Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  111 członków

Lumin Klub
IGNORED

Klub użytkowników Lumina

Rekomendowane odpowiedzi

17 minut temu, MarcinQoo napisał:

Tak więc mamy nowy Lumin U2: https://luminmusic.com/lumin-u2.html

Tak zerkam na szybko na wnętrze U2 dostępne na stronie Lumina to widzę tę samą płytkę co w U2 mini i inny zasilacz, tym razem liniowy, no mamy ładniejszą obudowę, ale to akurat na dźwięk nie wpływa....zastanawiające. 

16 godzin temu, zycie_to_gra napisał:

Tak zerkam na szybko na wnętrze U2 dostępne na stronie Lumina to widzę tę samą płytkę co w U2 mini i inny zasilacz, tym razem liniowy, no mamy ładniejszą obudowę, ale to akurat na dźwięk nie wpływa....zastanawiające. 

Jest jeszcze kilka innych zmian w stosunku do U2 Mini: optyczne wejście sieciowe dla wkładki SFP, trzy porty USB (w tym jeden jako dedykowane wyjście do DAC - podejrzewam, że ten może być jakoś extra niskoszumowy), zasilanie oparte na transformatorze torroidalnym (o którym wspomniałeś) plus pewnie jakieś inne różnice w budowie wewnętrznej. Jak zwykle pozostaje pytanie, czy różnica w cenie jest tego warta? Ale to już każdy z nas musi sam ocenić 😀

Jak poznamy cenę to się dowiemy 😉Pewnie będzie na poziomie T2/T3, jeżeli tak, to zważywszy na brak DACa było by to dość sporo. Jednak ciągle tylko gdybam. Poczekam, aż trafi do dystrybutora i z chęcią się przekonam co potrafi, 

Ja wiem, że dzisiejszy świat nieco zwariował z cenami, ale nie sądzę. Okaże się pewnie za kilka dni. 

U1 ma lepszą obudowę, plus zewnętrzny zasilacz. Mi to wygląda jakby U2 był produktem pośrednim pomiędzy U2 mini a nowym docelowym transportem jakim był wcześniej U1. 

Edytowane przez zycie_to_gra

Cena detaliczna nowego Lumin U2 w USA została ustalona na 4990USD, czyli dokładnie tyle samo ile tam kosztuje T3. Można więc założyć, że u nas będzie podobnie.

Ja się (w tym wypadku - na szczęście) pomyliłem, a @zycie_to_gra dobrze obstawiał, chociaż podejrzewam że będąc oznaczony jako Branża mógł już coś wiedzieć😀

5 minut temu, MarcinQoo napisał:

Cena detaliczna nowego Lumin U2 w USA została ustalona na 4990USD, czyli dokładnie tyle samo ile tam kosztuje T3. Można więc założyć, że u nas będzie podobnie.

Ja się (w tym wypadku - na szczęście) pomyliłem, a @zycie_to_gra dobrze obstawiał, chociaż podejrzewam że będąc oznaczony jako Branża mógł już coś wiedzieć😀

Haha 🙂 Ja dopiero wczoraj się dowiedziałem. Boję się go brać na testy, trzy miesiące temu kupiłem U2 mini, planowałem go co prawda jako przejściowy, ale bez przesady. 

Na dźwięk U2 będzie głównie wpływało zasilanie i jego jakość, oscylatory oraz sekcja wejscia ETH, w tym SFP optyczne. To może być duży krok do przodu.

Mój problem jest jeszcze głębszy - nazywa się P1. Podobnie - boję się go wziąć na testy.

8 godzin temu, zycie_to_gra napisał:

Haha 🙂 Ja dopiero wczoraj się dowiedziałem. Boję się go brać na testy, trzy miesiące temu kupiłem U2 mini, planowałem go co prawda jako przejściowy, ale bez przesady. 

A Mola Mola jest wyposażona w transport cyfrowy, tak ? U2 mini lepszy ?

2 godziny temu, Krzysztof_56775 napisał:

A Mola Mola jest wyposażona w transport cyfrowy, tak ? U2 mini lepszy ?

Niestety nie, należy to urządzenie rozpatrywać jako DAC, ma wbudowane podstawowe funkcje i może np. służyć jako endpoint do Roona (tak miałem do tej pory) ale zarządzać biblioteką nie potrafi. 

W dniu 5.02.2023 o 22:42, zycie_to_gra napisał:

Poczytaj test na Soundrebels, Marcin porównał oba transporty, a był właścicielem U1 mini i zmienił na U2 mini. 

Ja pod ręką mam tylko ten nowszy transport. 

Czy może ktoś wypowiedzieć się jak wypada U1 mini vs U2 mini w przypadku słabo zrealizowanych nagrań.
Czy nie jest tak że nowy model jest bardziej brutalny dla kiepskiego materiału i bardziej obnaża jego niedoskonałości.
Jak wypada bas na obu urządzeniach?

