Skocz do zawartości
IGNORED

zestaw stereo do małego salonu

imbryk82

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy Forumowicze,

Chcę zakupić sprzęt do niewielkiego salonu z aneksem ok 18-20 m2. Pomieszczenie to prostokąt (nie kwadrat).

Umiejscowienie - blisko ściany (bas musi "wychodzić" od frontu)

Przeznaczenie: sprzęt do TV (z adndroidem), smartfona (android, ios) komputera (Tidal, Spotify, YT) - oczywiście bluetooth

Główny obszar odsłuchu ok 1,5-2 m od źródła, ale musi ogarnąć całe pomieszczenie

Rodzaj muzyki: rock, rap, funk, soul, elektronika, pop

Budżet: 2500 - 3000(max)

Preferencje grania: raczej muzykalne, nie chirurgiczne/analityczne

Kompletnie nie wiem czy składać zestaw (amplituner+ kolumny), czy kupić aktywne kolumny, czy może coś takiego jak Naim Muso QB. Na pewno musi to dobrze grać, nie może być wielkie i powinno nie mieć problemów z łączeniem przez BT (kabel opcjonalnie).

Pomocy...

https://www.audiostereo.pl/topic/149404-zestaw-stereo-do-ma%C5%82ego-salonu/

zobacz na początek Audio Pro A36 albo nawet A26. Tylko z takich kolumn będzie scena dźwięku stereofoniczna. Wbudowana funkcjonalność sieciowa. Wygodna w obsłudze aplikacja. HDMI z ARC, wejście optyczne, bluetooth... Wszystko co dusza zapragnie no i za takie pieniądze gra to bardzo dobrze. Warto odsłuchać.

Zapraszamy ?

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

18 minut temu, Soomi napisał:

Mam rozumieć że standardowy gabaryt amplitunera o wysokości 14 szerokości 43,5 nie wchodzi w grę bo już jest za duży? 

Raczej kolumny mogą stanowić większy problem niż amplituner. Śmiało proponuj ?

Tak się składa że mam podobne pomieszczenie  i ja bym Muso odpuścił ( sam mam w kuchni ) gra to super ,ale zapomnij o stereofoni , no chyba ze Ci się spodoba.  Może jakiś mini zestaw typu Yamaha MCR-N670 ? , warto wypożyczyć  i posłuchać , a z czasem zmienić kolumny  ? 

18 godzin temu, imbryk82 napisał:

Kompletnie nie wiem czy składać zestaw (amplituner+ kolumny), czy kupić aktywne kolumny, czy może coś takiego jak Naim Muso QB. Na pewno musi to dobrze grać, nie może być wielkie i powinno nie mieć problemów z łączeniem przez BT (kabel opcjonalnie).

Wzmacniacz plus kolumny - zyskasz na jakości brzmienia względem amplitunera. Poszukaj wzmaka z wbudowanym DAC np: Pioneer A-40AE, Onkyo A-9150, Marantz PM6006, Denon PMA-800. Do tego kolumny przykładowo coś cieplejszego Heco Aurora 300, lub coś bardziej szczegółowego Monitor Audio Bronze 2. Ostatnim elementem będzie odtwarzacz sieciowy Yamaha WXAD-10. W finalnym efekcie masz konkret dociążone i stereofoniczne brzmienie na wzmacniaczu, a funkcjonalność amplitunera.

Audio Pro załatwia temat problemów z ustawieniem i zagra lepiej niż te Piano Crafty i R-N303 ?

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Wygląda na to, że im więcej czytam, tym gorzej dla mnie. Miesza się wszystko to raz, dwa, że chce się więcej/lepiej.

Podpowiedzcie mi proszę jaka opcja w okolicy 4-4,5 k pln będzie najlepsza dźwiękowo:

1) amplituner + małe kolumny

2) wzmak + odtwarzacz sieciowy + małe kolumny

3) powernode 2i + małe kolumny

1) amplituner - myślałem o rn602 + elac b6.2 lub 803d + elac b6.2

2) wzmacniacz - ? + otwarzacz sieciowy: Yamaha MusicCast WXAD-10 /coś innego,na pewno musi dobrze hulać TIDAL MQA, spotify + elac b6.2

3) powernode 2i + elac b6.2

Oczywiście nie upieram się przy elacach. Na pewno nie chodzi mi o kolumny ostre, analityczne, techniczne

Granie: muzykalne, dynamiczne, z basem sprężystym ładnie brzmiącym, nie dudniącym.

Godzinę temu, imbryk82 napisał:

Wygląda na to, że im więcej czytam, tym gorzej dla mnie. Miesza się wszystko to raz, dwa, że chce się więcej/lepiej.

