Skocz do zawartości
IGNORED

Poszukiwanie monitorka doskonałego :) w normalnych pieniądzach

Rekomendowane odpowiedzi

39 minut temu, Adam 38 napisał:

Mi coś innego nie daje spokoju. Zerkam czasem na ofertę naszego Akustyka. 

A ja na ofertę sklepów płytowych 😁Wyjąłem dziś z paczkomatu kolejny nabytek i to dopiero są dobrze wydane pieniądze. A głośniki? Moim niczego nie brakuje więc po co zawracać sobie głowę zmianami? Na to kiedyś przyjdzie czas 

9 minut temu, piotrek7 napisał:

A ja na ofertę sklepów płytowych 😁Wyjąłem dziś z paczkomatu kolejny nabytek i to dopiero są dobrze wydane pieniądze. A głośniki? Moim niczego nie brakuje więc po co zawracać sobie głowę zmianami? Na to kiedyś przyjdzie czas 

Jak ktoś ma niewielkie wymagania to tak pisze jak Ty.

18 minut temu, tomek7776 napisał:

Jak ktoś ma niewielkie wymagania to tak pisze jak Ty.

Gdy ktoś nie dorósł intelektualnie i mentalnie to pisze jak Ty 😉

Właśnie wybrzmiało The End Doorsów w wersji mono (mój dzisiejszy nabytek). Fakt, mam niewielkie wymagania 🤣

Tak, dogryzajcie sobie, a ja idę dalej szukać P3ESR w palisandrze.

Mikołaju! Zlituj się! Daj coś wyszukać w normalnych pieniądzach.

7539a1b30386b8951ffea14c91e802dc_L.webp

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

8 godzin temu, piotrek7 napisał:

Gdy ktoś nie dorósł intelektualnie i mentalnie to pisze jak Ty 😉

Właśnie wybrzmiało The End Doorsów w wersji mono (mój dzisiejszy nabytek). Fakt, mam niewielkie wymagania 🤣

Panujesz nad tym co piszesz...?

8 godzin temu, il Dottore napisał:

Tak, dogryzajcie sobie, a ja idę dalej szukać P3ESR w palisandrze.

Mikołaju! Zlituj się! Daj coś wyszukać w normalnych pieniądzach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

O ile pamiętam, było u poprzedniego polskiego dystrybutora w bardziej niż normalnych pieniądzach. Zostały tylko M40.1.  W bardzo normalnych pieniądzach 😁 

Ukryta Zawartość

Ja bym zmienił tytuł wątku, który lekko 😉 ewoluował.

Zrobiło się raczej  szukanie sklepu, który zaproponuje przynajmniej 50 % rabat

od ceny nominalnej dawno wybranych Harbeth'ów 😉 

A może Legend 100 ? - para w cenie jednego monitora ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

10 minut temu, audioburak napisał:

Zrobiło się raczej  szukanie sklepu, który zaproponuje przynajmniej 50 % rabat

od ceny nominalnej

Tego nie ma już w sklepach, tylko na rynku używek. Ja nie chcę XD. Szukam P3ESR bez XD.

I może do Świąt znajdę, kto wie.

I żadnych tam "wybranych". Jak ja mogę "wybrać" coś, koło czego nigdy nawet nie stałem?

Chcę kupić i posłuchać sobie z czystej ciekawości. A potem - zobaczymy.

Jak mi się nie spodoba to sprzedam z jak najmniejszą stratą, co byłoby niemożliwe w przypadku zakupu nówek - tutaj tracisz zawsze.

Edytowane przez il Dottore

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

W dniu 29.03.2020 o 20:41, Adam 38 napisał:

Dzień dobry Q21, 

Pozwólcie, że w ramach odpowiedzi na Wasze pytanie  wkleję moją wiadomość, którą wysłałem do Kolegi z forum. A oto ona:

Co do ATC, te maleństwa - siódemki - kojarzą mi się z młodością. Wiem, że głupie porównanie ale one są tak wyjątkowe w sposobie grania, są tak żywe, swobodne, grają tak  lekko, bezwysiłkowo, bardzo chcą grać, są zawsze "optymistyczne" . Tego charakteru, tego życia w dźwięku już np. ATC 11 u mnie nie miały, w sumie każde  inne monitory przy ATC 7 już tego nie miały. ATC7 potrafiły w moim bardzo małym pokoiku (12m2) wraz z Cyrusem 8.2 czasem stworzyć taką jakby zawiesinę, mgiełkę koloru jasno szarego, która unosiła się z 1,5m nad głośnikami a z tej jasnoszarej mgiełki przebijały się lekko złociste dźwięki, to był taki efekt jak majowy, rześki poranek, gdzie zza lekko zachmurzonego nieba pomału zaczyna  przebijać się słońce. Tym mnie kupiły i tą swoją radością, lekkością, żywiołowością grania. Do tego potrafiły przepięknie! oddać efekt - atmosferę pomieszczenia w którym znajduje się wokalista. Pewnie  myślisz teraz  - to czemu one jesze u mnie nie stoją? Odpowiedzią jest monitor Jean Marie Reynaud Lucia, te monitorki są bardzo blisko tego o czym napisałeś a ja zacytowałem (tu cytat Kolegi z forum, który idealnie oddaje to czego szukam: "Dobry dźwięk nie każe się wsłuchiwać w niuanse. Zaczyna się żyć muzyką bezwiednie.").

