Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe stereo do relaksu

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.
Chciałbym Was poprosić o pomoc w nagłośnieniu pokoju.
Pokój 21m² z aneksem.Z tym,że do nagłośnienia będzie prostokąt o wymiarach 4m x 3m.
Obie kolumny będą stały w odległości ok 4m od siebie.
Od kolumn będę siedział w odległości ok 2.5 do 2.8 metra.
W grę wchodzi tylko nowy sprzęt w przedziale 1.5do3tyś zł.
Chciałbym usłyszeć wszystkie dźwięki i poczuć też basik.
Do tej pory miałem wieżę stereo Panasonica i grało całkiem nieźle.Nagłośniało dość dobrze większą powierzchnię niż tę,którą chcę teraz nagłośnić.
Zastanawiam się nad takimi rozwiązaniami:

Miniwieża Hi-Fi Denon D-M41 jeśli chodzi o zintegrowany zestaw.Chyba że polecacie coś innego.
Jeśli chodzi o składanie to z kolumn myślę o tym:

•KOLUMNY PODSTAWKOWE   
MONITOR AUDIO BRONZE 2
•Pylon Pearl Monitor Kolumny na półkę 80W
•Pylon Audio Pearl 20 Kolumny podłogowe
•Magnat Monitor Supreme 1002
•Klipsch R-51M
•Pylon Audio Pearl 25
Żadnych jeszcze nie słyszałem w akcji.Wolałbym kolumny podłogowe,ale jeśli okaże się,że lepiej zagrają tzw półkowe to będą stały na podstawkach.
Jeśli chodzi o jednostkę napędzającą to myślałem o jakimś np.amplitunerze stereo np:
•SIECIOWY AMPLITUNER STEREOFONICZNY ONKYO TX-8220
•PIONEER SX-10AE BLUETOOTH
Ale czy to się sprawdzi?

Bardzo Was proszę o jakieś podpowiedzi,porady.

Pozdrawiam serdecznie?

https://www.audiostereo.pl/topic/150666-nowe-stereo-do-relaksu/

Onkyo może być, nawet regulacja barwy z pilota, DAC, BT

a do niego np. Elac Debut 2.0 B6.2 lub Indiana Line Tesi 261.

Bezpieczne brzmienie, niezła dynamika ( Elac ) i łatwe ustawienie bo BR na froncie.

Jak podłogówki nowe, to np. Pylon Pearl 20 - kolory do wyboru.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 22.05.2020 o 21:32, audioburak napisał:

Onkyo może być, nawet regulacja barwy z pilota, DAC, BT

a do niego np. Elac Debut 2.0 B6.2 lub Indiana Line Tesi 261.

Bezpieczne brzmienie, niezła dynamika ( Elac ) i łatwe ustawienie bo BR na froncie.

Jak podłogówki nowe, to np. Pylon Pearl 20 - kolory do wyboru.

Dzięki za podpowiedź??

Jak będę miał jakąś chwilkę to podjadę na odsłuchy.

A co byś polecił z takich gotowych zestawów?

No i z takich mini wież?

Pozdrawiam.

Denon 41, to bardzo podstawowy sprzęt. Licz się z tym, że jeśli podłączysz cokolwiek z tych głośników powyżej, to będzie raptem 30% ich możliwości. Gdyby chcieć ruszyć od początku z nie dużym zestawem, to nasuwa się Yamaha Pianocraft 670. Będzie lepiej ale dalej to mini wieża. Może więc lepiej kupić duży amplituner stereo, zrezygnować z cd i kupić monitory z listy powyżej.

A co myślicie o monitorach i kolumnach Magnat i Taga Harmony?

I czy onkyo lub pioneer nadadzą się do napędzania?

Zanim pójdę na odsłuchy chciałbym wiedzieć z czym łączyć i na co zwrócić uwagę.

Dopiero zaczynam przygodę z lepszym brzmieniem?

Jednak postanowiłem, że złożę w rok jakiś zestaw stereo porządny na miarę mojego budżetu.

Chcę kupić wzmacniacz Onkyo A9130

Tylko jakie kolumny teraz do tego będą pasowały?

