Skocz do zawartości
IGNORED

Bezpiecznik Synergistic Research Blue, ORANGE i inne

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, Seth_A_Rider napisał:

SR master w moim systemie okazał się lepszy od czarno czerwonego QSA. Wyżej nie byłem, bo to poziom na którym można byłoby rozważyć jakąś wybitną sieciówkę. Ansuz?

Czarnoniebieski QSA to jakieś 12 tys.

A chodzą opinie, że QSA Violet bije na łeb na szyję SR Mastera, chociaż są w podobnej cenie.

Zatem?

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

8 minut temu, sir.jax napisał:

Czarnoniebieski QSA to jakieś 12 tys.

A chodzą opinie, że QSA Violet bije na łeb na szyję SR Mastera, chociaż są w podobnej cenie.

Zatem?

zatem ja po Twoich "namowach" chyba się na niego zdecyduję 😄 ale to za kilka tygodni..

^

37 minut temu, Fr@ntz napisał:

No i cała ta dyskusja okazała się brzemienna w skutkach, bo co komu po klepaniu w klawiaturę bez efektów w systemie. Krótko mówiąc ... słowo się rzekło kobyłka u płota  - Vitus SCD-025 Mk.II właśnie dostał dwa niebieskie czopki QSA 😄

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

c_QSA_Blue_Fuses-0009.jpg

c_QSA_Blue_Fuses-0011.jpg

Do mnie tylko jeden niebieski czopek dzisiaj wjechał, przyszły tydzień może Yellow. Ale zobaczymy, czy się obroni przed SR ORANGE.😉

IMG20241122201050_20241122202315.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

• Redaktorzy
21 minut temu, Marcouss napisał:

pieknie 🙂 ale blue to nie za nisko jak na taki mega sprzęt? Ja sprzedam co mam i od razu biore do Moona 260D Violet 😉 jak szaleć to szaleć 😄 ale winszuje tak czy tak.

wow..A faktycznie bardzo jest bezlitosny i zbyt mocno pokazuje prawde w nagraniach odbierając muzykalnosc? jak byś opisał jego wkład w brzmienie?

Jeden Violet już siedzi w RI-101mkII, ale docelowo pewnie docelowo  "violetowa parka" również zagości w 25-ce. Generalnie chodziło o jakiś mało bolesny pod względem finansowym ruch w systemie a progres z parą Blue za 800PLN jest porównywalny z wpięciem IC za jakieś 10x tyle.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

2 minuty temu, sir.jax napisał:

^

Do mnie tylko jeden niebieski czopek dzisiaj wjechał, przyszły tydzień może Yellow. Ale zobaczymy, czy się obroni przed SR ORANGE.😉

Ukryta Zawartość

Jestem ciekaw porownania , zaczekam na opinię...

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Marcouss napisał:

zatem ja po Twoich "namowach" chyba się na niego zdecyduję 😄 ale to za kilka tygodni..

O nie nie, ja na pewno Ciebie nie namawiałem na SR Mastera, ani QSA Violet.

Mówiłem co innego, ale Ty się uparłeś na te akurat 😛

1 minutę temu, Fr@ntz napisał:

progres z parą Blue za 800PLN jest porównywalny z wpięciem IC za jakieś 10x tyle.

Ty tak serio teraz?

Bez złośliwości,  ale nie wiem co te QSA mają w środku , bo z zewnątrz,  przynajmniej na fotkach to wygladaja jak zwykłe szklane oklejone niebieskim dodatkiem ... ale skoro działa...

1 minutę temu, carlos med napisał:

Bez złośliwości,  ale nie wiem co te QSA mają w środku , bo z zewnątrz,  przynajmniej na fotkach to wygladaja jak zwykłe szklane oklejone niebieskim dodatkiem ... ale skoro działa...

Tak właśnie, szklane i bez wypełnienia kwarcem w środku.

Nic, trzeba najzwyczajniej sprawdzić i porównać.

• Redaktorzy
15 minut temu, sir.jax napisał:

Ty tak serio teraz?

Serio, serio. W końcu to mój prywatny system i raczej nie pogarszałbym jego brzmienia a gdyby coś nie dawało poprawy już by do mnie nie wracało 😉

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

28 minut temu, Marcouss napisał:

pieknie 🙂 ale blue to nie za nisko jak na taki mega sprzęt? Ja sprzedam co mam i od razu biore do Moona 260D Violet 😉 jak szaleć to szaleć 😄 ale winszuje tak czy tak.

wow..A faktycznie bardzo jest bezlitosny i zbyt mocno pokazuje prawde w nagraniach odbierając muzykalnosc? jak byś opisał jego wkład w brzmienie?

Nie określiłbym, że odbiera muzykalność. Na pewno dodaje przestrzeni i definicji całego przekazu zarazem. Moglbym żyć z obydwoma opcjami, ale w moim systemie master lepiej podkreśla wielkość, wręcz monumentalność muzyki którą najbardziej lubię słuchać. Mozliwe, ze to kwestia współgrania z kilkudziesięcioma pozostałymi pink/purples, które mam w systemie. 

….be still and know….

20 minut temu, sir.jax napisał:

Ty tak serio teraz?

no jak nie 😄 ? mówiłeś bierz Violet do cdka i integry 😄 w każdym razie wiem skądinąd że sprawdzasz blue i bedziesz też yellowa więc zaczekam na opinie a dopiero potem podejme ostateczna decyzje 😄

Teraz, Seth_A_Rider napisał:

Nie określiłbym, że odbiera muzykalność. Na pewno dodaje przestrzeni i definicji całego przekazu zarazem. Moglbym żyć z obydwoma opcjami, ale w moim systemie master lepiej podkreśla wielkość, wręcz monumentalność muzyki którą najbardziej lubię słuchać. Mozliwe, ze to kwestia współgrania z kilkudziesięcioma pozostałymi pink/purples, które mam w systemie. 

okej okej..tez myslalem nad Master, ale chyba to ostatecznie nie kierunek dla mojego systemu..jeszcze nie ten poziom 😉

Teraz, Marcouss napisał:

no jak nie 😄 ? mówiłeś bierz Violet do cdka i integry 😄

Nie wciskaj mi 😏

Raczej mówiłem, że 3tys. za bezpiecznik do urządzenia za które na wtórnym wołają 2x tyle jest przesadą, tak mówiłem. 😛

tego nie napisales..ale swoją drogą nieistotne ile wołają za uzywane urządzenie bo obecnie to sprzet uzywany z reguly sprzedaje sie za ułamek pierwotnej ceny - to nie wyznacznik. Ja akurat mam ten klocek od nowości i wiem, że Violet to bedzie chyba dobre towarzystwo 🙂 choć SR Orange tez spisuje sie dobrze

Wariaci

😁

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

16 minut temu, Marcouss napisał:

tego nie napisales..ale swoją drogą nieistotne ile wołają za uzywane urządzenie bo obecnie to sprzet uzywany z reguly sprzedaje sie za ułamek pierwotnej ceny - to nie wyznacznik. Ja akurat mam ten klocek od nowości i wiem, że Violet to bedzie chyba dobre towarzystwo 🙂 choć SR Orange tez spisuje sie dobrze

Pisałem pisałem,  tylko nie cztasz uważnie gdzieś w okolicach 15 strony naszych PW 😆

Akurat jeśli chodzi o ceny detaliczne tych naszych sprzętów, to się zgodzę.  Mój DAC też kiedyś kosztowal 24tys., podobnie wzmak słuchawkowy,  a w jednym siedzi Orange, zaś w tym drugim SR Blue i co?

I gro.😆

Edytowane przez sir.jax

Ta ja nie będę miał łatwo.

