Skocz do zawartości
IGNORED

Bezpiecznik Synergistic Research Blue, ORANGE i inne

Rekomendowane odpowiedzi

Na zagranicznych forach większość mówi jednym głosem, że Qsa Yellow jest jasny i analityczny, jak ktoś preferuję misiowate granie, to raczej nie ten model.

U mnie dwa Blue zostają, ale raczej za jakiś czas wylądują w zasilaczach od switcha i Lumina, a do preampu i końcówki zaaplikuje Violeta, bo już w sumie nie mam się czym więcej w systemie bawić.

Dostałem dzisiaj Gigawatta, będę instalował na dniach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez staropolanka2000

Dzień bez muzyki dniem straconym.

11 minut temu, staropolanka2000 napisał:

do preampu i końcówki zaaplikuje Violeta

Chcesz dac 6000zl za dwa bezpieczniki ktore moga a prawdopodobnie beda przepalone za rok, dwa lub trzy?

Szczerze, to juz nie jest rozsadne 🤔.

No ale baw sie 😉

14 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Qsa Yellow jest jasny i analityczny

No z tego co czytam i slysze to QSA nie jest taki jasny i ma rozmyty czytaj misiowaty dół. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Na zagranicznych forach większość mówi jednym głosem, że Qsa Yellow jest jasny i analityczny, jak ktoś preferuję misiowate granie, to raczej nie ten model.
U mnie dwa Blue zostają, ale raczej za jakiś czas wylądują w zasilaczach od switcha i Lumina, a do preampu i końcówki zaaplikuje Violeta, bo już w sumie nie mam się czym więcej w systemie bawić.
Dostałem dzisiaj Gigawatta, będę instalował na dniach.

Ukryta Zawartość

Proszę daj jakieś znaki na niebie, ziemii i forum, czy gra warta świeczki.
Tymczasem ja zamontowałem w LM845 Premium

Ukryta Zawartość

I kurde znów na + to już chyba ostatnia zmiana, naprawdę mam dopieszczony system. Jest naprawdę dobrze

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

40 minut temu, Mikelas76 napisał:

Chcesz dac 6000zl za dwa bezpieczniki ktore moga a prawdopodobnie beda przepalone za rok, dwa lub trzy?

Szczerze, to juz nie jest rozsadne 🤔

Przecież zabawa w HiFi generalnie nie ma z rozsądkiem wiele wspólnego. 🙂

Przez 9 lat nie musiałem wymieniać żadnego bezpiecznika z powodu jego przepalenia, więc takie sytuacje to raczej margines. Oczywiście wykluczyć nie można, ale równie dobrze może Ci się dac albo streamer popsuć po gwarancji i koszty będą jeszcze większe.

Kolejna rzecz, że ja sobie bezpieczniki na koniec zostawiłem, bo jestem już na tyle ukontentowany graniem swojego systemu, że na tym zakończę. Żeby wykrzesać więcej musiałbym wymienić kolumny, a to prędko nie nastąpi, bo mam inne priorytety.

Edytowane przez staropolanka2000

3 godziny temu, Mikelas76 napisał:

Verictum x2 juz jedzie do mnie na integre , potem xc fuse i na koncu qsa blue albo Sr Orange. Ma sie to dopasowac do siebie 😉

Ja tez juz czekam na X2 😄 i tez mam SR Orange i ponoc wkomponuje sie to elegancko 😉

1 godzinę temu, Mikelas76 napisał:

No z tego co czytam i slysze to QSA nie jest taki jasny i ma rozmyty czytaj misiowaty dół. 

Yellow analityczny i jasny? Dobreeeee 😁

Nie wiem co tam mają za granicą, że Yellow gra analitycznie, środkiem i górą bliżej mu do gładkości,  bez iskier, ale dół to pulpa i budyń.

Miałem wygrzany od dystrybutora, bo był po wymianie na wyższy, nie dałem rady tego słuchać. Chyba, że ktoś oddał podjebę z alliexpress, nie wiem.

XC, czy Orange. Na pewno ma znaczenie jaki kabel jest przed takim bezpiecznikiem, ale tak, czy owak XC, Orange i QSA Blue wypadały lepiej u mnie.

Zastanawiałem się nad wyłącznikiem nadpradowym QSA Blue, ale jeszcze nie wiem. Miałem Gigawatta, niby ok, ale jakoś dużymi bryłami instrumentów walił, też dociążenime, później się stabilizowało. Oddałem z trochę innego powodu, ale po powrocie do Legranda na początku ulga, a później jednak czegoś brakowało w brzmieniu.

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

7 minut temu, sir.jax napisał:

Yellow analityczny i jasny? Dobreeeee 😁

Nie wiem co tam mają za granicą, że Yellow gra analitycznie, środkiem i górą bliżej mu do gładkości,  bez iskier, ale dół to pulpa i budyń.