Monitor JMR Lucia ma kapitalnie utrafione barwy instrumentów i co najważniejsze - wokali. Wokale były lekkie, nie tak bezpośrednie jak w ATC 7, nie tak obszerne, nie tak dociążone jak w ATC 7 ale co z tego skoro to właśnie tutaj z JMR Lucia wręcz czułem emocje zawarte w głosie wokalisty! , czułem  je od pierwszych sekund, przeżywałem muzykę właśnie dzięki bardzo emocjonalnym, prawdziwym wokalom i realistycznej, kapitalnie różnicowanej barwie instrumentów. Wysokie tony w JMR pięknie srebrzyste, naturalne, nasycone, nie urywane za szybko i w idealnej dla mnie ilości (w ATC zawsze trochę tych wysokich tonów mi brakowało i czasem były one za "słodkie" i jakby za szybko "urywane" ). Niestety JMR Lucia sprawiały troszeczkę wrażenia  bałaganu w przestrzeni, stereofonii, coś im ewidentnie! przeszkadzalo w moim małym pokoju, jakby nie mogły w pełni rozwinąć skrzydeł, może z uwagi na bliskość bocznych ścian?. ATC 7  lepiej odnajdywały się w akustyce mojego pokoju, dźwięki z ATC wydawały się lepiej poukładane w przestrzeni niż u JMR Lucia, mój pokój im tak bardzo nie przeszkadzał. 

Q21, pewnie teraz wywieszacie białą flagę... Na pytanie jednak odpowiedziałem. 

ATC SCM 11 obudowa zamknięta. Z drugiej ręki kupisz za atrakcyjne pieniądze, dużo mniej niż 4 tysie.

De gustibus non est disputandum

/.../

26 minut temu, Yankes napisał:

ATC SCM 11 obudowa zamknięta. Z drugiej ręki kupisz za atrakcyjne pieniądze, dużo mniej niż 4 tysie.

Nie jestem fanem scm 11, doceniam za to co mają dobrego ale zdecydowanie wolę scm 7. 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

10 godzin temu, piotrek7 napisał:

O ile pamiętam, było u poprzedniego polskiego dystrybutora w bardziej niż normalnych pieniądzach. Zostały tylko M40.1.  W bardzo normalnych pieniądzach 😁 

w miedzy czasie byla sumaryczna 60 procentowa inflacja.

W dniu 8.12.2024 o 11:15, Adam 38 napisał:

Nie jestem fanem scm 11, doceniam za to co mają dobrego ale zdecydowanie wolę scm 7. 

Rozumiem i szanuję.

De gustibus non est disputandum

Witam, chciałbym dorzucić swoje trzy grosze. W audio poza rzecz jasna dżwiękiem ,  szukam czegos więcej, nietuzinkowości, dizajnu. I dzięki temu pod mój dach trafiają sprzęty na które większość nie zwraca zbytnio uwagi bo: nie markowe, nie ma ich w znanych salonach audio, nie piszą o tym w prasie branżowej( albo bardzo mało). Dzieki temu trafiły do mnie np Dome Phase Poison o niewiarygodnej wręcz holograficznej scenie. Ale tu chce wspomnieć o Aurum Cantus Leisure MKII. Chińskie? No tak... jak większość Waszego sprzętu 🙂 Ale moim zdaniem o niesamowitych właściwościach sonicznych. Potrafiłem zmieniać kolumny co 2-3 mce a te o dziwo zostały już ponad rok w moim głównym systemie. Scena, krystaliczna góra i zaskakujący dobrze kontrolowany niski rejestr z naprawdę niewielkiej kolumienki. Chętnych zapraszam na lampkę wina i odsłuch. Zaznaczam że nie chcę ich sprzedawać, to nie jest kampania reklamowa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez s3etcher
dopisek
5 godzin temu, miętowy napisał:

Małe,  ładne,  w kącie stoją za karę. 

Fakt, mieszkamy w małym przejściowym domku i do słuchania muszę wystawiać stolik RTV  trochę do przodu

A , gdzie kolega mieszka ? 