I w grę wchodzą pewno tylko podłogówki cena za sztukę max 1300zł.

Jeśli chodzi o muzykę to słucham wszystkiego.Jeśli coś ma bas to głośnik musi go zaprezentować.Poradzicie mi co odsłuchować mam z tym wzmacniaczem i czy to dobry wybór?

Edytowane przez Venuś

A miało być "do relaksu" ? więc tu każdy widać sam zdecyduje, szukając tylko potwierdzenia ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 27.05.2020 o 14:59, Venuś napisał:

Jeśli chodzi o muzykę to słucham wszystkiego.Jeśli coś ma bas to głośnik musi go zaprezentować.

Musi nie musi. W tych przedziałach cenowych w których się poruszasz kolumny podłogowe nie będą miały kto wie jakiego rozciągnięcia i jakości basu. Ja bym na ten metraż brał lepszej klasy monitory. Jak dobrze wybierzesz to basu nie powinno Ci brakować. Chyba że jesteś z tych basolubów to wtedy od razu kupuj suba. 

8 godzin temu, Tonnii99 napisał:

Małe monitory zaprezentują więcej. Zawsze tak było

Dyskusyjne.....

Politykę robi się za pomocą pieniędzy, a pieniądze za pomocą polityki. Ot, taki przypadek...

Bardzo dobrze że zrezygnowałeś z kolejnej mini wieży bo to żadna zmiana. W tym budżecie możesz posłuchać Yamaha as501, Pioneer a40ae a kolumny indiana line tesi 561. 

W dniu 30.05.2020 o 07:40, SynSama napisał:

Dyskusyjne.....

A to niby dlaczego? Monitory w danej klasie cenowej zazwyczaj oferują lepszą średnicę i górę niż kolumny podłogowe. Atutem podłogówek jest lepszy bas. Ale do pewnego pułapu cenowego jego ilość nie idzie z jakością i lepiej jest go mniej ale lepszego jakościowo. Tak uważam. Zresztą takie GoldenEar Aon 2 lub 3 mają dwie membrany bierne i potrafią dać znakomity bas pomimo kompaktowych wymiarów. Z moich monitorów ATC bas jest znakomicie zdefiniowany. Nie rusza powietrzem ale jak w nagraniu jest to na pewno zostanie usłyszany. Kwestia potrzeb. 

43 minuty temu, Funnykris napisał:

A to niby dlaczego? Monitory w danej klasie cenowej zazwyczaj oferują lepszą średnicę i górę niż kolumny podłogowe. Atutem podłogówek jest lepszy bas. Ale do pewnego pułapu cenowego jego ilość nie idzie z jakością i lepiej jest go mniej ale lepszego jakościowo. Tak uważam. Zresztą takie GoldenEar Aon 2 lub 3 mają dwie membrany bierne i potrafią dać znakomity bas pomimo kompaktowych wymiarów. Z moich monitorów ATC bas jest znakomicie zdefiniowany. Nie rusza powietrzem ale jak w nagraniu jest to na pewno zostanie usłyszany. Kwestia potrzeb. 

Nic takiego nie ma miejsca, a mi ręce opadają kiedy po raz 548 czytam, że monitory grają lepiej, bo tak i koniec...

Edytowane przez SynSama

Politykę robi się za pomocą pieniędzy, a pieniądze za pomocą polityki. Ot, taki przypadek...

@Venuś jak już musisz kupić coś nowego to kup nową elektronikę a chociaż kolumny kup używane. Elektonikę dobrze mieć na gwarancji, natomiast kolumny raczej się nie psują a używki zawsze kupisz sporo lepsze w tej  samej cenie niż nowe.

2 godziny temu, SynSama napisał:

Nic takiego nie ma miejsca, a mi ręce opadają kiedy po raz 548 czytam, że monitory grają lepiej, bo tak i koniec...

