Skocz do zawartości
IGNORED

Zegar rubidowy czy OCXO?

Rekomendowane odpowiedzi

14 minut temu, kaviter napisał:

Jakie miałeś do niego zastrzeżenia ??

Gral dla mnie  technicznie i konturowo. I za jasno. Kilkunastominutowy odsłuch mocno mnie meczył.

1 minutę temu, pit66 napisał:

Gral dla mnie  technicznie i konturowo. I za jasno. Kilkunastominutowy odsłuch mocno mnie meczył.

Wymieniłeś w nim bezpiecznik ?? Fakt, że co do barwy, nasycenia i gładkości można mieć w nim największe zastrzeżenia to jednak za te 1300EUR nie wiem czy można dostać więcej. Matrix, RME mają dużo większe problemy, o czymś takim jak Lumin D2 za 2x większą kasę w ogóle nie wspominając.

Nie widziałem szans zeby go polubic po jakimkolwiek tuningu. Teac dla mnie to inna liga, troche sie dziwie ze tak cicho o nim, to. Imo taki malutki nieodkryty diament.

55 minut temu, pit66 napisał:

Nie widziałem szans zeby go polubic po jakimkolwiek tuningu. Teac dla mnie to inna liga, troche sie dziwie ze tak cicho o nim, to. Imo taki malutki nieodkryty diament.

No mi się nie zdarzyło zetknąć, postrzegam tą markę jako lifestylową. Funkcjonalnie to dokładnie to czego szukam, postaram się go gdzieś posłuchać.

3 godziny temu, kaviter napisał:

No mi się nie zdarzyło zetknąć, postrzegam tą markę jako lifestylową. Funkcjonalnie to dokładnie to czego szukam, postaram się go gdzieś posłuchać.

Hugo + 2go?

Można pod kołdrę schować 😉

Wymieniłeś w nim bezpiecznik ?? Fakt, że co do barwy, nasycenia i gładkości można mieć w nim największe zastrzeżenia to jednak za te 1300EUR nie wiem czy można dostać więcej. Matrix, RME mają dużo większe problemy, o czymś takim jak Lumin D2 za 2x większą kasę w ogóle nie wspominając.

Ale wtedy tez powinien wymienić gniazdo bezpiecznika bo pewnie tania blaszka. Dworuje sobie troche bo dajemy sow dymac producentom wydając na akcesoria absurdalne pieniadze zamiast przeznaczyć je na czesc aktywna lub zestawy, bo one jest kluczowe a nie stopki, bezpieczniki, podstawki, audiofilskie cegly, generatory Schumana i caly tez audiofilski shit. Tylko ze na nim sa wieksze marze niz na elektronice i zerowe koszty obslugi posprzedażnej czyli serwisu.
3 godziny temu, barni napisał:

Tylko ze na nim sa wieksze marze niz na elektronice

To raczej nie mozliwe. Na eBa-y wszystko taniej i to ok.40%. Sprzedawcy twierdzą, ze rynek wiekszy, no i może racja, ale wśród tych sprzedawców z eBayowymi cenami widziałem sklep z Łotwy, a Polskich brak.

Kupując płyty (omijam empik, bo tam nawet promocjom trzeba się mocno przyglądać) na Allegro, zawsze sprawdzam Amazon (mam prime) i wiesz co? Kupując nowe CD b.często kupuje tam własnie.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

To raczej nie mozliwe. Na eBa-y wszystko taniej i to ok.40%. Sprzedawcy twierdzą, ze rynek wiekszy, no i może racja, ale wśród tych sprzedawców z eBayowymi cenami widziałem sklep z Łotwy, a Polskich brak.
Kupując płyty (omijam empik, bo tam nawet promocjom trzeba się mocno przyglądać) na Allegro, zawsze sprawdzam Amazon (mam prime) i wiesz co? Kupując nowe CD b.często kupuje tam własnie.

Na zachodzie sa o wiele większe przeceny dla rzeczy, które zastępują nowsze modele, wtedy masz te 40% , taka samo takie modele jak trafiaja na Black Friday maja podobne zniżki. Normalnie ceny sa podobne jak u nas. Tyle, ze tam nie masz ‚lokalnych dystrybutorów’, którzy sobie sami sa panem i okrętem tylko lokalne oddziały producentów jacy wymuszają posiadanie w portfolio, promowanie i sprzedawanie najnowszych modeli. U nas ciagle tkwimy w tym zakresie w późnym PRL-u.

W moto tez kiedys byli lokalni dystrybutorzy typu Zasada i sprzedawali w Polsce ilości śmieszne w porównaniu do sprzedawanych obecnie przez norma;nie oddziały producentów. Tylko ktos w centrali producenta musi zauważyć potencjał naszego rynku.
7 godzin temu, barni napisał:

Na zachodzie sa o wiele większe przeceny dla rzeczy, które zastępują nowsze modele, wtedy masz te 40%

Nie. Ostatnio kupiłem trzy urządzenia TEAC, nowe,  właśnie ok.40% taniej niż w Polsce.

Teraz jestem na etapie zakupu RCA analogowego i tutaj sytuacja podobna.

Acrolink 7N – D 5050 III 1m - 2970 a Polsce - 4950

Siltech Explorer 180i RCA 1m - 1490 w Polsce - 2500

Ja nie porównuje cen, tylko pisze o moich doświadczeniach podczas zakupu.

7 godzin temu, barni napisał:

Normalnie ceny sa podobne jak u nas. Tyle, ze tam nie masz ‚lokalnych dystrybutorów’, którzy sobie sami sa panem i okrętem tylko lokalne oddziały producentów jacy wymuszają posiadanie w portfolio, promowanie i sprzedawanie najnowszych modeli. U nas ciagle tkwimy w tym zakresie w późnym PRL-u.

A kto takiemu Q21 broni zaopatrywać się u dealera w Niemczech? A może to kwestia zmowy cenowej, a nie mało rozwiniętego rynku? Taką śpiewkę słyszę już ze 30 lat, teraz Polska kieszeń jest inna niz 30 lat temu, Polacy kupuja chętniej i wiecej bo ich stać, a różnica w cenach pozostała.

Edytowane przez Jacchusia

W dniu 23.07.2024 o 11:59, pit66 napisał:

Najslabszym ogniwem jest chyba wbudowany streamer ( plytka od lumina)

W streamerze jest płytka z Esoterica N-05XD, a oprogramowanie i aplikacja z Lumina. Tzn. to jest oprogramowanie firmy  Pixel Magic Systems Ltd. wiec raczej chodzi o to samo co w Luminach.

Jak na razie same pozytywne doznania mam z tym trio, bo jakby na te urządzenia nie spojrzec to zawsze jest to u mnie tercet transport/DAC/zegar czy streamer/DAC/zegar i tak to oceniam. Jest jakby trochę technicznie, ale za to precyzyjnie i z lepszą sceną. Mam 3 dni, wiec z finalna oceną jeszcze poczekam.

Jeszcze jedzie nowi IC wiec pewnie delikatne zmiany jeszcze będą, teraz zmam AQ MacKenzie a kupiłem AQ Black Beauty, bo MK mam do połączenia pre gramofonowego.  W Naimie używałem DIN

W dniu 28.07.2024 o 19:21, Jacchusia napisał:

Nie. Ostatnio kupiłem trzy urządzenia TEAC, nowe,  właśnie ok.40% taniej niż w Polsce.

Teraz jestem na etapie zakupu RCA analogowego i tutaj sytuacja podobna.

Acrolink 7N – D 5050 III 1m - 2970 a Polsce - 4950

Siltech Explorer 180i RCA 1m - 1490 w Polsce - 2500

Ja nie porównuje cen, tylko pisze o moich doświadczeniach podczas zakupu.

A kto takiemu Q21 broni zaopatrywać się u dealera w Niemczech? A może to kwestia zmowy cenowej, a nie mało rozwiniętego rynku? Taką śpiewkę słyszę już ze 30 lat, teraz Polska kieszeń jest inna niz 30 lat temu, Polacy kupuja chętniej i wiecej bo ich stać, a różnica w cenach pozostała.

Mógłbyś wskazać tego niemieckiego dealera TEACa który ma 40% niższe ceny niż w Polsce.

Przeglądam i nigdzie nie widzę.

6 godzin temu, Bartollini napisał:

Mógłbyś wskazać tego niemieckiego dealera TEACa który ma 40% niższe ceny niż w Polsce.

Przeglądam i nigdzie nie widzę.

Kupiłem na eBay. Sprawdź tam a znajdziesz, chyba ze sądzisz, że kłamie.

TEAC DAC UD-701N 

eBay -  9 859,61 zł

Allegro - 14 2999

TEAC CG-10M 

eBay4 282,59

Q21 - 6800

Jak szukałeś?

6 godzin temu, pit66 napisał:

DAC musi pograc z 500h zeby ta techniczność mineła. Jestem ciekaw jak mocno zegar wpływa na brzmienie DAC w kwestii rozmiarów sceny ?

Tego nie wiem, bo zegar miałem wcześniej.

4 godziny temu, Jacchusia napisał:

Kupiłem na eBay. Sprawdź tam a znajdziesz, chyba ze sądzisz, że kłamie.

TEAC DAC UD-701N 

eBay -  9 859,61 zł

Allegro - 14 2999

TEAC CG-10M 

eBay4 282,59

Q21 - 6800

A dostales fakturę z odliczonym VATem? Gwarancje honorowana w calej Unii Europjskiej? Bo moze to komus po prostu spadlo z samochodu i sie zagrzalo po drodze? 😉 .

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

2 godziny temu, pit66 napisał:

Ale możesz odłączyć zegar i posluchać, nie byłeś ciekawy różnicy ?

Jak na razie to chce sie osłuchać z całością, potem pewnie i tego popróbuje. Wydaje mi się, ze różnica in plus będzie większa niż w CD/clock, a tą opisywałem, że niewielka ale jest. Sprzedawcy na eBay nawet miesiąc na odstąpienie dają +14 dni na odsyłkę. Koszt odsyłki będzie ok 100zł (furgonetka) warto spróbować.

12 godzin temu, pmcomp napisał:

A dostales fakturę z odliczonym VATem? Gwarancje honorowana w calej Unii Europjskiej? Bo moze to komus po prostu spadlo z samochodu i sie zagrzalo po drodze? 😉 .

Dostałem, to są sklepy nie prywatni sprzedawcy. Mam gwarancję, tyle, ze odsyłka będzie do sklepu nie Teac Polska. Mało tego, dwa elementy kupiłem od salonu w Turynie i na zapytanie o obnizkę ceny, zaproponowano kupno na stronie salonu i tam zniżkę.

W sklepie w Polsce dostałem max znizkę 900zł za kupno nieratalne, urządzenie kosztuje 14 000!

Odpowiedziałem, że na Ebay znacznie taniej, a oni, ze nie mogą więcej bo takie ceny ma dystrybutor i że gw. nie będę miał, co jest nieprawdą. Dlatego tutaj napisałem, zeby sobie sklepy dystrybutorów zmieniły na zagranicznych skoro nasi tak łupią, a oni niewinni...

Edytowane przez Jacchusia

W dniu 24.06.2024 o 11:45, pit66 napisał:

Teac mam na biurku jako drugi system - do słuchawek.

Jestem po porównaniu z Coplandem DAC 215 i Copland jest jednak lepszy. Dlaczego jednak? Bo wzm słuchawkowy w Teacu jest naprawdę na najwyższym poziomie (ten w supernait 2 się chowa). Porównywałem "na żywo" 🙂 Czyli Teac UD 701N jako DAC+wzm słuchawkowy z DCoplandem DAC 215 jako DAC+wzm.Transport CD łaczyłem z Teac-iem coaxial Mexcel 7N-DA5100 z Coplandem optykiem Viablue h-flex. W tym zestawienu Copland ma jednak większą rozdzielczość, głębię, słychać to zwłaszcza na przeciętnie/słabo zrealizowanych nagraniach.

A słuchawki Focal Clear MG -jack (porównywałem tez unbalanced z balanced w Teac-u na firmowych kabelkach focal, ja tam żadnej róznicy nie zauwazyłem)

Imo Teac nie jest jeszcze w pelni wygrzany, ciekawe na ile to wpłyneło na porównanie. Z drugiej strony strony widzę że Copland jest sporo tańszy , więc jeśli chodzi o funckjonalnośc samego wzmaka słuchawkowego,  wygląda na bardzo intersujące rozwiązanie.  

W dniu 7.08.2024 o 18:40, pit66 napisał:

Imo Teac nie jest jeszcze w pelni wygrzany, ciekawe na ile to wpłyneło na porównanie. Z drugiej strony strony widzę że Copland jest sporo tańszy , więc jeśli chodzi o funckjonalnośc samego wzmaka słuchawkowego,  wygląda na bardzo intersujące rozwiązanie.  

Czy Copland tańszy? Kiedy go kupilem normalna cena to było 11k. Na allegro jest za 7K, jeden po zwrocie a drugi jako nowy...

Copland to jedna wzmak słuchawkowy z DAC, a TEAC to pre z DAC i streamerem. Dzisiaj porównałem wzmacniacze słuchawkowe, ale jako DAC był TEAC. Różnica in plus dla Coplanda jeszcze większa niż gdy grał z własnym DAC.

• 2 miesiące później...

Czy ktoś dotarł może do specyfikacji OCXO w Denafrips Terminator II ( 15th) ? Rozumiem, że wyjścia z wewnętrznego OCXO, 45.1584 MHz, 49.152 MHz mogą być źródłem zegara dla np transportu CD z Word clock 44.1khz ( lub wielokrotność przy upsampligu do np 176.4) lub transportu plików z wielokrotnością 48khz ?

Ktoś z właścicieli Terminatora podzieli się doświadczeniem? Czy "spięcie " transportu CD z wyjściem OCXO z tego DAC wnosi poprawę vs tylko coax lub podwójne AES/EBU ? Czy Terminator obsługuje połączenie przez 2 AES/EBU i do jakich DSD? 

• 4 tygodnie później...
W dniu 26.11.2020 o 13:33, h3x_Lukasz napisał:

Ten chiński OCXO robi u mnie robotę wpięty do transportu plikowego i DAC. W przypadku transportu CD Esoterica okazuje się, że z zegarem zewnętrznym nie koniecznie jest lepiej.

Szukam zgara do "spięcia " Esoteric P-03 i DCS Debussy. Czy jakiś zegar zewnętrzny wniósł u Ciebie poprawę w Esotericu ?

No i temat OCXO vs Rubid nierozstrzygnięty.

Mnie do audio bardziej przekonuje OCXO, ale oczywiście najlepiej byłoby sprawdzić na własne uszy.

Znalazłem też taką oferte:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jest też jego opcja na Rubidzie. Ktoś miał u siebie ?

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Ten chinol to loteria, brak specyfikacji itd.

Przyjrzyj się temu (firma powiązana z Jays audio) dobre zasilanie, konfigurowalne wyjścia 50/75ohm, fala prostokątn/sinusoidalna, we/wy mas, dobrej jakości elementy i produkt sprawdzony. Ja używam starszy lhy ock2 przed upgradem.

O nowym mało informacji, ale ponoć jeszcze lepszy od ock2.

https://www.audiophonics.fr/en/audio-clock/lhy-audio-ock-2s-black-p-19892.html?srsltid=AfmBOooqBlbY99H_gendOTfK75rI87h26PaRirFuoH8Ibn2NCxsV7OqH

18 minut temu, Cezary_58669 napisał:

Ten chinol to loteria, brak specyfikacji itd.

Przyjrzyj się temu (firma powiązana z Jays audio) dobre zasilanie, konfigurowalne wyjścia 50/75ohm, fala prostokątn/sinusoidalna, we/wy mas, dobrej jakości elementy i produkt sprawdzony. Ja używam starszy lhy ock2 przed upgradem.

O nowym mało informacji, ale ponoć jeszcze lepszy od ock2.

Ukryta Zawartość

Temu przyglądam się już od paru dni. Z którego wyjścia prostokątna,  czy sinus masz lepszy efek ?

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Różnica na mały plus dla prostokątnej, ważne są również parametry kabla, dla sinusa ponoć mniej.

Ja kupiłem używkę, tak dla sprawdzenia "co w trawie piszczy" , chętnie sprawdziłbym też nowy model.

Niedługo też będę miał inny kabel bnc 50ohm, zobaczę czy wnosi progres o którym piszą na zachodnich forach.

17 minut temu, Cezary_58669 napisał:

Różnica na mały plus dla prostokątnej, ważne są również parametry kabla, dla sinusa ponoć mniej.

Ja kupiłem używkę, tak dla sprawdzenia "co w trawie piszczy" , chętnie sprawdziłbym też nowy model.

Niedługo też będę miał inny kabel bnc 50ohm, zobaczę czy wnosi progres o którym piszą na zachodnich forach.

LHY OCK2  wniósł istotną zmianę u Ciebie ? Rozumiem, że transport i DAC "zasilane" sygnałem z zegara ?

Edytowane przez carlos med
Gość

(Konto usunięte)
Teraz, carlos med napisał:

LHY OCK2  wniósł istotną zmianę u Ciebie ? Rozumiem, że transport i DAC "zasilane" sygnałem z zegara ?

Zegar podłączony tylko do ddc u18. Dalej zasuwa po i2s do daca.

Jak ktoś ma inne klocki z we zegara, można łączyć i testować różne konfiguracje.

Zmiana w precyzji i namacalności sceny, przestrzeni, instrumentów. Kontrast dynamiczny, kontrola basu, dźwięk bardziej zaskakujący, przykuwający uwagę😉. Od razu słychać zmianę w stabilności  prezentacji przestrzeni.

• Pokaż nowe odpowiedzi