Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja staram sie składać swoje diy bardzo szybko..żeby nie ulegac potem autosugestii że coś gra zle a ja tyle roboty w to włożyłem...?

A tak serio myśle że Kris odwala dobrą robotę.Strojenie i budowa zestawu bez urządzen pomiarowych w wypadku amatorskiego diy to całkiem normalna sprawa...bo co tu mierzyć..? charakterystyke pomieszczenia o milionie zmiennych która fałszuje totalnie charakterystyke ,,czystego,, zestawu..? W kocu docelowo to ma grac w tym pomieszczeniu...komory bezechowej nie ma sensu budować do takich spraw...nie mówiąc już o patologicznych pomiarach na łące z drabiną pod pachą..;)

Edytowane przez front247
29 minut temu, front247 napisał:

Strojenie i budowa zestawu bez urządzen pomiarowych w wypadku amatorskiego diy to całkiem normalna sprawa...bo co tu mierzyć..? charakterystyke pomieszczenia o milionie zmiennych która fałszuje totalnie charakterystyke ,,czystego,, zestawu..? W kocu docelowo to ma grac w tym pomieszczeniu...komory bezechowej nie ma sensu budować do takich spraw...nie mówiąc już o patologicznych pomiarach na łące z drabiną pod pachą..;)

Jak zerkam na Twój projekt, z którym powoli walczysz, to serio - jest co mierzyć ? Piszesz, że pomieszczenie dużo fałszuje, ok, zgadzam się, bywa i tak, wiec równie dobrze można zrobić byle jaka zwrotnicę, bo przecież i tak się później wszystko zafałszuje ?

Ps. Nie trzeba komory bezechowej, żeby mierzyć głośniki chociaż w pewnych sytuacjach jest prawie niezastąpiona.

Teraz, front247 napisał:

Ja staram sie składać swoje diy bardzo szybko..żeby nie ulegac potem autosugestii że coś gra zle a ja tyle roboty w to włożyłem...?

A tak serio myśle że Kris odwala dobrą robotę.Strojenie i budowa zestawu bez urządzen pomiarowych w wypadku amatorskiego diy to całkiem normalna sprawa...bo co tu mierzyć..? charakterystyke pomieszczenia o milionie zmiennych która fałszuje totalnie charakterystyke ,,czystego,, zestawu..? W kocu docelowo to ma grac w tym pomieszczeniu...komory bezechowej nie ma sensu budować do takich spraw...nie mówiąc już o patologicznych pomiarach na łące z drabiną pod pachą..;)

Dla mnie może tam jeszcze nas...ać na środku. Jego sprawa. Jednak wypowiadanie tak radykalnych opinii i torii będzie się zawsze wiązać z krytyką DIYerów, dla których właściwa kolejność działań ma duże znaczenie. Tu jest chaos. 

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Z drugiej strony, jak się ma idealnie równe pasmo przenoszenia do krzywych izofonicznych ludzkiego słuchu?  ....

Co dają słuchaczowi wykresy, jeśli nie jest w stanie odróżnić jednej kolumny od drugiej.

....

To niedoskonałość pomiarów, czy słuchu ludzkiego?

.....

Jakie znaczenie ma -20 dB odchyłki, jeśli nie jesteście w stanie tego usłyszeć?

No wiesz, powyzsze mozna tez inaczej ujac. 

Poprawnie brzmiacy glosnik bedzie brzmial poprawnie mimo krzywych izofonicznych. 

A kolumne z odchylkami 20dB, to kazdy glupi odrozni 

I to nie dzieki doskonalosci pomiarow albo sluchu ludzkiego, tylko dzieki niedoskonalosci jej konstrukcji

Jakie znaczenie maja odchylki o 20dB? Katastrofalne Rownie dobrze mozna sluchac radia kuchennego. Pod tym wzgledem na pewno by nie wypadlo by gorzej.

Tu jest chaos. 

Nie zupelnie i to mnie dziwi. Gdyz samo podejscie „wykonawcze“ czyli majsterkowanie jest bardzo systematyczne, uporzadkowane i godne uwagi. Natomiast wypowiadane tezy i spojrzenie na wiele zagadnien to absolutny chaos.

Czyli dwa zupelnie przeciwstawne nastawienia, rozdwojenie jazni

To jak dyskusja z dwoma zupenie roznymi osobami

28 minut temu, meloV8 napisał:

wiec równie dobrze można zrobić byle jaka zwrotnicę, bo przecież i tak się później wszystko zafałszuje ?

