Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz zintegrowany w klasie A

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie podpowiedzcie jakie vintage wzmacniacze w klasie A uważacie za warte uwagi ? Myślę o vintage ze względu na kasę, budżet mnie ogranicza do powiedzmy 2500 PLN. Co poradzicie ? Czego szukać ?

Wysłane z miłości do muzyki

https://www.audiostereo.pl/topic/148175-wzmacniacz-zintegrowany-w-klasie-a/

Dodałbym jeszcze Sugden'a A21a

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Musical Fidelity , Xindak .

MF bardzo lubię i cenie ale które modele były w klasie A ?
Myśle o MF A3 bi wprawdzie to nie klasa A ale kiedyś bardzo chwalony model a obecnie za rozsądne pieniądze

Xindaki to wiem ze głównie hybrydy. Były tez A klasowe ?

Musical Fidelity , Xindak .

Chyba ze myślisz Muda o A1 lub A100 ?
Co jeszcze ?

4 minuty temu, Marcin Wielgus napisał:

Xindaki to wiem ze głównie hybrydy. Były tez A klasowe ?

Nadal są. Choćby ten

Ukryta Zawartość

Droższy niż zakładasz ale może znajdziesz coś z poprzedniej serii

Ukryta Zawartość

Nadal są. Choćby ten

Ukryta Zawartość

Droższy niż zakładasz ale może znajdziesz coś z poprzedniej serii

Dzięki Piotrek
A co myślicie o Arcam w klasie G grającym ? Nie wiem czy tańsze modele w klasie G ale co do zasady pierwsze xx watów oddają w klasie A

Ukryta Zawartość

No rozmyślam. Obecnie mam MF M6500i w głównym systemie z Tannoy Dc10Ti. Mikołaj przyniósł pod choinkę Tannoy Berkeley 45 letnie i myślę o drugim systemie vintage. Na pewno lampa byłaby ok ale ja pojęcia o lapach nie mam. Tranzystorowybod urodzenia jestem
Co myślisz o MF A3
Albo doradzicie jakąś lampę ?

Godzinę temu, Marcin Wielgus napisał:

No rozmyślam. Obecnie mam MF M6500i w głównym systemie z Tannoy Dc10Ti. Mikołaj przyniósł pod choinkę Tannoy Berkeley 45 letnie i myślę o drugim systemie vintage. Na pewno lampa byłaby ok ale ja pojęcia o lapach nie mam. Tranzystorowybod urodzenia jestem
Co myślisz o MF A3
Albo doradzicie jakąś lampę ?

Klasa A wymusza wysoka temperaturę a ta wpływa na szybkie starzenie się wzmacniacza więc stary wzmacniacz klasy  A to proszenie się o problemy .

Poczytaj w sieci z czym ludzie łączą te kolumny i ile watów potrzebują .

Masz rację. Nie pomysłem o tym. Kondensatory pewnie usmażone chyba że ktoś wymieniał.
Pomyślę o tranzystorze lub lampce. Może ktoś coś poradzi.
To są kolumny z 15" dual concentric głośnikiem 85wat.

Godzinę temu, Marcin Wielgus napisał:

Masz rację. Nie pomysłem o tym. Kondensatory pewnie usmażone chyba że ktoś wymieniał.
Pomyślę o tranzystorze lub lampce. Może ktoś coś poradzi.
To są kolumny z 15" dual concentric głośnikiem 85wat.

Liczy się sprawność w dB i przebieg charakterystyki impedancji co jest ważne dla wzmacniaczy lampowych , zwłaszcza tych o niewielkiej mocy .

W tym przedziale cenowym wśród wzmacniaczy lampowych mam małe rozeznanie , jedynie co mi na myśl przychodzi to Yaqin MC-100B.

Kolega z tego forum sprzedaje taki po mojej modyfikacji z prawdopodobnie padnięta jedna lampą końcową ale w Twoim przedziale cenowym. Ten to nie klasa A ale uciągnie nawet spore podłogówki . Tam też lampami 6SN7 można sobie właściwie dowolnie modelować brzmienie .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez muda44
20 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

jakie vintage wzmacniacze w klasie A uważacie za warte uwagi ?

15 godzin temu, muda44 napisał:

Xindak

Xindak jest vintage? ?

13 godzin temu, Tal napisał:

Sugden A21a

Porządny wzmacniacz, kompetentny dźwięk.

