Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner do atmos 5.1.4 - Warfedale?

Fanek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam to mój pierwszy post ?

Panowie czy ktoś doradzi jaki znajde najtańszy amplituner do systemu atmos 5.1.4  ?  czyli ampli typu 9.2 tak
Podłączony będzie do niego projektor  Epson 4K UHD (TW7300),  PS4 PRO, w przyszłości PS5, android box do filmów i netflixa/hbo, plus drugi box jako NAS.

Na co zwrócić uwagę?
Na hdmi 2.1 nie będę czekał bo ceny będą zaporowe na starcie dla mnie ?

Pokój 4.5x5m, atmosy Magnat (80hm 60 wat) mam już w suficie, kończe remont.
Zastosowanie głownie do filmów UHD, netflix, vod. Muzyka w mniejszym stopniu - filmowa, klasyczna, rnb, rap. Czasami konsola.

Na ten moment znalazłem do 3000+ te:

- Pioneer VSX-LX303
- Pioneer VSX-LX304  - czym się różnią?
- Onkyo TX-RZ730
!!Onkyo TX-NR787 ten fajnie wygląda i ta cena!  ale nie ma go do kupienia w Polsce ?

Co jeszcze mam do wyboru?

### Druga kwestia głośniki 5.1 - raczej nie będę stawiał kolumn podłogowych tylko głośniki półkowe, myślałem o tych:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

D320 front
D310 tył
D300C central

może ktoś miał doczynienia i zna tą firmę?

LUB DALI SPEKTOR 1

Ukryta Zawartość

Tylko tutaj musiałbym brać 4 takie same + central. Te głośniki są mniejsze o jakieś 8-10cm od Warfedale i czy nie będą za małe do pokoju 4.5x5m?

Lub jeszcze inny wybór w tym przedziale cenowym? Hmm

### Trzecia kwestia Ohmy - głośniki - amplituner -> Gdy ampli będzie miał na wyjściach 8ohm to głośniki najlepiej dobierać 6ohm lub 8ohm tak?
Bo te Dali Spektor mają 6, a te
WHARFEDALE zdaje się 4ohm (producent podaje 4oHm - 8Ω compatible) jak to rozumieć?

Moje audio obecnie to legendarne Logitech Z-5500, więc zmiana to będzie dla mnie ogromny przeskok.
Doradźcie coś proszę i mógłbym finalizować zakup za jakiś 1-2 tygodnie ?
Dojazd i odsłuch raczej odpada w obecnej sytuacji, więc muszę zdać się na porady i Wasze zdanie, widzę że jest tu pare osób ze sklepów, chętnie mógłbym u kogoś zaufanego sfinalizować zakup.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/150040-amplituner-do-atmos-514-warfedale/

Acha dodam tylko jeszcze, że PS4 PRO mam podłączone do Telewizora w tym samym pokoju.
Aby jednocześnie można było podłączyć do ampli projektor i TV - w ampli muszą być 2 wyjścia HDCP 2.2 z 4K HDR tak?

Głośniki podstawkowe:
set Monitor Audio Bronze 2, 1, central czy Heco Aurora 300 ??

Ktoś może słyszał oba lub któreś i ma jakieś odniesienie do innych, opinie?

Pod Onkyo RZ830.

Amplitunery w modelach VSX-LX303 i TX-RZ730 są już nieprodukowane i brzmieniowo nie różnią się od swoich następców i jedyne różnice znajdziesz w oprogramowaniu na  plus oczywiście nowszych konstrukcji. Osobiście polecałbym ci jeszcze inne rozwiązanie i amplituner Marantz SR5014, który w naszej ocenie oferuje nieco lepsze brzmienie przede wszystkim stereo w tym budżecie. Jeśli szukasz do swojego kina monitorów to z tanich polecam Heco Aurora 300 plus central i niezbędny subwoofer, bez niego takie rozwiązanie z monitorami się nie uda. Z subwooferów możesz dobrać dedykowany Heco Aurora Sub 30 A, albo jeśli ci to nie przeszkadza bardzo popularne i dobre urządzenia firmy Klipsch np. Klipsch R-12SW

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jak Cię interesuje onkyo to tu masz dobrą cenę:

Ukryta Zawartość

Jest to naprawdę już fajnie grajacy amplituner, pomimo starszego oprogramowania, ma wszystko co jest potrzebne, model RX730 nie dawno porównywałem z Pioneer LX304 i jednoznacznego zwycięzcy nie typuję jeden i drugi w zależności od dobranych kolumn może całkiem fajnie zagrać, funkcjonalnie podobna klasa, ale 820 to mimo wszysko trochę wyżej, tak jak Pioneer LX501. Teraz w wyprzedaży w De jest Pioneer LX302 w bardzo dobrych pieniądzach (LX 304 też ściągałem nowy z DE i był tańszy o 500zł od najlepszej oferty nowego u nas);

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaletą użytkową Pioneera jest to że z przodu ma też złącze USB, taki drobiazg.

Tak jak koledzy z q21 też uważam, że konieczny do monitorów jest sub. Zobacz na ofertę Teufel:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) l

Niestety nie słuchałem tego zestawu, kiedyś kupowałem znajomym 2 zestawy z serii Concept S, było to ponad 10 lat temu, grają do dzisiaj, dają długi okres gwarancji i możliwość długich odsłuchów. Jak pracowałem w DE to one były bardzo zawsze tam chwalone. 

