Skocz do zawartości
IGNORED

....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Odgrody nie są popularne i do tego rzadko są dostępne

ale np bylem u Kisiela kiedy projektowal te jak opowiadał , że to jego najlepsze dzieło ile entuzjazmu i radości mi wtedy przekazał....

kolumn nie ma już na stronie ale pewnie można je zamówić

Kisiel pisal dla porównania , że ilościowo jest z nich tyle basu co z ilr3 czyli z dwóch rewelatorów 22cm w br

i jest to jeden z przykladów , że można zrobić odgrody na głośnikach teoreytycznie do tego celu nieprzeznaczonych

koszt u Kisiela ok 20-25 tysięcy

obraz.thumb.png.08b069fb44815671cc6478650c4ed88d.png

jako średniotonowe są użyte rewelatory 16 omowe , być może zapas tego rodzaju już się skończył bo SS ich już nie produkuje

Edytowane przez slawek.xm
8 minut temu, slawek.xm napisał:

Odgrody nie są popularne i do tego rzadko są dostępne

ale np bylem u Kisiela kiedy projektowal te jak opowiadał , że to jego najlepsze dzieło ile entuzjazmu i radości mi wtedy przekazał....

kolumn nie ma już na stronie ale pewnie można je zamówić

Kisiel pisal dla porównania , że ilościowo jest z nich tyle basu co z ilr3 czyli z dwóch rewelatorów 22cm w br

i jest to jeden z przykladów , że można zrobić odgrody na głośnikach teoreytycznie do tego celu nieprzeznaczonych

koszt u Kisiela ok 20-25 tysięcy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jako średniotonowe są użyte rewelatory 16 omowe , być może zapas tego rodzaju już się skończył bo SS ich już nie produkuje

Projekt ok, ale pomyśl, gdyby tak użyć 2 Ellipticory na średnicy i 3 drivery od AE….mniam… 🙂

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, sly30 napisał:

Projekt ok, ale pomyśl, gdyby tak użyć 2 Ellipticory na średnicy i 3 drivery od AE….mniam… 🙂

to  by zagralo jak milion dolców 🙂

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

No właśnie. A koszty nie wzrosłyby jakoś gigantycznie. Może ok 25 tys.więcej. 

Edytowane przez sly30
Gość

(Konto usunięte)
Teraz, sly30 napisał:

No właśnie. A koszty nie wzrosłyby jakoś gigantycznie. Może ok 20 tys.więcej. 

dobre rozwiązania warto propagować , ale problemu kosztów się nie przeskoczy

Ehhhh, Panowie.
Mierzenie fiu..a przez internet się nie uda. Spotkajcie się na żywo, a nie takie fochy jak dzieciaki.

Bardziej świątecznie , a może i w temacie.
U mnie takie bombki w te święta. 9d5a405dfc3a15e6262f1c1e2c46efb4.jpg

1 godzinę temu, slawek.xm napisał:

Jakaś inna wersja na AVS była i wino nie pomogło ale...nagrania z vinyli bardzo zacne tak że rekompensata była bo człowiek nie tylko z jedną pasją i to się ceni

1 godzinę temu, wit-told napisał:

No.... i to z wysokoprocentowa jakością;-)

No minimum 50YO by Scotland 😉

Ech pomarzyć można ci konstruktorzy to mają życie 😉

1 godzinę temu, maciek36 napisał:

Ehhhh, Panowie.
Mierzenie fiu..a przez internet się nie uda. Spotkajcie się na żywo, a nie takie fochy jak dzieciaki.

Bardziej świątecznie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , a może i w temacie.
U mnie takie bombki w te święta. 9d5a405dfc3a15e6262f1c1e2c46efb4.jpg

To się nie liczy, otwarłeś bez choinki 😜

2 godziny temu, sly30 napisał:

Mimo wszystko to za prosto wygląda żeby się udało ot choćby te za wąskie boczne skrzydełka

Zwarcie akustyczne każdego drivera AE na innym zakresie pasma- czemu to miało by służyć?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, ASURA napisał:

Jakaś inna wersja na AVS była i wino nie pomogło ale...nagrania z vinyli bardzo zacne tak że rekompensata była bo człowiek nie tylko z jedną pasją i to się ceni

i dobrze gdyby wszystkim się podobalo to samo to świat byłby nudny

poza tym każde kolumny można spierniczyć i odgrody nie są tu żadnym wyjątkiem

zresztą pisałem Ci byś te 3 piętnastki włożył w odgrodę

gdybyś to zrobil i posluchał miałbyś teraz porównanie 🙂

Gość

(Konto usunięte)
16 minut temu, ASURA napisał:

Mimo wszystko to za prosto wygląda żeby się udało ot choćby te za wąskie boczne skrzydełka

różna szerokość frontu , skrzydełek łącznie z odpowiednią filtracją pozwala zniwelować pik dipolowy i uniknąc zapaści w środku pasma  np Jamo mialo to w nosie

obraz.thumb.png.9f80bd86f234d9930e0c53066d97a2b9.png

27 minut temu, ASURA napisał:

Zwarcie akustyczne każdego drivera AE na innym zakresie pasma- czemu to miało by służyć?

zasymuluj sobie glosnik na odpowiedniej odgrodzie na trzech roznych wysokościach i zobacz jak zmienia sie jego chrakteryetyka

w takich konstrukcjach kazdy element słuzy akustycznym rozwiązaniom

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

i dobrze gdyby wszystkim się podobalo to samo to świat byłby nudny

poza tym każde kolumny można spierniczyć i odgrody nie są tu żadnym wyjątkiem

zresztą pisałem Ci byś te 3 piętnastki włożył w odgrodę

gdybyś to zrobil i posluchał miałbyś teraz porównanie 🙂

Już kiedyś Ci pisałem że i owszem ale jak to będą ODGRODY a ja będę miał +90m2. 

Miałem okazję parę razy prywatnie posłuchać innych krajowych konstrukcji i w sumie na tej mojej wersji nierozwiniętej nawet do 2pietnastek sposób prezentacji jest bardzo podobny mimo że nie posiłkuję się dodatkowymi wzmacniaczami na sekcje niskotonową ani silnymi ustrojami akustycznymi na ściany boczne pokoju

Ciągle zapominamy że odgrody to nie tuby i trochę jednak trzeba popracować nad akustyką pokoju żeby je docenić stąd u Mirka Herbatniki dostały łomot 

5 minut temu, slawek.xm napisał:

różna szerokość frontu , skrzydełek łącznie z odpowiednią filtracją pozwala zniwelować pik dipolowy i uniknąc zapaści w środku pasma  np Jamo mialo to w nosie

Jamo podparło się dziadowskim średniakiem któremu na dodatek nie pomogła za szeroka ścianka przednia a wystarczyło by uciec na brzeg deski razem z gwizdkiem i świat stał by się ciut piękniejszy przy innych mniejszych kompromisach

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, ASURA napisał:

Mirka Herbatniki dostały łomot 

przy Open 5 widac znajomośc rzeczy projektanta, glębokie wcięcia przy szerokopasmowce swiadczą o wiedzy ,że w przypadku odgród przy średniaku musi byc jak najmniej odgrody

tym bardziej ,ze glosniki sa umieszczone w osi

u Sylwestra odleglośc modulu sredniotonowego od krawedzi jest absolutnie rózna a roznice te poteguje jeszcze odchylane skrzydło , to jeszcze lepsze rozwiązanie , bo w osi droga tylnej fali jest bardzo rozna dla prawej i lewej strony 

wobec Open 5 i konstukcji Sylwestra Jamo R909 to przyklad jak nie powinno sie konstruowac odgrody i nic dziwnego ,ze to nie gra, wiem wredny jestem , ale nie będe chwalil czegos co jest złe....

4 minuty temu, slawek.xm napisał:

przy Open 5 widac znajomośc rzeczy projektanta, glębokie wcięcia przy szerokopasmowce swiadczą o wiedzy ,że w przypadku odgród przy średniaku musi byc jak najmniej odgrody

tym bardziej ,ze glosniki sa umieszczone w osi

u Sylwestra odleglośc modulu sredniotonowego od krawedzi jest absolutnie rózna a roznice te poteguje jeszcze odchylane skrzydło , to jeszcze lepsze rozwiązanie , bo w osi droga tylnej fali jest bardzo rozna dla prawej i lewej strony 

wobec Open 5 i konstukcji Sylwestra Jamo R909 to przyklad jak nie powinno sie konstruowac odgrody i nic dziwnego ,ze to nie gra, wiem wredny jestem , ale nie będe chwalil czegos co jest złe....