Miałem wygrzany od dystrybutora, bo był po wymianie na wyższy, nie dałem rady tego słuchać. Chyba, że ktoś oddał podjebę z alliexpress, nie wiem.

XC, czy Orange. Na pewno ma znaczenie jaki kabel jest przed takim bezpiecznikiem, ale tak, czy owak XC, Orange i QSA Blue wypadały lepiej u mnie.

Zastanawiałem się nad wyłącznikiem nadpradowym QSA Blue, ale jeszcze nie wiem. Miałem Gigawatta, niby ok, ale jakoś dużymi bryłami instrumentów walił, też dociążenime, później się stabilizowało. Oddałem z trochę innego powodu, ale po powrocie do Legranda na początku ulga, a później jednak czegoś brakowało w brzmieniu.

No i ja także znam opis sprzedawcy co do Yellow oraz Orange/Yellow i ponoc zdecydowanie nie sa to bezpieczniki grające górą i analityczne 😉

Godzinę temu, venom200 napisał:

Proszę daj jakieś znaki na niebie, ziemii i forum, czy gra warta świeczki.
Tymczasem ja zamontowałem w LM845 Premium

Ukryta Zawartość

I kurde znów na + to już chyba ostatnia zmiana, naprawdę mam dopieszczony system. Jest naprawdę dobrze

Niebieski Aucharm to podobno najlepszy z Aucharmów.

2 minuty temu, Marcouss napisał:

No i ja także znam opis sprzedawcy co do Yellow oraz Orange/Yellow i ponoc zdecydowanie nie sa to bezpieczniki grające górą i analityczne 😉

A Janie pytałem nawet, ale tak jak kiedyś mówiłem, QSaa Yellow nie jest rozwinięciem brzmienia QSA Blue. To zupełnie odmienne brzmienie odwrócone o 180°.

Ukryta Zawartość

Ja Yellow nie mam i nie próbowałem, mówię co piszą na tym forum:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 minut temu, sir.jax napisał:

Niebieski Aucharm to podobno najlepszy z Aucharmów.

A Janie pytałem nawet, ale tak jak kiedyś mówiłem, QSaa Yellow nie jest rozwinięciem brzmienia QSA Blue. To zupełnie odmienne brzmienie odwrócone o 180°.

zgadza sie, Blue i Orange to zupelnie inne granie ponoć 🙂 Cytuję:

"Yelow jest bardzo dobrym bezpiecznikiem , ale Orange/Yellow jest duzo lepszy. Tez drozszy.

Baza jest dzwiek Yellow , OrangeYellow  brzmi w kazdym aspekcie lepiej, glebia, szerokosc sceny, instrumenty i ich wybrzmienia sa wyrazniejsze, zrodla pozorne maja jeszcze solidniesze umiejscowienie w przestrzeni.

Jest jeszcze glebszy bass i rozpietosc dzwieku w gornych rejestrach."

Trzeba testować u siebie, ale wychodzi na to, że nawet p.Andrzej (dystrybutor) nie potwierdza tej analityczności w Yellow, u mnie dziś dwa kolejne QSA Blue do słuchawkowca, ale będą też sprawdzone w zasilaczu liniowym.

Generalnie czuje, że w źródle i wzmaku zostaną mi SR Orange, ewentualnie w źródle QSA Blue.

Uważam, że świetnie wypadłoby połączenie Verictum XC z QSA Blue, chociaż u mnie też bardzo fajnie wypadł XC w źródle i Orange w piecyku.

Możliwości jest od cholery, trzeba raczej łączyć przeciwieństwa, chociaż nadal dwa Orange dają bdb efekty.

QSA Blue jest klarowny, czysty, pierwsze wrażenie, że rozjaśnia, nic z tych rzeczy, a po 2 tygodniach tym bardziej. Jest neutralnie, całkiem wciągające, może fortepian w dolnych rejestrach ma ździebko mniej masy niż z Orange, czy Verictum XC, ale naprawde da się tego słuchać. Różnicowanie sceny w głąb i w szerz też jest ciekawa, trochę inny pomysł na ten aspekt niż u Synergistic Research.

Purple znowu dość szybko poszedł w ludzi, nie miał szans z takim XC pod żadnym względem, może u kogoś innego z innymi klamotami tak, u mnie nie.

Do zwykłej rurki pewno przepaść, ale u mnie nie ma zwykłych rurek i nigdy nie było 😁

Edytowane przez sir.jax

8 minut temu, sir.jax napisał:

Trzeba testować u siebie, ale wychodzi na to, że nawet p.Andrzej (dystrybutor) nie potwierdza tej analityczności w Yellow, u mnie dziś dwa kolejne QSA Blue do słuchawkowca, ale będą też sprawdzone w zasilaczu liniowym.

