Skocz do zawartości
IGNORED

....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, wit-told napisał:

To przed wrzuceniem zdjęć Sly powinien nas uprzedzić, żebyśmy mogli pozakładać pampersy;-)

Akurat Ty to masz dostęp i wszystko wiesz. Po wczorajszych przepychankach z kolesiem Wadia 9, nie będę zakładał tu tematu. Skoro ktoś buduje kolumny 25 lat i chce budować duże odgrody bez CNC, z desek z marketu i mocować je na stałe do sufitu i podłogi, nie wiedząc, że kolumny trzeba później doginać, pozycjonować itd, to ręce opadają. Na zadane pytanie, jak chce takie kolumny pozycjonować, skompromitowany koleś nie odpowiada, obraża się i chce kasować konto. To się w głowie nie mieści. High end na otwartym forum w tym kraju nie ma prawa bytu. Za dużo hejterów i oszołomów z ego jak Himalaje ale bez rozumu. Jeszcze napisał, że przymierza się do kopii Wilsonów Wamm….bez CNC…chyba z plasteliny. 

....ten wątek to żaden hi-end ale pogadać sobie  jak najbardziej można....ci obrażalscy/kłótliwi itp. mam nadzieję że w tym wątku zle się czują....

jeżeli mielibyśmy  rozmawiać o Hi-END to wpierw trzeba by określić kiedy się zaczyna....definicję znam ale....

...czy OPEN 5 to hi-end? a może m40.2 ? albo KTEMY?....gdzie jest początek ? ....czy z  elementów  nie hi-endowych można uzyskać hi-endowy dzwięk ? .....niech ktoś to wytłumaczy - oczywiście  na spokojnie....

.....może jako pierwszy do tablicy podejdzie Sly30 😉 

Edytowane przez Miroslav1

....może jeszcze jedno.....jak ważną rolę odgrywa w tej naszej zabawie akustyka ?

u mnie na lekcji można pić, palić cokolwiek bądz.....żeby tylko nie drzeć ryja 😉 ....bo mam wrażliwy słuch.... 😉 

Gość

(Konto usunięte)
5 godzin temu, Miroslav1 napisał:

@slawek.xm masz niesamowitą wiedzę....na przyszłość będę wiedział do kogo zapukać.....

wiedzę to ma misiomor na tym forum nie dorastam mu do pięt, powaznie

ja mam troche praktyki a to co wiem wynika z poszerzania tematow , ktore mnie interesowaly z racji wielkiej mojej  pasji jaką jest audio

jeśli będę mogł pomóc to pomogę , ale jeśli nie będe wiedzial to też jasno powiem lub odeslę do kogos kompetentnego 🙂

Gość

(Konto usunięte)
7 godzin temu, piano napisał:

ja tam stawiam tonę świeżego karpia, ze powodów było więcej 😉

une Panie Macieju musi dobre so kiedy ino jedna do słuchania starcza  🙂

Art Dudley – Sterophile

“Even while sitting almost directly in front of one Tri-Art 5 Open loudspeaker, I heard exceptional depth-of-field, not to mention great touch, impact and openness"

8 minut temu, piano napisał:

wybacz, Maćkowe na wykład czekają. Sly przy tablicy, to tylko na Święta 😝🎄

...też czekam....ale chyba się nie doczekam bo Sly poszedł na wagary.. 😉 

....dziś rozmawiałem z gościem u którego jest ta zewnętrzna zwrotnica z OPEN 5 coby zerknął i ocenił a może i coś poprawił...i tak....,, bez zwątpienia gniazda głośnikowe do wymiany a jeszcze lepiej kable na krótko - reszta może być....