Jaki budżet chcesz wydać na kolumny?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Klipsch R-12sw gra beznadziejnie. Miałem go 2 miesiące i szybko zmieniłem na R-112sw. Między nimi jest przepaść jeśli chodzi o bas. 
Onlyo RZ-820 o ile pamiętam nie obsłuży więcej jak 7 kanałów, więc lepiej isc w RZ830/840 (obsługują do 11 kanałów). 
pioneer VSX-LX303 to mocna budżetówka, niższa półka względem RZ-820/30/40. Wolałbym dołożyć tysiaka i kupić onkyo 830/40 lub Pioneera LX-701 wzwyż

Dzięki za posty, ale już zakupiłem, Onkyo RZ- 830 i set Monitor Audio Bronze, początkowy budżet standardowo przekroczony ?

Podziękowania dla S4Home za profesjonalne podejście.

Został mi jeszcze sub do wyboru, coś może proponujecie do 1500zł ?

Gość

(Konto usunięte)

....

S4Home jest najlepszy w Polsce... 

Q21 się chowa

W s4home obsługa, podejście do klienta i dobre rabaty dają... 

co do suba odezwij się do nich... dołóż lub weź na raty drożej ale lepiej 

25 minut temu, Fanek napisał:

Dzięki za posty, ale już zakupiłem, Onkyo RZ- 830 i set Monitor Audio Bronze, początkowy budżet standardowo przekroczony ?

Podziękowania dla S4Home za profesjonalne podejście.

Został mi jeszcze sub do wyboru, coś może proponujecie do 1500zł ?

Kurcze duży pokój. Jak na tą kwotę na suba.? Ja od siebie mogę tylko w tej cenie polecić Klipsch R-112SW. Nie wiem co jeszcze w tej cenie na początek. Ewentualnie R-115SW jak się uda poniżej 2tyś.

Svs sb12-nsd spróbój ponegocjować jest w dobrej cenie wyprzedażowej. Zapewne 400zł trzeba dołożyć. 15 cali do twojego pokoju to za duży, lepiej dobrą 10 lub 12.

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

Klipsch R-115 znalazłem tu najtaniej:

Ukryta Zawartość

Ale i tak kupiłem w Q21 w ratach 50x0 

Ukryta Zawartość

Do suba jeszcze wróce...

Dziś udało mi się podłaczyć jako tako i sprawdzić dzwiek Atmos. Do Onkyo RZ830 po hdmi podpiety android box z plikami video.
Jak TrueHD i Atmos idzie pięknie i od razu ampli go wykrywa, tak na plikach DTS, DTS HD, DTS X jest wykrywane audio jako PCM 2.0

Gdzie szukać przyczyny?
Są w Onkyo jakieś oddzielne ustawienia od DTS ?

23 godziny temu, RobG1974 napisał:

Raczej nie, może android box konwertuje dts na pcm.

pewnie masz racje, musze na spokojnie do tego usiąść.

Panowie doradzcie jeszcze jak najlepiej surroundy z tyłu umieścić?
Jakieś 50cm nad głową siedząc na kanapie i centralnie skierowane bokami na kanape?
tak najlepiej będzie?
Bo chyba nie na wysokości uszu co?

QrH4bktX2XxqnclxJzsEgs72Gcw-66sknzPlpWLP

SL i SR mam na myśli ?

Do suba jeszcze wróce...
Dziś udało mi się podłaczyć jako tako i sprawdzić dzwiek Atmos. Do Onkyo RZ830 po hdmi podpiety android box z plikami video.
Jak TrueHD i Atmos idzie pięknie i od razu ampli go wykrywa, tak na plikach DTS, DTS HD, DTS X jest wykrywane audio jako PCM 2.0
Gdzie szukać przyczyny?
Jaki ten box?
7 minut temu, RAF77 napisał:
W dniu 26.04.2020 o 21:01, Fanek napisał:
Do suba jeszcze wróce...
Gdzie szukać przyczyny?

Jaki ten box?

Ferguson Fbox ATV
ten z uwalonym netflixem od grudnia

DTS, powinen dobrze na nim działać.

Aczkolwiek DTS zaczyna brać opłatę za licencję a Ferguson skory do płacenia nie jest.

Mi box S, dla przykładu, obsługuje tylko DTS stereo.

Godzinę temu, bl4ck napisał:

To wtedy montujesz je na uchwytach i kierujesz pod kątem w stronę głowy, no ale tak jak mówisz czasem pomieszczenia dyktuje warunki.

Wyszło mi jakieś 35cm nad uszami, uchwyty do ściany przykręcone jutro umieszcze głośnki i właśnie je tak nachyle bo dość sporo regulacji jest. Dziś tyły spędzą jeszcze wieczór na parapecie ?

Wszystko już jest tylko suba brakuje, zaczynam się powoli rozglądać co tu wybrać, Heco Aurora Sub 30 A czy coś innego ?

11 minut temu, RAF77 napisał:

Svs...?

Svs sb12-nsd tak? chyba troche poza mój budżet, coś w okolicach 1500+/-
Szukam paru do wyboru poczytałbym o nich, pogadał jeszcze z S4Home i zrobił wybór ?

A ten DTS X ruszył, w boxie zapomniałem coś włączyć ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.