Zwrotnica to zło w czystej postaci. Każda.

19 minut temu, daris666 napisał:

Jednak wypowiadanie tak radykalnych opinii i torii będzie się zawsze wiązać z krytyką DIYerów,

Zapraszam więc do merytorycznej dyskusji.

18 minut temu, xajas napisał:

A kolumne z odchylkami 20dB, to kazdy glupi odrozni

Po co więc mierzyć, jak każdy głupi bez sprzętu odróżni?

19 minut temu, xajas napisał:

Jakie znaczenie maja odchylki o 20dB?

A skąd masz te 20 dB odchyłki?

21 minut temu, xajas napisał:

to absolutny chaos

Chaos dla kogoś kto nie rozumie zagadnienia. Postaraj się otworzyć umysł.

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

20 db w dół od nominalnej skuteczności to...jest cisza..:) więc nie sadze żeby ten szerokopasmowiec miał bez filtracji gdziekolwiek taki odchył...oczywiście w zakresie jego własnej nominalnej charakterystyki..więc skąd te mityczne 20db w postach..? Chyba że coś przegapiłem ;')

6 minut temu, Kris_54701 napisał:

Po co więc mierzyć, jak każdy głupi bez sprzętu odróżni?

A skąd masz te 20 dB odchyłki?

Po co mierzyc? Bo +/-3dB iuz nie kazdy glupi odrozni, a te sa celem kazdego powaznego kostruktora.

Slad mam te 20dB odchylki? Popatrz o czym samemu powyzej pisales (rozdwojenie jazni?)

1 minutę temu, front247 napisał:

20 db w dół od nominalnej skuteczności to...jest cisza..:) więc nie sadze żeby ten szerokopasmowiec miał bez filtracji gdziekolwiek taki odchył...oczywiście w zakresie jego własnej nominalnej charakterystyki..więc skąd te mityczne 20db w postach..? Chyba że coś przegapiłem ;')

21 godzin temu, Kris_54701 napisał:

Załączam pomiar na szybko zrobiony generatorem na androidzie bez żadnej filtracji, wzmacniacz- kabel- głośnik.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak widać na załączonym skrinie, z palcem w żopie głośnik odtwarza do 22 kHz.

Tutaj powyżej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nagrywamy.com

W trzech słowach ostatnie kilka stron, od kiedy kolumny zagrały. 

Kolega xajas, daris i przemak próbują mnie udowodnić że moje kolumny źle grają.

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

44 minuty temu, meloV8 napisał:

Jak zerkam na Twój projekt, z którym powoli walczysz, to serio - jest co mierzyć ? Piszesz, że pomieszczenie dużo fałszuje, ok, zgadzam się, bywa i tak, wiec równie dobrze można zrobić byle jaka zwrotnicę, bo przecież i tak się później wszystko zafałszuje ?

Ps. Nie trzeba komory bezechowej, żeby mierzyć głośniki chociaż w pewnych sytuacjach jest prawie niezastąpiona.

Troche sie zgadzam z tobą a troche nie :). Ja raczj wybieram głośniki czy całe projekty pod kątem jak najmniejszej mozliwości popełnienia błędu bo wiadomo że jako amatorzy nie dysponujemy zapleczem technicznym. W związku z tym skoro producent głośników udostępnia charakterystyki zmierzone w komorze bezechowej...i dokłąda do tego chyba najlepszy symulator w tej chwili na rynku pod względem wierności symulacji to juz jest dosyć dobrze i reszte mogą załatwić własne uszy i eksperymenty.....ale rzeczywiscie masz racje że są takie głośniki i takei projekty gdzie ja bym sie nie odwazył aplikować gdyż po prostu nie zmierze nic,nic nie zasymuluje..wszystko będzie sie opierac na odsłuchu...a to moze byc pułapka i jest duża podatnosc na sugestie..i tu sie z tobą zgadzam..;)

Na zagranicznych forach gdzie dużo osób zajmujących sie DIY głosników ma systemy pomiarowe ...i czytałem ile jest z tym problemu i jak niemiarodajne mogą wyjść wyniki pomiarów....akustyka w przestrzeni rzadzi sie swoimi prawami....to nie wzmacniacz że zbadasz dość dokładnie obwód za pomocą już dzis dosyc tanich narzędzi...;)

Edytowane przez front247
4 minuty temu, xajas napisał:

Po co mierzyc? Bo +/-3dB iuz nie kazdy glupi odrozni, a te sa celem kazdego powaznego kostruktora.

Jeśli twierdzisz że 3 dB jest na granicy percepcji, to każdy głupi jest w stanie bez profesjonalnych pomiarów wyrównać pasmo do +/- 3 dB na słuch.

4 minuty temu, xajas napisał:

Slad mam te 20dB odchylki? Popatrz o czym samemu powyzej pisales (rozdwojenie jazni?)

Na kilku ostatnich stronach sam próbujesz mnie uświadomić, że pomiar telefonem nie może być wiarygodny i fałszuje wyniki.

7 minut temu, front247 napisał:

rzeczywiscie masz racje że są takie głośniki i takei projekty gdzie ja bym sie nie odwazył aplikować

Dobrze prawisz. W omawianym projekcie producent głośników odrobił całą robotę za nas. 

20 minut temu, Kris_54701 napisał:

O to ma sens. Może zacznijmy ją od teraz. 

6 minut temu, Kris_54701 napisał:

Jeśli twierdzisz że 3 dB jest na granicy percepcji, to każdy głupi jest w stanie bez profesjonalnych pomiarów wyrównać pasmo do +/- 3 dB na słuch.

Chyba pisalem nie kazdy glupi. Czy czytanie tez jest problemem?

To wyobraź sobie, że jestem tym jedynym głupim wyjątkiem u słyszę z dokładnością do 2.5 dB, a nawet mniej.

Jeśli ktoś nie słyszy takich różnic, to po co komu ten drogi sprzęt, jak może słuchać radia kuchennego.

Strojenie kolumny z dokładnością do 3 dB dla idei?

6 minut temu, daris666 napisał:
29 minut temu, Kris_54701 napisał:

O to ma sens. Może zacznijmy ją od teraz. 

Podstawą takiej dyskusji może być profesjonalny pomiar kolumny, albo przynajmniej odsłuch. Z uwagi na powyższe, kilka ostatnich stron jest tylko domniemaniem, ewentualnie powielaniem miejskich/wiejskich legend czy stereotypów.

Jeśli ktoś nie słyszy takich różnic, to po co komu ten drogi sprzęt, jak może słuchać radia kuchennego.

Odpowiedz na to pytanie jest prostsza niz myslisz:

Bo ten ktos WIERZY ze slyszy te roznice.

A to juz jest wystarczajacy powod by kupowac sprzet drozszy niz kuchenne radio -> glowny naped calego biznesu Audio

Mało tego, wierzy że jak zapłaci więcej, to ta ewentualna różnica którą słyszy jest zawsze plus i proporcjonalna do wydanych pieniędzy.

Teraz, Kris_54701 napisał:

Podstawą takiej dyskusji może być profesjonalny pomiar kolumny, albo przynajmniej odsłuch. Z uwagi na powyższe, kilka ostatnich stron jest tylko domniemaniem, ewentualnie powielaniem miejskich/wiejskich legend czy stereotypów.

To pomierz. Jak chciałem zrobić amatorski pomiar to kupiłem mikrofon za 200 zł, używaną zewnętrzną kartę muzyczną z allegro, statyw i okablowanie.  A teraz to chyba są już takie mikrofony pomiarowe, które mają wyjście usb. 

Mało tego, wierzy że jak zapłaci więcej, to ta ewentualna różnica którą słyszy jest zawsze plus i proporcjonalna do wydanych pieniędzy.

Nie zawsze ale akurat w kolumnach pomiar dużo nam mówi  ?

Tak, gdyby była rozbieżność 20 dB to na wykresie to widać, ale jak robię korekcję w zakresie do -2,5 dB, to już przyrząd pomiarowy może mieć problem.

Jeśli nie słychać różnicy 2.5 dB, to skąd wiadomo czy lepiej brzmi 0 dB, czy może jednak z podbiciem 2.5 dB. A może.jest to wszystko jedno? 

Panowie, ta dyskusja jest bezcelowa. Autor kompletnie nie rozumie/nie chce przyjąć do wiadomości o co nam chodzi (albo, co bardziej prawdopodobne, jaja sobie z nas robi). To tak jak rozmawianie ze ślepym o kolorach.

Wysłane z Commodore 64

----------------

Jeśli nie słychać różnicy 2.5 dB, to skąd wiadomo czy lepiej brzmi 0 dB, czy może jednak z podbiciem 2.5 dB. A może.jest to wszystko jedno? 

Uczepiłeś się tym 2,5 dB. Tak jak mówiłem, zwisa mi jak Ci gra jednak gdy z taką pewnością krytykujesz kolumny wielodrożne, do tego wychwalając świetny bas z AN. To co o tym myśleć ? W sumie mogę przytaknąć, co teraz czynię : tak, tak Krzysiu, już wszystko dobrze ?

7 minut temu, daris666 napisał:

do tego wychwalając świetny bas z AN.

A na jakiej podstawie sugerujesz, że te kolumny nie mają basu?

A na jakiej podstawie sugerujesz, że te kolumny nie mają basu?

A gdzie ja to napisałem? 

12 minut temu, mirfak napisał:

Panowie, ta dyskusja jest bezcelowa. Autor kompletnie nie rozumie/nie chce przyjąć do wiadomości o co nam chodzi (albo, co bardziej prawdopodobne, jaja sobie z nas robi). To tak jak rozmawianie ze ślepym o kolorach.

Wysłane z Commodore 64

Doskonale rozumiem o czym mówicie, za to nie wszyscy starają się mnie zrozumieć. 

Rzeczywistość jest taka, że nikt, poza AudioAddicted nie słyszał tych kolumn, a wszyscy są święcie przekonani że nie mają basu, że wysokich nie mają, porównują te głośniki do radia kuchennego czy nawet głośników w laptopie. Chyba pochopne takie opinie na podstawie stereotypów czy może nawet czystej złośliwości. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby ta dyskusja była podparta pomiarami, ossluchami czy teorią. Niestety jest to tylko wymiana poglądów bez uzasadnienia. 

4 minuty temu, daris666 napisał:

A gdzie ja to napisałem? 

Od pierwszego dnia kiedy zagrały, czy raczej kiedy napisałem że grają dobrym basem, jest tu toczona inkwizycja w imię zmyślonych bożków jakimi są dla większości zwrotnice i całe systemy wielodrożne.

16 minut temu, daris666 napisał:

do tego wychwalając świetny bas z AN.

A tutaj są twoje słowa, które w kontekście twojej wypowiedzi brzmią jak bluźnierstwo z mojej strony.

Od pierwszego dnia kiedy zagrały, czy raczej kiedy napisałem że grają dobrym basem, jest tu toczona inkwizycja w imię zmyślonych bożków jakimi są dla większości zwrotnice i całe systemy wielodrożne.

Bo to spisek, albo nasza zwykła zazdrość :-)

Wysłane z Commodore 64

----------------

A moim zdaniem to brak otwartości na nowe możliwości jakie daje na przykład nowoczesny, bardzo dobry głośnik pełnopasmowy.

Ale ja to rozumiem, bo nie godzi się to z przekonaniami większości użytkowników tego forum, ale od tego mamy umysł, żeby okrywać i zmieniać ten świat na lepsze.

A moim zdaniem to brak otwartości na nowe możliwości jakie daje na przykład nowoczesny, bardzo dobry głośnik pełnopasmowy.

Nie. Chcieliśmy abyś dokończył projekt. Posłuchał ze 2 tygodnie, ochłonął z samozachwytu i dopiero wtedy pisał ostateczne wnioski. Bo nie chciałbym sprzedać teraz moich kolumn, a za 2 tygodnie napiszesz, że jednak te harmoniczne nie są znowu takie hiendowe. Z mojej strony to wszystko, bo nie mam nic do dodania.

Wysłane z Commodore 64

----------------

Oczywiście jest to też zamach na ego posiadaczy drogich i bardzo skomplikowanych systemów głośnikowych, no bo jak zestaw kolumn za 8.000 może zagrać równie dobrze jak wszystkie możliwości grubych portfeli. Toż to wrecz pojedynek o honor.

Edytowane przez Kris_54701

A tutaj są twoje słowa, które w kontekście twojej wypowiedzi brzmią jak bluźnierstwo z mojej strony.

Chyba się nie rozumiemy ?  Napiszę to już któryś raz. Zwisa mi jaki z tych kolumn jest bas, jaka jest średnica i wysokie. Jednak gloryfikacja AN ponad wszystko, zjechanie po całości systemów wielodrożnych a na koniec pomiary z komórki to za wiele ! Trzeba takie wypowiedzi prostować bo:

1. to posty, które czytają inni i mogą się nimi sugerować

2. to posty, które szkodzą samemu producentowi AN, ze względu na ich olbrzymie kuriozum 

• Pokaż nowe odpowiedzi