Teraz rozumiesz dlaczego szerokie odgrody Kisiela mi nie zagrały? Popełnił ten sam banał co Jamo

Gość

(Konto usunięte)
14 minut temu, ASURA napisał:

Ciągle zapominamy że odgrody to nie tuby

i tu sie mylisz 🙂

ukladu U-frame oddzielają lepiej od dipoli falę tylną od przedniej  obciażają tylna strone membrany dodatkowa masa powietrza powodujac np obnizenie czestotliwosci rezonansowej glosnika

w takim ukladzie glosnik o Fs 28hz w u-frame będzie miał np Fs 19 hz

jesli zwiększysz dlugośc skrzydel tworzy Ci się rodzaj tuby lub linii transmisyjnej ze wszystkimi jej zaletami i wadami jesli przy wlocie masz przekroj membrany a przy wylocie kilka przekrojow membrany to juz masz typowy rog tubę czy rozszezajaca sie linie transmisyjną,ktory idealnie mozna zasymulowac dopracować i wykorzystać w odgrodzie

Teraz, ASURA napisał:

Teraz rozumiesz dlaczego szerokie odgrody Kisiela mi nie zagrały? Popełnił ten sam banał co Jamo

znam tylko ten jeden model odgrody Kisiela , abym wiedzial o czym piszesz musialbys mi pokazać projekt ktorego słuchaleś

9 minut temu, slawek.xm napisał:

ukladu U-frame oddzielają lepiej od dipoli falę tylną od przedniej  obciażają tylna strone membrany dodatkowa masa powietrza powodujac np obnizenie czestotliwosci rezonansowej glosnika

w takim ukladzie glosnik o Fs 28hz w u-frame będzie miał np Fs 19 hz

jesli zwiększysz dlugośc skrzydel tworzy Ci się rodzaj tuby lub linii transmisyjnej ze wszystkimi jej zaletami i wadami jesli przy wlocie masz przekroj membrany a przy wylocie kilka przekrojow membrany to juz masz typowy rog tubę czy rozszezajaca sie linie transmisyjną,ktory idealnie mozna zasymulowac dopracować i wykorzystać w odgrodzie

Wszystko OK tylko że najistotniejsze dla nas jest to żeby efektywność na najniższych częstotliwościach nie była zżerana przez akustyczne zwarcie samo niższe zejście jest dopiero na drugim miejscu

Pamiętać też trzeba że taka odwrotna w Tył TL to początek wkraczania w obszar kiedy urok odgrody się zatraca a konkretnie zaczyna następować wydłużenie w czasie wybrzmień: temat rzeka :))) 

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, ASURA napisał:

najistotniejsze dla nas jest to żeby efektywność na najniższych częstotliwościach nie była zżerana przez akustyczne zwarcie samo niższe zejście jest dopiero na drugim miejscu

to są "naczynia połączone"

in bardziej obniżysz punkt w który zwarcie akustyczne się zaczyna tym niżej zejdzie bas

6 minut temu, slawek.xm napisał:

to są "naczynia połączone"

in bardziej obniżysz punkt w który zwarcie akustyczne się zaczyna tym niżej zejdzie bas

Stąd najbardziej zadowoleni powinni być posiadacze ogrodów zimowych stykających się z ścianą za którą jest sprzęt audio. Dwie duże dziury w ścianie pod głośniki i po sprawie 😉 

Edytowane przez ASURA

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, ASURA napisał:

Pamiętać też trzeba że taka odwrotna w Tył TL to początek wkraczania w obszar kiedy urok odgrody się zatraca a konkretnie zaczyna następować wydłużenie w czasie wybrzmień: temat rzeka :))) 

każda otwarta odgroda inna w formie niż prosty dipol , czy to u-frame czy h-frame czy ripol

musi brać pod rozwagę i analizę zjawiska zachdzące w TL  a im skrzydła są dłuższe tym te zjawiska bardziej wpływają , ale jednocześnie obniża się punkt zwarcia akustycznego na czym nam zależy

przeanalizuj jeszcze raz konstrukcję sly 30 tam wszysko widać jak na dłoni tym bardziej , że wszystko jest wielkie 🙂

1 minutę temu, ASURA napisał:

Stąd najbardziej zadowoleni powinni być posiadacze ogrodów zimowych stykających się z ścianą za którą jest sprzęt audio. Dwie duże dziury w ścianie pod głośniki i po sprawie 😉 

tak jak to zrobil JBN, bezkompromisowo 🙂

mam dwa takie same pokoje obok siebie jak tylko bedę mógł ten numer zrobić  to nic mnie nie powstrzyma 🙂

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

każda otwarta odgroda inna w formie niż prosty dipol , czy to u-frame czy h-frame czy ripol

musi brać pod rozwagę i analizę zjawiska zachdzące w TL  a im skrzydła są dłuższe tym te zjawiska bardziej wpływają , ale jednocześnie obniża się punkt zwarcia akustycznego na czym nam zależy

przeanalizuj jeszcze raz konstrukcję sly 30 tam wszysko widać jak na dłoni tym bardziej , że wszystko jest wielkie 🙂

Nawet Fetek jest wielki razem ze stadem kociaków 😉

Trza kimono, miło się gawędziło

Dobranoc

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, ASURA napisał:

odgrody to nie tuby

czasem ktoś probuje wręcz zrobić odgrody w formie tub

np

11 minut temu, ASURA napisał:

Nawet Fetek jest wielki razem ze stadem kociaków 😉

Trza kimono, miło się gawędziło

Dobranoc

ja też odpływam

sweet dreams 🙂 

obraz.png

to jest forma H-frame

Edytowane przez slawek.xm
6 godzin temu, ASURA napisał:

trochę jednak trzeba popracować nad akustyką pokoju żeby je docenić stąd u Mirka Herbatniki dostały łomot 

ja tam stawiam tonę świeżego karpia, ze powodów było więcej 😉

7 godzin temu, ASURA napisał:

a ja będę miał +90m2. 

Tylko pod muzykę? Taka mała własna filharmonia, fajnie 😉

Mam nadzieję, że Sly30 pokaże swoje kolumny. Jestem mega ciekawy, jak te potworki wyglądają 🙂

Aha ludziska, trochę więcej luzu i dystansu. Po co się tak spinać bez potrzeby? 🤷‍♂️

12 godzin temu, sly30 napisał:

Non stop przy dobrej muzyce odlatuje, czego i tobie życzę

Jakiej muzyki słuchasz? Nie odpowiadaj, że dobrej, to już wiem 😉 Fajnie, jakbyś opisał brzmienie jakiejś dobrej płyty granej z Twojego zestawu.

8 godzin temu, ASURA napisał:

Ciągle zapominamy że odgrody to nie tuby i trochę jednak trzeba popracować nad akustyką pokoju żeby je docenić stąd u Mirka Herbatniki dostały łomot 

Rafa,....,, łomot,, to zdecydowanie za mocne/ostre określenie.....OPEN 5 okazały się trochę (przynajmniej dal mnie) lepsze w aspekcie gdzie m40.2 były najmocniejsze - czyli jak to wcześniej określiłem chodzi o te brzmienie ''live''....i tyle....

....a na tym mi najbardziej zależy.....

7 minut temu, Miroslav1 napisał:

Rafa,....,, łomot,, to zdecydowanie za mocne/ostre określenie.....OPEN 5 okazały się trochę (przynajmniej dal mnie) lepsze w aspekcie gdzie m40.2 były najmocniejsze - czyli jak to wcześniej określiłem chodzi o te brzmienie ''live''....i tyle....

....a na tym mi najbardziej zależy.....

Wiem o czym piszesz; obecne mody na głośniki i to co się produkuje na rynku głośników nie zapewniają dobrego o pełnej dynamice i szerokim paśmie grania z 1,5Wata bo tyle przeciętnie faktycznie w domu używamy i potrzebujemy. Druga sprawa te niby tylko 1,5Wata jest słabo trzymane w siodle i co chwilę mamy "prezent" od współpracujących z sobą przetworników i wzmacniaczy; koń swoje-jeździec swoje...

48 minut temu, piano napisał:

m. in. Rush, a to fragment wierzchołka 😉

O, kolega widział i słuchał? 😉 A jakiś jazzik lub jazz-fusion? 

• Pokaż nowe odpowiedzi