Skocz do zawartości
IGNORED

Nagłośnienie kinowe

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Z racji tego iż planuje sprzedać kolumny, chciałbym wiedzieć tz zorientować się jak wyglada sprawa z nagłośnieniem typowo kinowym tz nie chodzi mi o lawinę jak i skale dzwieku tylko o precyzyjność, barwę, brzmienie kinowe... coraz bardziej przymierzam się do kupna kolumn Klipsch z serii THX a mianowicie 525 cały set plus subwoofery wiadomo SVS... ale zastanawia mnie czy są jeszcze na rynku inne firmy które nadają się do instalacji typowo kinowej... nie zamierzam słuchać na tym Stereo ani Wielokanalowo czyste Kino...

aha dla tych madralinskich!!!- nie zamierzam oglądać tak głośno jak zaleca THX, zależy mi na tym by jak najlepiej oddać dźwięk kinowy... 

przyklad :

Wiem ze jest jeszcze Jamo ale czy są tak precyzyjne w detalach jak Klipsch???

Nie mam możliwości odsłuchu tych kolumn, wszędzie kupno na zamówienie wiec wiązało by to się z kupnem w ciemno...

prosze o jakieś sugestie 

ps. Panu @Warm Hoxton oraz @fetek podziękuje za udział w wymianie zdań na ten temat,  oraz proszę o informacje związane z tematem... 

Z góry wszystkim bardzo dziękuje...

Edytowane przez Gość
https://www.audiostereo.pl/topic/148235-nag%C5%82o%C5%9Bnienie-kinowe/

System nie jest zgodny z nowymi standardami (Dolby Atmos) więc nie wiem czy jest sens o nim rozmawiać, to o czym piszesz w znacznej mierze zależy od elektroniki i rozpatrywać należy całość łącznie z pomieszczeniem.

Już się nie odzywam.

Edytowane przez fetek
Gość

(Konto usunięte)

@fetek dlaczego twierdzisz ze nie da się zrobić Atmosa ??? Podam przykład głośnika który może być zamontowany jako Atmos, co prawda kosztuje dużo ale jest i można go wykorzystać...

https://glosniki-instalacyjne.pl/klipsch-thx-5002-l-glosnik-sufitowy.html

To nie Fetek stwierdził tylko Dolby Laboratories. A dlaczego nie musisz wiedzieć tylko słuchać starszaków i potakiwać. W dalszym ciągu popełniasz błąd i sprowadzasz Dolby Atmos tylko do dołożenia głosników sufitowych.

Marcin wiesz chyba że tego typu sprzęt wymaga przygotowanego pomieszczenia pod względem akustycznym jak i późniejszej profesjonalnej kalibracji , to już nie jest zwykły zestaw do kd więc i konkretna elektronika musi stać za tym czyli ogólnie koszta.

Gość

(Konto usunięte)

Od pewnej osoby otrzymałem wiadomość na PW i stwierdził iż te Klipsche THX jak najbardziej się nadają do tego do czego chce je zastosować... podał tez dwie inne marki MK Sound oraz Procella

Ja nie twierdzę że się nie będą nadawać ale to już typowe zestawy z namaszczeniem thx używane w dedykowanych pomieszczeniach więc przygotowanych akustycznie jak i później skalibrowanych profesjonalnie . To bezkompromisowe zestawy. 

Zrobisz jak uważasz. 

8 minut temu, Sf_svs napisał:

Zrobisz jak uważasz. 

dostanie pierwszy rachunek za prąd to zmądrzeje, po za tym teraz znowu warto wrócić do dyskusji jak co odcinamy bo wchodzi w pewne logiczne sprzeczności.

11 minut temu, Sf_svs napisał:

Ja nie twierdzę że się nie będą nadawać ale to już typowe zestawy z namaszczeniem thx używane w dedykowanych pomieszczeniach więc przygotowanych akustycznie jak i później skalibrowanych profesjonalnie . To bezkompromisowe zestawy. 

Zrobisz jak uważasz. 

po prostu kasa wyrzucona w błoto.

Godzinę temu, fetek napisał:

pamiętaj że kolumny wyłącznie typu direct.

Czy Ty kierujesz się wypowiedziami Lewkowa z  Emotivy ? Jeśli tak to chyba je źle zrozumiałeś. Zresztą on pisze w stylu wiem ale nie powiem. Pewnie jest wyznania handlowego.

18 minut temu, Martin Rejek napisał:

Od pewnej osoby otrzymałem wiadomość na PW i stwierdził iż te Klipsche THX jak najbardziej się nadają

Dipole się nadają ? Ciekawe, nie chcesz już Atmosa ?

Gość

(Konto usunięte)

Prądem bym się nie przejmował obecnie 28€ miesięcznie a jeszcze zwrot mam co roku na poziomie 100-130€ a tv i cały sprzęt grają po 8h dziennie a gdy wolne to z 16h wiec jak dojdą ze 3 końcówki po 1kw to ile będę płacił 40-50€? To jest nic w porównaniu tego co to będzie oferować!!!

1 minutę temu, Warm Hoxton napisał:

Czy Ty kierujesz się wypowiedziami Lewkowa z  Emotivy ? Jeśli tak to chyba je źle zrozumiałeś. Zresztą on pisze w stylu wiem ale nie powiem. Pewnie jest wyznania handlowego.

Dipole się nadają ? Ciekawe, nie chcesz już Atmosa ?

Ze ściemniaczo-Gebelsem nie wchodzę w dyskusje... żegnam z tego tematu!!! Nie masz tu czego szukać... Mam nadzieje ze jesteś dobrze wychowany i już nie będziesz się tu udzielał bo nic nie wnosisz a robisz tylko burdel i doprowadzasz do kłótni... a jeżeli tego nie rozumiesz i zobaczę twój wpis od razu melduje do moderacji!!! Nie życzę sobie Ciebie tutaj!!!

6 godzin temu, Warm Hoxton napisał:

Jeśli tak to chyba je źle zrozumiałeś. Zresztą on pisze w stylu wiem ale nie powiem. Pewnie jest wyznania handlowego.

chudziło mi o bipole/dipole

6 godzin temu, Warm Hoxton napisał:

Nie pomogłem ?

zniszczyłeś mu dzieciństwo ?

6 godzin temu, Martin Rejek napisał:

Prądem bym się nie przejmował obecnie 28€ miesięcznie a jeszcze zwrot mam co roku na poziomie 100-130€ a tv i cały sprzęt grają po 8h dziennie a gdy wolne to z 16h wiec jak dojdą ze 3 końcówki po 1kw to ile będę płacił 40-50€? To jest nic w porównaniu tego co to będzie oferować!!!

zacznij od pomieszczenia w innej sytuacji wydasz kupę kasy a efekt będzie mizerny

21 godzin temu, Martin Rejek napisał:

aha dla tych madralinskich!!!- nie zamierzam oglądać tak głośno jak zaleca THX, zależy mi na tym by jak najlepiej oddać dźwięk kinowy... 

najpierw dobrze zastanów się i odpowiedz sobie czego de facto chcesz i oczekujesz od tej inwestycji....

Na razie piszesz, ze chcesz Thx, ale bez spełnienia wymogów tego formatu...wiec do czego zmierzasz?

Kupowanie systemu Procella, ktory jest wyczynowym systemem, Pro - do „zwykłego” salonu czy tez „rozczłonkowanego” pomieszczenia, imo, mija sie z celem i bedzie jak jazda Mercem po drogach gruntowych gdzies na prowincji (czytaj: na wsi)...

Gość

(Konto usunięte)

Najmocniej przepraszam szanownych kolegów... wciągnąłem się w serial Madalorian i musiałem wszystkie 8 odcinków od razu obejrzeć...

wracajac do tematu... 

mieszkanie nie jest moje, wiec szaleć nie będę aż tak ale na chwile obecna 3 stycznia ma przyjść paczka z 12 panelami akustycznymi, na ścianie okiennej mam uszyte grube ciężkie zasłony z materiału obiciowego... mam zamiar zrobić konstrukcje z kantowek na głębokość 45 cm by mi weszły Klipsche 525 THX oraz dwa SVS SB2000pro reszta będzie wyłożona wełna mineralna isover pt80 oraz na przód zostanie zamontowana pyta gipsowa Nida Sonic reszta ścian wyłożona panelami... sufit zostawiam bez paneli akustycznych, natomiast na podłodze pójdzie podkład 10mm pod dywan a na to gruba wykładzina dywanowa... to chce wykonać w Ciagu Roku... mam ograniczony budżet 100€ miesięcznie wiec będę to robił wolno  

Gość

(Konto usunięte)

Udało mi się namierzyć sklep niedaleko mnie gdzie maja Klipsch-e KL525THX i jadę tam je odsłuchać... cena jak za sztukę jest o 800zl niższa niż średnia ze wszystkich sklepów... nie rozumiem dlaczego tak ceny są wywindowane??? Wszędzie tylko upust słyszałem 10%...

@fetek będę robił odgrode (baffle wall) według wytycznych wiec nie zawracaj sobie głowy czy będzie dobrze wykonana, bo zapewniam Cię ze będzie!!!

