Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Grill gazowy, to w zasadzie to samo co piekarnik, tylko z rusztem i rożnem.

Jest jedna zasadnicza roznica:

W piekarniku naciskam guzik „Pyrolyse“ i po godzinie jest czysty jak „nowka“

Bez tego calego syfu i pucowania.
Dlatego nie kupuje wielkich i drogich grillow.
Jak sa zasyfione, nie do wypucowania, kupuje nowy

PS.

Ja tez lubie golonki, peklowane

A ja wypalam 10min , szczotką robię szuruburu po ruszcie i jest czysty.

Jest jedna zasadnicza roznica:

W piekarniku naciskam guzik „Pyrolyse“ i po godzinie jest czysty jak „nowka“

Bez tego calego syfu i pucowania.
Dlatego nie kupuje wielkich i drogich grillow.
Jak sa zasyfione, nie do wypucowania, kupuje nowy

PS.

Ja tez lubie golonki, peklowane
To chyba nie umiesz się obchodzić z grillem.
Wystarczy na bieżąco wypalać i czyścić ruszt.
Pełne czyszczenie ze dwa razy w roku.

Powroce jeszcze raz do tego.

Ja mysle, ze mamy dwa zadadniczo rozne podejscia do tematu gotowania i grillowania.

Ujme to troche w „przerysowaniu“

1. Moje podejscie

U mnie celem nadrzednym jest przygotowanie moich ulubionych potraw.:
- steki
- ryba
- warzywa

I do tego dobieram odpowiednie metody (podrzedne narzedzia), umozliwiajace przygotowanie tych potraw w optymalny sposob:
- grill gazowy
- grill weglowy
- wok
- beefer
- patelnie
- piekarnik
- sous vide
- bla bla bla

Czyli…

Jak chce wbic gwozdz do sciany, to lapie za mlotek, jak chce skrocic deske, to uzywam pily, a jak chce wkrecic srobe, to biore srobokret. Bo tak to najlepiej funkcjonuje. I nie probuje na sile zrobic tego wszystkiego jednym uniwersalnym narzedziem, tylko dlatego ze je mam.

Jak chce zrobic steka to go wsadzam do beefera, rybe klade na grill, rolady do piekarnika a warzywa do woka. Bo tak mi to najlepiej pasuje i smakuje.

2. Twoje podejscie

Ty kupujesz superduper grill i celem nadrzednym jest optymalne wykorzystanie tego ustrojstwa. Zaczynasz sie zastanawiac, jakie rozne dania (mieso, ryby, chleb, pizza, ciasto, warzywa) mozna by na tym grillu przygotowac

To sa zupelnie „sprzeczne/rozne“ podejscia.

Ja nie zaczne jesc calych kurczakow z rozna (ktorych nie lubie), tylko dlatego, ze moj grill to potrafi.
Nie bede tez robil wielkich miesnych pieczeni na grillu (mimo ze je lubie), bo jesli chce zredukowac/ograniczyc konsumpcje miesa, to przy wyborze stek czy pieczen (w ramach limitu), wybor zawsze wypadnie na stek i pieczenie odpadna w przebiegach….

Nie bede tez wsadzal rownoczesnie do grillowego koszyka ryby i miesa, bo „tematem przewodnim“ dnia, ktory celebruje, jest albo ryba, albo mieso, albo wok,… ale nigdy wszystkie na raz

Itd.

To sa po prostu rozne podejscia do tematu odzywiania i gotowania, a nie rozne umiejetnosci wykorzystania grilla
Ja też bym nie wkładał jednocześnie ryby i mięsa do jednego koszyka w tym samym czasie.

Na zdjęciu jest łosoś i pstrąg w koszu, jeśli zdjęciem się sugerowałeś, pisząc to co napisałeś.

Ja też bym nie wkładał jednocześnie ryby i mięsa do jednego koszyka w tym samym czasie.

Na zdjęciu jest łosoś i pstrąg w koszu, jeśli zdjęciem się sugerowałeś, pisząc to co napisałeś.

Ok, pomylilem.

Lososia robie „na desce“, pstraga „na majonezie“

Wypalanie nie usuwa syfu pod rusztem, a na gruntowne pucowanie jestem za leniwy. Wole spedzac czas na grilowanie

Pod rusztem usuwa bardzo dobrze, nad palnikami "na daszkach" usuwa bardzo dobrze,. wręcz idealnie.

Pod palnikami oczywiście nie usuwa ale tam jest taca ociekowa i tam się właśnie czyści raz na jakiś czas.

Ok, pomylilem.

Lososia robie „na desce“, pstraga „na majonezie“

Wypalanie nie usuwa syfu pod rusztem, a na gruntowne pucowanie jestem za leniwy. Wole spedzac czas na grilowanie
Jasne. Lepiej wywalić grilla na śmieci i kupić nowego, zamiast go wyczyścić.
Teraz, xajas napisał:

Mam tez wysokocisnienioweg Kärchera. Udostepnie, mozesz go wyczyscic 🙂

Dokup sobie przystawkę do piaskowania u mnie 180barów i dysza wirująca jednak zostawia pewne przypalenia na żeliwnym grilu

Myjka 4KW 3 fazowa niby drze wszystko ale...

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Mam tez wysokocisnienioweg Kärchera. Udostepnie, mozesz go wyczyscic
Możesz sobie sam wyczyścić

To po to aby nikt nie mylił jagnięciny z baraniną , bo fakty rynkowe są takie że i jagnięciny może być zbyt dużo na rynku. Ale to tylko teoria, oczywiście.
No właśnie z ciekawości zacząłem szukać czy w angielskim jest jakieś inne słowo na jagnięcinę.
Otóż nie ma. Lamb a to wszędzie sprzedają, to jest właśnie jagnięcina.

Baranina to mutton, tego nigdzie nie widziałem.

My "Polacy" tak potocznie sobie tłumaczymy, że lamb to baranina ale to jest właśnie jagnięcina. Cena jest wyższa niż cena wołowiny, chociaż towar lokalny.
22 hours ago, RAF77 said:

No właśnie z ciekawości zacząłem szukać czy w angielskim jest jakieś inne słowo na jagnięcinę.
Otóż nie ma. Lamb a to wszędzie sprzedają, to jest właśnie jagnięcina.

Słowo którego szukasz to chyba  milk-fed lamb. 

On 11/2/2023 at 6:05 AM, RAF77 said:

Baranina to mutton, tego nigdzie nie widziałem.

Tego nigdzie nie sprzedaja podobno tylko na specjalne zamowienia od nielicznych hodowcow. Jest tez kozlina czyli 'Goat' bardzo popularna np. w kuchni indyjskiej ale tez chyba nie tak popularna jak jagniecina.

On 11/2/2023 at 6:05 AM, RAF77 said:

Cena jest wyższa niż cena wołowiny, chociaż towar lokalny.

To chyba zalezy jakiej wolowiny...

On 11/3/2023 at 4:26 AM, marecki marek said:

Słowo którego szukasz to chyba  milk-fed lamb. 

U nas w Kanadzie tak. Ale takiej w NZ to juz chyba nie (grass fed) stad o wiele bardziej zalatuje... Wg mnie nasza bije na glowe ta z Nowej Zelandii...

On 11/1/2023 at 11:30 PM, xajas said:

to wybor raczej wypada na bardziej „wyszukane, szlachetne“ gatunki miesa a nie na schabowe, golonki czy pieczenie

Np taki 'Standing Rib (Prime Roast) dojrzewane 28 dni, AAA Beef' ... bardzo 'nieszlachetne' mieso. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Taka poledwica wolowa chocby nie wiem jakim sposobem zrobiona nie ma startu do takiej pieczeni.

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, jackk napisał:

Np taki 'Standing Rib (Prime Roast) dojrzewane 28 dni, AAA Beef' ... bardzo 'nieszlachetne' mieso. 

Ukryta Zawartość

Taka poledwica wolowa chocby nie wiem jakim sposobem zrobiona nie ma startu do takiej pieczeni.

Przeciez to Rib Eye "w kawalku". Ty to nazywasz "nieszlachetne"?

Ukryta Zawartość

1 hour ago, xajas said:

Przeciez to Rib Eye "w kawalku". Ty to nazywasz "nieszlachetne"?

To ty tak zdefiniowales mówiąc o pieczeni jakby to było coś gorszego. Oczywiscie ze z tego robi się ribeyes czy inne steki. I taka pieczeń to jest coś najlepszego co może być - żaden stek nie będzie tak dobry ale oczywiscie to sprawa preferencji. Jeśli nigdy nie próbowałeś warto zrobić ale wiadomo ze nie jest to rzecz na wieczornego grilla ale powiedzmy sobie szczerze na specjalne okazje np święta czy wielkie obiady rodzinne. Gwarantowany opad szczeny szczególnie u osób które nigdy czegoście takiego nie jadły.