Wstępnie znalazłem takie informacje o swoim transporcie CD:

W modelu Esoteric P-03 Universal, który jest rozszerzoną wersją P-03 z obsługą dodatkowych formatów, znajduje się łącznie pięć bezpieczników.

Rozkład bezpieczników wygląda następująco:

1. Bezpiecznik główny:

Jeden bezpiecznik przy gnieździe zasilania.

Typ: T2A 250V (zwłoczny).

Odpowiada za ochronę całego zasilania urządzenia.

2. Cztery bezpieczniki wewnętrzne:

Znajdują się w sekcjach zasilania różnych obwodów urządzenia, takich jak transport, dekodowanie i układy kontrolne.

Myślę, że ten główny chyba warto na początek sprawdzić,  ten od transportu , rozumiem , że np od mechaniki transportu to może najmniej istotny.

Spróbuję SR Orange na główny,  jak usłyszę różnicę, to strach się bać co będzie dalej...

Ktoś ma doświadczenie z wymianą bezpieczników w tak złożonym zasilaniu z kilkoma na raz ???

5 minut temu, carlos med napisał:

Ktoś ma doświadczenie z wymianą bezpieczników w tak złożonym zasilaniu z kilkoma na raz ???

Niestety słychać wymianę drugorzędnych bezpieczników. Podobnie jak słychać w zasilaczach zegarów, switchy internetowych, modemu, routera itd.

Im lepszej jakości urządzenia, tym różnice są wyrazniejsze..

W moim przypadku jest to preamp. Słyszę wymianę każdej kulki w podstawkach.

….be still and know….

3 minuty temu, Seth_A_Rider napisał:

Niestety słychać wymianę drugorzędnych bezpieczników. Podobnie jak słychać w zasilaczach zegarów, switchy internetowych, modemu, routera itd.

Im lepszej jakości urządzenia, tym różnice są wyrazniejsze..

W moim przypadku jest to preamp. Słyszę wymianę każdej kulki w podstawkach.

No i tu się pojawią ambiwaencja uczuć. Nie wiem czy zazdrościć,  czy współczuć 😉

18 minut temu, sir.jax napisał:

Pisałem pisałem,  tylko nie cztasz uważnie gdzieś w okolicach 15 strony naszych PW 😆

Akurat jeśli chodzi o ceny detaliczne tych naszych sprzętów, to się zgodzę.  Mój DAC też kiedyś kosztowal 24tys., podobnie wzmak słuchawkowy,  a w jednym siedzi Orange, zaś w tym drugim SR Blue i co?

I gro.😆

hmm tak, po części Jacku masz racje 😉 ale to za ile ktoś wystawia używany sprzęt nie decyduje o tym ile jest de facto warty, bo przecież brzmieniowo się nie zmienia..Czy sprzet wychodzący z salonu brzmi lepiej niż ten po 3-4 mies użytkowania? no nie, bo jak się wygrzeje to brzmi jeszcze lepiej...zatem czemu jest mniej warty a nie więcej 😉 ? dlatego uważam że dobierajac bezpiecznik czy przewód można śmiało sugerować się ceną salonową i to nie bedzie żadne faux pas 😛 tylko to miałem na myśli

Ceny salonowe to abstrakcja. Oferty które mnie najbardziej interesują, zaczynają się w granicach 30% ceny proponowanej przez producentów. 

….be still and know….

Teraz, Seth_A_Rider napisał:

Ceny salonowe to abstrakcja. Oferty które mnie najbardziej interesują, zaczynają się w granicach 30% ceny proponowanej przez producentów. 

to swoją drogą...ale już na poziomie 20% mniej niż salonowa cena to kwota warta rozwazenia...rzadko chyba chcą schodzić niżej 🙂

11 godzin temu, Fr@ntz napisał:

właśnie dostał dwa niebieskie czopki QSA

Bardzo jestem ciekaw opinii o tych właśnie bezpiecznikach, bo cena jest jeszcze do przełknięcia.

