Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz blu-ray wyłącznie USB

piotrex89

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mój sprzęt to:

Fronty Dali Concept 8

Centralny Dali Vocal

Surround'y Dali Concept 1

Sub Tonsil AKTIV

Amplituner Yamaha RX-A1060

TV SAMSUNG UE55H6400

Filmy oglądam poprzez netflixa i USB w TV.

Chciałbym poprawić jakość DŹWIĘKU z kina domowego, jak się domyślam wkładanie pendrive'a do USB TV to nieszczególny pomysł. Nie interesuje mnie all in one, który będzie odtwarzał wszystko co jest w kosmosie, nie interesują mnie serwisy typu Tidal (w zasadzie jeśli chodzi o muzykę tylko z tego korzystam, ale mam to puszczane bezpośrednio z amplitunera). Chce kupić urządzenie(połączone bezpośrednio z amplitunerem omijając TV) do którego po włożeniu pendrive'a będę się cieszył lepszą jakością dźwięku niż obecnie w kinie. Zakładam, że nie ma odtwarzaczy, które mają jedno wejście usb i koniec, bo mają wejście na płytę itp. jednakże interesuje mnie głównie funkcja USB, myślałem nad ps4, odtwarzaczem itp. co sądzicie.

Rozważałem też dokupienie końcówki mocy(tak amplituner ma wyjście pre-out) i to poprawi jakość stereo i i kina, jednak póki co wystawiłem na sprzedaż ampli i jak sprzedam kupię yamahę z cyferką 3 z przodu.

Dziękuje z góry za rady i pomoc.

PS. Buddżet mnie nie ogranicza z tym, że proponowanie do takiej klasy sprzętu odtwarzacza za 10k chyba nie ma sensu. Docelowo zamierzam poprzestać na Yamaha 3xxx, więc do tego chcę dobrać sprzęt.

W dniu 16.12.2019 o 10:34, piotrex89 napisał:

Chciałbym poprawić jakość DŹWIĘKU z kina domowego, jak się domyślam wkładanie pendrive'a do USB TV to nieszczególny pomysł. Nie interesuje mnie all in one, który będzie odtwarzał wszystko co jest w kosmosie, nie interesują mnie serwisy typu Tidal (w zasadzie jeśli chodzi o muzykę tylko z tego korzystam, ale mam to puszczane bezpośrednio z amplitunera). Chce kupić urządzenie(połączone bezpośrednio z amplitunerem omijając TV) do którego po włożeniu pendrive'a będę się cieszył lepszą jakością dźwięku niż obecnie w kinie. Zakładam, że nie ma odtwarzaczy, które mają jedno wejście usb i koniec, bo mają wejście na płytę itp. jednakże interesuje mnie głównie funkcja USB, myślałem nad ps4, odtwarzaczem itp. co sądzicie.

Rozważałem też dokupienie końcówki mocy(tak amplituner ma wyjście pre-out) i to poprawi jakość stereo i i kina, jednak póki co wystawiłem na sprzedaż ampli i jak sprzedam kupię yamahę z cyferką 3 z przodu.

Dziękuje z góry za rady i pomoc.

żaden odtwarzacz blu ray w "rozsądnej kasie" nie zagra z plikami.

Szuka urządzeń typu apple TV, nvidia sheld itd.

Na podobnym forum zamieściłem ten sam wątek, tam wywiązała się spora dyskusja i podjąłem decyzję finalnie w dniu wczorajszym o zakupie FERGUSON ATV.

Mój ostatni wczorajszy wpis brzmi:

"Kupiłem/zamówiłem fergusona,

dzisiaj sprawdzałem płytę BR odpaloną na PS3 vs wejście USB w moim TV:

1. BLURAY z ps3 więcej szczegółów, mocniejszy bas

2. Znacznie lepszy efekt surround.

Plik na USB 12GB zawodnik mumia 2017.

Następne porównanie będzie ferguson vs USB TV"

Zdaję sobie sprawę że płyta bluray to płyta bluray, a mumię można mieć w pliku 700MB oraz 50GB, jeśli porównam USB TV i USB Ferguson tym samym plikiem filmu mumia podzielę się wrażeniami.

11 godzin temu, piotrex89 napisał:

Na podobnym forum zamieściłem ten sam wątek, tam wywiązała się spora dyskusja i podjąłem decyzję finalnie w dniu wczorajszym o zakupie FERGUSON ATV.

dobry wybór, lepszy układ od bubli ze stajni Xiaomi itd i brak ograniczeń.