Generalnie czuje, że w źródle i wzmaku zostaną mi SR Orange, ewentualnie w źródle QSA Blue.

Uważam, że świetnie wypadłoby połączenie Verictum XC z QSA Blue, chociaż u mnie też bardzo fajnie wypadł XC w źródle i Orange w piecyku.

Możliwości jest od cholery, trzeba raczej łączyć przeciwieństwa, chociaż nadal dwa Orange dają bdb efekty.

QSA Blue jest klarowny, czysty, pierwsze wrażenie, że rozjaśnia, nic z tych rzeczy, a po 2 tygodniach tym bardziej. Jest neutralnie, całkiem wciągające, może fortepian w dolnych rejestrach ma ździebko mniej masy niż z Orange, czy Verictum XC, ale naprawde da się tego słuchać. Różnicowanie sceny w głąb i w szerz też jest ciekawa, trochę inny pomysł na ten aspekt niż u Synergistic Research.

Purple znowu dość szybko poszedł w ludzi, nie miał szans z takim XC pod żadnym względem, może u kogoś innego z innymi klamotami tak, u mnie nie.

Do zwykłej rurki pewno przepaść, ale u mnie nie ma zwykłych rurek i nigdy nie było 😁

co do SR Purple tez mam po kolejnej zmianie konfiguracji okablowania wnioski, chyba ostateczne: Purple to dobry bezpiecznior, taki zadaniowiec, ale nie wszedzie sie sprawdzi. W Moon 240i i Audiovectorami QR3 sprawdzil się idealnie..ale w Moon 250i i Audiovectorami SR3 juz zupełnie nie, choc poki nie kupiłem Ricable Invictus Power o tym nie wiedzialem...Teraz opisalbym SR Purple następująco: wypełnione w srednicy, zagęszczone brzmienie, góra lekko utemperowana ale klarowna, barwa bardzo dobra, bas mruczący, ale miękki i bez konturu, misiek taki. Przyjdzie X2 Fuse i Purple idzie pod młotek 🙂

11 minut temu, Marcouss napisał:

Przyjdzie X2 Fuse i Purple idzie pod młotek

X2 u mnie wiesz jak "zagrał" vs SR Purple. Pierwsze jak wepniesz to i tak będziesz miał wrażenie buły dociążenia, musi grać i tyle. Później obrócisz, ale już wiesz jak za pierwszym razem wpiąć,  żeby było O.K.

🙂

Ciekawe ilu tutaj wie, jak powinien grać włożony "kierunkowo" bezpiecznik, kiedyś w starym wątku audiofilskie bezpieczniki, co któraś osoba wkladala je źle i uważała, że tak jest dobrze 🤭

15 minut temu, Marcouss napisał:

nawet głuchy sceptyk

Tak daleko bym nie szedł. 😜

Jakoś tak dziwnie tutaj się zrobiło,nieswojo. 😅 Wszyscy na temat piszą, ale może lepiej nie wywoływać wilka(kojotów) z lasu? 😜

1 minutę temu, staropolanka2000 napisał:

Tak daleko bym nie szedł. 😜

Jakoś tak dziwnie tutaj się zrobiło,nieswojo. 😅 Wszyscy na temat piszą, ale może lepiej nie wywoływać wilka(kojotów) z lasu? 😜

hehe w sumie po ostatnich nowych wątkach tematycznych faktycznie - sceptyk by nie uslyszal nawet gdyby mu za to zapłacili.. 😉 

5 godzin temu, sir.jax napisał:

Nie chce się rozpisywać publicznie i karmić audiodebili z wątku obok, tak że tego...

Dlaczego audio debili? po prostu słyszących inaczej…

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

7 minut temu, venom200 napisał:

Jak.sie.maja te Verictum najnowsza seria do SR np Purple?

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

najnowszego nie bede mial ale zaraz bede wygrzewal X2 zamieniajac go wlasnie z Purple, wiec jak X2 jest w kregu zainteresowan to chetnie zdam relacje 😉

36 minut temu, venom200 napisał:

Jak.sie.maja te Verictum najnowsza seria do SR np Purple?

Jak i ma, a no dobrze się ma.  U mnie X2 pokazał miejsce wseregu takiemu Purple, który słabiutko różnicuje w porównaniu do x2, rozdzielczość i barwą też.

A XC idzie dalej jeszcze z jakością basu jest bardziej sprężysty, też szybszy i lepiej zebrany, x2 w tym zakresie jet bardziej miękki. Ale nie aż tak, żeby to przeszkadzało.

