Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nic się nie stanie bo jest uziemiona siatka. Katoda nie jest w stanie mieć zbyt dużego potencjału w stosunku do siatki. 

Jest OK.

Natomiast rzeczywiście prąd lampy może być większy niźli ustalony przez FETa.

Edytowane przez Grzegorz7

Gość zamieścił na swojej stronie układ który zabezpiecza  TDA1541 przed uszkodzeniem , moim zdaniem nie bez powodu , bo nie tylko TDA  może paść w tym narysowanym schemacie .

@Vigo12 dzięki bo już myślałem że pogrywasz... Świetnie wytłumaczona teoria działania lamp jest na kanale Uncle Doug na YT. Oczywiście nie tylko tam ale ten faceta genialny humor.

Jest jeszcze możliwość pojawienia sie wysokiego napiecia na tranzystorze FET I przebicia złącza źródło bramka bo wszystko pracuje szeregowo z lampą .Fet jest uziemiony na bramce .

Edytowane przez Vigo12

Tak się buduje kaskody (I stopień tradycyjny, II stopień z uziemioną elektrodą sterującą) czy inne kaskady (po prostu szeregowo włączone elementy).

Cała sztuka polega na właściwym dobraniu punktów pracy. 

Acz kaskody są powszechnie stosowane i wytrzymałe...

Przepięcia z "niewyjaśnionych przyczyn" zawsze mogą się zdarzyć. Wówczas ratuj się kto może. Dziwię się, że bawicie się tymi lampami... To niebezpieczne!

😉

Na tym to polega. Element niskonapieciowy sterujący wysokonapięciowym w układzie wspólnej bazy czy innej siatki. Kupa zalet. Element sterujący pracuje bezstresowo, brak modulacji pojemności złącz bo na kolektorze (drenie) jest ustalony potencjał. Następny stopień izoluje poprzedni przed wysokim napięciem (sygnałem). 

Dla bezpieczeństwa (głównie przy uruchamianiu) wskazane jest coś wsadzić miedzy dren i masę. Jakąś Zenerkę na wyższe napięcie ale nie przekraczające Udsmax. Złącze bramka-źródło nie ma nic tu do rzeczy bo bramka jest uziemiona a w źródle napięcia niższe od Ugs dopuszczalnego.

Posumowujac : w tym układzie powinno być dodane zabezpieczenie wyjścia Tda1541 przed zbyt wysokim  napięciem i to co Grzegorz napisał czyli zabezpieczenie tranzystora Fet  przed przebiciem złącza dren źródło. 

12 godzin temu, Daniel_68412 napisał:

to jest celowe działanie i na tym opiera sie tam cały "miodzik", omówione na samym początku strony:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i chodzi o rozpływ prądów, który jest zaznaczony na schemacie - nie mi oceniać sensowność, nie jestem elektronikiem a Twoją Grzegorz ostatnią krytykę owego jegomościa przyjmuję bo takie czary mary to może być ten sam mechanizm co grające kable czy kondensatory tylko ubrany w inne piórka, zbuduję kiedyś tam parę tych rozwiązań i na spokojnie sobie je pobadam

Sorry- to Ty , Daniel , odkąd widzę- stronę mvaudiolabs  polecasz jako "rozwiązanie ostateczne" -wszyscy źle robią DAC TDA1541 oprocz mvaudiolabs a sam nawet tego nie zbudowales/przetestowales?????

Ukryta Zawartość

15 minut temu, Scott L.F. napisał:

Sorry- to Ty , Daniel , odkąd widzę- stronę mvaudiolabs  polecasz jako "rozwiązanie ostateczne" -wszyscy źle robią DAC TDA1541 oprocz mvaudiolabs a sam nawet tego nie zbudowales/przetestowales?????

Po pierwsze już wiele razy pisałem co robię i gdzie jestem z tda1541 (widocznie nie czytasz), po drugie mvaudiolabs nie odkrywa ameryki a realizuje wiele koncepcji z długiego wątku na diyaudio.com, po trzecie polecam tą stronę z prostej przyczyny - masz tam dobrze udokumentowane zarówno koncepcyjnie jak i implementacyjne decyzje projektowe. Pokaż mi swoją stronę gdzie udokumentowałes tak projekt, jak mnie przekona to będę polecał. Póki co pójście w i2soverusb które zaczerpnąłem z mv wlasnie sprawdziło się rewelacyjnie nie tylko mi.

Co mam polecać z PL? To że 90proc to odbiornik spdif i błędnie dobrany rezystor konwersji i olbrzymia druga harmoniczna? Pierwsza osobą o której wiem z aktywną konwersja (nie na opkach) jest Mariusz.

Mnie takie podejście jak Twoje czy ArturaP czyli coś tam skrobne, zamówię PCB i oglosze nirwanę "na moje złote słowo" zupełnie nie przekonuje i nigdy nie przekona. Nie z przekory a dlatego że jestem inżynierem i chce wiedzieć co z czego wynika.