Podpowiedzcie mi proszę jaka opcja w okolicy 4-4,5 k pln będzie najlepsza dźwiękowo:

2) wzmacniacz - ? + otwarzacz sieciowy: Yamaha MusicCast WXAD-10 /coś innego,na pewno musi dobrze hulać TIDAL MQA, spotify + elac b6.2

Oczywiście nie upieram się przy elacach. Na pewno nie chodzi mi o kolumny ostre, analityczne, techniczne

Granie: muzykalne, dynamiczne, z basem sprężystym ładnie brzmiącym, nie dudniącym.

Wszystkie te klocki są u nas. Nie lepiej umówić się na odsłuch i samemu ocenić wszystkie w/w zestawy? Max 2 godziny roboty i wszystko jasne ?

www.tophifi.pl

Godzinę temu, imbryk82 napisał:

Pomysł z Elacami jest bardzo dobry. To fantastyczna marka a jakby niedoceniona u nas.Poszukałbym w używkach. Ja kupiłem Elac na wstędze BS 182 w idealnym stanie.

Do tego dokupiłem używany wzmacniacz Dayens Ampino  i dzięki pomocy Rucia1 skonfigurowałem sobie Malinę jako odtwarzacz sieciowy z DAC.

Całość do 4 tys.spokojnie.

Gram z Tidala poprzez aplikację Volumio, czy to z komputera czy ze smartfona, więc wygodnie.

To jest mój najlepszy dzwięk jaki miałem , a trochę różnych rzeczy słuchałem w życiu.

Na 18 m2 gra świetnie.

Hegel H120 & KEF R3

• 2 tygodnie później...

To był bardzo ciężki proces decyzyjny. Sytuacja była bardzo dynamiczna i co chwilę zmieniały się moje wybory. W końcu jednak trzeba było się zdecydować.

Wybrałem taki zestaw:

Dayens Menuetto + Pylon Audio Diamond Monitor + raspberry pi4 z allo boss.

A moją pierwszą myślą były kolumny aktywne.

Nie powiem jak to gra, bo czekam na sprzęt. Mam nadzieję, że będzie grac bardzo dobrze :)

PS

Zdecydowanie kawy i zielonej herbaty :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

a czy udało Ci się posłuchać Elac i Pylon?

Nie patrzyłem na tą firmę wcześniej ale ten 18 cm srednioniskotonowy kusi ?  i wydają się ciekawą propozycją.

Tylko nie mam jak odsunąć od ścian takich monitorów a przydałoby się z tylnym bass reflex.

Nie słuchałem. Przy całym tym szaleństwie związanym z wirusem i jego konsekwencjami nie bardzo miałem możliwość. Nie chciałem też ryzykować wynajmu do odsłuchu. Transport kurierem pozostawia w obecnej sytuacji wiele do życzenia.

Bazowałem na opiniach i recenzjach bardziej doświadczonych słuchaczy. Czyli kupiłem w ciemno :)

Do kupna zmotywowała mnie bardzo fajna (jednodniowa) promocja w pewnym sklepie muzycznym. Na wzmacniaczu i kolumnach tysiąc z kawałkiem do przodu.

Aktualnie też chyba są jakieś promocje. Warto sprawdzić. Nie piszę gdzie, żeby nie było, że reklamuję

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

50 minut temu, pitbike napisał:

Ale jestem bliski zakupu 803 i Elac.

Jeżeli słuchałeś tego zestawienia, to dobrze, a jeśli nie to radzę odsłuchać przed zakupem, bo takie zestawienie, to ostre granie, nie każdy lubi.

Odpuść temat bo to z Yamahą gra bez dołu... W tym budżecie masz Aurory 300 i one dobrze współgrają e modelem 803D ? Jeśli chcesz te ELAC'ki to trzeba pomyśleć nad inną elektroniką. B6 dobrze grały z C326 ale to wzmak a nie ampli.

co do amplitunera to wybrałem go bazując na doświadczeniu z 602 i bardzo mi się podoba funkcjonalność. 

Ewentualnie inny ampli, wzmacniacz chyba jednak nie, teraz mam zestaw oddzielny co prawda technicsa (oraz drugi Diora 704) i jednak czuję, że chcę spróbować z all in one ? prostota użytkowania do mnie przemawia. dlatego też ta 803 aby nie było to tak bardzo kosztem jakości. 

Dziś też trafiłem na Onkyo TX8390 i też mnie zaciekawił.

MA Bronze 2 słuchałem pod Cyrusem i nie powaliły mnie dołem. dużo dobrego się naoglądałem i naczytałem o tych Elac. 

Obecne potrzebuję wymienić ze względu na gabaryty i to, że będą musiały stać na szafce. Nie jest to nic szczególnego (Jamo 86 tr) 86 to chyba rok modelowy :D.

Chciałbym aby monitory dobrze grały w całym paśmie i czuć było dół. 

mój wątek tutaj:

Sprawdź Denon DRA-800H + Monitor Audio Bronze 2 ? Ewentualnie Onkyo TX-8390, tylko pytanie czy nie będzie za ostro. Dołu powinno być pod dostatkiem. Z Yamahą mogą być lekkie braki na dole pasma.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.