Skocz do zawartości
IGNORED

Akustyka choinki

arturpj

Rekomendowane odpowiedzi

57 minut temu, hey napisał:

Na słuch

O.K.

Ale wiesz, że wełna dziala w ten sposob, iż obniza prędkość drgań cząstki akustycznej. Niestety predkosc drgań  jest zerowa przy ścianie, dlatego aby panel dzialal skuteczniej odsuwamy go od ściany.

17 minut temu, arturpj napisał:

A za kolumny panele czy dyfuzor?

Panele PT80, ale musisz zobaczyć,  czy bezpośrednio za kolumnami, czy bliżej środka bazy, albo w narożniku. Mając 2 lub 4 panele masz już do dyspozycji pewną dowolność. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) masz jak w amatorski sposób można poprawić co nieco.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

12 godzin temu, piotrek7 napisał:

Zainwestuj w rośliny jako naturalne ustroje akustyczne.

Tylko pamiętaj , że kaktusy i choinki wyostrzą ci górę .

5 godzin temu, sir.jax napisał:

Ale wiesz, że wełna dziala w ten sposob, iż obniza prędkość drgań cząstki akustycznej. Niestety predkosc drgań  jest zerowa przy ścianie, dlatego aby panel dzialal skuteczniej odsuwamy go od ściany.

od ściany odsuwa się po to by wykorzystać efekt przejścia z ośrodków o innej gęstości i wytworzyć więcej odbić między ścianą a panelem . Zwiększa to po prostu efektywność .

5 godzin temu, sir.jax napisał:

Panele PT80, ale musisz zobaczyć,  czy bezpośrednio za kolumnami, czy bliżej środka bazy,

nic na "pałę" nawet nie próbuj , mikrofon i rew to postawa

Te obrazy są dość duże i dużą część ściany zajmują

Ukryta Zawartość

Te obrazy sa mikroskopijne

A gabka za obrazem to jak lizanie lodow przez szybe

Prędzej niż kawałki gąbki;) Choć też cudów bym się nie spodziewał po dwóch małych pułapkach w dużym pokoju. 

Dla przykładu ja u siebie zbudowałem w narożnikach basstrapy od podłogi po sufit gęsto wypełnione pt80 i wciąż chciałoby się więcej. 

Niestety musimy iść na wiele kompromisów chcąc słuchać muzyki w zwykłym pokoju gościnnym.

IMG_1616.thumb.jpeg.75dd032b73057194b27260341f699486.jpeg

Czy zdajesz sobie z tego sprawe, ze katy sa najgorszym miejscem na umieszczenie absorberow „przeplywowych“ bazujacych na materialach typu gabki, welna mineralna itp.?

Ich dzialanie polega na hamowaniu przeplywu fali dzwiekowej (ruchu molekulow powietrza) czyli zamianie energii kinetycznej na cieplna (tarcie). Czyli podstawa jest ruch molekulow (przeplyw przez absorber).

Ale katy sa miejscem gdzie mamy najwyzszy poziom cisnienia akustycznego, ale najmniejsza predkosc ruchu molekulow. Nie ma ruchu, nie ma dzialania!

Dlatego katy sa optymalnym miejscem na absorbery rezonansowe typu pulapki/rezonatory Helmholtza

BTW. Jaka funkcje spelniaja te (interesujace) rozpraszacze na bocznej scianie na wysokosi glosnikow?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

46 minut temu, xajas napisał:

Ale katy sa miejscem gdzie mamy najwyzszy poziom cisnienia akustycznego, ale najmniejsza predkosc ruchu molekulow. Nie ma ruchu, nie ma dzialania!

Tak, wiem, czytałem o tym a jednak okazało się, że zawsze lepsze to niż były gołe narożniki. 

50 minut temu, xajas napisał:

Jaka funkcje spelniaja te (interesujace) rozpraszacze na bocznej scianie na wysokosi glosnikow?

Szczerze to chyba żadnej:) Nie usłyszałem żadnej zmiany/poprawy, ale nie miałem możliwości powieszenia tych rozpraszaczy w miejscu pierwszych odbić. Nie mam od dawna tych paneli, zdjęcie jest stare. 

11 godzin temu, bolo_senor napisał:

Zwiększa to po prostu efektywność .

Przecież pisałem o tym, że zwiększy się skuteczność. ?

11 godzin temu, bolo_senor napisał:

nic na "pałę" nawet nie próbuj , mikrofon i rew to postawa

Na pałę nie, ale tymczasowo na słuch może się pobawić.

5 godzin temu, xajas napisał:

Ich dzialanie polega na hamowaniu przeplywu fali dzwiekowej (ruchu molekulow powietrza) czyli zamianie energii kinetycznej na cieplna (tarcie). Czyli podstawa jest ruch molekulow (przeplyw przez absorber).

