Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do MA Silver

k4mil3k

Rekomendowane odpowiedzi

Odebrałem, słucham i ogólny progres jest bardzo odczuwalny ale mam wrażenie że bas jest jakiś "chudy". Podstawowa Yamaha ciut więcej basu wyciągała z tych kolumienek. Ten wzmak tak ma ?

Bo bas dla audiofila, to nie to samo co dla "zwykłego słuchacza", a odpowiadając na Twoje pytanie, tak ten wzmak tak ma, nie jest co prawda takim zwykłym suchotnikiem, jak inne i ma życie w sobie, natomiast bas, dla kogoś kto słuchał Yamahy wcześniej, będzie na bardzo "niskim poziomie", jak to mówią audiofile ten Arcam ma wysoki bas i niską średnice, także jak szukałeś zasilania z dobrym, niskim basem i pięknie nasyconym, to niestety wtopiłeś.

Skoro można nadrobić subem,  to ważniejsze, że teraz nie ma już zlewającej się i ostrej średnicy

wraz ze zwiększaniem poziomu. Przecież o to chodziło w całym temacie. Czyli sukces.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ogólnie, średnica dostała życia, efektu "zlewania" się przy głośnym słuchaniu nie ma, jest czysto, wyraźnie. Instrumenty wyraźniejsze, lepiej wypełnione, słychać więcej ich wydźwięków. Nawet słuchanie na niskich glośnościach jest bardziej  szczegółowe. Wyeliminowałem wady, lecz wprowadziłem nową. Nie ma pełnej satysfakcji, mam strasznie mieszane uczucia co do Arcam'a.

Jeszcze gdybym miał suba z przodu to może....ale ja ze względu na miejsce mam go z tyłu i nawet pomimo podkręcenia go czuć z przodu braki mięsa. Niskotonowe w kolumnach niemal stoją w miejscu. Nie oczekuje od nich trzęsienia ziemi, ale trochę "życia" mogły by pokazać....

@szczypior88 Jak pod tym względem opiszesz tego Lyngdorf'a ?

Yamaha gra efekciarsko. Mialem kilka wzmakow tej marki i zawsze było to samo. Podbuczanie, sztuczne mięso, podpompowanie. Może jesteś przyzwyczajony. 

Lyngdorf na pewno będzie szybszy od Arcama i bardziej wydajny. Tylko nie wiem jak zagra z Twoimi kolumnami. Z moimi podłogowymi wyczyniał cuda na basie szczególnie. Zejściem, szybkością i dynamiką. 

Grube mięso mogę sobie dorobić subem, ale tu dla przykładu włączam Dance Monkey, TacoHemingway, Kortez, Collins czy nawet klasyk Westbam'a i przy głośności 40 (w skali 0-99) i niskie w moich monitorach stoją. A te 8 cali jest baaaaardzo miekko zawieszone i "nie boi się ruszać".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Chyba sprawdzę jeszcze inne opcje. Co do Roksana, to K2 też podejdzie ? Czy tylko K3 ? Na razie posłucham jeszcze chwilę. Słucham teraz Lenny Kravitz, Phill Collins, Kortez, Sade, Anna M Jopek, i muszę się chwilę z tym dźwiękiem zapoznać....

@radmorek a co jeszcze polecił byś spróbować ?

Jeśli szukasz basu, jak z Yamahy bądź lepszego, to w Roksan ani K2 ani K3, bo w tych modelach też już tylko w średnicę poszli, z tej firmy albo staruszek KA-1 mkIII albo Caspian M2, soczysty i dynamiczny dźwięk z pięknym basem oczywiście, jak dla mnie ale jak chcesz to poszukaj sobie opinii i poszukaj coś w okolicy do posłuchania najlepiej.

Lepszego...nie, jak z Yamahy też niekoniecznie. Jako drogę do pozbycia się pewnych "przyzwyczajeń" jeszcze z czasów kina domowego opartego o duże Jamo, zaakceptuję kompromis gdzieś w połowie drogi pomiędzy Yamahą a Arcamem.