Nikt nie pisze "bo tak i koniec". Nikt też nie pisze że grają lepiej. Ale jak masz jakąś linię kolumn danego producenta to podłogowa wersja zawsze będzie droższa. W cenie monitora z danej grupy można kupić podłogowe z niższej na gorszych głośnikach itd. Ameryki tu nie odkrywam. Jak nie ma parcia na podłogowe (tj. więcej jak 25m2) to stawiam na monitory. 

Autor chce kupić kolumny do 3 tys. za parę. Za te pieniądze można się moim zdaniem pokusić o Pylon Sapphiere 25. I masę fajnych monitorów. Monitory mają też swoje zalety ale to nie o tym jest temat ? 

5 godzin temu, szpakowski napisał:

@Venuś jak już musisz kupić coś nowego to kup nową elektronikę a chociaż kolumny kup używane. Elektonikę dobrze mieć na gwarancji, natomiast kolumny raczej się nie psują a używki zawsze kupisz sporo lepsze w tej  samej cenie niż nowe.

Prawda. Ale to się tyczy też elektroniki. Gwarancja gwarancją. Jak coś ma się zepsuć to te dwa lata gwarancji i tak wytrzyma. 

Edytowane przez Funnykris
W dniu 29.05.2020 o 23:26, Tonnii99 napisał:

Rada powyżej jest bardzo sensowna. Małe monitory zaprezentują więcej. Zawsze tak było. Dobrze, że zdecydowałeś się na poważniejszej klocki, nie pożałujesz tego.

:-))))))))))))))))))))))))))))) Tak...bas z pudełek do butów, to jest to, co wzbogaci każdy system. Nie wierzę, że to czytam :-))))))))))

I tak pozostanie, bo jednych interesuje w muzyce wyłącznie jedna oktawa poniżej 60 Hz,

a drugich raczej pozostałe 8 oktaw powyżej tych 60 Hz ? 

Dobrze, że można znaleźć graty dla wszystkich ...

W dniu 29.05.2020 o 08:27, Funnykris napisał:

Musi nie musi. W tych przedziałach cenowych w których się poruszasz kolumny podłogowe nie będą miały kto wie jakiego rozciągnięcia i jakości basu. Ja bym na ten metraż brał lepszej klasy monitory. Jak dobrze wybierzesz to basu nie powinno Ci brakować. Chyba że jesteś z tych basolubów to wtedy od razu kupuj suba. 

A to już litraż obudowy konstrukcja oraz liczba przetworników nie ma znaczenia? 

8 minut temu, S4Home napisał:

A to już litraż obudowy konstrukcja oraz liczba przetworników nie ma znaczenia? 

Ma. Wszystko ma znaczenie. Słyszałem kolumny podłogowe które pomimo trzech głośników i dużej obudowy miały bas jak świnia rogi i monitory które grały bardzo fajnym basem. Ale chyba wiesz że tak jest?

A i mamy tu do nagłośnienia pomieszczenie nieprzystosowane akustycznie. W sumie 12m2. Wstawienie tutaj kolumny podłogowej to nieporozumienie. Wiem bo mam nawet metr kwadratowy więcej w swoim pomieszczeniu odsłuchowym i testowałem takie rozwiązania. Stanęło na ATC SCM7 i jeszcze od nikogo nie słyszałem żeby brakowało basu. 

Gdy pomieszczeńie jest przystosowane akustycznie praktycznie można wstawiać większe kolumny jak np u Mnie mam 16m, a grają XT8F i nie ma przeładowania basu, lecz elektronika musi być mocna, aby bas trzymać w ryzach. Natomiast słyszałem kilka monitorów i owszem bas był w nich spoko, lecz żadne nie schodziły odpowiednio nisko, aby Mnie zadowolić, a dzięki XT8F zrezygnowałem w końcu z suba, ponieważ musiałem się nim wcześniej czasami wspomagać...

Edytowane przez KoKsiK

Sama wielkość konstrukcji ma ogromne znaczenie, tak jak pisałem powyżej!

Godzinę temu, Funnykris napisał:

W sumie 12m2. Wstawienie tutaj kolumny podłogowej to nieporozumienie.

W tym wypadku zdecydowanie sensowniejsza będzie podstawka ?

