Skocz do zawartości
IGNORED

Codzienność IV RP czyli pod butem i knutem Prezesa :) vol.2

Rekomendowane odpowiedzi

Prokuraturze nie można badać łamania prawa przez rząd.

Po trzech godzinach od pojawienia się wczoraj w mediach informacji, że Prokuratura Rejonowa Warszawa-Mokotów wszczęła śledztwo w sprawie organizacji wyborów prezydenckich w Polsce, śledztwo zostało umorzone przez Prokuraturę Krajową.

Zastanawialiśmy się, jak szybko Prokurator Generalny z PiS „ukręci łeb” śledztwu ws. legalności działań rządu PiS. Nie zawiedliśmy się – na mocy PiS-owskiej specustawy pozwalającej ingerować mu (a zarazem Ministrowi Sprawiedliwości w rządzie PiS-u) w dowolne śledztwo prokuratorskie w kraju – ingerencja była ekspresowa.

Poniżej przedstawiamy oficjalny komunikat Prokuratury Krajowej, w którym wyczuwa się polityczną nienawiść. Zwróćcie uwagę, że napisano wprost, że prokuratorom nie wolno prowadzić śledztw ws. podejrzenia łamania prawa przez rząd i partię rządzącą. Czy to dowód na dyktaturę?[WM]

*                        *                         *

Prokuratura jako instytucja powołana do ścigania przestępstw i stania na straży praworządności nie bierze udziału w życiu politycznym. Prokuratorzy muszą być apolityczni i niezależni. Mają obowiązek bronić praw i wolności obywateli, a nie angażować się w spory polityczne i partyjne. Te fundamentalne dla niezależnej prokuratury zasady pani prokurator Ewa Wrzosek narusza w sposób rażący. Bierze udział w politycznych manifestacjach i inicjatywach oraz publicznie demonstruje swoje poglądy, naruszając powagę urzędu prokuratorskiego i zachowując się jak polityk w prokuratorskiej todze.[PAP]

Taki właśnie polityczny charakter i kontekst miała podjęta przez prokurator Wrzosek decyzja o wszczęciu śledztwa w sprawie organizacji wyborów prezydenckich w okresie pandemii. Decyzja nie miała podstaw, ponieważ nie doszło nawet do zdarzenia, które było powodem wszczęcia postępowania. Zasady, w tym termin, przeprowadzenia wyborów prezydenckich dopiero są przedmiotem prac legislacyjnych parlamentu.[PAP]

Decyzja o śledztwie nie została przez prokurator Wrzosek w żaden sposób uzasadniona. Opierała się na przekazanym pocztą elektroniczną zawiadomieniu odwołującym się do publikacji w internetowym portalu polityczek.pl i skierowanym przeciwko rzecznikowi Prawa i Sprawiedliwości, który nie jest osobą odpowiedzialną za organizację wyborów. Treść zawiadomienia nie wskazywała na uzasadnione podejrzenie popełniania jakiegokolwiek przestępstwa, co jest warunkiem koniecznym do wszczęcia śledztwa.[PAP]

Prokurator Wrzosek wszczęła więc śledztwo w sposób nieuzasadniony i z rażącym naruszeniem art. 303 Kodeksu postępowania karnego, nie przeprowadzając prawidłowo czynności sprawdzających. Obrazę przepisów prawa i uchybienie godności urzędu stanowią także jej wypowiedzi w mediach dotyczące wspomnianego śledztwa, a udzielane bez zgody przełożonych. Dlatego Prokurator Krajowy polecił wszcząć postępowanie dyscyplinarne wobec prokurator Prokuratury Rejonowej Warszawa-Mokotów w Warszawie Ewy Wrzosek.[PAP]

Tymczasem okazuje się, że Poczta Polska ma przygotowywać powszechne korespondencyjne wybory prezydenckie, MIMO BRAKU UCHWALONEJ USTAWY W TEJ SPRAWIE. Premier Mateusz Morawiecki polecił to oficjalnym pismem zarządowi spółki. Zadbanie o bezpieczeństwo wszystkich swoich pracowników, jak też tych, którzy będą brali udział w dostarczaniu kart wyborczych, Poczta uważa za najważniejsze zadanie.[SN]

Listonosze szkolą się już w całym kraju, trwają wideokonferencje, na których pracownicy dostają wytyczne w sprawie dostarczania kart do głosowania wyborcom. To wszystko dzieje się w sytuacji, gdy ostateczna decyzja o tym, kiedy i w jakiej formie wybory się odbędą, nie zapadła.

Bo po uchwaleniu przez Sejm ustawy, zgodnie z którą wybory prezydenckie 2020 roku z powodu epidemii koronawirusa zostaną przeprowadzone 10 maja wyłącznie w drodze głosowania korespondencyjnego, dokument trafił do Senatu i z dotychczasowych wypowiedzi marszałka izby wyższej parlamentu wynika, że wróci do Sejmu najprawdopodobniej dopiero w maju. „Wszyscy ci, którzy mówią, że wybory są groźne dla Polaków, powinni zrozumieć, jak groźny jest brak wyborów, bo jego konsekwencją będzie paraliż państwa” – mówił w rozmowie z „Gazetą Polską” prezydent Andrzej Duda.[SN]

Pracownicy Poczty Polskiej są zaniepokojeni: uważają, że ustawa nie zabezpiecza życia i zdrowia zarówno pocztowców, jak uczestników wyborów. Wolny Związek Zawodowy Pracowników Poczty zwrócił się z apelem do marszałka Senatu Tomasza Grodzkiego, w którym wyraża swoje zastrzeżenia co do do projektu ws. wyborów korespondencyjnych.

Józef Grabarczyk, członek Prezydium Wolnego Związku Zawodowego Pracowników Poczty rozmowie ze Sputnikiem powiedział: „Nie kwestionowaliśmy wyborów, ani zasadności wyborów, tylko komentowaliśmy konkretny projekt ustawy z punktu widzenia pracowników. Pokazaliśmy tylko punkty, które przeszkadzają pracownikom. Natomiast, do spraw wyborów – czy są słuszne czy nie słuszne – my jako związek do polityki się nie mieszamy. Nic więcej Państwu nie powiem. Tym bardziej, że jest to prasa zagraniczna…” – dodał Józef Grabarczyk.[SN]

W odpowiedzi na prośbę Senatu Państwowa Komisja Wyborcza skomentowała pomysł przeprowadzenia wyborów prezydenckich drogą korespondencyjną. Jak stwierdzono, komisja „nie jest uprawniona do oceny wprowadzanych przez ustawodawcę regulacji, lecz zobowiązana jest do ich realizacji”. PKW podkreśliła w swojej opinii, że jest stałym i najwyższym organem wyborczym podejmującym działania na podstawie i w granicach prawa. „PKW jest zatem organem apolitycznym, realizującym swoje obowiązki związane z organizacją i przeprowadzeniem wyborów na podstawie obowiązującego prawa” – podkreślono.

Jak dodano, komisja nie posiada inicjatywy legislacyjnej, po każdych wyborach jest jednak zobowiązana do przedstawienia realizacji przepisów Kodeksu wyborczego i ewentualnych propozycji zmian prezydentowi, marszałkom i premierowi.[SN]

W opinii podkreślono też, że kwestie dotyczące ustalenia sposobu przeprowadzenia wyborów są decyzjami o charakterze politycznym, a PKW nie może się na ten temat wypowiadać. „PKW nie jest uprawniona do oceny wprowadzanych przez ustawodawcę regulacji, lecz zobowiązana jest ustawowo do ich realizacji. Kwestie związane z ustaleniem sposobu przeprowadzenia wyborów są bowiem decyzjami o charakterze politycznym, a PKW z uwagi na charakter wykonywanych ustawowych zadań nie może się wypowiadać w tego rodzaju sprawach. Decyzje polityczne w przedmiotowym zakresie należą do wyłącznej kompetencji ustawodawcy” – zaznaczono.[SN]

Przypomnijmy, 6 kwietnia Sejm uchwalił ustawę w sprawie przeprowadzenia wyborów prezydenckich w 2020 roku. Na jej podstawie głosowanie ma odbyć się korespondencyjnie, zarówno jeśli chodzi o pierwszą, jak i drugą turę. Ustawę skierowano do Senatu. Marszałek Tomasz Grodzki zapowiedział, że Senat wykorzysta cały termin, jaki ma do dyspozycji, zanim zajmie stanowisko w tej sprawie, czyli 30 dni. Do Senatu wpływają też ekspertyzy dotyczące tego, czy taka forma przeprowadzenia wyborów będzie bezpieczna. Wybory zaplanowane są na 10 maja.[SN]

Źródła: CentrumPrasowe.PAP.pl [PAP], pl.SputnikNews.com [1] [2] [SN]
Kompilacja 3 wiadomości i wstęp: WolneMedia.net

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Z każdym dniem rośnie liczba tych, których musisz całować w "D" aby nie być skazanym za zbrodnię nienawiści.