4 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

które modele były w klasie A ?

np. stary A1. Cała górna płyta (wyglądająca zresztą jak płyta grzejna elektrycznego grilla) wraz z aluminiowym frontem robi za radiator. Grzeje się toto jak ... no właśnie prawie jak grill elektryczny, więc całe szczęście że ma gałki plasticzane, bo gdyby były aluminiowe to by nie szło regulować głośności bez zaliczenia poparzeń pierwszego stopnia. Miałem tego cudaka kiedyś. Stawiałem na nim filiżanki z kawą żeby nie stygła ?

np. stary A1. Cała górna płyta (wyglądająca zresztą jak płyta grzejna elektrycznego grilla) wraz z aluminiowym frontem robi za radiator. Grzeje się toto jak ... no właśnie prawie jak grill elektryczny, więc całe szczęście że ma gałki plasticzane, bo gdyby były aluminiowe to by nie szło regulować głośności bez zaliczenia poparzeń pierwszego stopnia. Miałem tego cudaka kiedyś. Stawiałem na nim filiżanki z kawą żeby nie stygła 

A jak ten "cudak" MF A1 jest też A100 - grał ? Warto się nim zainteresować ?
W MF to więc kultowy

MF A1 miałem kilkanaście lat temu i już wtedy był staruszkiem. Grał nieco lepiej od ówczesnej budżetówki. Dziś już bym tego modelu na pewno nie chciał.

Koło 3 tyś używany haiku audio sol 1 

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

10 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

A jak ten "cudak" MF A1 jest też A100 - grał ? Warto się nim zainteresować ?
W MF to więc kultowy emoji1.png

Jeszcze raz napisze , stare to i w dyskusyjnym stanie będzie .

Jak ma być tranzystor w A klasie to Xindak PAM był dosyć popularny więc używki będą się pojawiać ale wiem czy w tej cenie .

Będę patrzył ale Muda44 uświadomil mi ważną cechę i jej wpływ na Wzmak tj temperatury i degradacji choćby samych kondow więc tanio = stary to może być lipa więc patrzę przychylnym okiem na klase AB

Czy ktoś z wam miał Musical Fidelity A3 ? Nie duża moc ale przy czułości 92dB jej mi nie trzeba a ma budowę prawdziwego dual mono więc może może ... Znam.MF stąd moja sympatia

Rozejrzyj się za używką HAIKu SOL

Padła powyżej ta propozycja. Będę patrzył na Sol 1 ale mało tego tj nie ma

A z waszych doświadczeń klasa A jest warta grzechu ? Tzn dzwiek jest znacząco lepszy od dobrej AB ? Mając na uwadze jej wady ?

Każda klasa wzmacniacza dąży do maksymalnej wierności, w idealnym przypadku nie powinno być żadnych różnic pomiędzy klasami

A, AB i D. O ile się nie mylę najczęściej klasa A ma więcej zniekształceń harmonicznych, zwłaszcza wzmacniacze lampowe.

W rzeczywistości to co ktoś usłyszy zależy od wielu czynników w tym słuchanego repertuaru dlatego trzeba iść do salonu a lepiej sprzęt wypożyczyć i odpowiedzieć sobie samemu czy warto bo to są kwestie czysto subiektywne.

Z moich skromnych doświadczeń wynika że klasa A sprawuje się lepiej przy cichym słuchaniu. Dźwięk jest pełniejszy , bardziej „barwny”. Przy głośniejszym słuchaniu te różnice  zanikają.

i to jest jedyne uogólnienie na które mogę się zdobyć a i to pewnie jest nieprawdą przy jakiś konkretnych zestawieniach. Ale można chyba przyjąć że do kilku tysięcy złotych jest to prawdziwe

26 minut temu, M-K napisał:

Z moich skromnych doświadczeń wynika że klasa A sprawuje się lepiej przy cichym słuchaniu. Dźwięk jest pełniejszy , bardziej „barwny”.

To samo wydaje się dotyczy klasy D w stosunku do klasy AB.

Klasa D to osobna kategoria, nie trafilem jeszcze na zaden wzm w tej klasie ktory by mnie oczarowal, natomiast A/AB nie wybieral bym wzmacniacza tylko ze wzgledu na klase w ktorej pracuje a rozpatrywal konkretne urzadzenia

1 godzinę temu, Marcin Wielgus napisał:

Będę patrzył ale Muda44 uświadomil mi ważną cechę i jej wpływ na Wzmak tj temperatury i degradacji choćby samych kondow więc tanio = stary to może być lipa więc patrzę przychylnym okiem na klase AB

Ponownie, nie patrz na same klasy a na konkretne konstrukcje, sa takie modele A klasy ktory maja np radiatory wyprowadzone na zewnatrz lub kondensatory bardzo oddalone od radiatorow, w tego typu konstrukcji nie ma wielkiego wplywu temperatura na kondensatory, a z drugiej strony masz wzmacniacza w klasie AB ktore zbudowane w oparciu o tranzystory mosfet generuja niemal tyle samo ciepla co wzm. w klasie A

• Pokaż nowe odpowiedzi