40 minut temu, S4Home napisał:

Sama wielkość konstrukcji ma ogromne znaczenie, tak jak pisałem powyżej!

Tak. Im większy głośnik tym większa musi być obudowa. W skrócie. Ale to się tyczy również monitorów. Jak można powiedzieć że monitory mają słaby bas kiedy na rynku można znaleźć takie konstrukcje jak Yamaha NS-5000 które schodzą dobrze poniżej 30Hz. O takich klocach jak ATC SCM50 i większych nie wspomnę. Oczywiście to highend ale z tanich kolumn też można znaleźć monitory z dużym niskotonowcem. Ich niska popularność sprawia że mało się teraz tego robi ale konstrukcyjnie nie ma problemu zrobić monitor z basem schodzącym w głębiny piekieł.

Masa ludzi stawia też monitory na swoich szafkach zrobionych tak licho jak tylko się da (większość współczesnych mebli z płyty) i dziwią się że dudni, że basu nie ma itd. Jak monitory to i dobre ciężkie standy.  

18 godzin temu, Funnykris napisał:

Tak. Im większy głośnik tym większa musi być obudowa. W skrócie. Ale to się tyczy również monitorów. Jak można powiedzieć że monitory mają słaby bas kiedy na rynku można znaleźć takie konstrukcje jak Yamaha NS-5000 które schodzą dobrze poniżej 30Hz. O takich klocach jak ATC SCM50 i większych nie wspomnę. Oczywiście to highend ale z tanich kolumn też można znaleźć monitory z dużym niskotonowcem. Ich niska popularność sprawia że mało się teraz tego robi ale konstrukcyjnie nie ma problemu zrobić monitor z basem schodzącym w głębiny piekieł.

To się zgadza, są też podłogówki gdzie nie uświadczymy za dużo niskich tonów.

FUNNYKRIS Czytaj ze zrozumieniem proszę. Napisałem wyraznie, że ktore ja słuchałem to Mnie niezadowolily w oczekiwany sposób vs XT8F. Też Mi wciskano kiedyś, że do 16m to tylko monitorki, bo będzie buczec bas, a to zależy w dużej mierze od pomieszczenia i akustyki. Natomiast podawanie monitorów za przykład typu NS-5000, które w dniu premiery koszt ich to około 70tys zł i maja głośnik 30cm, to lekka przesada, bo do kilkadziesiąt tysięcy, to nawet nie znajdziesz porządnych podłogowej z 30cm przetwornikiem... ?

Edytowane przez KoKsiK
Godzinę temu, KoKsiK napisał:

FUNNYKRIS Czytaj ze zrozumieniem proszę. Napisałem wyraznie, że ktore ja słuchałem to Mnie niezadowolily w oczekiwany sposób vs XT8F. Też Mi wciskano kiedyś, że do 16m to tylko monitorki, bo będzie buczec bas, a to zależy w dużej mierze od pomieszczenia i akustyki. Natomiast podawanie monitorów za przykład typu NS-5000, które w dniu premiery koszt ich to około 70tys zł i maja głośnik 30cm, to lekka przesada, bo do kilkadziesiąt tysięcy, to nawet nie znajdziesz porządnych podłogowej z 30cm przetwornikiem... ?

Chodziło mi raczej o sam fakt tego że konstytucja kolumny nie definiuje jej dźwięku. Faktycznie te Yamahy cenę mają piękną. No na mój gust w ok. 13m2 już ATC SCM11 grały zbyt basowo i w 13m2 mam 7-litrowe monitorki. Próbowałem wstawiać podłogowe ale to się po prostu u mnie nie udawało. A akustyka jest chyba dobra bo nagrywałem w tym pokoju wokale na album. Wielkomembranowy mikrofon pojemnościowy obnaża problemy z odbiciami. Bas po prostu zakrywał mi resztę pasma. Dlatego bazując na moich doświadczeniach proponuję monitory lub podłogówki typu Pylon Opal 20. Producenci wychodząc klientom naprzeciw robią teraz takie... Podłogowe monitory. I dobrze bo standy też trzeba kupować, wypełniać itd.