6 godzin temu, Jaro_747 napisał:

Już wiem skąd ta twoja ksywka "notoryczny". Notorycznie bredzisz.

Gdybyś był kimś dla mnie ważnym, moim bliskim znajomym, to tego typu słowa ( o bredzeniu) uznałbym za warte zastanowienia się . Ale Ty jesteś tylko bytem internetowym, już nawet twoje wyzwiska nie robią na mnie większego wrażenia .?

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Ale Ty jesteś tylko bytem internetowym, już nawet twoje wyzwiska nie robią na mnie większego wrażenia .

Jakie to pisiarsko-lichockie
2 minuty temu, remak123 napisał:

Jakie to pisiarsko-lichockie

Możesz swoimi słowami ? A nie hasełkiem, kalką słowną .

Papugo ?

Edytowane przez notoryczny

5 minut temu, remak123 napisał:

Powinieneś załapać aluzję z paluszkiem kaczysynu

Palców nie rozróżniasz, zaślepiony nienawiścią heh

"większego wrażenia ."

Rozróżniam. Nie rżnij głupa.

To kciuk czy środkowy paluch?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"W Areszcie Śledczym na Białołęce w Warszawie w pokojach widzeń osadzonych z adwokatami zostały zainstalowane kamery. Zagraża to istocie tajemnicy adwokackiej, która jest gwarantem ochrony prawa do obrony. Nigdy tego nie było. Prokuratura staje urzędem inkwizycyjnym – napisał na Twitterze Ryszard Kalisz."

9 godzin temu, notoryczny napisał:

Kalisz boi się, że kamery uchwycą moment przekazywania dragów, grypsów, czy o co chodzi. Głosu chyba nie rejestrują, tylko obraz .

Jprdl Ty wiesz co za idiotyzmem teraz zabłysłeś? Przypuśćmy ze kiedy znienawidzona opozycyjno -platformiana będzie miała Ciebie zaaresztowanego i trafisz do pierdla z taką kamerką...czy będzie Ci to odpowiadało ze minister od więziennictwa Nitras każde Twoje słowo w rozmowie z obrońcą będzie znał ? Pomysł za nim coś odpowiesz...

Edytowane przez asterix1
19 minut temu, remak123 napisał:

"większego wrażenia .emoji867.png"

Rozróżniam. Nie rżnij głupa.

To kciuk czy środkowy paluch?

Ukryta Zawartość

Nie wiem, palec jak palec, a z czym ty ten palec utożsamiasz to już inna bajka. Poza tym post nie był skierowany do Ciebie. Ale nie omieszkałeś się do niego odnieść ( cham, który piętnuje chamstw) O tempora o mores.

4 minuty temu, asterix1 napisał:

"W Areszcie Śledczym na Białołęce w Warszawie w pokojach widzeń osadzonych z adwokatami zostały zainstalowane kamery. Zagraża to istocie tajemnicy adwokackiej, która jest gwarantem ochrony prawa do obrony. Nigdy tego nie było. Prokuratura staje urzędem inkwizycyjnym – napisał na Twitterze Ryszard Kalisz."

Jprdl Ty wiesz co za idiotyzmem teraz zabłysłeś? Przypuśćmy ze kiedy znienawidzona opozycyjno -platformiana będzie miała Ciebie zaaresztowanego i trafisz do pierdla z taką kamerką...czy będzie Ci to odpowiadało ze minister od więziennictwa Nitras każde Twoje słowo w rozmowie z obrońcą będzie znał ? Pomysł za nim coś odpowiesz...

Aha,  będą czytali z ruchu ust, lol. Grubsza kiwka ?