Z gościem z mvaudiolabs gadałem dwa razy i ogólnie daje się wyczuć podobna manierę i motywacje co nasz rodzimy kwiatek tyle że tak na oko cena nie będzie 30tys a 300. Co nie znaczy że nie należy się tym inspirować i czerpać z jego wniosków. On na tym spędził lata.

Mam tego pecha że granie z druga harmoniczna na 40db mnie średnio bawi, a podejrzewam że wielu może spokojnie na tym zakończyć poszukiwania z tego co tu się często słyszy pomimo że prawie nikt tego nie mierzy a szkoda.

58 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Po pierwsze już wiele razy pisałem co robię i gdzie jestem z tda1541 (widocznie nie czytasz)

Oczywiscie - nie czytam.

Zycie jest za krótkie aby czytać wszystkie wpisy (zwłaszcza ze większość Twoich wpisów to przepychanki słowne z oponentami)

Pokaż mi swoją stronę gdzie udokumentowałes tak projekt, jak mnie przekona to będę polecał

I jak Ciebie przekonam i będziesz polecał to co? Szczyt marzeń?  Umrę szczęśliwszy?

zamówię PCB i oglosze nirwanę "na moje złote słowo" zupełnie nie przekonuje i nigdy nie przekona.

Chyba pijesz do mojego wpisu o DAC na TDA1543. Ośmieliłem się napisać , ze mi się podoba .

Żadnego ogłaszania NIRVANY . Nadinterpretujesz.

Ja nie jestem inżynierem .

Jestem amatorem , laikiem i samoukiem.

A DIY ( zrób to sam) zajmuje się od lat  dla własnej  satysfakcji  a nie żeby Ciebie przekonać do czegokolwiek.

Z calym szacunkiem i z pozdrowieniami

PS

Idę lutować poprawiona wersje TDA1543 😉

Edytowane przez Scott L.F.
Godzinę temu, Daniel_68412 napisał:

Pierwsza osobą o której wiem z aktywną konwersja (nie na opkach) jest Mariusz.

No to może załapie się jako druga osoba 🙃, sorki za offtop.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie będę się zgrywał na mądrego, więc odeśle do źródła 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Generalnie układ sam poskładałem i odpalił od kopa. To wszystko z racji tego, że mam chwilowego focha na TDA1541 😉 (ale wróce do niego z nowymi siłami, m.in. chce jako źródło sygnału cyfrowego wykorzystać moduł CPLD, który udało mi się zaprogramować).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pjasio253
14 minut temu, pjasio253 napisał:

Nie będę się zgrywał na mądrego, więc odeśle do źródła 

Ukryta Zawartość

tak na pierwszy rzut oka tam konwersja jest pasywna na rezystorach czy to nie ten link? w tych przykładach co wrzucałem obciążenie jest aktywne powoduje to znaczną redukcję thd względem rezystora

Ukryta Zawartość

Masz rację, tak to jest jak ktoś w upale czyta co drugie słowo bez zrozumienia 🙂 Zasugerowałem się nawiasem "nie na opkach", tutaj są tranzystory i poszła nieścisłość, sorki. Tak, w moim przykładzie to dalej pasywana konwersja, ale nieco rozbudowana, bo sygnał z kostek TDA1545 najpierw przechodzi przez dość stromy filtr 5 rzędu i dopiero wpada na dzielnik rezystacji z klasyczną konwersją I/U. Mądrzy ludzie twierdzą, że taki pasywny filtr przed jakimkolwiek aktywnym stopniem analogowym powoduje, że dyskretny bufor nie „widzi” już przebiegu skokowego z układu DAC, a sygnał ciągły.

Trzeba by zobaczyć schemat. Wszak z kostki DAC wychodzi prąd. Jak to jest filtrowane...

No i zasadnicza kwestia; klucze w kości DAC lepiej pracują jak wyjście ma ustalony potencjał a to najlepiej realizują aktywne konwersje, w szczególności z wzmacniaczem transimpedancyjnym.

Ale to takie dywagacje. Wiadomo, że rozwiązania najlepsze nie grają... 

• Moderatorzy
W dniu 29.06.2024 o 09:16, Daniel_68412 napisał:

Pierwsza osobą o której wiem z aktywną konwersja (nie na opkach) jest Mariusz.