Gość

(Konto usunięte)
32 minuty temu, Miroslav1 napisał:

reszta może być....

jeśli chodzi o filtry to są pierwszego rzędu przynajmniej w opisie bo nie mogę znależć żadnych pomiarów

a to znaczy , że głośniki są lączone tak by wspólnie odtwarzaly szeroki zakres pasma i wg mnie to jest dobre rozwiązanie, zresztą pisaliśmy tu o tym z Asura

jeśli możesz to napisz proszę jak slyszysz różnice basu pomiędzy Open a Harbeth

tak jakość jak i zejście

na moje oko dane fabryczne-zejście 27hz jest nieprawdopodobne

...od lat gram na Harbeth i przywykłem do tego basu.....(oczywiście zakładam że wzmacniacz ma pełną kontrolę) .....może wydać się to dziwne ale bas na m40.2 bardziej podoba mi się z lampy niż z FBI.....lubię lampowy bas ale musi być kontrola bo inaczej dupa blada....na m40.2 bas jest taki raczej tłusty/obszerny mało w nim finezji ale ma jebnięcie, jest mocny taki  dobitny....natomiast w OPEN 5 nie ma tego ''tłuszczu'' jest lepszej jakości, bardziej czysty/ rozdzielczy  i przy tym ma lepsze zejście ale jest go jakby mniej....chociaż wiem że jest to odpowiednia ''porcja''  ....lata na Harbeth robią swoje 😉 

...wysokie tony to raczej stawiam na równi...chociaż prezentacja wysokich jaką mają m40.2 (lekko wycofane) bardziej do mnie przemawia....w OPEN 5 jest więcej góry (i czasami muszę to temperować pokrętłem)....lata na Harbeth.... 😉 

...średnica/mikro dynamika/przestrzeń/swoboda/naturalność/powietrze/taki oddech....jest po stronie OPEN 5

....m40.2 grają bardziej nasyconym i słodkim dzwiękiem....

58 minut temu, slawek.xm napisał:

znaczy Sylwek tera Ci nawciska ? 🙂

niech tylko spróbuje ;-))

a bardziej na serio, w reprodukcji obszarów zamkniętych, mamy do czynienia z szeregiem zazębiających się zagadnień. W jednych czuję się nieco mocniejszy, a w innych przeciwnie - łamię się przy byle wietrze. Dlatego cenię sobie zdanie szczególnie tych, którzy wiedzą co w trawie piszczu jak np. mój Szanowny rozmówca;-) tym samym, uzupełniają obszar mojej niewiedzy czy małowiedzy jak omawiane OB. Posiadanie u siebie jednej konstrukcji, to mz, zdecydowanie za mało, aby drzeć ryja. 😉

Owszem, budowa, sztywność i technikalia, to jedno, ale mamy też obszar pozycjonowania, zachowania się tych konstrukcji względem kubatury, lustrzanego odbicia pracy L i R.., a tu z kolei, Sly też ma coś do powiedzenia, więc niech gada, jeśli ma ochotę, a ja chętnie poczytam. Inna sprawa, ze już sporo zostało napisane. Co by nie było, lubię czytać o tym co faktycznie ma wpływ na tą zabawę. Koreczki na kablach i czary mary mnie nie kręcą.  

'' Co do kolumn to jeżeli chodzi o spasowania z pokojem to zdecydowanie lepiej współpracują z tym pomieszczenie u Miroslav1 niż Harbeth 40.2 dla mnie bas jest lepszy niż na Harbeth. Ale co do reszty pasma to już jest kwestia gustu. Myślę że Harbethy będą miały lepsze nasycenie na średnicy i może będą muzykalniejsze od Open5 ale co do naturalności to moim zdaniem Open5 są chyba natulaniejsze. Nie chodzi mi o to że są jaśniejsze ale o to że lepiej od Harbethów oddają akustykę pomieszczenia w którym nagrywana była płyta. To nie jest już dźwięk przestrzenny. Tu po prostu słyszy się przestrzeń i scenę. To się słyszy i zarazem czuje. Ja osobiście nie jestem wstanie stwierdzić które kolumny są lepsze. Wydaje mi się że jak Miroslav1 wróci do Harbethów to sprawa sama się wyklaruje ''  

.................................................................................................................................................................................................... 

również warto przypomnieć słowa Damazego który doskonale zna m40.2 i poznał OPEN 5....

... i na koniec....jeżeli ktoś słucha jak ja  ''plumkania''/wokal to OPEN 5 mogą być doskonałym wyborem....

5 godzin temu, piano napisał:

4 osiemnastki. Nie dałbym rady, ale pomarzyć można ;-)))

Nie pisz tak! towarzystwo nie zrozumie, pomyśli że centymetry i co ten kolo tak świruje😉

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość

(Konto usunięte)
7 godzin temu, Miroslav1 napisał:

na m40.2 bas jest taki raczej tłusty/obszerny mało w nim finezji ale ma jebnięcie, jest mocny taki  dobitny....natomiast w OPEN 5 nie ma tego ''tłuszczu'' jest lepszej jakości, bardziej czysty/ rozdzielczy  i przy tym ma lepsze zejście ale jest go jakby mniej...

Dziekuję

o to mi chodzilo

i idealnie oddales roznice pomiedzy odgrodą a konwencjonalnym bas refleksem

basu z odgrody jest odczuciowo mniej bo mniejszy udzial ma pomieszczenie

ale da sie go zrobic podobnym ilosciowo do br , i nie starcić pozytywnych aspektów

tylko trzeba minimum podwoić wielość membran wooferów i troche podbic zakres niski średni bas- o jakie 4,5db

w biampingu jest to tez mozliwe ale nie idealne bo wtedy podbity bas odstaje od reszty pasma, dlatego trzeba to robic na etapie konstrukcji

7 godzin temu, piano napisał:

Owszem, budowa, sztywność i technikalia, to jedno, ale mamy też obszar pozycjonowania, zachowania się tych konstrukcji względem kubatury, lustrzanego odbicia pracy L i R.., a tu z kolei, Sly też ma coś do powiedzenia, więc niech gada, jeśli ma ochotę, a ja chętnie poczytam. Inna sprawa, ze już sporo zostało napisane. Co by nie było, lubię czytać o tym co faktycznie ma wpływ na tą zabawę. Koreczki na kablach i czary mary mnie nie kręcą. 

kultowe Wharfedale SFB z lat pięćdziesiątych

obraz.thumb.png.11173eb235f9b1f3cce01c3961bfc96a.png

obraz.thumb.png.ca94d5c31c9d53b506950535928794f3.png

Gość

(Konto usunięte)

w zaleznosci od ustawienia w pokoju mozna osiągnac rozne brzmienie

obraz.thumb.png.2f66cda3b72c36070152e883554ab92b.png

obraz.png.19c9fe6b6bd0f360e5fed3920919c9bc.png

to taki przykład na wrazliwość tego typu odgród na ustawienie i odleglosciod ścian

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 11.12.2021 o 11:26, Less napisał:

Jak szacujesz, jakie zejście można by osiągnąć przy połowie tych samych przetworników, czyli 2 na kanał bez korekcji basu?

znalazlem realne pomiary odgrody J. Kreskowsky Neo2

chodzi o to by zrozumiec na czym polega zwarcie akustyczne

wszystkie wykresy byly czerwone więc poprawilem by było widoczne

konstrukcja w ksztalcie U czyli front ze skrzydlami

obraz.thumb.png.d0c0706069fba8506a2c98b11fb90896.png

sa to pomiary woofera cienka czerwona linia to pomiar od frontu

zielona to pomiar od tyłu glosnika,jakwidać do prawie 50 hz sie pokrywa z frontem

pomarańczowa to wynik zsumowania sie fal w piku dipolowym od ktorego zaczyna sie zwarcie akustyczne i wypadkowa charakterystyka glosnika opada do 20hz

87 db to średnia skutecznośc kolumn 3-way

aby uzyskac tyle z jednego dużego woofera w OB  z zejściem do 27hz trzeba mu skorygowac charakterystykę o 12db a to wymaga 16x tyle mocy co dla zakresu średnio-wysokotonowego

i dla Asura , co by sobie po podziwial rezonanse u-frame lepsze jak z niejednej TLki 🙂

wykresy sa oczywiście głosnika niefiltrowanego

Edytowane przez slawek.xm

W jakiej odleglosci od przetwornika byl robiony pomiar Front i w jakiej odleglosci od tylnej krawedzi obudowy pomiar Rear?
Do ktorego miejsca (w jakiej odleglosci od przetwornika) odnosi sie ta wypadkowa

Gość

(Konto usunięte)
4 godziny temu, xajas napisał:

W jakiej odleglosci od przetwornika byl robiony pomiar Front i w jakiej odleglosci od tylnej krawedzi obudowy pomiar Rear?
Do ktorego miejsca (w jakiej odleglosci od przetwornika) odnosi sie ta wypadkowa

nie wiem, bo to nie moj pomiar tylko Johna ale jesli zaczniesz robić pomiary to najlepiej z 1m  zprzodu i z tylu

z2m przod tył i z 3m przod i tył(glosnik niefiltrowany)

natomiast wypadkową musisz mierzyc wlasciwie z  odleglosci odsluchu

ale bez akustyki,jesli chcesz wiedziec jak i co trzeba filtrowac

...w i88 mam  już nowe trafo....warto było....do tego wzmacniacz dostałem tak wypolerowany że wygląda jak nówka - aż miło patrzeć i słuchać....to jest ta odrobina dobrego....

...nie wypada tak bez słowa....od lat obcowałem nie z perfekcyjnym dzwiękiem ale muzyką, jednak  postanowiłem że m40.2 idą na sprzedaż 

niech teraz ktoś inny cieszy się   brzmieniem tych kolumn....po tym jak wybrałem m40.2 zamiast KTEMY   myślałem że jest  to  koniec poszukiwań....ale  okazało się inaczej -  znaczy się - audio cały czas mnie zaskakuje,  przy okazji dostałem lekcje pokory ale jest to miłe 😉 

Odgrody zostają na trochę dłużej czy autor wątku nadal będzie poszukiwał? 😊

ATC SCM150SL // NAIM NDX 2 + NAIM XPS DR + Furutech DPS - 4.1// Musical Fidelity M8Pre + 3 x M8s-500s + 4x GigaWatt LC-2 EVO// GigaWatt PF-2 EVO + Enerr Transcenda Ultimate// Albedo Monolith Reference

....zostają....chcę na nich pograć kilka miesięcy i sprowadzam z Kanady nową wersję OPEN 5.....mam nadzieję że to koniec poszukiwań 😉 

28 minut temu, Miroslav1 napisał:

....zostają....chcę na nich pograć kilka miesięcy i sprowadzam z Kanady nową wersję OPEN 5.....mam nadzieję że to koniec poszukiwań 😉 

A co z tą parą co masz,jest do wzięcia,czy to jakaś demonstracyjna?

16 minut temu, Bartollini napisał:

A co z tą parą co masz,jest do wzięcia,czy to jakaś demonstracyjna?

...w tych na których obecnie gram jest 2 x 15'.....w nowej wersji jest jedna 18' i 15'.....może się okazać że to już za dużo dobrego jak na mój pokój.... wtedy zostaje na starszej wersji a nowe pójdą na sprzedaż.....ale mam nadzieję że nowe  zagrają u mnie....oczywiście kupuję w ciemnio....

....moim zdaniem (oczywiście mogę się mylić) ale te na których gram nie są przeznaczone do dużych pomieszczeń....jak na moje oko tak gdzieś 20/25m2....   

...i jeszcze jedna odrobina dobrego.....dałem dwie pary kabli głośnikowych....zyskała energia grania i wypełnienie - tak w skrócie na pierwszy rzut.....

Co za ironia. Po latach wyszło na moje…:-)) Gratulacje. Te nowe też będą super, a pewnie nawet trochę lepsze. 

1 minutę temu, sly30 napisał:

Co za ironia. Po latach wyszło na moje…:-)) Gratulacje. Te nowe też będą super, a pewnie nawet trochę lepsze. 

Dziękuję.....oby tak było jak napisałeś ....''trochę lepsze'' 

• Pokaż nowe odpowiedzi