Jakie okolice, to jak będę przeglądał aukcje, to coś Ci podrzucę, żebyś mógł odsłuchać przed zakupem, jeśli będziesz szukał KA-1 (na żywo/opinii), to koniecznie zwróć uwagę na dopisek mkIII, wcześniejsze modele, to nie to samo brzmienie. A tak z ciekawości, jeśli chodzi Yamahę, to próbowałeś odsłuchać A-S701, bo często ludzie myślą, że one tylko mocą się różnią, a to nie prawda, to całkiem inne brzmienie więc jeśli lubisz Yamahę, to może Ci podejdzie, ewentualnie w 3k zł będziesz miał R-N803D, wiem, że to sieciówka ale dźwięk też inny niż A-S501 i dużo bardziej "poukładany", podobnie jak w A-S701, a bas na odpowiednim poziomie.

@szczypior88 tak to na pewno przyzwyczajenie jeszcze z czasów kina domowego. To moje pierwsze stereo i już przejście na nie oznaczało wyzbywanie się przyzwyczajeń, a wiem że jeszcze ciut ich zostało. Zwyczajnie wolałbym pokonać tą drogę "krokami".

@radmorek Zachodniopomorskie, Kołobrzeg. A co do 803, to słuchałem z moimi monitorami i zdecydowanie nie, straszny "metal" z tego wychodził. 701 nie słuchałem, ale raczej chciałbym wyjść z Yamahy tylko we w miarę uporządkowany sposób krokami. 

Jedyne czego brakuje temu Arcamowi to bas, i nie chodzi mi już o niskie "mięso" bo to sobie dorobię w kilku procentach subem, zwyczajnie on nie ma średniego basu tylko jak pisano wyżej jest wysoki ? Cała jego reszta jest super.

28 minut temu, k4mil3k napisał:

@szczypior88 tak to na pewno przyzwyczajenie jeszcze z czasów kina domowego. To moje pierwsze stereo i już przejście na nie oznaczało wyzbywanie się przyzwyczajeń, a wiem że jeszcze ciut ich zostało. Zwyczajnie wolałbym pokonać tą drogę "krokami".

@radmorek Zachodniopomorskie, Kołobrzeg. A co do 803, to słuchałem z moimi monitorami i zdecydowanie nie, straszny "metal" z tego wychodził. 701 nie słuchałem, ale raczej chciałbym wyjść z Yamahy tylko we w miarę uporządkowany sposób krokami. 

Jedyne czego brakuje temu Arcamowi to bas, i nie chodzi mi już o niskie "mięso" bo to sobie dorobię w kilku procentach subem, zwyczajnie on nie ma średniego basu tylko jak pisano wyżej jest wysoki ? Cała jego reszta jest super.

Jak masz możliwość to spróbuj Lyngdorfa. Nic Cie to w sumie kosztować nie bedzie:) 

1 godzinę temu, k4mil3k napisał:

Cała jego reszta jest super.

A co jeśli zmienisz wzmacniacz i z nowego będziesz miał super bas a całą resztę do dupy? ? Pamiętaj, że  tym poziomie cenowym musisz pogodzić się z kompromisem. Piszesz, że basu jest mało? Ale zwróć uwagę, o ile więcej się w nim dzieje. Niedobór basu lepiej uzupełnić Z czasem subwooferem niż jego nadmiar zwalczać pułapkami basowymi i innymi „sztuczkami”. Dlatego najpierw oswój się z tym co słyszysz i jak słyszysz na nowym wzmacniaczu a potem pomyśl o ewentualnych zmianach. Ten Arcam się przecież nawet dobrze nie rozgrzał po podróży 

1 minutę temu, piotrek7 napisał:

A co jeśli zmienisz wzmacniacz i z nowego będziesz miał super bas a całą resztę do dupy? ? Pamiętaj, że  tym poziomie cenowym musisz pogodzić się z kompromisem. Piszesz, że basu jest mało? Ale zwróć uwagę, o ile więcej się w nim dzieje. Niedobór basu lepiej uzupełnić Z czasem subwooferem niż jego nadmiar zwalczać pułapkami basowymi i innymi „sztuczkami”. Dlatego najpierw oswój się z tym co słyszysz i jak słyszysz na nowym wzmacniaczu a potem pomyśl o ewentualnych zmianach. Ten Arcam się przecież nawet dobrze nie rozgrzał po podróży 