1 minutę temu, sir.jax napisał:

Jak i ma, a no dobrze się ma.  U mnie X2 pokazał miejsce wseregu takiemu Purple, który słabiutko różnicuje w porównaniu do x2, rozdzielczość i barwą też.

A XC idzie dalej jeszcze z jakością basu jest bardziej sprężysty, też szybszy i lepiej zebrany, x2 w tym zakresie jet bardziej miękki. Ale nie aż tak, żeby to przeszkadzało.

sam ocenie sam ocenie, nie podpowiadaj 😄

Godzinę temu, ASURA napisał:

Dlaczego audio debili? po prostu słyszących inaczej…

Dlatego !

Czytasz czasem jak oceniają nas słyszących wpływ bezpiecznika?  mało tego żeby to jeszcze miał pojęcie kiedy i jakie warunki powodują wywalnie bezpiecznika i dlaczego przewymiarowany również wywali, ale nie ma bladego pojęcia.

Zatem dlatego właśnie. 

4 minuty temu, Marcouss napisał:

sam ocenie sam ocenie, nie podpowiadaj 😄

XC nie wsadzisz we wzmak, przecież to inny rozmiar, a XC nie robią 6,3x32mm 🤭

Teraz, sir.jax napisał:

Dlatego !

Czytasz czasem jak oceniają nas słyszących wpływ bezpiecznika?  mało tego żeby to jeszcze miał pojęcie kiedy i jakie warunki powodują wywalnie bezpiecznika i dlaczego przewymiarowany również wywali, ale nie ma bladego pojęcia.

Zatem dlatego właśnie. 

XC nie wsadzisz we wzmak, przecież to inny rozmiar, a XC nie robią 6,3x32mm 🤭

tak tak, chodzilo mi o sprawdzenie X2 vs Purple ktorego bylem zwolennikiem 🙂  a swoja droga mysle ze SR Orange zostanie juz na stale u mnie...ciekawe czy X2  takze 😄

3 godziny temu, sir.jax napisał:

Generalnie czuje, że w źródle i wzmaku zostaną mi SR Orange

Bo to fajne i udane bezpieczniki są. Neutralność powoduje uniwersalność.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Teraz, rafa napisał:

Bo to fajne i udane bezpieczniki są. Neutralność powoduje uniwersalność.

tak jest ale i nie tylko neutralnosc ale i dociążenie, skraje pasma, energia...swietne bezpieczniory 🙂

No i siedzi gad od 3 godzin. Okazuje się, że na tej linii jest tylko mój sprzęt i gniazdka w salonie do których przeważnie nic nie jest podłączone. Jest klimatyzator, który używany jest wyłącznie latem i od wczoraj choinka. To można powiedzieć, że mam osobną linię audio. 😂

Doświadczenie mówi, że ten bezpiecznik jak wszystko inne potrzebuje czasu, ale już mam wrażenie cytując małżonkę "wszystkiego jest więcej" 🤷 

Jestem dzisiaj mocno przebodźcowany, bo siedziałem z chorym 3 latkiem w domu, więc ostateczne wnioski za jakiś czas...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez staropolanka2000

Witam, U mnie SR PURPLE niestety nie sprawdziły się.      
Mam na zbyciu Synergistic Research PURPLE 5x20 SLOW 3,15A i 630mA, ewentualnie zamienię na SR Orange.

7 godzin temu, staropolanka2000 napisał:

Doświadczenie mówi, że ten bezpiecznik jak wszystko inne potrzebuje czasu, ale już mam wrażenie cytując małżonkę "wszystkiego jest więcej"

Tak, jest właśnie takie wrażenie. 

18 godzin temu, staropolanka2000 napisał:

No i siedzi gad od 3 godzin.

Po zdjęciu ciężko ocenić ale podłączyłeś zgodnie z hamerykańską myślą czyli odwrotnie? Wejście na górze i wyjście na dole? Czyli odwrotnie niż cała reszta nadprądowych

Cześć

Czy ktoś z Was może coś napisać porównując 2 bezpieczniki Verictum model X2 vs XC? Mam X fuse i ten czerwony, ale zastanawia mnie model X2. Czy X2 jest jaśniejszy od XC? Czy jest mniej nasycony? Potrzebuję 6szt do wzmacniacza.

6 minut temu, PatiJ napisał:

Cześć

Czy ktoś z Was może coś napisać porównując 2 bezpieczniki Verictum model X2 vs XC? Mam X fuse i ten czerwony, ale zastanawia mnie model X2. Czy X2 jest jaśniejszy od XC? Czy jest mniej nasycony? Potrzebuję 6szt do wzmacniacza.

spytaj sir.jaxa , on o Verictum wie chyba wszystko co sie da 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi