE jako zintegrowany system decyduja o efekcie koncowym.

Apropos murowanych glosnikow, zobacz sobie cos takiego, to jest dopiero dobra zabawa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_1143.thumb.jpg.6a2489eafda0ff595cc70ecd369d4113.jpg

IMG_1144.thumb.jpg.8232d2fa037bcbf761986ec490a51070.jpg

IMG_1145.thumb.jpg.65155034139b00ca8179d3ffe31dd916.jpg

Albo

IMG_6207.thumb.jpg.a36457ffb56458dd83bad3e9eb84d9f7.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

już kilka razy pisalem , że to co sobie każdy tworzy dla siebie jest jego osobistym wyborem i mnie nic do tego dopóki nie zaczynamy dyskutować o konkretnych zależnościach , lub nie przedstawiamy projektu na forum który naszym zdaniem jest tak wspaniały iż polecamy go dla innych

im więcej wiemy o konstruowaniu tym lepsze kolumny stworzymy

poza tym jeśli ktoś pisze

1 godzinę temu, Lech36 napisał:

zwłaszcza takiego w bliskim polu (z 1m, lub z pojedynczych cm)

to znaczy , że nie tylko nie potrafi zrobić pomiaru ale nawet nie wie ,że pomiar z 1m nie jest pomiarem bliskiego pola

więc właściwie nie ma o czym dyskutować, tym bardziej ,że nic nie chce się na ten temat dowiedzieć , bo uważa ,że wie już wszystko podczas gdy pisze farmazony ?

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

więc właściwie nie ma o czym dyskutować,

Z Tobą rzeczywiście nie ma o czym dyskutować na skutek niezrozumienia tego co robisz w kwestii pomiarów.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, xajas napisał:

zyje w teoretycznym swiecie

9 minut temu, xajas napisał:

typu gotowce

10 minut temu, xajas napisał:

z tej ograniczonej perspektywy nie moze i nie chce

niesamowicie się wysiliłeś ?

podadaj z Lechem on jest "doświadczony" i "oświecony" jeszcze bardziej niż Ty

eot

9 minut temu, slawek.xm napisał:

im więcej wiemy o konstruowaniu tym lepsze kolumny stworzymy

Jakaś znana firma produkuje kolumny w oparciu o Twoje koncepcje i eksperymenty? Jaki sukces osiągnęłeś na świecie ze swoimi konstrukcjami, może taki jak firma B&W lub np. Dynaudio?

17 minut temu, xajas napisał:

Lechu, pamietaj ze nasz kolega Slawek zyje w teoretycznym swiecie pasywnych rozwiazan typu gotowce, i patrzac na to wszystko z tej ograniczonej perspektywy nie moze i nie chce pojac, jakie inne mozliwosci masz stosujac bardziej zaawansowana technike z uwzglednieniem nie tylko elementow zestawu glosnikowego ale takze indywidualnego, wlasnego pomieszczenia, ktore w SUMIE jako zintegrowany system decyduja o efekcie koncowym.

Apropos murowanych glosnikow, zobacz sobie cos takiego

Ukryta Zawartość

IMG_1143.jpg

IMG_1144.jpg

IMG_1145.jpg

Albo

IMG_6207.thumb.jpg.a36457ffb56458dd83bad3e9eb84d9f7.jpg

Fajne, ale nie dla mnie. Zawsze podziwiałem ludzi którzy tak niekonwencjonalnie podchodzili do eksperymentów z nagłośnieniem.

20 minut temu, xajas napisał:

Apropos murowanych glosnikow, zobacz sobie cos takiego

Imponujące, mimo wszystko wolę bardziej przewidywalne i bardzie standardowe rozwiązania. To mój słaby punkt tak jak u Kol. 'sławek.xm'. Dla tego z dużą ciekawością przyglądam się takim eksperymentom jak Twoje mimo że nie wszystko w nich jest zgodne z moim wyobrażeniem o dźwięku w domu. Wiem że w tym co robisz coś jest. "Wróbelek" z systemu nie wyleci, ale efektownie może być. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Lech36

16 minut temu, slawek.xm napisał:

podadaj z Lechem on jest "doświadczony" i "oświecony"

To nie moja wina że wydaje mi się że  jestem "oświecony" a może nawet "doświadczony".

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, Lech36 napisał:

To nie moja wina że wydaje mi się że  jestem "oświecony" a może nawet "doświadczony".

na pewno nie moja ?

20 minut temu, Lech36 napisał:

Jakaś znana firma produkuje kolumny w oparciu o Twoje koncepcje i eksperymenty? Jaki sukces osiągnęłeś na świecie ze swoimi konstrukcjami, może taki jak firma B&W lub np. Dynaudio?

moje konstrukcje są znacznie lepsze. poza tym wymienione przez Ciebie firmy nie oferują układów , którymi się zajmuję

55 minut temu, slawek.xm napisał:

moje konstrukcje są znacznie lepsze.