Dobrych kilka lat temu słuchałem monitorów Manta (?) głośnik (?) chłodzony cieczą . Nie pamiętam symbolu  , ale robiły pozytywne wrażenia 

7 godzin temu, s3etcher napisał:

Witam, chciałbym dorzucić swoje trzy grosze. W audio poza rzecz jasna dżwiękiem ,  szukam czegos więcej, nietuzinkowości, dizajnu. I dzięki temu pod mój dach trafiają sprzęty na które większość nie zwraca zbytnio uwagi bo: nie markowe, nie ma ich w znanych salonach audio, nie piszą o tym w prasie branżowej( albo bardzo mało). Dzieki temu trafiły do mnie np Dome Phase Poison o niewiarygodnej wręcz holograficznej scenie. Ale tu chce wspomnieć o Aurum Cantus Leisure MKII. Chińskie? No tak... jak większość Waszego sprzętu 🙂 Ale moim zdaniem o niesamowitych właściwościach sonicznych. Potrafiłem zmieniać kolumny co 2-3 mce a te o dziwo zostały już ponad rok w moim głównym systemie. Scena, krystaliczna góra i zaskakujący dobrze kontrolowany niski rejestr z naprawdę niewielkiej kolumienki. Chętnych zapraszam na lampkę wina i odsłuch. Zaznaczam że nie chcę ich sprzedawać, to nie jest kampania reklamowa.

Ukryta Zawartość

a one tanie nie były 4000-5000 zł , 

Ukryta Zawartość

7 minut temu, s3etcher napisał:

Mieszkam pod Kartuzami. A Aurumy można wyrwać za 3000-3500 z drugiej ręki.

tak wiem , jakiś czas temu rozglądałem się z kolumnami podstawkowymi używanymi  w tych cenach , był test pozytywny  w audiovideo w parze z Eryk Concept ,stąd zapamiętałem . 

W dniu 6.12.2024 o 20:36, Adam 38 napisał:

Dla mnie Harbeth P3ESR XD olive ash są najładniejsze.

Szukałem, szukałem - i znalazłem! W UK oferta sklepów z elektrostarzyzną jest naprawdę bogata! 🙂 

Trochę było kombinacji z ominięciem cła i VAT ale się udało. Śliczności! 😍 Fornir pięknie dobrany. Lustrzane odbicie R/L. I góra do boków.

har.jpg

har1.jpg

har2.jpg

mag4.jpg

mag3.jpg

Stolarka po prostu bajkowa. Od czasu Sonus Faber nie zetknąłem się z niczym podobnym. Jakość wykonania naprawdę dech zapiera. Dawno nie miałem w rękach niczego, co byłoby wykonane z porównywalnym pietyzmem.

3 minuty temu, il Dottore napisał:

i znalazłem

Jak wypożyczałem nowszą wersję (XD) dystrybutor ze smutnym głosem wspomniał, że Twoja (poprzednia) wersja grała bardziej ujmująco a nowe poszły w większą transparentność, detal ale straciły trochę piękna starszej wersji. Może to tylko jednostkowa opinia a może coś w tym jest. 🙂

Ps.

Nie jestem fanem tego akurat wykończenia ale myślę, że mi to wybaczysz. No i ja całościowo wolę jednak swoje ATC SCM7 od wersji XD malutkich Harbeth. 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

13 godzin temu, s3etcher napisał:

Chętnych zapraszam na lampkę wina i odsłuch

Oj bo Ci się zwalą nadprogramowi goście na Święta 🙂

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

Godzinę temu, Adam 38 napisał:

Jak wypożyczałem nowszą wersję (XD) dystrybutor ze smutnym głosem wspomniał, że Twoja (poprzednia) wersja grała bardziej ujmująco a nowe poszły w większą transparentność, detal ale straciły trochę piękna starszej wersji. Może to tylko jednostkowa opinia

Nie, to nie jest jednostkowa opinia. Na Audiogonie kupa ludzi mówi, że XD całościowo lepsze w kategoriach audiofilskich ale firmowa magia na średnicy to już nie to.

Dlatego szukałem bez XD. Poza tym bez XD tańsze. Ludzie jeszcze nie skumali, że okazja posiadania bardziej magicznej wersji im ucieka. 🙂 

1 godzinę temu, miętowy napisał:

To teraz na pewno będzie grać najlepiej

A jeszcze nie wiem. Przyszły zimne jak lód, wygrzewam 24 godziny w temp pokojowej i uruchomię jutro.

Co i się dobrze składa bo dziś zajęty byłem w pip cały dzień. 

9 godzin temu, s3etcher napisał:

Gratuluję, ładniusie👍

To taka audiofilska biżuteria. 🙂 

Ukryta Zawartość

A mi Mikołaj przyniósł drugą parę Dali Grand Coupe

Dla mnie są  idealne:)

Pierwsza w kolorze mahoń,  druga cherry , do każdego wnętrza dopasuję:)

Ponadczasowe klasyczne wzornictwo i kolory, i co najwazniejsze brzmienie NATURALNE czyli tez ponadczasowe 

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi