Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

ja se zrobiłem listwe...cewki..kondy DC blocker,zabezpieczenie... ..gniazda miedz..wypasiona wtyka kabel grubości palca....podłaczyłem 3 tygodnie temu zamiast przedłuzacza za 8 zł...i do tej pory nic..zero nic nie słysze..gra jak grało...ale jeden plus jest...jak włączyłem kompresor na tym obwodzie to od razu jebnął bezpiecznik topikowy w listwie..wiec przynajmniej zabezpieczenia działa...;)...dodam ze jedyne co pomierzyłem to rezystancja i pojemnosć obu listew...różnice pomijalne...

Edytowane przez front247
Gość Sine Metu

(Konto usunięte)
No ale metkowce na tych glosnikach to właśnie audio addicted czy coś w tym stylu... 
O ile pamiętam, to Audio Addicted pracują w innej objętości niż zalecana przez producenta głośników. No ale metka jest, fakt.

Chyba wszyscy słyszeli jak tłukło w większej budzie

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

17 minut temu, Kris_54701 napisał:

Chyba wszyscy słyszeli jak tłukło w większej budzie

Ja nie słyszałem,  ale wiem jak tłukło, z wiarygodnego przekazu i to nie tej Pani, choć i ona wie jak tłukło ?

Edytowane przez (nie)przecietniak

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

Teraz, front247 napisał:

ja se zrobiłem listwe...cewki..kondy DC blocker,zabezpieczenie... ..gniazda miedz..wypasiona wtyka kabel grubości palca....podłaczyłem 3 tygodnie temu zamiast przedłuzacza za 8 zł...i do tej pory nic..zero nic nie słysze..gra jak grało...ale jeden plus jest...jak włączyłem kompresor na tym obwodzie to od razu jebnął bezpiecznik topikowy w listwie..wiec przynajmniej zabezpieczenia działa...;)...dodam ze jedyne co pomierzyłem to rezystancja i pojemnosć obu listew...różnice pomijalne...

Nie słyszysz DC blockera? 

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

54 minuty temu, daris666 napisał:

Nie słyszysz DC blockera? 

Nie twierdze ze te wynalazki nie poprawiają parametrów elektrycznych układu...w jakimś tam stopniu..ale wpływu na brzmienie finalne nie odnotowałem..

Teraz, front247 napisał:

Nie twierdze ze te wynalazki nie poprawiają parametrów elektrycznych układu...w jakimś tam stopniu..ale wpływu na brzmienie finalne nie odnotowałem..

U mnie DCblocker + filtr całkiem się nie sprawdził. 

2 minuty temu, daris666 napisał:

u mnie bez wpływu..tyle ze zabezpiecznie jest zwłoczne...mały plus..

24 minuty temu, daris666 napisał:

Ale że pogorszył brzmienie?

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

Teraz, Kris_54701 napisał:

Ale że pogorszył brzmienie?

Tak i to znacząco. 

Jakie zmiany usłyszałeś?

Jakie zmiany usłyszałeś?

Z filtrem była taka monotonia. Wszystko przysiadło. 

12 minut temu, daris666 napisał:

Z filtrem była taka monotonia. Wszystko przysiadło. 

Ta żywiołowość to mogą być zakłócenia

Ta żywiołowość to mogą być zakłócenia

Sprawdź. Nie tylko ja to usłyszałem ?

sp. jakbyś usunął zniekształcenia swojego głośnika i wzmacniacza lampowego to nie wiadomo czy by się podobało ?

Wierzę, ale na przykład większej wartości rezystor konwersji też brzmi bardziej z życiem, a jednak generuje większe zniekształcenia.

Wierzę, ale na przykład większej wartości rezystor konwersji też brzmi bardziej z życiem, a jednak generuje większe zniekształcenia.

Akurat to można pomierzyć bez problemu. Mam miernik THD. 

Innego pochodzenia zniekształcenia też mogą dawać podobny efekt

10 minut temu, daris666 napisał:

Mam miernik THD. 

Każdy ma - polecam:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

18 minut temu, daris666 napisał:

jakbyś usunął zniekształcenia swojego głośnika i wzmacniacza lampowego

Zniekształcenia wzmacniacza lampowego są nieliniowe i liniowe. Tranzystor zniekształceń liniowych praktycznie nie ma.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nagrywamy.com

Nie chcę tu robić kolejnej prowokacji, ale na wielodrożnych zawsze było czegoś brak. Na tych Audio Nirvana dzięki kolegom @Ape, @AudioAddicted i całemu forum, mam już wszystko.

Cieszę się muzyką.

Wróciliśmy ?

Nie chcę tu robić kolejnej prowokacji, ale na wielodrożnych zawsze było czegoś brak.

A czego? 

Wyrazistości, bezpośredniości. Coś zawsze było zakryte. Takie niedomówione, niedopowiedziane, niekompletne.

4 minuty temu, Kris_54701 napisał:

Takie niedomówione, niedopowiedziane, niekompletne.

.. takie niedookreślone... ?

Może to nie wina kolumn tylko daca, wzmacnicza? No i pytanie, które zadam, co to były za kolumny, może to wina tych konkretnych ? Tak tylko się wtrąciłem.

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

Wyrazistości, bezpośredniości. Coś zawsze było zakryte. Takie niedomówione, niedopowiedziane, niekompletne.

A jakie kolumny wielodrożne słuchałeś? 

Długo, bo parę lat miałem Sansui sp-x9. Pięciodrozne, siedmioglosnikowe. Najbardziej maturalne jakie słyszałem. Przed nimi keFy z głośnikiem koncentrycznym i basem z filtrem akustycznym. Jeszcze wcześniej jakieś monitory, DIY . To wszystko to nic. Nawet chińczyk bez obudowy zagrał bardziej tak jak lubię. Szybko bezpośrednio i na temat.

DACa 1541 słuchałem na Sansui. Od razu dało się wyczuć postęp w wypełnieniu i subtelności na dole. Zawsze jednak średnica była btaka jakaś zamazana. Niby wysokie ok, sansuje grają według specyfikacji równo do 23 kHz. A jednak zamula była zawsze. Próbowałem filtrować dół niżej żeby oczyścić średnicę, to znów najwyższe stłumić i wyostrzyć. Nigdy nie było dobrze. Ciut lepiej w temacie grały te kefy, dźwięk podobny do b&w, ale zbyt ostro na górze, zbyt krzykliwie, łupiący bas. Zero naturalności. Takie na sterydach Toto. Sansuje bardziej naturalne, ale zmulone. 

Z AN mam wszystko. Bardzo czysta, klarowna średnica z detalem. Dobry, szybki bas. Sansuje miały szybszy, ale to było stukanie. Kefy to już całkiem rozlane. Wysokich w AN jest na styk. Może nie słyszę już pełnego pasma do 20 kHz, bo i z racji wieku mam już do tego prawo, ale w tym co słyszę jest łagodnie, subtelnie, w sam raz. Całość brzmi bardzo naturalnie. Sansuje bardziej wypełniały pokój muzyką. AN z racji kierunkowości grają najlepiej w miejscu odsłuchowym, bo i dla tego konkretnego punktu odsłuchowego są ustawione. Mają też taką lekkość, swobodę. Czy to w basie czy w średnicy, to wszystko gra w naturalny niewymuszony sposób. 

Patrząc z innego punktu, to poprzednie kolumny ująłbym jako wadliwe. Nie słabe czy mizerne, niedoskonałe. Po prostu wadliwe. AN może nie są wybitne, ale grają prawidłowo. Równo, składnie, rytmicznie. W obudowach wzorowanych na AudioAddicted to kompletny produkt.

Długo, bo parę lat miałem Sansui sp-x9. Pięciodrozne, siedmioglosnikowe. Najbardziej maturalne jakie słyszałem. Przed nimi keFy z głośnikiem koncentrycznym i basem z filtrem akustycznym. Jeszcze wcześniej jakieś monitory, DIY . To wszystko to nic. Nawet chińczyk bez obudowy zagrał bardziej tak jak lubię. Szybko bezpośrednio i na temat.

Czyli w sumie to nic nie słuchałeś ?

AN może nie są wybitne, ale grają prawidłowo. Równo, składnie, rytmicznie. W obudowach wzorowanych na AudioAddicted to kompletny produkt.

AN grają bardzo dobrze ale co to znaczy "równo"? ?

Pierwsza sprzedana para kolumn firmowana jako AudioAddicted Ltd - AAC250 pogoniła Tannoy Gold Monitor 12", tutaj @Kris_54701 twierdzi, że kolumny na nich wzorowane poganiają dość ciekawe kolumny Sansui.

Ok - zawsze to kwestia odbiorcy, ale miło mi słyszeć że komuś się podobają. Każdy lubi, gdy się go docenia ☺️

8 godzin temu, daris666 napisał:

Czyli w sumie to nic nie słuchałeś ?

Ilość nie ma żadnego znaczenia Darku. Ważna jest tylko i wyłącznie własna satysfakcja. Zawsze.
Dopóki tego nie zrozumiesz, będziesz patrzał na innych przez pryzmat doświadczeń, odsłuchów, spędzonego czasu, skilla. A zapominasz o jednym - jedni poszukują swojego brzmienia całe życie, inni odnajdują pożądane wartości znacznie szybciej. Każdemu życzę by odnalazł to, do czego dąży jak najmniejszym kosztem finansowym i czasowym. I należy pamiętać - pieniądz i cena w tym przypadku może okazać się najmniejszym priorytetem... ?

Gdzieś tam kiedyś, dłubiąc sporo DIY byłeś inny - wyrozumiały, zawzięty i tolerancyjny. Miałeś cele, fantazje i tę samą iskrę widziałeś u innych. Wiele rozmów odbyliśmy dawniej i sporo piwka przy tym się przelało. Niestety jak widać posługa pod butem prezesa [link_zablokowany] wpłynęła bardzo mocno na Ciebie. A szkoda...

Edytowane przez AudioAddicted
10 godzin temu, daris666 napisał:

AN grają bardzo dobrze ale co to znaczy "równo"?

Nic się nie wybija, nic nie zasłania. Cały zakres jest podany równo, czysto i bezpośrednio. Mogę się tu odnieść np. do Sansui, w których częściowo bas zalewał średnicę, a średnica wysokie. To coś jakby próbować połączyć kontrabas ze skrzypcami, próbując w ten sposób osiągnąć dźwięk pośredni. Nigdy taki duet nie zagra tak jak wiolonczela czy altówka. W tym kolumny AN są najlepsze. Zawsze punktowe, zawsze bezpośrednie i na temat. Każdy dźwięk jest bezkompromisowy.

Mogłem przerzucić na oślep setki kolumn, z czego większość zagrałaby tak samo. Tak jak AudioAddicted wspominał, poszukiwałem odpowiedniego dla siebie brzmienia, nie kolumn czy głośników. 

Już lata temu odnalazłem to coś w chińskiej szerokopasmówce, w starych RFT i teraz niedawno na powrót oczarował mnie chiński głośnik spod łóżka. Wybór AN był tylko formalnością i wynikiem kalkulacji, w których głównymi czynnikami były opinie na forach całego świata, po części cena, łatwość wykonania obudowy i w dużej mierze wysoka skuteczność tych głośników. 

Osiągnąłem cel.  To dźwięk do którego dążyłem przez ostatnie chyba 12 lat aktywnych poszukiwań, a idea ta była ze mną przez całe życie.

