Skocz do zawartości
IGNORED

Modernizacja KD - ampli - budżet ok 5 tys.

Camelus

Rekomendowane odpowiedzi

14 godzin temu, bl4ck napisał:

Tu masz stronę ala ceneo, na pewno CI pomoże w poszukiwaniu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tego zestawienia chyba nahbardziej korzystnie wypada Yamaha i Pioneer. Onkyo i Maraś do wyrwania w PL w podobnej kasie.

12 godzin temu, Markcox napisał:

SC-LX801 za niecałe 1100 ojro?? Jeżeli gra nie gorzej, jak SC-LX88, co wspomniał kolega Zochu91 z autopsji, to ja bym się nie zastanawiał nawet chwili. I piszę to, jako posiadacz również starszego SC-LX'a

Na tym samym systemie wypiąłem LX88 i wpiąłem LX801 i gra identico :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 17.02.2020 o 08:59, Zochu91 napisał:

Przez prawie 4 lata posiadałem SC-LX88 czyli flagowy model z lat 2014/2015 (odpowiednik LX-901). w zeszłym tygodniu zamieniłem go właśnie na SC-LX801 i nie widzę żadnej różnicy na minus w brzmieniu, wręcz same plusy

Budujące, zmieniłeś na niższy model i jesteś zadowalony. Przypuszczałem, że 901 I 801 różnią się tylko ilością końcówek. Może odezwą się inni posiadacze Sc-Lx . Jeśli jest nas więcej to byłoby warto założyć wątek o MCACC PRO. Próbując się czegoś dowiedzieć o obsłudze MCACC trafiłem na opinię wieloletniego oblatanego użytkownika Audysseya, który stwierdził, że MCACC ma dużo więcej możliwości i w finale dużo lepiej wypada. Nie ukrywał jednak, iż obsługa MCACC do łatwych nie należy.

Miałem 901 i po dwóch wizytach w serwisie, sprzedałem ( oddałem prawie za darmo z uwagi na brak zainteresowanych) kupilem Yamahe 3080 i zero problemów ( plus emotiva xpa 3 gen 3 ). Jakość wykonania powala na kolana , awaryjność zerowa.  Pioneer to onkyo więc fajerwerków jakościowych bym się nie spodziewał i brzmienie bardzo surowe , dzikie , niektórym może się spodobać ale nie mi .

" Kobiety są jak dziki , lecą na żołędzie "  - Arystoteles 

20 godzin temu, WARMSTONE napisał:

Budujące, zmieniłeś na niższy model i jesteś zadowalony. Przypuszczałem, że 901 I 801 różnią się tylko ilością końcówek. Może odezwą się inni posiadacze Sc-Lx . Jeśli jest nas więcej to byłoby warto założyć wątek o MCACC PRO. Próbując się czegoś dowiedzieć o obsłudze MCACC trafiłem na opinię wieloletniego oblatanego użytkownika Audysseya, który stwierdził, że MCACC ma dużo więcej możliwości i w finale dużo lepiej wypada. Nie ukrywał jednak, iż obsługa MCACC do łatwych nie należy.

Ostatnio wyczytałem w internecie że LX801 jest następcą LX89 czyli również LX88, co sugerowałoby że LX901 faktycznie różni się tylko dodatkowymi końcówkami mocy. Wertując instrukcję obsługi nie zauważyłem różnic. MACC Pro w mojej subiektywnej ocenie jest sporo lepsze od Audyssey (miałem wcześniej w ampli Yamaha aczkolwiek nie był to super wysoki model - RX-V1800), koryguje falę stojącą, całkiem nieźle poprawia EQ, ma znacznie lepszą kalibrację Subwoofera niż Audyssey. Ważne jest, aby najpierw przeprowadzić FULL AUTO MACC, a potem po zakończeniu skorygować ustawienie głośników, ew. podnieść kilka dB i ponownie zrobić ale MANUAL MACC z zachowaniem układu głośników

18 godzin temu, Xpedite999 napisał:

Miałem 901 i po dwóch wizytach w serwisie, sprzedałem ( oddałem prawie za darmo z uwagi na brak zainteresowanych) kupilem Yamahe 3080 i zero problemów ( plus emotiva xpa 3 gen 3 ). Jakość wykonania powala na kolana , awaryjność zerowa.  Pioneer to onkyo więc fajerwerków jakościowych bym się nie spodziewał i brzmienie bardzo surowe , dzikie , niektórym może się spodobać ale nie mi .

Może trafiłeś na zły egzemplarz. Ja użytkuję ampli Pioneera 4 lata i nigdy nic się z nimi nie zadziało.

On 2/15/2020 at 6:57 PM, Camelus said:

Cześć,

Jako że w zeszłym roku nabyłem niezłe żródło jakim jest Oppo 203, pomyślałem że czas na kolejny krok etapowej modernizacji swojego zestawu, bo szkoda takiego odtwarzacza męczyć z przestarzałym sprzętem. Z róznych względów nie mogę wymienić wszystkiego na raz, więc chciałbym na razie zacząć od ampli, a resztę etapowo później.

Co bym widział z wyposażenia:
- HDMI z ARC (do netflixów z TV i tego typu rzeczy)
- Atmos
- Mile widziane wifi
- Pre-out (to do ew. rozbudowania później o wzmak stereo)

Kino/muzyka: 70/30. Co do muzyki, rock i cięższe brzmienia głównie.
Póki co ampli ma służyć też jako stereo (wiem, wiem...), ale docelowo ma pojawić się wzmak stereo - stąd pre-out w wymaganiach.

Budżet: około 5k

Co po lekturze forum rozważam na ten moment:
- Onkyo RZ840 - tutaj jeśli chodzi o zastrzeżenia o których czytałem to ponoć taka sobie kalibracja dźwięku i niby się grzeje bez odpowiedniej przestrzeni.
- Denon 4500 - ponoć zbyt ciepły jeśli zestawiony z nieodpowiednimi kolumnami

- Pioneer LX504, Yamaha 1080 - tutaj nie mam zdania, bo nie miałem do czynienia z ampli tych producentów.

Myślałem też czy nie warto dołożyć i np. skusić się na takiego Arcama 390, tyle, że tego znowu lepiej parować z 8-omowymi kolumnami, co może trochę później ograniczyć wybór. Póki co wolałbym się więc kręcić wokół początkowo założonego budżetu.

Gdzieś we Wrocławiu wybiorę się na odsłuch, bo następne w kolejce (za jakiś czas) będą kolumny ?

Będę wdzięczny za inne propozycje do rozważenia.

Chcesz mieć fajny dźwięk i wygodną obsługę to onkyo zdecydowanie ?

Napisałem swoje doświadczenia,  ktoś nazwie mnie debilem.  Nie dziwne że ludzie odchodzą stąd....

Już wiem kto miał podobny styl pisania zważywszy na długość założenia profilu ... @Warm Hoxton albo @Sf_svs 

Godzinę temu, Xpedite999 napisał:

Już wiem kto miał podobny styl pisania zważywszy na długość założenia profilu ... @Warm Hoxton albo @Sf_svs 

Zmieniłem lapka i zapomniałem maila i hasło. Coś w tym niezwykłego ?

Niedorzeczne jest natomiast pisanie o awariach ampli nie opisując ich. Pisanie .że Pionieer to Onkyo to także prymitywne trollowanie. Ty nigdy nie miałeś Pionieera jedynie Marantza sr5010.

Onkyo nie ma nic wspólnego z Pioneerem oprócz właściciela.  W Pionierze nie zauważam nic co byłoby zaimplementowane z Onkyo. Odwrotnie,  końcówki z Pioneera zastosowane były w Onkyo. Swoją drogą te końcówki mają wspólny rodowód z wspomnianymi wcześniej IcePower.

17 minut temu, WARMSTONE napisał:

Zmieniłem lapka i zapomniałem maila i hasło. Coś w tym niezwykłego ?

Niedorzeczne jest natomiast pisanie o awariach ampli nie opisując ich. Pisanie .że Pionieer to Onkyo to także prymitywne trollowanie. Ty nigdy nie miałeś Pionieera jedynie Marantza sr5010.

Jaki marantz , napisałem przecież co mam i co miałem,  o co tu chodzi w ogóle?

Yamaha jest wykonana na najwyższym poziomie wśród amplitunerów.  Arcam,  Anthem,  Marantz czy twój  Pioneer nie zwraca tak uwagi na wykonanie jak Yamaha.  Wystarczy popatrzeć gołym okiem i porównać. 

Mimo, że Pioneer i Onkyo to ten sam właściciel i mimo że obie grupy korzystają ze wzmacniaczy klasy D (Pioneer 701 wzwyż i Onkyo RZ1100 wzwyż) to brzmienie jest zupełnie inne.

bl4ck - z każdym kolejnym dniem użytkowania tego "gównianego" małego pilota coraz bardziej się do niego przekonuję i stwierdzam, że to własnie ten wielki w LX88 był gówniany i miał milion zbędnych klawiszy. Najlepszym pilotem był dla mnie jak dotąd pilot od starej Yamahy (taki z wyświetlaczem)

Xpedite - Yamaha jest wykonana tak samo jak każdy inny ampli. Zauważ że w zależności od serii Yamahy ma ona też różne wykonanie.

Yamaha 3080 będzie zupełnie inaczej wykonana niż jakaś budżetowa Yamaha RX-V485. Dotyczy to każdego z producentów.

Ok pilot może być prosty ale powinien być wykonany z lepszych materiałów a nie że nie ważne jaki amplituner czy za 1000zł czy 10000zł to dostajesz to samo gówno z plastiku. 

6 minut temu, bl4ck napisał:

Ok pilot może być prosty ale powinien być wykonany z lepszych materiałów a nie że nie ważne jaki amplituner czy za 1000zł czy 10000zł to dostajesz to samo gówno z plastiku. 