11 godzin temu, Fr@ntz napisał:

właśnie dostał dwa niebieskie czopki QSA

Bardzo jestem ciekaw opinii o tych właśnie bezpiecznikach, bo cena jest jeszcze do przełknięcia.

10 godzin temu, Fr@ntz napisał:

Generalnie chodziło o jakiś mało bolesny pod względem finansowym ruch w systemie a progres z parą Blue za 800PLN jest porównywalny z wpięciem IC za jakieś 10x tyle.

Ok, bo nie doczytałem kolejnych postów. Czyli trzeba ich spróbować. Dzięki.

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Wloze kij w mrowisko i napisze ze dzis rano przelozylem ten moj źle założony poprzednio zwykły bezpiecznik. No i odetchnalem z ulga. 

Dzwiek wrocil do normy. Teraz ma potwierdzenie ze kilka dni temu przy sprawdzaniu wartosci źle go włożyłem, no i niestety potwierdzenie ze te gówniane bezpieczniki maja realny wpływ na brzmienie. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

6 minut temu, Mikelas76 napisał:

Wloze kij w mrowisko i napisze ze dzis rano przelozylem ten moj źle założony poprzednio zwykły bezpiecznik. No i odetchnalem z ulga. 

Dzwiek wrocil do normy. Teraz ma potwierdzenie ze kilka dni temu przy sprawdzaniu wartosci źle go włożyłem, no i niestety potwierdzenie ze te gówniane bezpieczniki maja realny wpływ na brzmienie. 

W sumie tylko zmiana kierunku bezpiecznika. To już zupełnie niepojęte. Zmiana na poziomie innej sieciówki ?

Kup naprawdę jakiś Verictum lub SR może będzie dla Ciebie konkretny kierunek

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

11 minut temu, venom200 napisał:

Kup naprawdę jakiś Verictum lub SR może będzie dla Ciebie konkretny kierunek

Najpierw musze sprawdzic dedykowany zasilacz do mojego Auralica. Cholerstwo wyjsciowo 4500pln. Jak bedzie sensowny wplyw to wezme, a jak minimalnie wplynie to dam sobie spokoj i wtedy zaczne zabawe z bezpiecznikami. Mysle tez zeby kupic choc verictuma x2, Jacek wspominal ze taki neutralniejszy jest i nie kosztuje majatku to na razie wepne go do auralica a pozniej da sie to na zasilacz do routera.

Edytowane przez Mikelas76

Godzinę temu, carlos med napisał:

W sumie tylko zmiana kierunku bezpiecznika. To już zupełnie niepojęte. Zmiana na poziomie innej sieciówki ?

Zakladam ze bezpiecznik byl kilka miesiecy w tej samej pozycji od montazu w fabryce, a ja niechcacy zmienilem pozycje i stad takie wrażenie ostrosci i braku wypelnienia. Mysle za po kilku miesiacach doszloby do ulozenia sie. Moze ostatecznie byloby to samo? W sumie ten sam material.

Ja obstawiam ze w tych calych bezpiecznikach o zmianach decyduje raczej material drucika kapsli i wypelnienia. Jesli jest tak jak pisal Jacek i one sa wstepnie ukladane w fabrykach to pewnie odwrocenie go wymagaloby znowu miesiecy ukladania. 

A moze dochodzi do tego tzw. kierunkowość? 

Na 100% sprawdze jakis bezpiecznik.

Godzinę temu, Mikelas76 napisał:

Od tyłu lat mówiłem o bezpiecznikach, to stukałeś się w czoło 😆

Czyli tak jak mówiłem w naszej rozmowie porąbałeś przy ponownym wkładaniu.

Chyba nawet wiem jakim kapslem powinen być w stronę pinu z fazą w gnieździe IEC, to co gadaliśmy.

😉

Edytowane przez sir.jax

• Pokaż nowe odpowiedzi