Skocz do zawartości
IGNORED

Wyjście z komputera USB do DAC

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, Yodzisław napisał:

muszę we wzmacniaczu gałkę skręcać niemal do zera.

...znaczy, że masz zepsuty wzmacniacz niestety.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

2 godziny temu, yayacek napisał:

...znaczy, że masz zepsuty wzmacniacz niestety.

Niczego nie mam zepsutego. Mam dwa wzmacniacze i na obu to samo. Do tego jeszcze małe monitorki z dac'iem i też sygnał z PC leci ultra-głośno. Wszystko przez USB.

To ma być to volume na 100% w PC czy to zabobony?

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

44 minuty temu, Yodzisław napisał:

To ma być to volume na 100% w PC...

Zawsze 100% w PC, nigdy inaczej. 100% w mikserze systemowym i 100% w odtwarzaczu programowym. 

48 minut temu, Yodzisław napisał:

i też sygnał z PC leci ultra-głośno

Ewidentnie masz coś zepsute. Jeśli nie wzmacniacz to ustrojstwo na USB. Poziom na wyjściu analogowym z konwertera USB powinien być na poziomie +/- takim samym jak ze stacjonarnego odtwarzacza CD czyli w okolicach 2V RMS.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

U mnie jest kilka razy wyższy - zarówno na asynchronicznym usb (irdac), jak i na dac'u w monitorkach. Więc to PC musi w jakiś magiczny sposób generować tak wysoki level.

Zawsze mnie dziwiło czemu tak napiżdża. Ale USB to USB - co tu może być nie tak? To nie coaxial czy optyk.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

U mnie jest kilka razy wyższy - zarówno na asynchronicznym usb (irdac), jak i na dac'u w monitorkach. Więc to PC musi w jakiś magiczny sposób generować tak wysoki level.
Zawsze mnie dziwiło czemu tak napiżdża. Ale USB to USB - co tu może być nie tak? To nie coaxial czy optyk.
Aż tak się nie znam, ale brzmi jakbyś z PC puszczał muzykę, a nie tylko podawał do DAC.
Jak ja grałem z laptopa do DAC via USB przez Foobar to kontrola głośności w Windows w ogóle nie zmieniała nic, bo tak ma być.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Autor nie rozumie jak działa USB i jak podłączyć DAC do komputera a pojawiają się propozycje zastosowania maliny gdzie trzeba na dzień dobry wgrać system i go skonfigurować. Bądźcie poważni - do tego trzeba minimum wiedzy o obsłudze komputera. 

Moja rada jest taka. Na pewno znasz kogoś kto potrafi lepiej obsługiwać komputer. Niech Ci pokarze co i jak. To są proste rzeczy ale przez sieć czasami trudno wytłumaczyć.

9 godzin temu, Yodzisław napisał:

...co tu może być nie tak?

Zacznij od źródła, czyli od odtwarzacza programowego i systemu operacyjnego. W odtwarzaczu volume na 100% (0dbFS), w mikserze systemowym 100%, w mikserze karty dźwiękowej (o ile taki istnieje) 100%. Wszelkie polepszacze, wtyczki i pierdoły typu korektory usunąć w playerze.
Sprawdzić poziom wyjściowy na analogowym wyjściu z karty dźwiękowej (zintegrowanej na płycie czy innej). Jeśli odtwarzacz programowy na analogowym wyjściu karty dźwiękowej (czy integry) gra normalnie (dostajemy około 2v rms) to już wiemy, że problem nie leży w nim.

Musisz się wysilić i opisac problem dokładnie a potem z nim powalczyć bo ewidentnie masz coś zepsute/uszkodzone/źle skonfigurowane. To co masz teraz u siebie nie ma nic wspólnego z hi-fi.

Trzeba sprawdzić, czy nie ma gdzieś zaznaczonej zgody na zwiększenie poziomu wyjściowego ponad 100%. Nie pamiętam, w ktorym to było miejscu, ale widzialem takie coś.

Nie jest.

2 godziny temu, yayacek napisał:
4 godziny temu, Funnykris napisał:

Moja rada jest taka. Na pewno znasz kogoś kto potrafi lepiej obsługiwać komputer. Niech Ci pokarze co i jak. To są proste rzeczy ale przez sieć czasami trudno wytłumaczyć.

Skoro jesteś taki mądry to otwórz uniwersytet - na pewno znajdą się chętni na twoje genialne porady. Po grzyba się w ogóle produkujesz skoro nie potrafisz napisać nic konstruktywnego?

Edytowane przez Yodzisław

10 godzin temu, Yodzisław napisał:

Skoro jesteś taki mądry to otwórz uniwersytet - na pewno znajdą się chętni na twoje genialne porady. Po grzyba się w ogóle produkujesz skoro nie potrafisz napisać nic konstruktywnego?

Co jest niekonstruktywnego w mojej poradzie? Mam wrażenie że używasz słów których nie rozumiesz. To by było głupie ? 

A podłącz ten sam PC tylko kablem minijack-rca i porównaj głośności (wszystkie regulacje w pc na 100%). Porównaj z czymkolwiek innym (bleray, komórka przez minijack). 

Z czym porównywałeś dac, skoro twierdzisz, że gra głośno? Może tamto coś gra cicho (np walkmany sony grają baaardzo cicho, trafił mi się kiedyś cichy bt)? 

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Czytajcie uważnie moje posty - pisałem w pierwszym - volume we wzmacniaczu muszę skręcać prawie do "0" żeby normalnie słuchać przy systemowym i "playerowym" (jriver)  ustawieniu na 100% (stery arcama nota bene sklejają oba te parametry).

Puściłem przez jacka (full analog) i jest to samo.

Moja teoria jest taka że przyczyną może być jakieś błędne obsługiwanie płyty głównej przez windę. Mam abita, a ten jak wiadomo padł wieki temu, i microsoft może olewać pisanie sterowników pod niego.

Dodam jeszcze że mam drugą windę na innej partycji - W7 64bit - której prawie nie używam i tam jest to samo co na pierwszej (W7 32bit). Ale żeby było śmiesznie to mi na tej 64bitowej nie działa wasapi - formalnie, w ustawieniach jrvera wszystko zaskakuje, ale słychać że mixer systemowy dodaje swoje. Nie jest to dla mnie wielki problem, bo jak pisałem, prawie nie używam.

Albo to wszystko to jest jakiś problem stricte płyty abita, którego nigdy nie naprawili bo nie było komu.

Jeśli masz bit Perfect to nie masz miksera systemowego. Więc co tam dajesz na maksa??

U mnie jest głośno ale nie ekstremalnie. Ale nie wiem czy to ma znaczenie. 

1 godzinę temu, 5z0p3n napisał:

Jeśli masz bit Perfect to nie masz miksera systemowego. Więc co tam dajesz na maksa??

U mnie jest głośno ale nie ekstremalnie. Ale nie wiem czy to ma znaczenie. 

Wasapi + jriver + stery arcama sprzęgają u mnie volume systemowy i jrivera - można tym "manipulować" w górę i w dół. Pretensje albo pytania do firmy arcam. Można to oczywiście zablokować w jriverze ale to się równa 100% volume przy opcji regulowanej.

W dniu 18.04.2020 o 20:40, _Kuben_ napisał:

Zakupilem sobie DACa Musical fidelity M6sDAC (...) najlepsze parametry osiąga jak dostaje sygnał wejściem USB.

Znacie ewentualnie jakis model odtwarzacza bluray/sieciowego który posiada również  wyjście USB?

Skoro USB jest priorytetem to polecam SOtM sMS-200 Neo

Mam i nie myślę o niczym innym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wiem, czy jeszcze aktualne, ale moim zdaniem wart zainteresowania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

• Pokaż nowe odpowiedzi