Masz rację, dzieje się więcej, ale na dziś basu brakuje mi głównie średniego i na tyle że swoim subem nie jestem w stanie tego uzupełnić, regulacje odcięcia mam tylko "od góry" więc chcąc uzupełnić średni bas do pożądanego poziomu dodaje też dużo tego niskiego. A rozgrzany to on był, jechał 7 godzinek w "pokojowych" warunkach, a przed włączeniem poleżał jeszcze chwilę w salonie.

Ale jutro i tak na "świeżo" jeszcze raz do tego podejdę, może odkryje w tym brzmieniu coś nowego czego dziś "zmęczony" słuch już nie słyszy.

Ja kilka lat temu przesiadłem się z takiej samej Yamahy na wzmacniacz Roksan K3. I też pierwsze wrażenie było: „ Gdzie jest do ku.... ten bas?” Uszy też się muszą przyzwyczaić do nowego dźwięku 

12 godzin temu, k4mil3k napisał:

Zachodniopomorskie, Kołobrzeg. A co do 803, to słuchałem z moimi monitorami i zdecydowanie nie, straszny "metal" z tego wychodził. 701 nie słuchałem, ale raczej chciałbym wyjść z Yamahy tylko we w miarę uporządkowany sposób krokami. 

Na chwilę obecną nie wpadło mi nic w oko w Twojej okolicy ale mam dla Ciebie propozycję, znajdź w swojej okolicy sklep, który ma nowy Cyrus One i go posłuchaj (wiem wygląd okropny?) jeśli Ci się spodoba, a powinien, to możesz poszukać w budżecie np.

Ukryta Zawartość

jeśli Ci nie przypadnie do gustu, to za Lyngdorfa TDAI2170 nie masz się co brać, tym bardziej zakup w ciemno.

Ukryta Zawartość

@radmorek Ten Cyrus też pojawiał się kiedyś w propozycjach. Lyngdorf'a nie zamierzam kupować w ciemno, czekam na info od sprzedawcy bo może będzie on w moich okolicach w przyszłym tygodniu i uda się go odsłuchać u mnie. Spróbować nie zaszkodzi zwłaszcza że ryzyko w takim przypadku jest żadne.

A pojawiał się wcześniej jeszcze w propozycji Creek. Co o tym sądzisz ?

Póki co rozpoczynam drugie podejście do Arcam'a. Nowy dzień, "nowy" słuch...może coś odkryje.

K4mil3k, ciekaw jestem twoich wrazen po arcamie a39, sam sie na niego szykowalem lub sa20. Słuchałem creeka 50a i jest spoko rozdzielczy i teraz za 3k nowego bez problemu mozna dostać. Cyrusa sluchalem ale srednicy w nim jak na lekarstwo, basu ma więcej niz creek i jest micnejszy. Jak po odsluchach przyjechałem do domu i puściłem muze z mojego ampli kina onkyo 838, to ku zdziwieniu mialem miekkosc w nagraniach bas, tylko brak bylo tej rozdzielczości i szybkości, więc kto wie czy nasz sluch sie nie przyzwyczaja po jakims czasie do swoich konfiguracji audio. 

Daj znać po dzisiejszych odsluchach. 

Pzdr

27 minut temu, k4mil3k napisał:

A pojawiał się wcześniej jeszcze w propozycji Creek. Co o tym sądzisz ?

Jeśli masz na myśli Creek Evolution 50A czy 100A, to basu tam nie ma, oczywiście według mnie i według Twojego odniesienia do Yamahy, a więc zamienisz Arcama A39 na taki sam tylko o innej nazwie? , ja bym skupił się na odsłuchaniu Cyrus/Lyngdorf, a jeśli nie chcesz staruszka KA-1 mkIII czy drogiego Caspian M2, to od biedy odsłuchaj K2/K3 ale nie spodziewaj się szału, w Twoim budżecie i przy Twoich kolumnach i w miarę nowych sprzętach, jeśli chciałbyś uzyskać bas zbliżony do Yamahy, to zacznij od wspomnianych Cyrus/Lyngdorf, w innym przypadku tak jak koledzy radzą, masz komfortową sytuację, bo masz wszystko co chcesz prócz basu, który łatwo uzupełnisz subwooferem.

Daleko nie masz; wejścia cyfrowe i zdalne:

Ukryta Zawartość

bas ma, bez agresji i niezła moc  już na 8 Ohm - 80 W

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Po kolejnym dniu odsłuchów i prób mam już pewne wnioski. Kombinowałem dziś przez cały dzień, włącznie z ustawieniem kolumn, kablami, itp. Nawet zasilałem jednocześnie kanał L z Arcam'a, a kanał R z Yamahy. Nawet moja żona "gumowe ucho" była w stanie stwierdzić że są inne, w Arcam'ie jak to powiedziała jest więcej spółgłosek miękkich...

Pokusiłem się także o kombinację z kablami Kimber 8PR - na szczęście ich długość jest z pewnym zapasem więc mogłem się pobawić w sprawdzanie jaki wpływ na dźwięk ma zmiana ilości żył z warkocza użyta do podłączenia. Gdy zszedłem do 6 żył na kanał (3+3) dźwięk się wyrównał, to czego mi brakowało zaczęło być zauważalne, a może zwyczajnie ów dźwięk się spłaszczył ?, odbiór był taki że pojawiło się trochę więcej dołu, ale zginęła też część wybrzmień instrumentów. Może mój odbiór tego był taki bo pogorszyła się nieco góra i przestała dominować ?

Arcam to świetny wzmacniacz, lecz jego koncentracja jest przesunięta raczej ku górze co zresztą wielu z Was potwierdza, a to czego mi w nim brakuje na dole to dosłownie "kropla". Tej kropli brakuje mi żeby go odpowiednio "zszyć" z subwooferem, tak żeby nie było czuć w salonie że dźwięk pochodzi z dwóch osobnych źródeł. Raczej szukam dalej.
To czego szukam to na pewno nie Yamaha z jej niskimi wybrzmieniami, najlepsze subiektywne odczucia miałem ze średniego i dalszego odsłuchu, gdy wypoziomowałem dwa kanały zasilane osobno Yamahą i Arcam'em. To było to, więc szukam dalej czegoś co minimalnie lepiej przykłada się także do dołu, ale nie potraktuje "po macoszemu" góry.

11 godzin temu, Audiolubny napisał:

........... więc kto wie czy nasz sluch sie nie przyzwyczaja po jakims czasie do swoich konfiguracji audio.

Pzdr

Zdecydowanie tak i po jakimś czasie będzie nastawiony na zmiany. Ważne by, jeżeli nastąpią, kierowały się w dobrą stronę ?

BAT VK 500BAT-PAK, BAT VK 55 + BATVK51SE + Lumin T2 + Sony CDP7X ESD+ Wilson Audio Sophia2, okablowanie FadelArt, Acoustic Zen.

Dojechał Lyngdorf polecany przez @szczypior88 W obecnej sytuacji przeszedł już kwarantannę i odkażanie ?

Ukryta Zawartość

Podłączyłem, słucham....i powiem tak: takiego sytego i jednocześnie nie "brumiącego" basu jeszcze z moich monitorów jeszcze nie slyszałem. Zaczyna się fajnie ?

Ukryta Zawartość

Siebie nie zapomnij odkazic. Polecam Tullamore xD w Lydlu promocje mieli wczoraj hahaha

Bas ma nienaganny ten wzmak. I genialnie czyste tło za kolumnami. Taka cisza. Myślę że na basie tego Arcama pogoni. Nie wiem jak reszta pasma bo nie znam Twoich paczek konkretnie. Miłego słuchania ?

Zdawaj relacje na bieżąco ? po kilku długich godzinach go docenisz. 

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.