Oczywiście,  S klasa zasługuje na inną deskę rozdzielczą względem A klasy.

3 minuty temu, Zochu91 napisał:

Xpedite - Yamaha jest wykonana tak samo jak każdy inny ampli.

To także świadczy o tym, że nie widział 901. A nazwanie dźwięku Onkyo surowym i dzikim to komedia. Szkoda czasu na konwersację z klonem Martina Rejka.

5 minut temu, bl4ck napisał:

No ja mam w 85 fajnego pilota, a używam telefonu. 

W dniu 18.02.2020 o 13:24, Xpedite999 napisał:

Pioneer to onkyo więc fajerwerków jakościowych bym się nie spodziewał i brzmienie bardzo surowe , dzikie

Dziwisz się, że w teście tak wypadłeś ?

Rozumiem irytację spowodowaną tym że masz Pioneera tyle że zapominasz że każdy ma swoje zdanie ( przynajmniej tak powinno być tyle że po tym co tu wypisujecie różnie z tym bywa ) i pionek jak i Yamaha czy Marantz  będzie miał swoich zwolenników tyle że ty się zapędzasz w tym na tyle aby idiotami nazywać tych którzy mają inne zdanie . Pisałem i powtórzę,  miałem Pioneera i nie wrócę do niego nawet gdybym dostał to za darmo . Jakość Yamahy bardzo mi odpowiada jak i dbałość o szczegóły i na niej się nie zawiodłem jak na razie plus brzmienie bdb w kinie ( stereo nie słucham) więc czego chcieć więcej? Front mam napędzony końcówką i jest bardzo dobrze. 

OK. Po prostu wyskoczyłeś z pierwszym postem w stylu krezusowskim co znamienne było  dla różnych wcieleń Martina Rejka. My tu bajdurzymy o ampli za 5 tys. Twoje zabawki to prawie 20 tys. Napiszesz jeszcze parę postów to zrobię nowy test.

Jak juz wspominaliscie o zakupach w Niemczech to warto w tej kwocie spojrzeć ja denon/marantz czyli klasykę gatunku .

22 hours ago, WARMSTONE said:

Klasyka gatunku to akurat Yamaha a w tej kwocie nie ma odpowiedników sc-lx 801 innych producentów.

Znaczy że Yamaha nie ma odpowiedników czy inni producenci nie mają, bo trochę nie załapałem?

3 hours ago, WARMSTONE said:

Faktycznie zagmatwałem. Odpowiednicy sc-lx 801 innych producentów kosztują więcej niż 5 tys. zazwyczaj 7 koła.

Faktycznie się zagmatwałeś w tych swoich wyliczeniach nie mówię tylko ajkjuu. Nie wiem czy wiesz ale onkyo jest właścicielem pionnera i porównania cenowe są śmieszne bo dlaczego ludzie wybierają częściej onkyo niż pioneer ????? ,bo onkyo gra poprostu lepiej a ubliżanie kolegom z forum których zapewne nie znasz ani nigdy nie poznasz z takim podejściem. Jeszcze długa droga przed tobą do dobrego dźwięku cóż  ?

Najgorsze co może być w audio to wyrobić sobie zdanie na temat innych marek / firm nie mając z nimi do czynienia.  Każdego trzeba spróbować bo z opiniami innych różnie bywa , często są tylko powielane bez większego uzasadnienia i powiększają mity audio . Jestem zwolennikiem racjonalnego podejścia do tych spraw , słyszę różnicę-kupuję i zero audio voodoo. 

11 minutes ago, Xpedite999 said:

Najgorsze co może być w audio to wyrobić sobie zdanie na temat innych marek / firm nie mając z nimi do czynienia.  Każdego trzeba spróbować bo z opiniami innych różnie bywa , często są tylko powielane bez większego uzasadnienia i powiększają mity audio . Jestem zwolennikiem racjonalnego podejścia do tych spraw , słyszę różnicę-kupuję i zero audio voodoo. 

Dokładnie ,żeby nie było nic nie mam do pioneer bo to też dobra firma tylko ich nowe amplitunery i wzmacniacze to klasa d i nie każdemu taki dźwięk odpowiada ,mnie bolą zęby po odsłuchu ? onkyo też stosuje w niektórych modelach cyfrowe wzmacniacze ale z lepszym skutkiem jeśli chodzi o 'sound'

20 minut temu, Xpedite999 napisał:

A co Ty masz za system?

Klasa D bardzo dobrze sprawdza się w KD i dynamiką przewyższa klasę AB. Niestety większość posiadaczy KD kupując amplituner chce żeby on grał dobrze w stereo i w konsekwencji kupuje np Marantza, który w mojej subiektywnej opinii w KD gra średnio. W kinie ważny jest zapas mocy i szczegółowość, a tego akurat klasie D nie brakuje.

8 godzin temu, fanatyk muzyki napisał:

dlaczego ludzie wybierają częściej onkyo niż pioneer ?????

bo jest forsowany w sklepach i na pl forach, w usa onkyo nie istnieje praktycznie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.