Czy ten nowy model posiada ten „analogowy sznyt” poprzednika?
Jakiekolwiek uwagi mile widziane. 

W dniu 26.02.2023 o 09:54, doktor_mun napisał:

Czy może ktoś wypowiedzieć się jak wypada U1 mini vs U2 mini w przypadku słabo zrealizowanych nagrań.
Czy nie jest tak że nowy model jest bardziej brutalny dla kiepskiego materiału i bardziej obnaża jego niedoskonałości.
Jak wypada bas na obu urządzeniach?

Czy ten nowy model posiada ten „analogowy sznyt” poprzednika?
Jakiekolwiek uwagi mile widziane. 

To nie jest do końca tak, że Lumin nagle odwrócił kurs swojego statku o 180 stopni. Odszedł nieco od bardzo gęstego i muzykalnego grania jakim nas raczył w poprzednich seriach. Jeżeli rozpatrujemy nowe urządzenia jako grające tylko ciepło i milusio, to takie nie są. Przynajmniej nie u mnie w dość neutralnym torze. Ciepło i muzykalność jakie dają często stereotypowe np. lampowe źródła, bez względu na to czy to jest CD czy DAC to nie jest to samo co oferuje Lumin. Piszę tu dla osób wątek czytających i zastanawiających się nad przetestowaniem, czy zakupem. Lumin w nowym wydaniu jest przede wszystkim urządzeniem rozdzielczym i bardzo dobrze różnicującym, doskonale pokazuje różnice między nagraniami dawnymi, obecnymi, czy pomiędzy poszczególnymi gatunkami muzycznymi. Stereotypowe ciepłe, gęste i muzykalne źródła tego nie potrafiły, często ujednolicając i na swój sposób upiększając przekaz. Nie zauważyłem, żeby Lumin cokolwiek uśredniał, mówię tu głównie o obecnie posiadanym U2 mini. Nie zauważyłem też, żeby był przesadnie gęsty, powiem więcej, w całościowym odbiorze nie zmieniło się wiele w systemie po wrzuceniu Lumina jako transportu, tzn. naturalny charakter przekazu pozostał bez zmian. Jednak jako urządzenie nie zamulił mi systemu jak to miało miejsce wielokrotnie wśród przesadnie osładzających życie urządzeń. Podsumowując - tak pokazuje więcej i dosadniej, ale nie jest jakość szczególnie brutalny dla słabo zrealizowanych nagrań. Da się ich słuchać, tylko po prostu się nie chce, bo te dobrze nagrane są słyszalnie lepsze i to przyciąga. 

Dzięki za informacje.

Być może w okolicach nadchodzących świat będę mógł przetestować lumina U1 mini. Potem może wypożyczę U2 mini. Zobaczymy jak się sprawdzą. Jednak w związku z tym, że w wakacje czeka mnie remont mieszkania, ewentualną decyzję o zakupie będę musiał odłożyć w czasie.

Będę chciał połączyć Lumin z transportem plików I-O Data Soundgenic HDL - RA4TB. Jeszcze tego nie robiłem i za bardzo się na tym nie znam. Ewentualnie jeszcze zamiast Soungenic jakiś dysk NAS ale to zobaczymy po remoncie.

Jeżeli zdecyduje się na Lumin U1/2 mini to obowiązkowo kupię firmowy pilot. Czy ktoś korzysta z tego pilota? (sporo kosztuje jak na pilot).

Edytowane przez doktor_mun
1 minutę temu, zycie_to_gra napisał:

Ja się zastanawiam nad nowym U2. 

Pilot na szczęście nie jest mi do niczego potrzebny. 

W moim przypadku chodziło o U1/2 mini oczywiście (już poprawiałem). 

Mi osobiście ten pilot jest bardzo potrzebny (niestety), tylko nie wiem jak zadziała, zobaczymy.

Lumin U2 nie wiem ile kosztuje ale pewnie można już myśleć o kombajnie P1, ze względu choćby na wygodę użytkowania.

U1/2 mini oraz U1 posiada 2 gniazda USB. Nowy U2 3 gniazda USB.

Jeżeli kupię U1/2 mini to jedno gniazdo zajmie pilot, drugie DAC.

Jeżeli podłączę transport plików/ NAS przez sieć Lan i na dysku będzie np. kilka lub kilkanaście TB muzyki to czy Lumin działa dobrze tzn. płynnie.

Czy szybko to wszystko czyta, wczytuje okładki płyt itp? 

Fajnie gdyby dodatkowo Lumin miał I2S (tak mi się wydaje).

30 minut temu, doktor_mun napisał:

U1/2 mini oraz U1 posiada 2 gniazda USB. Nowy U2 3 gniazda USB.