Dlatego katy sa optymalnym miejscem na absorbery rezonansowe typu pulapki/rezonatory Helmholtza

Czyli mniej więcej,  to co pisałem wyżej,  tylko niecrozwinąlem do końca. 

Welna działa w ten sposób, że obniża prędkość drgań cząstki akustycznej. Niestety prędkość drgań  jest zerowa przy ścianie, dlatego aby panel działał skuteczniej odsuwamy go od ściany.

Najwyzsza efektywnosc panelu bedzie wtedy kiedy ustawimy go w miejscu gdzie prędkość cząstki akustycznej jest maksymalna. miejsca te są tam gdzie cisnienie zwiazane z uciążliwym modem ma swoje minimum (cisza dla uszu/mikrofonu).

4 godziny temu, hey napisał:

Szczerze to chyba żadnej:) Nie usłyszałem żadnej zmiany/poprawy, ale nie miałem możliwości powieszenia tych rozpraszaczy w miejscu pierwszych odbić. Nie mam od dawna tych paneli, zdjęcie jest stare. 

Avcony najczesciej stawia się za kolumnami bliżej środka, one są oparte na materiale absorbującym, a te lamelki można dowolnie przedstawiać, zdjąć w kilka miejscach, ten panel, to taka hybryda. Absorber w ramię i płytki rozpraszające, którymi można dowolnie rozpraszać podejmując je lub przestawić tak, by bardziej odsłonić materiał absorbujacy.

Sprawdzałaś je w innych miejscach, bo to jest zupełnie nieszczęśliwie ustawione.

17 minut temu, sir.jax napisał:

Sprawdzałaś je w innych miejscach, bo to jest zupełnie nieszczęśliwie ustawione.

Tak, zdaję sobie doskonale sprawę że to ustawienie było bezsensowne dla tego nawet nie próbuje dyskutować. Sprawdzałem jeszcze wieszając je za słuchaczem (głowa ok. 1m odsunięta od ściany), ale tu również niezauważalna zmiana/poprawa. Być może 2szt. to za mało w 25m żeby "zadziałały" w tym miejscu.
Pewnie dopiero sprawdziłyby się stawiając je za kolumnami tak jak mówisz, ale nie miałem takiej możliwości bo za jedną kolumną mam okno i musiałbym je zasłonić a niestety nie mogłem sobie pozwolić na taki wystrój w pokoju:/ Na szczęście warunki pozwalają na oddalenie kolumn od wszystkich ścian a to uważam ma decydujące znaczenie na odbiór niskich tonów i poprawę stereofoni. Mylę się?

Masz racje, przestrzeń wokół kolumn jest bardzo ważna,  ustawienie i odległość względem słuchacza też. 

2szt paneli to za mało na 25m, to fakt.

Rozumiem, że tych klatek nie ruszałeś w Avconach?

5 minut temu, sir.jax napisał:

Rozumiem, że tych klatek nie ruszałeś w Avconach?

Nie, tego nie ruszałem. Brak jakiejkolwiek różnicy po zamontowaniu tych paneli zniechęcił mnie do dalszej zabawy. Teraz trochę żałuje że nie sprawdziłem ich stawiając za kolumny, tak tylko dla doświadczenia. 

51 minut temu, hey napisał:

Tak, zdaję sobie doskonale sprawę że to ustawienie było bezsensowne dla tego nawet nie próbuje dyskutować. Sprawdzałem jeszcze wieszając je za słuchaczem (głowa ok. 1m odsunięta od ściany), ale tu również niezauważalna zmiana/poprawa. Być może 2szt. to za mało w 25m żeby "zadziałały" w tym miejscu.
Pewnie dopiero sprawdziłyby się stawiając je za kolumnami tak jak mówisz, ale nie miałem takiej możliwości bo za jedną kolumną mam okno i musiałbym je zasłonić a niestety nie mogłem sobie pozwolić na taki wystrój w pokoju:/ Na szczęście warunki pozwalają na oddalenie kolumn od wszystkich ścian a to uważam ma decydujące znaczenie na odbiór niskich tonów i poprawę stereofoni. Mylę się?

No proszę. A jeszcze niedawno zarzekales się jak to profesjonalnie pokój zaadaptowales. A teraz okazuje się że wszystko na słowo honoru, aby było i do tego jeszcze nie działa. Czyli w sumie jak mówiłem. 

?👈

Co ty pitolisz? Nigdy nie określiłem swojej adaptacji "profesjonalna", wiec przestań bezczelnie kłamać. Po za tym rozmawiamy o Avaconach, że to one się u mnie nie soprawdziły a nie o bastrapach które cały czas twierdzę że spisują się doskonale. Czytaj uważniej jak chcesz się koniecznie popisać swoją mądrością. Zresztą co ty możesz wiedzieć o czym rozmowa jak u ciebie głowa i kolumny wlepione w puste ściany a o jakiejkolwiek adaptacji to tylko poczytać mogłeś tu na forum.

1 minutę temu, hey napisał:

Zresztą co ty możesz wiedzieć o czym rozmowa jak u ciebie głowa i kolumny wlepione w puste ściany a o jakiejkolwiek adaptacji to tylko poczytać mogłeś tu na forum.

Tak jak ty, po czym wladowales wszystko gdzie popadnie ? po czym dumnie stwierdzasz fakty, jaka to adaptacja u ciebie. Paplaj dalej, wesołych świąt. 

?👈

@hey

Nie przejmuj się,  akustykę można poprawić bez pomiarów i też będzie dobrze, czasem pomiary to potwierdzają i nie trzeba nic więcej robić, czasem tylko kosmetyczne zmiany wystarcza, jeśli pomiary wykażą jakieś odchyłki. 

A sufit masz zrobiony, bo to najczęściej pomijany element?

Czytałeś 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) może się przyda w strojenie Avconów ?

Ukryta Zawartość

Kiedyś napisałem że kolumny @rafałka mi zupełnie nie podeszły bo miałem je u siebie na wypożyczeniu. Wyraziłem tylko swoją opinie, napisałem to co myślę, nic więcej. Od tamtej pory @rafałek jest na mnie obrażony. Że jak to, jak komuś mogą nie podobać się jego kolumny:) I teraz przy każdej okazji się odgryza. Ech, jak rozkapryszone dziecko.

9 minut temu, sir.jax napisał:

A sufit masz zrobiony, bo to najczęściej pomijany element?

Niestety nie, choć był czas że myślałem nad tym intensywnie. 

11 minut temu, sir.jax napisał:

Czytałeś 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) może się przyda w strojenie Avconów ?

Tak, oczywiście czytałem. Temat jest już od dawna nieaktualny bo pozbyłem sie Avaconów. 

Skupiłem się za to nad precyzyjnym rozstawem kolumna miejsca odsłuchu bo zauważyłem że każde 10cm potrafi przynieść duże zmiany szczególnie w odbiorze niskich tonów. 

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, hey napisał:

Kiedyś napisałem że kolumny @rafałka mi zupełnie nie podeszły bo miałem je u siebie na wypożyczeniu. Wyraziłem tylko swoją opinie, napisałem to co myślę, nic więcej. Od tamtej pory @rafałek jest na mnie obrażony. Że jak to, jak komuś mogą nie podobać się jego kolumny:) I teraz przy każdej okazji się odgryza. Ech, jak rozkapryszone dziecko.

Jak rozkapeyszone dziecko to zachowywałes się w klubie aż trzeba było ci ograniczyc dostęp. Poza tym jak ci się nie podobały po co ciągle czytasz klub złych kolumn? 

?👈

Skupiłem się za to nad precyzyjnym rozstawem kolumna miejsca odsłuchu bo zauważyłem że każde 10cm potrafi przynieść duże zmiany szczególnie w odbiorze niskich tonów. 

Bravo!
1 godzinę temu, sir.jax napisał:

Nie przejmuj się,  akustykę można poprawić bez pomiarów i też będzie dobrze

gófno prawda

to jakbyś chciał przyprawiać potrawę bez próbowania. Taka zabawa dla bogatych.

proszę sir.jax nigdy więcej takich pomysłów.

nie , kupujesz to co ci jest potrzebne na podstawie pomiarów , a nie odwrotnie - że najpierw kupujesz potem mierzysz.

Próbujesz rozwiązać problem , a żeby wiedzieć jak go rozwiązać musisz poznać jego skalę , wtedy sprawdzasz wyniki i albo zmieniasz koncepcję albo zostawiasz. A na ucho to można dopieszczać na koniec. Zresztą słuch też wypadało by zmierzyć jak już robić to "po bożemu".

Gość Sine Metu

(Konto usunięte)
nie , kupujesz to co ci jest potrzebne na podstawie pomiarów , a nie odwrotnie - że najpierw kupujesz potem mierzysz.
Próbujesz rozwiązać problem , a żeby wiedzieć jak go rozwiązać musisz poznać jego skalę , wtedy sprawdzasz wyniki i albo zmieniasz koncepcję albo zostawiasz. A na ucho to można dopieszczać na koniec. Zresztą słuch też wypadało by zmierzyć jak już robić to "po bożemu".
Najpierw trzeba te kolumny głośnikowe skonstruować.
32 minuty temu, Sine Metu napisał:

Najpierw trzeba te kolumny głośnikowe skonstruować.

to jeszcze łatwiej/taniej , bo można od razu uwzględnić akustykę , przy robieniu kolumn. Nie mniej na ucho nie wyobrażam sobie

Godzinę temu, Sine Metu napisał:

Pomiary nie grają.

no tak , skoro nie grają to po h.j mierzyć.

Może ty sine metu sektę Niemierzących załóż , zamiast dziwne slogany wymyślać.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.