Godzinę temu, Martin Rejek napisał:

nie rozumiem dlaczego tak ceny są wywindowane???

to wszystko wygląda jak "zmowa cenowa", aż w oczy razi

Godzinę temu, Martin Rejek napisał:

będę robił odgrode (baffle wall) według wytycznych wiec nie zawracaj sobie głowy czy będzie dobrze wykonana, bo zapewniam Cię ze będzie!!!

nie chodzi o jakość wykonania tylko sens i efekt. Pochłanianie jest niebezpieczne i jak chcesz robić porządnie to zacznij od podstaw, potem wymyślaj. projektuj. To fajnie wygląda tylko w teorii.

Gość

(Konto usunięte)

Przepraszam bardzo, ktoś tu czyta nie ze zrozumieniem ? Napisałem jasno że będzie projekt i zgodnie z nim będę budował... 

niestety kolumn nie mieli na stanie, cena obecna 2450zł i jeszcze miły Pan z którym rozmawiałem powiedział ze dostałbym od nich jeszcze 10% rabatu wiec teraz czekam na klienta na moje paczki i zamawiam 3sztuki... widziałem, macałem 16 Ultra... pięknie masuje co prawda tylko w 25m2 ale wytłumione odpowiednio pomieszczenie...

27 minut temu, Martin Rejek napisał:

Przepraszam bardzo, ktoś tu czyta nie ze zrozumieniem ? Napisałem jasno że będzie projekt i zgodnie z nim będę budował... 

Marcin bez urazy ale " jakiś" projekt z netu a projekt @Cinema Pro od podstaw to dwie różne sprawy , no chyba że złożyłeś zamówienie ale o tym nie napisałeś. Decydując się na takie zestawy musisz wszystko zrobić od podstaw inaczej ich zakup mija się z celem . Na marginesie to będziesz takie projekty robił we własnym mieszkaniu czy wynajmowanym? To nie zmiana koloru ścian ??

Gość

(Konto usunięte)

A czy to ma znaczenie gdzie ? Ważne ze robione będzie tak jak na projekcie, jak coś wyjdzie nie ten teges to będzie możliwość korekty... 

a kto wykonuje projekt moja sprawa, nie będę robił komuś reklamy, a po drugie tu są osoby które tylko wytykają palcami, szkoda się chwalić, miało być tylko o nagłośnieniu i kolumny już wybrane... niestety nikt tutaj nic nie wniósł do tego tematu...

Temat uważam zamknięty.

Edytowane przez Gość
Gość

(Konto usunięte)

powiem Ci tylko tyle iż moje nagłośnienie to koszt około38-40 tys a twoje wynosi około26-28 więc różnica nie jest tak znacząca

oczywiście jak bym brał twoje suby w normalnej cenie to różnica była by mniejsza

a tak na marginesie czy ja kupię klipsche czy kupię Dali LCR to nie ma różnicy czy jeszcze tam Focal… i inni

za te pieniądze dostane brzmienie kinowe typowo "KINOWE" gdzie przy focalach czy dali to są uniwersalne głośniki a droższe 

Mój planowany system to:

5x Klipsch KL-525THX

2x SVS2000/3000

Amplituner ANTHEM 1120 miało być Yamaha CX-A5100 plus Emotiva 5 GEN3 ale po rozmowie z osobą która zajmuje się instalowaniem powiedział że jeżeli nie mamy osobnej linii do końcówki/sprzętu to nie poleca bo przy włączaniu strzelają korki.... A anthem jest dużo lepszy od tej Yamahy... tak że u mnie koszta nie są dużo wcale większe od twoich 

już nie biorę uwagi na koszta związane z kalibracja, pomiarami i budowaniem( materiał to tylko kantówki, panele akustyczne, materiał obiciowy, kołki, śruby)

Już zaczynasz dokazywać a jeszcze nic nie zrobiłeś/kupiłeś i znowu cała para pójdzie w gwizdek i pretensje za kilka miesięcy że ktoś się będzie z Ciebie nabijał,  skromności deczko chłopie.  Sam skaczesz a potem przepraszasz na priv jak ciśnienia nie wytrzymujesz . Co ten podany cennik ma do tego ? Przecież pisze że potrzebujesz kasy na to a o swoim systemie nawet nie wspominam !? Po co wycieniasz czyjeś zestawy jak za tyle i tak byś ich nie kupił? Mam 2 suby łącznie za 9k które kosztują około 9k ale sztuka , kupisz dwa tylko za 9 ? Końcówka,  atmosy,  remont,  ampli,  zestaw klipscha też sobie policz , dam Ci 28 a założę się że tego nie kupisz co mam ... Co to za pomysł w ogóle? Wydaj i 60k , 80k tyle że to jak turbo do deskorolki będzie pasowało u Ciebie.  Ale od początku.....pierw kup a potem się chwal bo już nie raz to robiłeś i beczałeś potem kupując coś po kosztach bo " priorytety ci się zmieniły " ,

Edytowane przez Sf_svs
  • Pokaż nowe odpowiedzi