Jeżeli kupię U1/2 mini to jedno gniazdo zajmie pilot, drugie DAC.

Jeżeli podłączę transport plików/ NAS przez sieć Lan i na dysku będzie np. kilka lub kilkanaście TB muzyki to czy Lumin działa dobrze tzn. płynnie.

Czy szybko to wszystko czyta, wczytuje okładki płyt itp? 

Fajnie gdyby dodatkowo Lumin miał I2S (tak mi się wydaje).

Zalecam nie korzystanie w wejść/wyjść USB w Luminie, a przynajmniej sprawdzenie innych opcji. U mnie przez to wyjście Lumin gra co najwyżej średnio, ale za to po COAX lub AES/EBU ponadprzeciętnie dobrze. 

Co co muzyki w sieci LAN, to ja mam może 3 TB, działa to płynnie, nic się nie wiesza, okładki oczywiście widzi, jednak użytkowo i wizualnie aplikacja LUmina mocno odstaje chociażby od Roona. 

Wracając do pilota, to nie wiem do czego on jest potrzebny, skoro tabletem można zrobić znacznie więcej i jest on bardziej praktyczny. A w dodatku i tak jest niezbędny do obsługi Lumina, więc po co pilot ? Fakt ładnie wygląda, ale tylko po to ? 

Edytowane przez zycie_to_gra

Coaxial mam zajęty w DAC na transport CD. 

AES/EBU nie testowałem ale oczywiście sprawdzę jak nadarzy się okazja.

Pilot jest potrzebny do szybkiego zgłaśniania/ściszania np w nocy. Właśnie chodzi o to aby nie używać Ipad gdy chcemy tylko zmienić głośność. Pilot jest dla mnie bardzo ważny. Czasami słucham po nocy muzyki i nie lubię jak ekran tabletu wypala mi dziurę w mózgu poprzez oczy (w przypadku gdy chcę tylko odrobinę zmienić głośność). Pilot to wygoda i musi być.

5 godzin temu, doktor_mun napisał:

Pilot jest potrzebny do szybkiego zgłaśniania/ściszania np w nocy. Właśnie chodzi o to aby nie używać Ipad gdy chcemy tylko zmienić głośność. Pilot jest dla mnie bardzo ważny. Czasami słucham po nocy muzyki i nie lubię jak ekran tabletu wypala mi dziurę w mózgu poprzez oczy (w przypadku gdy chcę tylko odrobinę zmienić głośność). Pilot to wygoda i musi być.

Chyba, że w torze gra przedwzmacniacz to ten problem odpada.

BAT VK 500BAT-PAK, BAT VK 55 + BATVK51SE + Lumin T2 + Sony CDP7X ESD+ Wilson Audio Sophia2, okablowanie FadelArt, Acoustic Zen.

5 godzin temu, doktor_mun napisał:

Coaxial mam zajęty w DAC na transport CD. 

AES/EBU nie testowałem ale oczywiście sprawdzę jak nadarzy się okazja.

opcja dark mode w ipad nie jest dostępna ?

opcja dark mode w ipad nie jest dostępna ?

Sądzę że jest co więcej w appce Lumina jest możliwość ustawienia ciemnej szaty - ja tak mam, ale potrzeba pilota nie jest mi całkiem opca

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
5 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Sądzę że jest co więcej w appce Lumina jest możliwość ustawienia ciemnej szaty - ja tak mam, ale potrzeba pilota nie jest mi całkiem opca

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

tak więc argument świecenia po oczach odpada 🤗

1 godzinę temu, mario_64 napisał:

Chyba, że w torze gra przedwzmacniacz to ten problem odpada.

W chwili obecnej gra integra bez pilota. Ostatnie kilka lat grała końcówka bez pilota, pre również było bez pilota, przetwornik jest bez pilota, transport plików jest bez pilota, transport CD posiada pilot ale bez regulacji głośności.
Także jeżeli zdecyduje się na Lumin (na obecną chwilę nie widzę dla niego konkurencji) to będzie z pilotem i koniec. Bawiłem się U1 mini wielokrotnie i regulacja głośności działa bardzo dobrze jak na tej kategorii urządzenie, przykładowo przy cichym słuchaniu itp.

Są w sumie 4 różne motywy kolorów, w tym ciemnoszary i czarny. Dla każdego coś ciekawego.

Wielokrotnie chciałem szybko ściszyć muzykę, bo zadzwonił telefon i szlag mnie trafiał, jak szukałem telefonu albo tabletu - lub co gorsza nie mogłem tego szybko zrobić nawet mając go pod ręką. Zawsze jest jeszcze możliwość skakania nim po utworach. Droga rzecz ale na pewno przydatna.

25 minut temu, Zbi_Rek napisał:

tak więc argument świecenia po oczach odpada 🤗

Nie odpada.
W ciągu dnia spędzam wiele godzin pracując na IPad. W samochodach dotykowe ekrany, chcesz zadzwonić - dotykowy ekran, odbierasz paczkę z paczkomatu- dotykowy ekran. Wszędzie to dotykowe, świecące po oczach gòwno (takie czasy)

Ja czasami słucham muzyki po nocy ze względu na małe dziecko i tylko wtedy mam czas na spokojnie. Robię to wtedy po ciemku i opcja dark mode mimo że działa to i tak nie rozwiązuje problemu. Musi być pilot.

W czerwcu na 3 m-ce sprzęt będzie rozłączony. Po remoncie przetestuje U2mini i porównam z U1 mini, który posiada Kolega.

Ja i tak głównie słucham plików, czasami Cd, a streaming przez aplikację Fidata poprzez BubleUpnp, ale to nie to samo co daje Lumin. 
Ten pilot od Lumina to będzie najważniejsza rzecz w systemie 😉

Dawno mnie tu nie było, przeczytałem wszystko i więc zacznę przede wszystkim od podziękowań za dobre opinie 🙂

Kilka osób porównuje skalę poprawy przy zasilaniu Lumina do skali Bluesound Node. Powiem tak, to kompletnie bez sensu porównywać skalę i rodzaj przyrostów tych dwóch urządzeń, bo są to zmiany na zupełnie innych poziomach.
To że "level" Node można drastycznie podnieść zasilaniem to fakt, to wybitnie dobrze reagujące na zasilanie urządzenie. Ale fakty też są takie że Node ma swoje ograniczenia, i tam gdzie się "kończy", tam dopiero zaczyna się Lumin, a to co możemy "zrobić" w Luminie, dla Node czy Munich M1T jest po prostu nie osiągalne.
Można to nazwać "szlifem", i o ile Node został mocno "oszlifowany" zgrubnym pilnikiem do pewnej formy, o tyle w przypadku Lumin'a pozostaje już tylko wykończenie które odbywa się mniejszą skalą ale z odpowiednio większą precyzją.

Chciałbym też coś wyjaśnić w kwestii różnych adapterów zasilania i tego czy trzeba ciąć kable, czy nie trzeba, czy się zamknie obudowa, czy nie.
Raz: W urządzeniach U1 mini, U2 mini, D2: nie ma kompletnie żadnego znaczenia jakiego adaptera użyjecie: mojego, MuzgAudio, Sbooster, TeddyPardo, czy innego - zawsze ale to zawsze jeden kabel który łączy bolec fazowy gniazda IEC z włącznikiem 0/1 jest lutowany i uniemożliwia demontaż gniazda IEC w celu montażu adaptera. Żaden, ale to żaden adapter nie zmieni fizycznej budowy urządzenia. Więc informacja jako przy Sboosterz'e nie trzeba było tego kabla ciąć lub rozlutowywać jest po prostu nieprawdą. Nie łudźcie się, kadr z instrukcji Sboostera doskonale to wyjaśnia:
obraz.png.a21e2e7cd9c77ced5efb1a4a1834fd8c.png

Dwa: W modelach U1 mini, U2 mini, D2 tak samo jak wyżej - tj niezależnie od posiadanego adaptera - jeśli nie dokonacie pełnego montażu wraz z przecięciem/odlutowaniem wskazanego kabla, a zamiast tego będziecie chcieli zamontować adapter w sposób "tymczasowy" - to nie będziecie mogli zamknąć poprawnie obudowy. Tak jak wyżej nie ma znaczenia którego adaptera użyjecie - fizyka budowy urządzenia jest taka sama i żaden adapter tego nie zmieni.

Trzy: W modelu T2 - ze względu na inną obudowę urządzenia da się zrobić to w sposób nie ingerujący całkowicie w urządzenie ani jakiekolwiek kable, wykorzystując jedno wgłębienie po uchwycie montażowym górnej pokrywy.
To samo będzie w T3 gdyż dzielą tą samą obudowę.

Cztery: testy zasilania w modelu T3 będą pod koniec marca 🙂

Pięć: pojawiły się pytania czy mogę zrobić adapter na specjalnym przewodzie, np srebro, itp. Odpowiem tak: niechętnie. Używam gniazd DC Schurter, oraz oryginalnych kabli JST produkowanych w całości i przede wszystkim zaciskanych maszynowo w fabrykach JAPANESE SOLDERLESS TERMINALS. Nie ma się do czego tu przyczepić.

To tyle, pozdrawiam serdecznie użytkowników Lumin'a 🙂
Ps: gdyby ktoś szukał to sprzedam D2 z zasilaniem liniowym/lub bez. Wystawiam FVAT.

Edytowane przez k4mil3k
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.