Wydawało mi się, że kamera jest do rejestrowania obrazu, a tu masz taki myk, że i dźwięk rejestruje ??‍♂️

Ukryta Zawartość

5 minut temu, notoryczny napisał:

Aha,  będą czytali z ruchu ust, lol. Grubsza kiwka

Nie rżnij idioty gdzie tam jest napisane ze rejestrują obraz bez dźwięku?

To raz a drugie to myślisz ze bez tego nie można odczytać co mówi delikwent ?

"Nie wiem, palec jak palec, a z czym ty ten palec utożsamiasz to już inna bajka. Poza tym post nie był skierowany do Ciebie. Ale nie omieszkałeś się do niego odnieść ( cham, który piętnuje chamstw) O tempora o mores."

Może palec grzebalec? A może tylko przecierałeś oczko? Masz rację, chamstwo to Twoja specjałność. Zabraniasz kaczysynu komentowania i piętnowania Twoich ogólnodostępnych chamskich postów? No tak, pisi czas.

6 minut temu, asterix1 napisał:

Nie rżnij idioty gdzie tam jest napisane ze rejestrują obraz bez dźwięku?

To raz a drugie to myślisz ze bez tego nie można odczytać co mówi delikwent ?

A gdzie jest napisane, że rejestrują dźwięk ? Już robisz aferę nie znając szczegółów , Kalisz umieścił post i już inni powielają . Poczekaj na szczegóły, uzasadnienie, a nie jak psy Pawłowa(...)

3 minuty temu, remak123 napisał:

Może palec grzebalec? A może tylko przecierałeś oczko? Masz rację, chamstwo to Twoja specjałność

twoje fantazje mnie nie interesują.

3 minuty temu, notoryczny napisał:

A gdzie jest napisane, że rejestrują dźwięk ? Już robisz aferę nie znając szczegółów , Kalisz umieścił post i już inni powielają . Poczekaj na szczegóły, uzasadnienie, a nie jak psy Pawłowa(...)

To czego się odzywasz? jest albo nie ma -trochę w ciąży trochę nie... rozmowa jak z głupim o koronkach aby pisowskiej zgrai nie urazić ...

To tak jak w temacie Koronowirus a wybory i w moim zapytaniu o Sasina  kręciłeś jak glista...

Ps

15 minut temu, asterix1 napisał:

To raz a drugie to myślisz ze bez tego nie można odczytać co mówi delikwent

"twoje fantazje mnie nie interesują"

Twoje, Ciebie, kulturalni ludzie zaczynają wielką literą ergo nie jesteś kulturalny.

Opowiem Ci bajkę o wężu: ssss...

Albo nie opowiem. Pewnie ją znasz. Bye

1 minutę temu, asterix1 napisał:

To czego się odzywasz? jest albo nie ma -trochę w ciąży trochę nie... rozmowa jak z głupim o koronkach aby pisowskiej zgrai nie urazić ...

To tak jak w temacie Koronowirus a wybory i w moim zapytaniu o Sasina  kręciłeś jak glista...

Ps

Odezwałem się bo na dzień dobry poinformowano nas o kamerach, więc w kontekście owych kamer się odezwałem ( czyli funkcji jaką kamera spełnia ) No ale nie byłbyś sobą żeby się nie przykleić i wysnuwać daleko idące wnioski, bo czymś musiałeś uzasadnić swoje dopier...lenie się do mnie.

I kto się wije, ja czy ty.

7 minut temu, remak123 napisał:

"twoje fantazje mnie nie interesują"

Twoje, Ciebie, kulturalni ludzie zaczynają wielką literą ergo nie jesteś kulturalny.

Opowiem Ci bajkę o wężu: ssss...

Albo nie opowiem. Pewnie ją znasz. Bye

Celowo napisałem z małej , nie zasługujesz na wielką.

No i taka konwersacja z Tobą jest ... nie wiesz jak to tam działa ale wiesz ze to nie szkodliwe będzie (bez głosu)ale takie coś to raczej w krajach bananowych z  takim pomysłem

Jak nie masz nic do napisania jest takie przysłowie "mowa jest srebrem a milczenie złotem"

1 minutę temu, asterix1 napisał:

No i taka konwersacja z Tobą jest ... nie wiesz jak to tam działa ale wiesz ze to nie szkodliwe będzie (bez głosu)ale takie coś to raczej w krajach bananowych z  takim pomysłem

Jak nie masz nic do napisania jest takie przysłowie "mowa jest srebrem a milczenie złotem"

Też ci coś napiszę

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.

2 minuty temu, remak123 napisał:
12 minut temu, notoryczny napisał:
Celowo napisałem z małej , nie zasługujesz na wielką.

Czyli udowodniłeś swoje chamstwo kaczysynu

Raczej udowodniłem mój brak akceptacji typów, którzy mają tendencję do obrażania i zachowują się jak typowy burak.

1 minutę temu, notoryczny napisał:

Też ci coś napiszę

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.

Idioto( może dotrze ) po jakiego wacka odzywałeś  sie w sprawie kamer? tylko żeby swoich przydupasów pisowskich chronić?

Ps Podobnie było z moim zapytaniem o Sasina w temacie Koronowirus a wybory -wiłeś się jak glista i tam

1 godzinę temu, notoryczny napisał:

Gdybyś był kimś dla mnie ważnym, moim bliskim znajomym, to tego typu słowa ( o bredzeniu) uznałbym za warte zastanowienia się . Ale Ty jesteś tylko bytem internetowym, już nawet twoje wyzwiska nie robią na mnie większego wrażenia .?

Jakie wyzwiska? To apel o niezaśmiecanie środowiska.

Jestem Europejczykiem.

6 minut temu, asterix1 napisał:

Idioto( może dotrze ) po jakiego wacka odzywałeś  sie w sprawie kamer? tylko żeby swoich przydupasów pisowskich chronić?

Ps Podobnie było z moim zapytaniem o Sasina w temacie Koronowirus a wybory -wiłeś się jak glista i tam

Odezwałem się bo mam takie prawo mądrusiu☺️
Uznałem, że można ten post skomentować, spojrzeć z innej perspektywy( nie lewackiej), czyli-założyłem, że kamera może służyć do monitorowania czy czasem adwokat nie przekazuje narkotyków, grypsów itp. I co w mojej reakcji było nie tak? Tylko to, że nie zacząłem jęczeć ojojoj .

Ileż tu goownoburz się tworzy na podstawie niczego, jakiejś informacji wyjętej z kontekstu, jakiejś prasowej wrzutce. Ech.

A teraz odejdź-koniec audiencji ?

13 minut temu, notoryczny napisał:

Odezwałem się bo mam takie prawo

Prawo wypowiedzi mają tylko ONI.Tak stanowi ICH demokracja pseudo-liberalna (co oni wiedzą o liberalizmie?). 

Ale mam dla nich wiadomość- sztab połączonych sił POKO odkrył, że Prezes to... Fantomas 50 years later....I rzeczywiście wszystko się zgadza- opętany rządzą władzy potwór, stosujący sztuczki nie z tej ziemi, zabijający swoim słynnym he-he-he-he... Siły POKOju- bezradne.

Chcącym poznać prawdę polecam "Fantomas" i kolejne filmy z tej serii. Ważne przecież, by dogłębnie poznać wroga i zastosować klucz: Prezes to Fantomas, a nie błądzić po omacku jak dotąd. Do walki ze współczesną inkarnacją Fantomasa, proponuję postawić młodego Stuhra  jako Komisarza. Na pewno sprawdzi się lepiej, niż 

Louis de Funès 

i na pewno będzie bardziej śmieszny.

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Raczej udowodniłem mój brak akceptacji typów, którzy mają tendencję do obrażania i zachowują się jak typowy burak.
Burak to jesteś Ty kaczysynu i to nie cukrowy a pastewny.
1 minutę temu, remak123 napisał:
43 minuty temu, notoryczny napisał:

Burak to jesteś Ty kaczysynu i to nie cukrowy a pastewny.

Popyskuj sobie, bo co ty więcej możesz .

Przed chwilą Czarnecki odpowiedział  na pytanie, jaka jest podstawa prawna na drukowanie kart wyborczych przez Sasina - bo chcą, by wybory się odbyły ?

Rzeczywistość IVRP już dawno przebiła wizję Misia Barei. 

Teraz, jar1 napisał:

Rzeczywistość IVRP już dawno przebiła wizję Misia Barei

Ja wam mówię: Prezes to Fantomas

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Tak jest dlatego proponuję absinthowi aby zostawił Fantomasa a zainteresował się Bareją .Tam znajdzie naszą obecną rzeczywistość .

do jara

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.