Efektem tych poszukiwań są kolumny Audio Nirvana, ale i reszta nietuzinkowego systemu jak wzmacniacz SET, czy ostatnie odkrycie przetwornika TDA1541 w trybie NOS i lampowym analogu.

Na dzień dzisiejszy z pełnią satysfakcji mogę powiedzieć, że misja jest wykonana. Cel osiągnięty. Marzenie spełnione. 

Oczywiście nie zamykam się na tym setupie i jeśli coś w życiu ujmie mnie tak za serce jak AN i cały obecny system, z pewnością zwrócę na to uwagę.

Teraz, AudioAddicted napisał:

Pierwsza sprzedana para kolumn firmowana jako AudioAddicted Ltd - AAC250 pogoniła Tannoy Gold Monitor 12", tutaj @Kris_54701 twierdzi, że kolumny na nich wzorowane poganiają dość ciekawe kolumny Sansui.

Ok - zawsze to kwestia odbiorcy, ale miło mi słyszeć że komuś się podobają. Każdy lubi, gdy się go docenia ☺️

Ilość nie ma żadnego znaczenia Darku. Ważna jest tylko i wyłącznie własna satysfakcja. Zawsze.
Dopóki tego nie zrozumiesz, będziesz patrzał na innych przez pryzmat doświadczeń, odsłuchów, spędzonego czasu, skilla. A zapominasz o jednym - jedni poszukują swojego brzmienia całe życie, inni odnajdują pożądane wartości znacznie szybciej. Każdemu życzę by odnalazł to, do czego dąży jak najmniejszym kosztem finansowym i czasowym. I należy pamiętać - pieniądz i cena w tym przypadku może okazać się najmniejszym priorytetem... ?

Gdzieś tam kiedyś, dłubiąc sporo DIY byłeś inny - wyrozumiały, zawzięty i tolerancyjny. Miałeś cele, fantazje i tę samą iskrę widziałeś u innych. Wiele rozmów odbyliśmy dawniej i sporo piwka przy tym się przelało. Niestety jak widać posługa pod butem prezesa [link_zablokowany] wpłynęła bardzo mocno na Ciebie. A szkoda...

Kupiłem Opla Calibrę, jest najlepszy bo najlepiej mi się nim jeździ. Uważam, że w porównaniu do innych samochodów ten lepiej wchodzi w zakręty i ma najlepsze przyśpieszenie, a jak przyjechał mój znajmy i go przewiozłem to dwa dni był w szoku ?

A teraz do rzeczy. Niech sobie każdy szuka i znajduje co chce, jak chce i gdzie chce ? Natomiast forum służy do wymiany poglądów. Kris otworzył, temat każdy ma prawo się w nim wypowiedzieć. A, że temat ciekawy przez to że autor interesująco go prowadzi, to w nim pisze. Nie wypatruj w tym krytyki produktów AN bo nie o to chodzi, w sumie podejrzewam że Kris ma umiejętności do prowadzenia tematów różnych innych produktów w podobnie iterujący sposób.  Takie życie ?

Wpis o posłudze pod butem prezesa nie skomentuje, to niski poziom prowokacji. Nie ciągnij tego nigdy. Bez sensu takie personalne przytyki. 

Nic się nie wybija, nic nie zasłania. Cały zakres jest podany równo, czysto i bezpośrednio. Mogę się tu odnieść np. do Sansui, w których częściowo bas zalewał średnicę, a średnica wysokie. To coś jakby próbować połączyć kontrabas ze skrzypcami, próbując w ten sposób osiągnąć dźwięk pośredni. Nigdy taki duet nie zagra tak jak wiolonczela czy altówka. W tym kolumny AN są najlepsze. Zawsze punktowe, zawsze bezpośrednie i na temat. Każdy dźwięk jest bezkompromisowy.

No i super ?

• Pokaż nowe odpowiedzi