Możliwe że tak, ale wszystko weryfikuje rynek. Jeżeli jako producent kolumn już jesteś bogaty z powodu wyprodukowania np. miliona sztuk świetnych popularnych w Polsce i na świecie kolumn to szacunek, pewnie to co robisz trafia w gust odbiorców, dopóki nie posłuchają czegoś innego np. czegoś takiego jak proponuje 'xajas'. Możliwe że to przewróci wyobrażenie wielu o prawidłowym brzmieniu w domu, ale nie na pewno bo to zależy od wielu czynników.

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

i tego radziłbym sie trzymać ?

Nie jestem pewien czy Twoje rady są coś warte.

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, Lech36 napisał:

Nie jestem pewien czy Twoje rady są coś warte.

wielu rzeczy ostatnio nie jesteś pewien ?

zrobiłeś w życiu jakiś pomiar kolumny? czy tego też nie jesteś pewien? ?

Edytowane przez slawek.xm
11 minut temu, slawek.xm napisał:

zrobiłeś w życiu jakiś pomiar kolumny? czy tego też nie jesteś pewien?

Zrobiłem, ale nie jestem pewny po co. I tak na koniec kolumny się słucha w swoim pomieszczeniu na muzyce którą preferujemy. Jak chodzę do kolegów na odsłuchy to zawsze puszczają mi na początek to co u nich brzmi najlepiej. To oczywiście normalne ale od razu rzuca światło na całokształt zagadnienia. Kolumn należy słuchać a wzmacniacze należy mierzyć, ale pamiętać o stopniach percepcji ludzkiego słuchu przy wyciąganiu wniosków z pomiarów.

P.S. Czy wiesz że żeby uzyskać neutralną charakterystykę w miejscu odsłuchu lewa i prawa kolumna powinny być ustawione pod względem eqalizacji odmiennie? To wynika z braku symetrii naszych pomieszczeń odsłuchowych a nie wszystko da się wysymetryzować przy pomocy ustrojów akustycznych.  

Edytowane przez Lech36

5 minut temu, Lech36 napisał:

P.S. Czy wiesz że żeby uzyskać neutralną charakterystykę w miejscu odsłuchu lewa i prawa kolumna powinny być ustawione pod względem eqalizacji odmiennie? To wynika z braku symetrii naszych pomieszczeń odsłuchowych a nie wszystko da się wysymetryzować przy pomocy ustrojów akustycznych.  

Lechu ciężki temat bo trzeba by uwzględnić w pomiarach ubytki słuchu osobno w lewym i prawym uchu ? ?

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

11 minut temu, daris666 napisał:

Lechu ciężki temat bo trzeba by uwzględnić w pomiarach ubytki słuchu osobno w lewym i prawym uchu ? ?

Czyje Twoje czy moje ;-), ale jak zauważyłem rozbawiłeś Sławka.

Edytowane przez Lech36

to był trafny komentarz do Twoich farmazonów

Może to i farmazony, ale nie na pewno. Lepiej zajmij się swoimi "farmazonami" opartymi o wiarę nawet w audio.

ja wiem ,że możesz tak długo ale nie zasmiecajmy już wątku kolegi 

Sęk w tym że nie wiadomo kto ten wątek zaśmieca. Jeżeli ja to oczywiście zniknę. Spytaj założyciela.

Sęk w tym że nie wiadomo kto ten wątek zaśmieca. Jeżeli ja to oczywiście zniknę. Spytaj założyciela.

Dla mnie nie ma czegos taliego jak „zasmiecanie“ watku, nie znosze szufladek i samozwawczych policjantow, probujacych zapanowac nad tematycznym porzadkiem. Jestem za wolna wymiana mysli, bez wzgledu na to czy sa merytorycznie sensownych czy bezsensownych

Mysle ze z wieku obrazalskich nastolatkow juz wyroslismy, wiec smialo mozecie dalej dawac czadu, ja to strawie

41 minut temu, Lech36 napisał:

Czyje Twoje czy moje ;-), ale jak zauważyłem rozbawiłeś Sławka.

Chciałem Was oboje rozbawić, bo oboje Was lubię ? 

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

48 minut temu, slawek.xm napisał:

jego zdanie przestało mnie interesować na wieki wieków amen

powędrował do ignorowanych

To daje świadectwo Twoim poglądom i ich neutralności. Tak się zastanawiam czemu mnie to nie dziwi? ?

21 godzin temu, slawek.xm napisał:

że pomiar z 1m

1 m to bardzo blisko dla np.kolumny o wys. 2 m i mającej np. 5 dróg a w dolnej np. dwa 30 cm lub nawet większe głośniki.

• Pokaż nowe odpowiedzi