Skocz do zawartości
IGNORED

wybór zestawu do 5000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Jestem na etapie zmiany sprzętu grającego. Poszukuję wzmacniacza i dwóch kolumn podłogowych. Obecnie posiadam stary wzmacniacz SONY i kolumny DIY na tonsilach GDN 17/40 + GDWK 10/80/26. Chciałbym przejść level wyżej. Szukam kompromisu pomiędzy funkcjonalnością, a jakością. Pomieszczenie w którym to ma grać to salon ok. 35 m2. Sprzęt służy głównie do słuchania muzyki w 90% i 10% jako kino domowe. Rodzaj muzyki pełen przekrój od "fasolek" dla dzieci przez disco, pop rock, hh do house. Problem jest ze źródłem dźwięku, bo z tych 90% kiedy słucham muzyki w większości będzie robił za grajka do odtwarzania muzyki z internetu (radio, you tube). W związku z powyższym istotne we wzmacniaczu są wejścia cyfrowe (zależy by podłączyć TV i konsolę). Jednak posiadam również odtwarzacz CD i gramofon i czasami chciałbym wycisnąć z nowego sprzętu w miarę fajną jakość dźwięku. Wstępnie myślałem o Marantz PM6006 + DALI Zensor 7. Jednak taki wzmacniacz nie daje możliwości strumieniowego przesyłania muzyki co byłoby dużym ułatwieniem. Jest też amplituner Marantz NR1510 jednak zastanawiam się jaka różnica będzie między nimi w jakości dźwięku. Natomiast jeżeli chodzi o kolumny to w głowie siedzą jeszcze Pylon Audio Pearl 25. Czy przy takich kolumnach jak DALI czy Pylon będę w stanie odczuć różnicę przy zwykłym odtwarzaczu CD. Czy to w ogóle ma sens? Patrzyłem również na NAD C338 jak ma się ten wzmacniacz do Marantza? Czy ze wzmacniacza będzie dużo lepsza jakość jak z amplitunera? Nie planuję rozbudowywać systemu o dodatkowe głośniki. Amplituner jest rozważany jedynie z uwagi na możliwość podłączenia różnych źródeł i przesyłania strumieniowego. Proszę o Wasze porady i wyjaśnienie w miarę możliwości moich dylematów. Przed zakupem będę chciał podjechać do jednego z salonów i odsłuchać wybrany zestaw, jednak wiem, że tam zagra zupełnie inaczej niż u mnie, a po za tym chciałbym mieć o czym rozmawiać i jakieś alternatywy. Mój główny dylemat to wybór pomiędzy klasycznym wzmacniaczem, a amplitunerem. Wybór na wskazane modele Marantz i NAD to ich wysokość, która na początku pozwoli ukryć trochę w szafce RTV przed młodszym dzieckiem. W grę wchodzą tylko sprzęty nowe. Z góry dziękuję za pomoc i wszystkie sugestie.

Edytowane przez przemek_83
https://www.audiostereo.pl/topic/148198-wyb%C3%B3r-zestawu-do-5000-z%C5%82/

Witaj,

zacznę od elektroniki - na pewno jeśli nie będziesz rozbudowywał zestawu do konfiguracji 5-kanałowej, odradzam zakup amplitunera wielokanałowego. Znacznie lepszą opcją jest wybór jednego z amplitunerów stereofonicznych sieciowych. Ze względu na wielkość pomieszczenia brałbym pod uwagę aż cztery modele - z opcji tańszych Denon DRA-800H oraz Onkyo TX-8270 oraz lepsze dźwiękowo Onkyo TX-8390 oraz Yamaha R-N803D. Każde z podanych urządzeń ma pełne wyposażenie sieciowe, wszystkie poza Yamaha mają wejścia HDMI,  o w dużym stopniu upraszcza konfiguracje i połączenia. Natomiast na pewno lepszą dźwiękowo opcją będzie wybór klasycznego dobrego wzmacniacza i dołożenie odtwarzacza sieciowego. Moje propozycje to Cambridge Audio CXA60 lub Audiolab 6000A z odtwarzaczem Yamaha WXAD-10 lub Klipsch Gate. Kolumny - masz duże pomieszczenie, abyśmy zmieścili się w budżecie (no prawie), moim zdaniem najlepszą opcją będzie Heco Aurora 700. To wydajne, mocne i bardzo uniwersalne kolumny. Ewentualnie jako alternatywa spójrz jeszcze na Monitor Audio Bronze 6 oraz Pylon Audio Sapphire 25.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oczywiście indywidualnej oferty cenowej dla forumowicza, oczywiście służę pomocą. Spójrz także na nasze dedykowane promocyjne zestawy - https://www.q21.pl/category/zestawy-stereo-312

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

A sprzęt używany wchodzi w grę? Ja bym kupił DAC MAGIC 100 i używany wzmacniacz za jakieś 1500zł. Do tego daphile/volumio na jakimś starym PC (u mnie za streamer robi stary lapek z volumio). Zostaje jeszcze 3k na kolumny bo kable możesz wykorzystać te które masz (chyba że są jakieś podłe). A za 3000zł można już poszukać czegoś godnego. Fajnie grają Pylon Sapphiere 25. Te wszystkie Marantzy i Yamahy do 2000 zł nie wartają uwagi. Odsłuchiwałem to niedawno porównując do starego Audiolaba 8000a po lekkim lifcie (wymienione kondensatory i wszystkie RCA i wyjścia głośnikowe na wtyki bananowe). To była duża różnica w brzmieniu. Dlatego uważam że w budżecie do 3 - 3,5k warto rozważyć nawet starszy wzmacniacz lepszej klasy.

Dziękuje bardzo za odpowiedź i fajne propozycję.

Zainteresowały mnie mocno kolumny Heco Aurora 700. Zastanawia mnie co by wyszło z połączenia ich ze wzmacniaczem NAD C338. Nie ukrywam, że istotny jest też wygląd sprzętu, a linia NAD bardzo mi pasuje + ten wzmacniacz ma wszystko czego potrzebuję (widzę, że nawet jest w ofercie takie zestawienie). W czym lepszy będzie polecany Cambridge CXA60.

C356 będzie brzmiał ciekawiej a niż C338. Jeżeli nie przeszkadza Ci brak funkcji sieciowych, to postawiłbym chyba na tego klasyka. Z głośnikami to masz szerokie spektrum. Pylony, Indiana, Heco. Dobrze by było jakbyś zaczął od wzmacniacza a potem dobierał głośniki.

Dzięki za propozycję, ale C356 z tego co widzę, nie ma żadnych wejść cyfrowych co jest priorytetem. Nad C338 natomiast nie ma regulacji wysokich i niskich tonów i boję się, że będzie grał dla mnie za bardzo neutralnie z brakiem możliwości wyeksponowania szczególnie góry.

Jest wersja Nad 356 z wbudowanym dac ale już chyba niedostępny jako nowy, trzeba by popytać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jednak dla mnie Yamaha R-N803D i tak będzie najlepszym wyborem w kwotach, których się poruszamy i praktycznie każde kolumny pod nią podłączysz, a te które wymieniłeś, jak najbardziej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )