Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

To sa prawdziwe doznania kulinarne, bez „hokus pokus“

Jesli ktos ma pojecie o gotowaniu to wlosi.

To jest kulinarny cel znany na calym swiecie i godny podrozy



Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Denver steak.

Nigdy tego nie jadłem. W ocenach nie jest wcale taki zły, ale to rzadki cut.

Generalnie nie eksperymentuję i zwykle kupuję ribeye, rzadziej filet mignon.

Dla większego grona i w święta prime rib roast.
Sześć, albo siedem żeber, wiec blisko 10 kg. 
Niepowtarzalny smak i najlepszy kawałek z wszystkich.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Seth_A_Rider

….be still and know….

Tak, Ribeye to zawsze smakuje, 100% gwarancja, dobry wybor
Filet Mignion, to „nudy na pudy“, delikatny, ale bez smaku
Prime Rib Roast dodany do listy experymentow

2 hours ago, xajas said:


Eeee tam, to takie wydziwianie. Przerost formy nad trescia

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To nie jest zwykła restauracja.

Trzech gwiazd Michelin tez nie dostali za nic.

Posiłek u nich to kilkugodzinny spektakl i eksplozja smaków i doznań.
Większość dań będziesz pamiętał do końca życia.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

….be still and know….

Mozliwe, ale to „malowanie“ z tym deserem, to raczej show do Las Vegas, a nie przezycie kulinarne
Dla mnie sie liczy tylko to, co jest na talerzu i towarzystwo, a nie ten „spektakl“ dookola.

PS.
Na ilosc gwiazdek Michelina nie zwracam uwagi, podobnie jak na cene i wage sprzetu High-End, albo na rocznik i cene butelki wina.
Na to jestem „odporny“

2 hours ago, xajas said:

Prime Rib Roast dodany do listy experymentow

Jeśli nie znasz, to dodaj do tej listy chilean sea bass, znany tez jako patagonian toothfish.
Wśród ryb jest jak wagyu wśród wołowiny.

Antar patagoński po polsku.

….be still and know….

U nas tego „pantagonczyka“ dostaniesz tylko „odpakowanego“, a takich nie lubie.
Ale dobrym pobratymcem z polnocnych (zamiast polodniowych wod) jest Skrai, czyli specjalna zimowa edycja dorsza (dostepny tylko w zimie..)
Tutaj widac ich podobienstwo

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_8085.thumb.jpg.43b221dfb20724c09ac37fdc327ce3ba.jpg

W postaci filetow (loins) to moj absolutny No 1 .

IMG_8087.thumb.jpg.084c066b1ef1ba5150765a0d5abb554f.jpg

W zimie laduje 2-3 razy na tydziej na patelni
I nie zawsze smazony. Czasami duszony

IMG_8088.thumb.jpg.b4a59d2e05bcb142b92269da1a695e64.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość

(Konto usunięte)
Jak moja tesciowka, wszystko musi byc przypalone na „chrupiaco“, jak podeszwy do butow
Przecież Ty na grillu masz praktycznie wszystko przypalone, a w środku surowe.

Ja lubię mięcho delikatnie obsmażyć z każdej strony i dalej dusić.
Raka żołądka czasem już niema? 
Jak niema, to nie powie.

Kto wie co to jest „Diamond Cut“ w wolowych stekach?
Znalazlem opis, ale nie jestem na tyle rzeznikiem, by to w pelni zrozumiec

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_8105.thumb.jpg.d6bb63f97079bd1b3e97b405640ea238.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wydaje mi sie ze chodzi o ta najlepsza czesc poledwicy czyli od cienkiego konca do jakis 2/3 dlugosci. Ta czesc poledwicy jest najbardzie krucha. Od cienkiej strony najlepsza na fillety (male steki), srodek czesto idzie do pieczenia (np. chateaubriand - Jezu co za slowo?) a ta grubsza koncowka juz taka b. miekka chyba nie jest. Czasami kupujemy cala poledwice i tak staram sie ja dzielic (mrozic) bo to troche miesa jest i starczy na sporo obiadow.

15 hours ago, xajas said:

U nas tego „pantagonczyka“ dostaniesz tylko „odpakowanego“, a takich nie lubie.
Ale dobrym pobratymcem z polnocnych (zamiast polodniowych wod) jest Skrai, czyli specjalna zimowa edycja dorsza (dostepny tylko w zimie..)
Tutaj widac ich podobienstwo

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_8085.thumb.jpg.43b221dfb20724c09ac37fdc327ce3ba.jpg

W postaci filetow (loins) to moj absolutny No 1 .

IMG_8087.thumb.jpg.084c066b1ef1ba5150765a0d5abb554f.jpg

W zimie laduje 2-3 razy na tydziej na patelniemoji3.png
I nie zawsze smazony. Czasami duszony

IMG_8088.thumb.jpg.b4a59d2e05bcb142b92269da1a695e64.jpg

Niestety nie ma zamienników.
Równie dobrze można ugotować rybę w 7up, podać z masłem i cytryną udając, ze się je homary.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

….be still and know….

  • 3 tygodnie później...

jedni ryby inni grzyby , u mnie dziś leśne szaleństwo 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja wczoraj przeszedłem się do lasu. Niestety jedyne okazy jakie udało mi się znaleźć 

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_20230929_123300.jpg

IMG_20230929_120910.jpg

Jest ich od cholery. Jakichkolwiek innych - zero 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bo zbytnio grzybów nie ma , kilka godzin i nikogo nie spotkałem te co znalazłem to nie wiem jak ? , tyko ja po grzybach łażę od 5-latka , Warmia-Mazury to moje dzieciństwo, łaziłem po lesie i dorabiałem za młodego , las we krwi 

Dla mnie też las nie jest środowiskiem obcym. Grzybów w moich rejonach po prostu nie ma. Nawet opieniek zaszczepionych na działce. Może jeszcze coś się w tym roku pokaże 

W dniu 11.09.2023 o 09:13, xajas napisał:

Na ilosc gwiazdek Michelina nie zwracam uwagi,

I święta racja. Gdzikolwiek byłem w tych Michelinach to zawsze rozczarowanie.

Gdzie zatem chodzić do knajpy? Bardzo proste: patrz, gdzie chodzą tubylcy.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

I święta racja. Gdzikolwiek byłem w tych Michelinach to zawsze rozczarowanie.
Gdzie zatem chodzić do knajpy? Bardzo proste: patrz, gdzie chodzą tubylcy.

Swieta racja
  • 3 tygodnie później...

I znowu miejsko.

Tym razem „przeprosilem sie“ z filetami wolowymi i przygotowalem je metoda souse-vide.

Dwa male fileciki (160/200g) wyjete z zamrazalki, zapakowane w woreczki sniadaniowe i wsadzone do garnka z ciepla woda

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Temperatura wody byla utrzymywana na poziomie 53°C

IMG_2458.thumb.jpg.a04d787c694b7a2301f2d6933e4dd8da.jpg

Po 3 godzinach mieso jest „skruszone“ i tak miekkie, ze sie niemal rozpada.

IMG_0136.thumb.jpg.caa0a2f144255418515cd33b046a30f5.jpg

Po wysuszeniu i posoleniu kazda strona i boki sa przysmazone na ostro przysmazone ok. 2 minut

IMG_0138.thumb.jpg.9539bbd51b0c3e66a0dcfad7d4e7a78a.jpg

Po przycieciu w plastry, calosc laduje spowrotem na 1 minute na patelni z maselkiem, rozmarynem i tymiankiem

IMG_0139.thumb.jpg.0d50240666f24193a592a5893fe7ca09.jpg

Gotowe

IMG_0140.thumb.jpg.42a10ececc9fcf07179330b94071c840.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Dobrze wyglada

Masz nowy Avatar?
A jak smakuje
Już nie mogłem wytrzymać od tych wszystkich zapachów.

To co jem, to bez przypraw - absolutnie żadnych.
Reszta się jeszcze pyrkoli i tam dodam przypraw.

Drugi avatar na tym forum, czyli dość stary

Gotowanie w plastiku, o nie nie nie.

Po ostatnich wakacjach na Krecie, szukam greckich przepisów. Przyszne mięska tam robią,. właśnie takie wolno duszone. Czy to wieprzowe, czy wołowe, czy baranka.

Na początek " Hoirino me Selino Avgolemono ".
Wieprzowina z selerem w sosie cytrynowym.
Gotowane w kociołku żeliwnym.




6b5838b8154eda4acaacf6e327dbde03.jpg794dc422db0f328298862c2846bb1941.jpg



Następne będzie "Kleftiko"
Wolno duszona baranina.

Żeliwo do gotowania jest rewelacyjne, ale nigdy go nie używaj do przyrządzania kwaśnych potraw. Chyba ze, akurat brakuje ci żelaza w organizmie.

….be still and know….

Sos cytrynowy się dodaje na sam koniec, już po zgaszeniu palnika i w sumie w tym momencie można by danie wyjąć z kociołka.

Chyba to zrobię zanim pójdę spać.

W UK supermarkety zlikwidowały lady ze świeżym mięsem, wiem że to produkt niskich lotów ale zawsze był pod ręką. Kila sklepów rzeźniczy też się zamknęło. Kilka miesięcy była trochę lipa z dostępem do miesa świeżego. Było tylko to pakowane w plastik, na półkach sklepowych.

Pojawiło się światełko w tunelu.
Jeden z zamkniętych sklepów rzeźniczych, wznowił działalność on-line. Towar mają z lokalnych farm.
Cieszy mnie to bardzo.

Avgolemono to zasadniczo sztuka nie ścięcia jajek temperaturą i kwasem cytrynowym, wiec zawsze robi się na koniec. W tym konkretnym przypadku możliwe, że zdrowiej byłoby ugotować w „plastiku”.

….be still and know….

Żelazo też potrzebne w organizmie

A tak serio. Naczynia z żeliwa wypala się z olejem aby pokryły się warstwą ochronną. Oczywiście kwaśne potrawy mogą tą powłokę uszkodzić ale nie tak szybko. Jak się dodaje kwaśne, już po gotowaniu to raczej nie ma na to szans. Musiało by się kilka godzin gotować. Mówię to z praktyki, bo dania z pomidorów po 2-3 godzinach duszenia potrafią to zrobić.
Wtedy trzeba kociołek wypalać od nowa.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wciąż, nic kwaśnego nie odważyłbym się zjeść nawet z taki wypalonej patelni.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

….be still and know….

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

    Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM


  • Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

    Ostatnio dodane opinie o albumach

  • Najnowsze wpisy na blogu

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.