Kilka DACów z podobnym rozwiązaniem zbudowałem, tyle że na innej kości DAC. Wielokrotnie porównywałem do konwersji na rezystorze i w 90% systemów słuchacze jako lepiej brzmiący wybierali ten z aktywną konwersją. Wg mnie warto iść w tę stronę.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

W temacie aktywnej konwersi I/V. Co prawda inna kostka, bo AD1862, ale u mnie sprawdził się układ w wstępną filtracją na WO konwersji. Uwaga: warto sobie zasymulować układ, w zależności od wartości kondensatora w sprzężeniu, żeby filtr w kosmos nie gdzieś wystrzelił. Układ zaczerpnięty z arkusza AD797. U mnie jest OPA828, bez rezystora 100R. Wartości, które zastosowałem to Cf - 330p C0G, C1 - 1,8nF C0G, Rf - 2,43kOhm. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To właśnie niemal klasyczny wzmacniacz transimpedancyjny...

Wyjście kostki DAC wirualnie uziemione (na stałym potencjale). Żadnego wpływu na prąd z kostki. Napięcie można podnosić w zależności od możliwości wzmacniacza. W efekcie standardowe napiecia OpAmp`ów wystarczają. 

Same zalety, choćby brak wpływu napiecie wspólnego (konfiguracja odwracająca)...

Ale przecież OpAmp`y nie grają 😄

7 godzin temu, OLES napisał:

Uwaga: warto sobie zasymulować układ, w zależności od wartości kondensatora w sprzężeniu, żeby filtr w kosmos nie gdzieś wystrzelił.

W czym robiłeś symulację? Jak myślisz z tda1541/ad1860/pcm56 to będzie dużo się różniło?

45 minut temu, Daniel_68412 napisał:

W czym robiłeś symulację? Jak myślisz z tda1541/ad1860/pcm56 to będzie dużo się różniło?

W "Tina TI", bo jest dostępny model OPA828. Wartości kondensatorów, które użyłem, wynikają z faktu, że akurat te miałem. Będę jeszcze sprawdzał inne konfiguracje. Dalej się uczę R2R, jest to mój pierwszy (nie licząc modułów na drabinkach, ale one miały wyjścia napięciowe). Innych kostek nie znam, jak pisałem świeży jestem. Wcześniej miałem I/V na WO, tylko z rezystorem 3kOhm i 47pF w pętli sprzężenia. Długo natomiast kombinowałem z drugim stopniem. Stąd "wyszła" wartość rezystora Rf na 2,43kOhm, zamiast 3k, aby drugi stopień "mógł" mieć wzmocnienie delikatnie powyżej 1, tak ok.: 1,1-1,2. Mniejsze problemy ze stabilnością szybkich WO. Dodanie wstępnej filtracji na WO konwersji I/V, pozwoliło też w kolejnym stopniu na wyższe i łagodniejsze cięcie lpf.

Edit: na AD1862 podaję 176kHz.

Edytowane przez OLES
11 minut temu, Daniel_68412 napisał:

a dlaczego tylko tyle?

Problemem w tym wypadku jest ak4137, z którego podaję i2s na fifo reclocker. Za cholerę nie można go ustawić, żeby przy 352kHz podawał bck 16.9344 mhz. Taka jego uroda, gdy zasilany jest zegarem 22.579 mhz. Może kiedyś sprawdzę na niestandardowym zegarku typu 33,xxx Mhz. Na razie nie mam takiego.

W dniu 27.06.2024 o 21:06, (nie)przecietniak napisał:

Przejściówka jest już w EU, "drugie" TDA1387 także (czyli razem 16). Zobaczymy, usłyszymy w przyszłym tygodniu. Wolę sprawdzić to rozwiązanie niż "żałowac", że tego nie zrobiłem.

Przejściówka sprawna, każdy z dwóch modułów TDA1387(x8) sprawny. Umieszczone dwa na raz - dźwięk słyszalny ale tłumiony/zniekształcany przez zakłócenia. Z jednym modułem TDA1387(x8) dźwięk czyściutki.

Słucham więc na razie przez przejściówkę, ale na jednym module. Jedyny zysk(?) to dodatkowe, żółte kondensatory MKT - jaka to firma?-  (oprócz tych na płytce głównej) wokół modułu przetwornika. Przeżywam lekki zawód, że nie grają oba moduły na raz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) caps.thumb.jpg.a8a35e68c4f5a38f718e035413544754.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

Niestety ta przejściówka to kolejna wydmuszka chinczyka, u mnie przy jednym miałem totalne znieksztalcenia i szumy. Musiałem podlutowac dwa rezystory do masy aby temu zapobiec. Jednak to tylko do testów, amatorszczyzna 😉.

I tak za mocny idzie sygnał na analog,  nie chciało mi się dalej z tym bawić .

Muszę przyznać że dźwięk z tych kostek nie ustępuje tda1541,  dac musi być specjalnie zaprojektowany pod te kostki wtedy chętnie jeszcze raz spróbowałbym. 

Te kostki są taniutkie w czasach gdzie tda1541a osiąga coraz bardzej zawrotne ceny. To może być przyszłość.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mariusz03
  • Pokaż nowe odpowiedzi