Skocz do zawartości
IGNORED

made in McGyver

birdie

Rekomendowane odpowiedzi

"Abstrachując jużod humoru, to jesli dla kogośz tego forum pomiary SW są wiarygodne to tkwi w głębokim błędzie. Nie wiem, jak można opierać siena systemie pomiarowym (komplet) za 150 zł ... niech sobie ten ktoś do 150 dołoży jeszcze jedno zero, i wtedy będzie sobie mógł dobry miktofonik kupić ...zaladwie ...a gdzie reszta ??"

A system CLIO jest dla Ciebie wiarygodny?

Jeśli tak to powiem Ci, że mam "CLIO" za 300zł oparte na SW. Pomiary są dokładnie takie same.

To jaka jest różnica pomiędzy Audixem za 1200 zł a wm61 za 40 zł ?? tylko cena i obudowa ?? Dalej ... jak myslisz ..czy coś, na co wpływa skrzywienie mikrofonu o 1 stopień jest wiarygodne ?? dalej ... czy dla Ciebie pomiar kolumny z pokoju jest wiarygodny ?? więc nie gadaj mi że tego typou pomiary są wiarygodne bo nie są ...

Właśnie z czystej ciekawości zacząłem czytać wątek naszych dzielnych mierniczych w dziale DIY. Po kilkunastu pierwszych wpisach dostałem zajadów ze śmiechu a pod koniec pierwszej strony spadłem z krzesła. Jeszcze tylko Senicza tam brakuje do kompletu i będziemy mieli w pełni profesjonalny dział projektowo badawczy, który zmieni historię ludzkości. Śmiechu warte...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Tego nie wiem, ale pomiędzy MM2 za 1500zł, a WM61A za 40zł różnicy nie ma żadnej, bo... w MM2 siedzi właśnie WM61A.

1 stopień niczego nie zmieni. A miałem w domu CLIO i mam SW, więc porównywałem oba systemy. Plik kalibracyjny został zresztą wykonany przez Michała na podstawie CLIO.

A gdybyś nie wiedział, 90% małych i średnich firmy używa sprzętu typu Audiomatica. Bo na komorę może sobie pozwolić B&W lub JmLab.

W pokoju oczywiście pomiar da się zrobić, nie widzę tu żadnych przeszkód. A Ty jakieś widzisz? Napisz w takim razie jakieś konkrety. Najlepiej w wątku o pomiarach, specjalnie go założyłem żeby przekonać niedowiarków i żeby w końcu DIY nie polegało na szczęściu w doborze elementów zwrotnicy.

Znam też obsługę pilota od telewizora. Można tam czasem zobaczyć takie programy jak American Chopper czy Monster Garage. Paru kolesi zapaleńców tworzy coś z niczego własnymi rękoma i w oparciu o własny talent czy doświadczenie a nie o lekturę Młodego Technika czy wirtualne pomiary.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

borysgo2

igod

Mam do ciebie takie pytanko, pomiary staram sie wykonywac bardzo starannie i zauwazylem ze dosyc czesto vas wychodzi mi okolo 10-15% za maly (czesto dokladnie okolo 10%), teszta parametrow w przypadku glosnikow trzymajacych dobrze parametry jest ok (do +/- 2%). Co moge zle robic tego jakos nie wiem.

arturp

Ja również używam SW ze wzmacniaczem . Mikrofon na wkładce Panasonica 61A .

Mam jednak kłopot z pomiarami z o dległości 1m poniżej 1kHz . Wykresy sa nieczytelne( skoki rzędu +/- 5 dB ). przy małej bramce niewiele widać - prawie prosta linia opadajaca lekko w strone niskich częstotliwości . W polu bliskim tez jest kiepsko -poniżej 200 Hz jest totalnie nieczytelne . Robie teraz głośniki gdzie pierwszy podział jest na 500 Hz i mam problem bo nawet nie mogę sprawdzic czy polaryzacja jest prawidłowa!

Druga sprawa , która mnie ciekawi to pomiary akustyka w jego projektach na stronie - w kazdym jest górka poniżej 1kHz - nie ma takiej mozliwosi aby to była zasługa głośników -przeciez nie wszystkie maja tam peak ! Akkus- to samo.

borysgo2

Metoda: polskie monety na membrane (prosciej i szybciej, czasami daje zamknienta 12L).

Impedancja z moneta wyglada bardzo ladnie (nic nie lata).

>potem wykonujemy pomiar i otrzymujemy to samo co w symulacjach.

Co do tego powyzej to bylem w szoku ze to sie tak zgadza.

arturp

No tak,

metoda łaczenia pomiarów jest chyba jedynym wyjsciem ale co z tymi pomiarami pola bliskiego- poniżej 200 hz mam skoki rzędu 10dB ! Co ciekawe- kiedy właczam mikrofon bezpośrednio do gniazda w komputerze to pomiary wychodza identyczne jak te ze wzmacniaczem tylko niższe SPL. Czasem rezygnuję ze wzmacniacza.

_igod_

Przeważnie albo masa jest źle zamocowana, albo głośnik. Ale skoro reszta parametrów TS wygląda dobrze, a wyniki są powtarzalne może po prostu producent źle podał VAS?

arturp

borysgo2, igod.

Zdaje się ,że będę potrzebował powaznej konsultacji w zakresie mojego sprzetu pomiarowego .Moje pomiary nawet nie zbliżaja sie do waszych . Moze byc to brak kalibracji mikrofonu , moze wzmacniacz marny a moze gdzieś robie powazny błąd .

Czy ktos z was jest z okolic Wawy?Podjade albo zapraszam do mnie.

pawcio

>arturp

u mnie podobnie z tym, że w polu bliskim wychodzi ładniutko (prawie idealna zbieżność z clio kolegi) a z metra na kilkuset Hz góry i doliny!

totalnie nieczytelnie. co gorsza nie pomagają zabawy z markerami, pulsem itp.

na szczęście tak niski podział nie był mi do tej pory potrzebny a przy kilku kHz jest ładnie.

ale wnerwia mnie to

pawcio

koszty są naprawdę niewielkie, a radochy maaasa!!!

jig'a zrobi przedszkolak (pare rezystorków ,3 przłączniki i gniazda)

zależy ile chcesz wydać na mic. (pare złotych wystaczy)

pozdrawiam

p.s.

chyba, że chcesz mieć układ ze wzmacniaczem (igod chyba takie robi), był też opis w praktycznym elektroniku (chyba)

Mam wklejać dalej czy nawet średnio rozgarnięty kierowca PKS się zorientuje, że te POMIARY to sobie można o kant dupy potłuc a nie zbudować na ich podstawie cokolwiek grającego?

Wszystkim wam proponuję lekturę wywiadu z Franco Serblinem, właścicielem firmy Sonus Faber. Wywiad zamieszczono w Audio ze stycznia 2000r. Wywiad ma wielce znaczący tytuł "Bez podręczników" ;-))

Jeden drobny fragment:

Rozmowa odnosi się bezpośrednio do projektowania przez niego kolum kiedyś i teraz.

"Adam Mokrzycki (Audio):

A jak wygląda to teraz? Czy uzywasz wszędobylskich programów do projektowania zwrotnic?

Franco Serblin:

W początkowej fazie projektowania tak.Poźniej jednak wszystko stopniowo zmieniam i na koniec zwrotnica najczęściej nie ma nic wspólnego z tą zaproponowaną przez komputer. Mimo wszystko programy te nie są zbyt dokładne i nie są w stanie zastąpić wieloletniego doświadczenia"

Chyba nie powiecie, że Sonus Faber gra źle ??? ;-)))

>Mam wklejać dalej czy nawet średnio rozgarnięty kierowca PKS się zorientuje, że te POMIARY to sobie można o kant >dupy potłuc a nie zbudować na ich podstawie cokolwiek grającego?

A wiesz może dlaczego jeszcze żyjesz? Dlatego, że ktoś jednak mierzy i robi pomiary przy budowie mostów, samochodów i urządzeń elekrycznych.

Szkoda jednak, że nie czytałeś Młodego Technika.

jar1, 12 Lut 2006, 14:29

>A wiesz może dlaczego jeszcze żyjesz? Dlatego, że ktoś jednak mierzy i robi pomiary przy budowie

>mostów, samochodów i urządzeń elekrycznych.

A zwróciłeś może uwagę, że ja cały czas piję do POMIARÓW opisywanych na tym forum jako jedyne miarodajne źródło informacji o tym jak coś zagra zanim jeszcze powstanie? Z tego co wiem mostów ani samochodów nie projektuje się w zaciszu własnego pokoju na amatorskim programiku i sprzęcie za kilka dolarów. Poza tym projektowaniem mostów zajmuje się sztab architektów i ludzi, którzy już zbudowali w swoim życiu trochę więcej niż karmnik na balkonie czy altankę na działce. Nowy model samochodu powstaje 3-4 lata od pierwszej kreski na monitorze komputera po uruchomienie produkcji seryjnej. A później wykłada się na dach przy teście łosia jak słynny Mercedes klasy A.

>A wiesz może dlaczego jeszcze żyjesz? Dlatego, że ktoś jednak mierzy i robi pomiary przy budowie

>mostów, samochodów i urządzeń elekrycznych.

Twoje porownanie jest o tyle adekwatme, o lie udowodnisz zagrozenie jakie kolumny glosnikowe niosa dla czyjegos zycia i jakakolwiek niemierzalna (czytaj:zdolnosc do kreowania emocji) wartosc mostow, samochodow, czy urzadzen elektrycznych. Spróbujesz ?

W projekt Speaker Workshopa zaangażowani są ludzie z całego świata. I kilku guru jak np. sam Linkwitz, który według Ciebie też się nie zna, bo składa wzmacniacze w "zaciszu swojego pokoju". Wejdź na jego stronę i poczytaj o mikrofonach. Ja używam takiego samego jak on.

Sam program jest udoskonalany na takiej zasadzie jak Linux.

Elliot wykonał profesjonalne pliki kalibracyjne w komorze bezechowej na podstawie kilkunastu wkładek. I wreszcie obiektywne testy pokazały, że wyniki pomiarów są takie same jak w CLIO.

Ja więcej nie potrzebuję żeby się przekonać.

el_jugador, 12 Lut 2006, 14:51

jakie masz kolumny głośnikowe???

Zresztą... Nieważnie. Jakich byś nie miał, to mogę do Ciebie zajść i zademonstrować jakie zagrożenie kolumny głośnikowe niosą dla życia :)))

el_jugador, 12 Lut 2006, 15:03

>Zapytam jeszcze znawcow kwestii technicznych: jak mierzy sie np. barwe dzwięku ?

Analizatorem widma czestotliwości.

Masz to w kazdym lepszym odbiorniku samochodowym i korektorze graficznym. To one własnie mierzą i zmieniają barwę dźwięku.

Nie mów że nie wiedziałeś co to jest barwa dźwięku ;)

To by chyba znaczyło że czytanie audiofilskich wypocin przez dłuższy czas może prowadzić do wielu groźnych chorób. Lukar powinien zamieścic jakieś ostrzeżenie bo jeszcze ktoś go pozwie jak producentów papierosów.

OK. Zadalem pytanie i dostalem odpowiedz :). Prosiłbym jeszcze o to zagtożenie jakie niosa kolumny a) w ogole b) naile jest ono obecne w produktach firmowych c) o ile zwieksza sie po modyfikacjach takiego McGyvera.

_igod_

"Elliot wykonał profesjonalne pliki kalibracyjne w komorze bezechowej na podstawie kilkunastu wkładek."

Stąd wnioskuję że pomieszczenie ma wpływ na wyniki.

Zatem jak mierząc poza komorą w swiom pokoju / pliki dla komory/ pozbywasz się wpływu pomieszczenia na wyniki pomiarów.

Czy też akustyka pomieszczenia nie ma wpływu na wyniki w tej metodzie pomiarowej ?

Jeśli się mylę w rozumowaniu to mnie popraw.

Szanowni Panowie mam propozycję. Chciałbym trochę rozładować napiętą jak baranie jajka atmosferę i zapytać o jedno - czy ideał kobiety wyznaczają 3 wymiary (90/60/90) czy coś jeszcze, coś niemierzalnego, ulotnego (czytaj barwa i czar dźwięku)?

Teraz żeby było jasne - jestem za stosowaniem pomiarów, bynajmniej dla ustalenia pewnego punktu wyjścia, poziomu odniesienia. Dalej to już jest pewna wirtuozeria, Dar Boży, sztuka. I tym właśnie różni się twórca od rzemieślnika.

Jako inżynier i człowiek ścisłego umysłu chciałbym wszystko pomierzyć ale sie nie da ;( Wiem też, że jeśli się robi po raz n-ty coś podobnego lub takiego samego to bierze się niektóre rzeczy z pamięci i na czuja a później dostraja i szlifuje... Więc przy czymś tak niemierzalnym jak subiektywny odbiór muzyki niech każdy dąży swoją drogą do Złotego Gralla ;)

_igod_ nie wiem dlaczego na podstawie moich pytan i wpisow przydzielasz mnie na jedna strone barykady. Jak myslisz o czym to swiadczy: bardziej o tym, ze tak jest w istocie, czy tez o tym, ze automatycznie i bezrefleksyjnie dokonujesz takiej kwalifikacji ? Jesli to drugie (a tak mi sie wydaje), to przyjrzyj sie procesowi umyslowemu na podstawie jakiego wydajesz sady i kwalifikujesz. Poslugujac sie analogia psychologiczna: zachowujesz sie/myslisz (uzywam Skinnerowskiej terminologii behawioralnej w ktorej mysli sa "zachowaniami wewnetrznymi") w tej materii prawie ze dokladnie jak ten audiofil, ktory twierdzi, ze nie wazne sa pomiary. Jesli zaglebisz sie w ten proces i zidentyfikujesz go, bedziesz mial odpowiednik pomiarow w postaci modelu dzialania umyslu :).

>No to już sam widzisz, po której stronie barykady jesteś :-)

Bynajmniej nie, ale chetnie uslysze :) Bardzo lubie tzw. metafore "okna Johari" i uwazam, ze ma bardzo istotne przelozenie praktyczne). Napisz po ktorej Twoim zdaniem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.