Apple tv nie ma USB, nie ma też bezpośredniego przekazywania dźwięku do amplitunera, dźwięk jest dekodowany na urządzeniu i dopiero wysyłany do amplitunera w postaci multi pcm.

Porównywanie różnych plików jest raz że bez sensu to jeszcze nie sprawiedliwe.

Tak samo jak i twóje porównuje dźwięku z TV jako źródła, przecież tv jest ograniczone ARC'em...

13 godzin temu, piotrex89 napisał:

Witaj, a myślisz że nVidia bądź apple tv będzie lepiej "wydobywać z siebie" sieżkę dźwiękową?

nie będzie, tzn nie powinny.

apple to gówniana filozofia więc i urządzanie śmiesznie okrojone.

Witam, odtwarzacz dotarł jednak mam problem z jego sparowaniem bezpośrednio z amplitunerem. Po podłączeniu Fergusona przez HDMIbezpośrednio do mojego TV działa, obraz i dźwięki są ok.

Jeśli chodzi o amplituner.

TV-Amplituner podłączony jest kablem HDMI wejściem/wyjściem ARC.

Ferguson-Amplituner łączę HDMI,  kabel wędrował od AV1 aż do AV7 zmieniałem oczywiście za każdym razem źródło na ampli. TV przestawiłem na odpowiednie HDMI(też próbowałem pod wszystkie sloty) obraz z ampli jest wyświetlany(menu) po czym jak wkładam kabel HDMI ampli-ferguson to pojawia się komunikat załączam zdjęcie.

Pomocy, jak to połączyć by działało. Ferguson-Ampli bezpośrednio, a TV jedynie służył jako "monitor"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mi Netflix przestał działać na tym Fergusonie.

Aplikacja się włącza ale nie da się nic obejrzeć.

Pomoc Netflixa, powiedziała, że problem jest im znany i żebym sobie oglądał na innym urządzeniu. No super!

Odkryłem ten wątek i tylko spytam po czasie: czy chodziło o coś takiego:

Ukryta Zawartość

bo mam starszego brata z tej stajni - Pioneer BDP 100 też z USB za pół jego ceny.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

7 godzin temu, RAF77 napisał:

Jeśli z telewizorem działa dobrze, tzn, że AVR nie wspiera hdcp 2.2

aż dziwne że nie ma obsługi niższych standardów.

Ja szybko się wyleczyłem ze wszystkich tańszych rozwiązań, zawsze były problemy albo zamulało. Jak coś tarcza 2017 w igła stanie na gw do oddania w dobre ręce.

16 godzin temu, fetek napisał:

aż dziwne że nie ma obsługi niższych standardów.

Ja szybko się wyleczyłem ze wszystkich tańszych rozwiązań, zawsze były problemy albo zamulało. Jak coś tarcza 2017 w igła stanie na gw do oddania w dobre ręce.

Ile chcesz za tarczę, myślisz, że po podłączeniu tarczy problem zniknie, czemu sprzedajesz.

Gość

(Konto usunięte)

Rozbawiłeś mnie wpisem „ jak sprzedam yamaszke to kupię z literka 3 z przodu” ha ha do czego? Do tych Dali??? Zainwestuj w pożądny sub a nie szrot Tonsil, przecież to do kina się nawet nie nadaje a ty chcesz żeby Ci polepszyło dźwięk... wymiana ampli tez nic nie da z cyferka 3 z przodu... bo co się zmieni ??? Charakter zostanie taki sam... dostaniesz 20w więcej na kanał gdzie w kinie i tak spadnie na 5 kanałów... szkoda kasy zostań przy tym co masz, a co do USB kup 15-20 m kabla HDMI lepszej jakości i podłącz bezpośrednio komputer i po problemie... kombinujesz za dużo jak dla mnie...

54 minuty temu, Martin Rejek napisał:

Rozbawiłeś mnie wpisem „ jak sprzedam yamaszke to kupię z literka 3 z przodu” ha ha do czego? Do tych Dali??? Zainwestuj w pożądny sub a nie szrot Tonsil, przecież to do kina się nawet nie nadaje a ty chcesz żeby Ci polepszyło dźwięk... wymiana ampli tez nic nie da z cyferka 3 z przodu... bo co się zmieni ??? Charakter zostanie taki sam... dostaniesz 20w więcej na kanał gdzie w kinie i tak spadnie na 5 kanałów... szkoda kasy zostań przy tym co masz, a co do USB kup 15-20 m kabla HDMI lepszej jakości i podłącz bezpośrednio komputer i po problemie... kombinujesz za dużo jak dla mnie...

Nie będę tak jak Ty niegrzeczny. 

Po 1. Do tych szrotowych kolumn miałem kiedyś yamahe z cyfrą 7 RÓŻNICA BYŁA KOLOSALNA, zakładam, że nawet taki jak Ty specjalista może się mylić, bo jednak wiele osób pisze nie tylko tutaj, że się wszystko poprawi, co my tam wiemy.

Po 2. Szrotowego Suba na moim amplitunerze porównywałem z subem DALI SUB E-12 F pewnie w przeciwieństwie do Ciebie jestem głuchy, oraz kumpel(właściciel dali) i żona, ale nie było zbyt dużej różnicy.(zapewne ten dali też szrot)

Po 3. mam osobny wątek(nie wiem czy można tutaj dać odnośnik), wystarczy wpisać ten tytuł by znaleźć  Google. Napisałem tam przeszło godzinę temu o tym, jak wielka różnica jest w obrazie, szczegółowości dźwięku, oraz jakości dźwięku przestrzennego w stosunku do wejścia USB TV, z tym, że co ja tam wiem, w końcu wszystko szrot.(brakuje mi tylko żeby zamiast po optyku szło to przez HDMI).

I ostatnie, jak rozumiem słyszałeś tonsila, wraz z yamahą z cyfrą 1, 3, oraz 7 na przodzie, wraz z głośnikami dali, że tak się wypowiadasz? To moje jedyne pytanie do Ciebie.

EDIT. Aha przeczytałem inne Twoje komentarze, wszystko rozumiem, niektórzy mają smutne życie.

Gość

(Konto usunięte)

Twój wpis tłumaczy wszystko... zacytuje „ mało widziałeś, mało słyszałeś” 

wydawaj kasę bez sensownie, w końcu to twoje pieniądze a nie moje... tylko ze jak kupisz yamahe 3060-3080 to najwęższym gardłem będą głośniki które posiadasz... no ale co ja tam wiem, przecież czytałeś moje wpisy... ale zapomniałeś ze na tym forum to jest mój 4 nick... dlaczego? Pytanie padnie... przez paru idiotów z tego forum... ale to moja prywatna sprawa... poczytaj pod nickiem stivi89... może się więcej dowiesz... aha sprzętu miałem więcej niż ty butów, telefonów i zegarków razem wziętych w twoim życiu... 

nich Ci radzą inni ludzie, może się od nich czegoś dowiesz... bo jak na razie to wiedzę o temacie audio masz na poziomie dziecka ze żłobka

Gość

(Konto usunięte)

Kolego @Martin Rejek, jakiś ty wyszczekany się zrobił . Jeszcze parę dni temu w innym temacie byłeś zielony jak groszek a tu taki nagle znawca się znalazł. Uważaj bo możesz trafić na kogoś lepszego od siebie. Trochę szczacunku dla innych. Pozdrawiam

Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, paul klacska napisał:

Kolego @Martin Rejek, jakiś ty wyszczekany się zrobił . Jeszcze parę dni temu w innym temacie byłeś zielony jak groszek a tu taki nagle znawca się znalazł. Uważaj bo możesz trafić na kogoś lepszego od siebie. Trochę szczacunku dla innych. Pozdrawiam

Gdzie, który to temat? Wyszczekany sie stałem przez to forum i niektórych usherów przebywających tutaj... 

szkoda ze to nie są lata 2016-17 najwiecej się w tedy udzielałem i duzo radziłem i nie było takich cwaniaków jak dziś... no ale latka lecą do przodu i forum tez się zmienia z lepszego na gorsze... to i  ludzie są coraz to mądrzejsi ale nie w tym co trzeba tylko w pysku...

6 minut temu, max720 napisał:

Martin , kolego proszę ZWOLNIJ  i przemyśl kilka Swoich uwag 

Mało Ci już brakuje do 2-ki dekli , którzy potrafią się udzielać,  aby tylko wskrzesić dym 

@max720 masz racje idą święta, nowy rok po co się zniżać do ich poziomu( np @Warm Hoxton) trzeba dawać przykład i pomagać innym a nie ujeżdżać po nich...

Gość

(Konto usunięte)

Nie będę grzebał w twoich postach bo mi się nie chce i nie mam w zwyczaju wyciągać tego co było. Chcesz by było tak jak kiedyś,to bądź jaki kiedyś byłeś.

Kolega lubi Tonsile ,co ci do tego. Nie jeden z nas się na nich wychował i wie o czym mowa. W końcu nie każdego stać na topowe accutony itp. 

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, paul klacska napisał:

Nie będę grzebał w twoich postach bo mi się nie chce i nie mam w zwyczaju wyciągać tego co było. Chcesz by było tak jak kiedyś,to bądź jaki kiedyś byłeś.

Kolega lubi Tonsile ,co ci do tego. Nie jeden z nas się na nich wychował i wie o czym mowa. W końcu nie każdego stać na topowe accutony itp. 

Ogólnie to nic mi do tego... znam produkty Tonsil za czasów dzieciństwa, bas pudełkowaty jak uderzenie w karton, w pokoju odsłuchowym brak basu za to w innym miażdżący... ale masz racje, jego słuch, jemu odpowiada. 

Masz tak samo racje jak @max720 trzeba ludzia pomagać a nie ujeżdżać po nich... 

Gość

(Konto usunięte)

A niby jaki ma być bas z 16 cm lub 18 tu, takich głośniczków było chyba najwięcej na rynku. Zresztą ja jestem osobą dla której bas nie jest numerem jeden,no ale oczywiście swoje zdanie na ten temat mam. Dla mnie osobiście prawdziwy bas zaczyna się od 4 sztuk po 20 cm w parze kolumn. 

9 godzin temu, piotrex89 napisał:

Ile chcesz za tarczę, myślisz, że po podłączeniu tarczy problem zniknie, czemu sprzedajesz.

bo kupiłem PRO 2019.

Mój procesor nie obsługuje HDCP 2.2, poprzedni TV w salonie również i tego problemu nie mam. Planujesz zmieniać amplituner, wtedy nie powinieneś mieć problemu więc nie wiem czy wydatek jest uzasadniony. Generalnie 3798M jest dużo nowszy (2016) od bardzo popularnego Cortex-A53 (2012) i nie jest okrojony jak tanie chińskie boxy. 

Możesz jeszcze zakupić emulator EDID, podstawowe modele zakupisz za ~70 zł powinny rozwiązać Twój problem, lepsze około 250 zł ale to już 4k, HDR itd.

1 godzinę temu, Martin Rejek napisał:

jest mój 4 nick... dlaczego?

bo jesteś zwykłym bucem co regularnie dostaje urlop.

Godzinę temu, paul klacska napisał:

A niby jaki ma być bas z 16 cm lub 18 tu, takich głośniczków było chyba najwięcej na rynku. Zresztą ja jestem osobą dla której bas nie jest numerem jeden,no ale oczywiście swoje zdanie na ten temat mam. Dla mnie osobiście prawdziwy bas zaczyna się od 4 sztuk po 20 cm w parze kolumn. 

Większe też były, ja bas Tonsila wspominam miło, zwłaszcza że za 250 zł człowiek sklecił całą kolumnę TL.

14 godzin temu, Martin Rejek napisał:

po co się zniżać do ich poziomu( np @Warm Hoxton

Nietypowe życzenia świąteczne Martinku. Nawet dzisiaj nie mogłeś się powstrzymać.

14 godzin temu, Martin Rejek napisał:

szkoda ze to nie są lata 2016-17 najwiecej się w tedy udzielałem i duzo radziłem i nie było takich cwaniaków jak dziś... no ale latka lecą do przodu i forum tez się zmienia z lepszego na gorsze... to i  ludzie są coraz to mądrzejsi ale nie w tym co trzeba tylko w pysku...

Mylisz się, poczytaj sobie wątki z tamtych lat . Naganiacze i nagonieni opiewający zakupy sprzętu . Tak wyglądało forum trzy lata temu.

Pyskówki nie są takie złe a ich podłoże zazwyczaj leży w nieuważnym czytaniu cudzych wypowiedzi i niewłaściwej interpretacji. Ot, zwykłe nieporozumienia .

Zdrowych i wesołych.

Godzinę temu, Warm Hoxton napisał:

Pyskówki nie są takie złe a ich podłoże zazwyczaj leży w nieuważnym czytaniu cudzych wypowiedzi i niewłaściwej interpretacji. Ot, zwykłe nieporozumienia .

chyba nie tylko ?

wesołych

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.