Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka najlepsza droga upgrade'u...

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem. Przymierzam się do "przebudowy" systemu, głównie związanej z funkcjonalnością, ale też z ilością urządzeń.

W tej chwili trzon systemu stanowią CD i integra Rotela (RCD-970BX i RA-1060) z podpiętymi do tego podłogówkami Swans D3.2. Oprócz tego mam tam podpięty jakiś tani stary tuner FM (korzystam rzadko i nie przejmuję się jakością w tym wypadku, ale całkowicie nie chciałbym rezygnować) oraz nawet kaseciaka Pioneera (względy sentymentalne nie jakościowe, tez chciałbym zatrzymać). Do tego filmowo/Netflixowo podpięty jest jeszcze nVidia Shield z użyciem (o zgrozo) taniutkiej karty dźwiękowej USB (akurat coś takiego miałem pod ręką jak się okazało, że Shield ani nowy TV nie mają wyjść analogowych audio). Ogólnie dźwięk mi raczej odpowiada (mówię o źródle głównym czyli CD), ale zaczyna mi doskwierać obudowa tego w dodatki, głównie "okołosieciowe". Mam NAS-a na którego zripowałem już do FLAC-ów całą swoją kolekcję CD z czego chciałbym zacząć sensownie korzystać, do tego dochodzi Tidal z którego korzystam obecnie tylko na PC, bo puszczanie przez Shielda i tą kartę "za 10 PLN" uważam za bezsens, nawet nie próbuję, żeby się nie załamać jakością... 

Teraz jakie drogi rozważam:

1) wymiana integry RA-1060 na coś "usieciowionego", gdzie rozważam albo amplituner albo jakiś wzmacniacz odpowiednio wyposażony sieciowo. Najlepiej z HDMI, żeby audio z Shielda przechwycić przed TV. A tu dochodzi jeszcze fakt, że mam w domu dwóch dorastających chłopaków, co oznacza, że w ciągu roku-dwóch pojawi się jeszcze na 99% jakieś PS5 czy inny XBOX, więc przełączanie źródeł obrazu się przyda.

2) zostawienie RA-1060 i kupno kombajnu który zastąpi CD, tuner i dołoży funkcje sieciowe oraz będzie miał wejście optyczne do podpięcia zwrotnie dźwięku z TV do oglądania filmów/grania na konsoli.

Do tej pory byłem na jednym odsłuchu w TopHifi, słuchałem wychwalanej pod niebiosa 803-ki, ale mi nie podeszła - sucho i płasko było jak dla mnie. Słuchałem na innych głośnikach - zamiast tego miałem ze sobą Rotela, wybraliśmy coś w miarę podobnego brzmieniowo z głośników i słuchałem Yamahy na zmianę z moim Rotelem (plus jeszcze Rotela RA-14). Inne opcje jakie potencjalnie rozważam: Onkyo 8390 - podobny pewnie poziom co Yamaha 803 ale inny charakter dźwięku oraz wartość dodana w postaci HDMI; Marantz PM7000N albo z drugiej strony Marantz ND8006. Myślałem nawet nad takimi opcjami jak Naim Uniti Atom - ale tu jakieś ex-demo czy z drugiej ręki, bo 12k to wydać nie mogę, no i ilość wejść jest na styk już na teraz. Wziąłbym pod uwagę Arcam Solo Movie 2.1 gdyby nie fakt, że ma HDMI 1.4 a to na 4k za mało, musi być HDMI2.0.

Jakieś rady, propozycje? Słucham głównie rocka/metalu - progresywnego i nie tylko; trochę elektroniki i innych rzeczy. Budżet to maksymalnie 8k, więcej za nic Żona nie przełknie, ale mile widziane mniej pod warunkiem, że nie będzie to ewidentny downgrade dźwiękowy (dlatego raczej z założenia omijam zarówno Marantza NR1200 jak i Denona DRA-800H, Yamahy 602 nie biorę pod uwagę zarówno z tego powodu jak i z tego, że skoro 803 mi nie podeszła to nie sądzę, żeby był sens słuchania niższego modelu). Nie chciałbym też mnożyć urządzeń, czyli np. wymieniać RA-1060 na jakąś nowszą integrę z DAC-iem i dokładać do tego strumieniowca (bo sama integra będzie miała tylko gołego DAC-a bez fukncji sieciowych)

https://www.audiostereo.pl/topic/150009-jaka-najlepsza-droga-upgradeu/

Z takimi sieciowcami jest jeden problem. Tidal czy inne spotify coś nagmerają w swoim sofcie, producent grajka nie da aktualizacji i zostajesz z grajkiem bez tidali, deezerów itp. Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem jest komputerek z jakimś kodi, daphile z odpowiednimi wtyczkami. Trochę konfiguracji, a potem obsługowo w zasadzie jak każdy inny sprzęt. Ja tak mam, a gramofon, cd, magneciak służą w zasadzie tylko do zabawy bo tak naprawdę są zbędne. Taki komp to wydatek kilku stówek, a do tego kupujesz odpowiedni dac - czyli taki jaki ci pasuje - i tyle.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

@leteZ tym Technicsem to nie tak różowo: po pierwsze jest na styk finansowo a do tego to jest właśnie to czego chcę uniknąć: integra z DAC-iem, do której będzie potrzebny kolejny klocek do strumieniowania. A to już budżet przekroczy...

@Misio38 Niby fakt, ale to nie do przewidzenia. Zakładam jednak, że nawet jeśli "grzebią" w swoich aplikacjach (a grzebią, widzę jak często mi się desktopowy Tidal na kompie aktualizuje), to żeby taki sprzętowy playerek przestał działać musieliby zdrowo nagrzebać w interfejsie zdalnego dostępu, a w tym nie grzebie się tak często/tak mocno jak w aplikacji. Sam wiem, że np. analogicznie Youtube przestał na starych SmartTV działać jak wyłączyli flasha i przeszli w całości na HTML5 - takie zmiany nie zdarzają sie często.

A do tego Kodi oczywiście już teraz mam na Shieldzie, muszę potestować jak się ma do muzyki. Mam nawet jakiegoś zewnętrznego chińskiego DAC-a (XMOS+PCM1794) kupionego w 2014 pod HD600 do peceta. Ma wyjście RCA o stałym poziomie, pora chyba wypróbować go jako źródło nie tylko jako wzmacniacz słuchawkowy. Nie wiem tylko czy Android radzi sobie bez ingerencji z XMOS-em.

Cześć,
Jesli lubisz bardziej nasycone brzmienie to zwróć uwagę na zestaw Audiolab 6000a + 6000n lub postaw na mocniejszy wzmacniacz taki jak Vincent SV227mk + Klipsch Gate/Yamaha WXAD10 jako początkowy streamer, a w przyszłości możesz pomyśleć o czym lepszym jak np. Topping d70+ Audio Pro Link 1 lub Onkyo NS6170. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• 2 tygodnie później...