Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe Monitor Audio Silver

123Marek123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym kupić do domu kino domowe, prawdopodobnie 5.0. Na 5.0 chciałbym przeznaczyć do 13-14 000 zł plus do tego amplituner. Mam teraz stereo monitor audio bronze bx6 + nad c316 (bodajże).

Planuję zakup 2x monitor audio silver 500, c350 i do tyłu albo 2x fx, albo 2x wss230 (ze względu na wymagania drugiej połówki odnośnie ukrycia głośników). Mam kilka pytań:

1. Czy to jest dobry wybór, dobra konfiguracja?

2. Czy jest sens inwestować w subwoofer? Nie mam w domu sali kinowej, gdzie to wszystko będzie chodziło jak w prawdziwym kinie, raczej głośniejsze niż normalnie oglądanie filmów. Subwoofer to prawie połowa zestawu 5.0 bo w-12 kosztuje 6000 zł.

3. Jaki amlituner do tego dobrać? Cena za amplituner do 5000 zł - patrzyłem na NAD ale chyba jest poza moim zasięgiem. Ważne, żeby miał bluetooth.

Będę na tym też słuchał muzyki, ale raczej będzie to muzyka internetowa, ew. mp3. Może zostawię cd, którego mam z NAD, ale problemem jest brak płyt z muzyką i zwykła leniwość jeśli chodzi o ew. żonglowanie płytami.

Proszę o wasze opinie.

https://www.audiostereo.pl/topic/149441-kino-domowe-monitor-audio-silver/

Monitor Audio Silver to jak najbardziej dobra opcja do kina domowego. Jeśli podoba Ci się charakter brzmienia kolumn, nie szukałbym niczego innego.

Amplituner NAD T758 v3 to świetny przede wszystkim pod względem jakości dźwięku amplituner, bardzo dobre uzupełnienie kolumn, szczególnie tak wymagających. Taniej będziesz miał np. Onkyo TX-RZ840 lub Denon AVR-X4500H, pod względem wyposażenia urządzenia są lepiej wyposażone, natomiast dźwiękowo lepszy będzie NAD, może Anthem.

Pytasz o subwoofer, to niezbędny głośnik do kina domowego. Może być oczywiście MA, natomiast warto także zwrócić uwagę na specjalistów od subwooferow tj. SVS i REL. To moim zdaniem lepsze rozwiązania. 
Zapraszam serdecznie na odsłuchy do naszego salonu oraz oczywiście indywidualne wyceny dla forumowicza.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuję za odpowiedź. Byłem na jednym odsłuchu gdzie był zapięty amplituner onkyo (nie pamiętam modelu) i grał słabo. Potem podpięli arcama 390 i było duuużo lepiej, ale...to nie był moim zdaniem ten dźwięk. Brakowało basów wg mnie. Środek i góra były super, ale nie było dołu. Miałem wrażenie że mój zestaw stereo lepiej daje rady z dołem, ale to subiektywna opinia.

Zastanawiam się nad nad t758, ale...nigdzie nie ma w mojej okolicy (małopolska) firmy, która posiada i NAD i MA Silver, żeby zrobić odsłuch. Jest teraz też do kupienia nad t757 za 2500 zł i nie wiem czy warto w to inwestować i do tego dołożyć odtwarzacz sieciowy.

Próbowałem się do Was dodzwonić Q21 ale nikt nie odbiera.

55 minut temu, 123Marek123 napisał:

Dziękuję za odpowiedź. Byłem na jednym odsłuchu gdzie był zapięty amplituner onkyo (nie pamiętam modelu) i grał słabo. Potem podpięli arcama 390 i było duuużo lepiej, ale...to nie był moim zdaniem ten dźwięk. Brakowało basów wg mnie. Środek i góra były super, ale nie było dołu.

To raczej odsłuch słabo Ci zrobili. Oba te ampli mają normalne basy (no chyba, że te MA są takie wymagające). Poza tym w kinie za basy odpowiada głównie sub. Nie musi być zaraz za 6000zł. Poszukaj czegoś tańszego od SVS albo Klipscha. Nie musisz mieć wszystkiego jednego producenta.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

2 godziny temu, 123Marek123 napisał:

Dziękuję za odpowiedź. Byłem na jednym odsłuchu gdzie był zapięty amplituner onkyo (nie pamiętam modelu) i grał słabo. Potem podpięli arcama 390 i było duuużo lepiej, ale...to nie był moim zdaniem ten dźwięk. Brakowało basów wg mnie. Środek i góra były super, ale nie było dołu. Miałem wrażenie że mój zestaw stereo lepiej daje rady z dołem, ale to subiektywna opinia.

Zastanawiam się nad nad t758, ale...nigdzie nie ma w mojej okolicy (małopolska) firmy, która posiada i NAD i MA Silver, żeby zrobić odsłuch. Jest teraz też do kupienia nad t757 za 2500 zł i nie wiem czy warto w to inwestować i do tego dołożyć odtwarzacz sieciowy.

Próbowałem się do Was dodzwonić Q21 ale nikt nie odbiera.

No jak Ci przy Arcamie basów brakowało, to chyba zostaje Ci do muzyki jakiś porządny wzmak stereo ?

Ja mam konfigurację: fronty MA silver6, centralka BX centre, boki bx2 i tyły bx1, sub też z serii BX (kupiłem w komplecie) ale idzie do wymiany (trafiłem na revela b110 w dobrej cenie). Napędza to Arcam 390 i gra całkiem fajnie. 

I tak, akurat do kina domowego sub to must have. Nawet jeśli miałbyś go kupić kosztem tańszych głośników tylnych. 

W dniu 5.03.2020 o 15:05, 123Marek123 napisał:

1. Czy to jest dobry wybór, dobra konfiguracja?

Zdecydowanie tak, trzeba wybrać teraz rozsądnie amplituner pod względem barwy grania.

2. Czy jest sens inwestować w subwoofer? Nie mam w domu sali kinowej, gdzie to wszystko będzie chodziło jak w prawdziwym kinie, raczej głośniejsze niż normalnie oglądanie filmów. Subwoofer to prawie połowa zestawu 5.0 bo w-12 kosztuje 6000 zł.

Sub daje najwięcej frajdy i efektów, drugi najważniejszy jest central i później fronty.

3. Jaki amlituner do tego dobrać? Cena za amplituner do 5000 zł - patrzyłem na NAD ale chyba jest poza moim zasięgiem. Ważne, żeby miał bluetooth.

Denona - ciepłe brzmienie i to musowo pod te MA Silver, jeśli myślimy o przyjemnym stereo! ? 

10 minut temu, S4Home napisał:

Denona - ciepłe brzmienie i to musowo pod te MA Silver, jeśli myślimy o przyjemnym stereo! ? 

S4 nie bądź taki pewny,  piszesz o swoich preferencjach a wybierasz komuś? 

" Kobiety są jak dziki , lecą na żołędzie "  - Arystoteles 

Dziękuję za informację. Planuję kupić MA Silver 500 plus c150 (zastanawiam się czy nie wybrać c350 bo w cenie nie ma dużej różnicy) i na tyły muszę dać coś w ścianę.myślę o wss230 ale patrząc na ofertę MA to jest tego tyle że nie wiem co wybrać.ktoś coś tutaj doradzi? Z tym zestawem chce podjechać do firmy co ma NAD T758 i tego posłuchać. Wtedy podejmę decyzję czy to będzie nad czy a arcam. No chyba że ktoś coś innego zaproponuje. W arcamie 390 nie ma bluetooth a to dla mnie ważne. Czytając wasze opinie widzę że jednak muszę kupić  subwoofer. Kwestia co bo ten z serii silver to ponad 5000 zł -z mojego punktu widzenia jak będę oglądał filmy raczej ciszej nie wiem czy on mi jest potrzebny taki drogi 

C350 to jeden z lepszych centrali na rynku w tym przedziale cenowym , nie oszczędzaj i go kup. Możesz odsłuchać Yamahe z Monitor Audio,  dobre i bardzo dobrze wykonane ampli , oczywiście seria 3xxx. Słuchałem silver 100 i w pomieszczeniu poniżej 30m można spokojnie je użyć na front zamiast podłogowych. 

13 tys. na głośniki i 5 tys. na amplituner.  A więc mamy wymagające kolumny grające pełnym pasmem, bo bez suba i zasilanie średniopółkowe. Można i tak bo są tu tacy którzy mają kolumny za 50 tys. i ampli za 3 tys.

Arcam gra bardzo, bardzo fajnie, ale wodotrysków technologicznych nie ma, a i obsługa bywa upierdliwa ? warto to mieć na uwadze. Na plus korekcja Dirac Live, tylko niech Ci to ze sklepu swoim mikrofonem zrobią, albo pożycz mikro, bo ten w zestawie jest taki se. Z Nadem do czynienia nie miałem, więc nic nie powiem. Tylne głośniki to efekty - nie musisz się grubo finansowo szarpać, lepiej dołożyć do frontów i centralki. Sub nie musi być do zestawu, na pewno ktoś Ci jakąś tańszą opcję poradzi, a nadwyżkę sobie zagospodarujesz ?

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, WARMSTONE napisał:

13 tys. na głośniki i 5 tys. na amplituner.  A więc mamy wymagające kolumny grające pełnym pasmem, bo bez suba i zasilanie średniopółkowe. Można i tak bo są tu tacy którzy mają kolumny za 50 tys. i ampli za 3 tys.

Są też tacy którzy marzą i nie mogą spać z tego powodu.

16 godzin temu, Xpedite999 napisał:

S4 nie bądź taki pewny,  piszesz o swoich preferencjach a wybierasz komuś? 

Ja wiem co piszę, wiadomo znajdzie się jeden co odchyla się od systemu ale 9/10 weźmie ciepłą elektronikę w tym wypadku. Z Silverami 500 tak bywa - Atoll IN200Sig. kolumny zaczynają pokazywać na co je stać. ? 

To co powinien kupić, aby nie był to model średnio półkowy tylko dopasowany do głośników?

Chyba że zejść z głośników na MA Silver 300 lub 200 i zostać przy "średniopółkowym" amplitunerze?

8 minut temu, 123Marek123 napisał:

Chyba że zejść z głośników na MA Silver 300 lub 200 i zostać przy "średniopółkowym" amplitunerze?

500 znacznie lepsze od niższych braci ? 

8 minut temu, 123Marek123 napisał:

To co powinien kupić, aby nie był to model średnio półkowy tylko dopasowany do głośników?

Proponuje Denona AVR-X4500H, najczęstszy wybór do silverów. A jak będzie słabo w stereo to zapoda się końcówkę.

Jak do tej pory autor nie wspomniał jak dużym pomieszczeniem dysponuje a już wszyscy są pewni że duże podłogówki najlepiej się sprawdzą 

7 minut temu, Xpedite999 napisał:

Jak do tej pory autor nie wspomniał jak dużym pomieszczeniem dysponuje a już wszyscy są pewni że duże podłogówki najlepiej się sprawdzą 

Racja, ale jak by nie patrzeć to 500 ma sporo basu czego nie do końca można powiedzieć o modelu 300 i 200 ?

100 tzn Silver100 która mają 8 calowy średnio nisko tonowy czyli większy niż w serii 200 czy 300 ( prawda że te mają ich 2 ale mniejsze ) i właśnie 100 to jedne z lepszych podstawowych w tej cenie i naprawdę wystarczające  w twoich 24 m .

7 godzin temu, 123Marek123 napisał:

Chyba 200

Obie konstrukcje nie wiedzą co to bas i mówimy tu o warunkach idealnych, nie uwzględniając problemów pomieszczenia. Pamiętaj że  bas to nie wszystko a im niżej schodzisz z kolumnami tym bardziej cierpi całokształt, z drugiej strony nie wiem czy amplituner nie będzie miał problemu z podłogówkami tej klasy (500)

Jeśli już chcesz kupować takie szkraby to pomyśl by system uzupełnić o 2*SVS PB12-NSD. Efekt w kinie na 100000% będzie lepszy

Raczej nie będzie następnym " zadowolonym " bez suba , ja odbieram każdy temat tak jakby sub był w planach ( czy 2 ,3,4) bo bez tego nie ma kina i nie ma się co oszukiwać. 

10 godzin temu, Xpedite999 napisał:

Raczej nie będzie następnym " zadowolonym " bez suba , ja odbieram każdy temat tak jakby sub był w planach ( czy 2 ,3,4) bo bez tego nie ma kina i nie ma się co oszukiwać. 

Dokładnie, bez suba w kinie będzie ciężko, a wiem, co mówię bo na początku też miałem bez. I nawet głupie 10 cali robi różnicę. A wtedy fronty może śmiało wziąć mniejsze, u mnie silver6 (czyli coś na kształt dzisiejszej 200) daje radę w pomieszczeniu o podobnej wielkości.

Nie wiem po co ludziska przy budowie zestawu zaznaczają że będą słuchać stereo ( wtedy prawda że bas przyda się z kolumn ) ale na to wychodzi że nie słuchali muzyki nawet na dobrym 5.1 . Coś wspaniałego a zwykłe stereo wieje nudą.  Tyle że jak ktoś ma ustawiony tak sub że słychać samo buczenie,  kolumny poodcinane Bóg wie jak , rozmieszczone jeszcze gorzej więc do muzyki wolą dwie kolumny frontowe  bo pewnie te tylko udało im się dobrze rozmieścić a sub nadaje się tylko do wybuchów w filmach jak u kolegi Martina który sam się przyznał że dobrego suba nie słyszał bo wszystko mu w domu latało czy sąsiad walił w ścianę itp. Ja odkąd ukończenia zestaw mam cały czas na 7.2 i tak oglądam filmy i słucham muzy , coś pięknego. Poświęcić trochę czasu trzeba żeby to zgrać albo zlecić to komuś. Pamiętaj że skoro to co wyżej zrozumiałeś to nie potrzeba ci to co zagrają kolumny poniżej 80hz bo tym zajmują się suby i tak dobieraj fronty i w tym wypadku Silver 100 w twoim pomieszczeniu to trafiony zakup i nawet oszczędność kasy .

15 minut temu, Xpedite999 napisał:

ale na to wychodzi że nie słuchali muzyki nawet na dobrym 5.1 . Coś wspaniałego a zwykłe stereo wieje nudą. 

Za ten wpis wszystkie grzechy masz odpuszczone i należy Ci się ze 100 serduchów.

5 minut temu, WARMSTONE napisał:

Za ten wpis wszystkie grzechy masz odpuszczone i należy Ci się ze 100 serduchów.

Martin wrzuci " konsternacja " albo " smuteczek " ? nie ma wesoło...

Gość

(Konto usunięte)

@123Marek123 na twoim miejscu ja mając taki budżet to poszedł bym w taki set 5.1— 2x Silver 100, Silver C-350, 2x Silver FX same głośniki wyjdą 9500 i po upuścić 20% to się robi 7600 , Amplituner Denon AVR-X4500H i do tego reszta na suba czyli. 13/14 tys. zł po odjęciu kolumn i kabli zostaje około 5-6tys zł jeżeli byś dołożył 2 tys to kupiłbyś SVS -PB4000, jeżeli nie to za 6 tys wyrwiesz SVS - PB3000 obydwie konstrukcje mega do kina... a 100 MA wystarcza Ci w 24m2 ojciec słucha starych Bowers&Wilkins DM601 w 25m2 i dają radę...

Ps. Nie kupowałbym MA Silver 500 marnotrastwo kasy... w kinie nie będą wcale wykorzystywane tz chodzi mi o potencjał... miałem Heco Celan GT 702 i wiem co pisze... teraz 202 a za chwile 302 na przodzie spisują/ będą się spisywały idealnie... kiedyś suba na pewno kupię ale jak już to zamkniętego ( ale to nie temat o mnie)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.