26 minut temu, jackk napisał:

To ty tak zdefiniowales mówiąc o pieczeni jakby to było coś gorszego. Oczywiscie ze z tego robi się ribeyes czy inne steki. I taka pieczeń to jest coś najlepszego co może być - żaden stek nie będzie tak dobry ale oczywiscie to sprawa preferencji. Jeśli nigdy nie próbowałeś warto zrobić ale wiadomo ze nie jest to rzecz na wieczornego grilla ale powiedzmy sobie szczerze na specjalne okazje np święta czy wielkie obiady rodzinne. Gwarantowany opad szczeny szczególnie u osób które nigdy czegoście takiego nie jadły.

O pieczeni z Rib Eye nie myslalem.

Na codzien to "za wielka porcja", ale jak sie nadarzy wieksza impreza, to wyprobuje

Na jutro zamowilem Flat Iron i jestem ciekaw co z tego wyjdzie

Edytowane przez xajas
W dniu 2.11.2023 o 12:05, RAF77 napisał:

to jest właśnie jagnięcina. Cena jest wyższa niż cena wołowiny, chociaż towar lokalny.

Niestety - owcze mięso ma specyficzny posmak, który nie każdemu pasuje. W każdym razie mi nie. 🙂

Moja mama wkładała jagnięcinę do takiej zalewy na kilka dni. Woda, ocet, sól,  jakieś warzywa i przyprawy.

Dopiero potem przyprawiała, piekła i - zero smrodu! Wspaniałe mięso.

Niestety - skład tego zajzajeru pozostaje tajemnicą. Od lat próbuję go od mamy wyciągnąć: ile octu na ile wody, ile soli itp. Odpowiedź zawsze ta sama - no, tyle ile trzeba. Żeby było dobrze. Szlag mnie trafia, bo chętnie bym udziec jagnięcy tak namoczył i upiekł, tyle tu w IRL pięknej baraniny. Ale szkoda mi czasu na nieudane eksperymenty. 😞

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

1 hour ago, xajas said:

O pieczeni z Rib Eye nie myslalem.

Na codzien to "za wielka porcja", ale jak sie nadarzy wieksza impreza, to wyprobuje

Tyz prawda. Im więcej żeber tym lepiej poniżej trzech szkoda zachodu… A co ja mam powiedzieć? Ja i syn jemy normalnie a zona tak z 30%. Taka pieczeń jemy 3 albo 4 dni.

1 hour ago, il Dottore said:

Niestety - owcze mięso ma specyficzny posmak, który nie każdemu pasuje. W każdym razie mi nie. 🙂

Wszystko zależy skad jest mięso i od jego jakości. U mnie jagnięcina praktycznie nie ma żadnego piżmowego zapachu ale jak zaznaczył Marek Marecki jest inaczej karmiona. Moczenie w jakiś zalewach z octem nie wchodzi w grę.

1 hour ago, xajas said:

Zrobiłeś mi smaka wiec jutro do sklepów i będzie pieczeń. Jak duża? Zobaczymy. Dawno nie mieliśmy takiej z kością  jak na tych zdjęciach. Można bez kości ale wg mnie to nie to samo.

Niestety - owcze mięso ma specyficzny posmak, który nie każdemu pasuje. W każdym razie mi nie.
Moja mama wkładała jagnięcinę do takiej zalewy na kilka dni. Woda, ocet, sól,  jakieś warzywa i przyprawy.
Dopiero potem przyprawiała, piekła i - zero smrodu! Wspaniałe mięso.
Niestety - skład tego zajzajeru pozostaje tajemnicą. Od lat próbuję go od mamy wyciągnąć: ile octu na ile wody, ile soli itp. Odpowiedź zawsze ta sama - no, tyle ile trzeba. Żeby było dobrze. Szlag mnie trafia, bo chętnie bym udziec jagnięcy tak namoczył i upiekł, tyle tu w IRL pięknej baraniny. Ale szkoda mi czasu na nieudane eksperymenty.
Solanki się robi 5-10% w zależności jak długo będziesz moczył. Octu i przypraw do smaku. Dopóki nie spróbujesz, to się nie nauczysz.

Na kilogram mięsa, dajesz 400ml solanki 5% na 24h moczenia.
Reszta według uznania.

Ja lubię smak tego mięsa.
Zrobiłeś mi smaka wiec jutro do sklepów i będzie pieczeń. Jak duża? Zobaczymy. Dawno nie mieliśmy takiej z kością  jak na tych zdjęciach. Można bez kości ale wg mnie to nie to samo.

Flat Iron to stosunkowo male/plaskie „fileciki“ wyciete z gornej lopatki (top blade). Podobne do Flank Steak.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_0400.jpgIMG_0399.jpgIMG_0398.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, RAF77 napisał:

Octu i przypraw do smaku. Dopóki nie spróbujesz, to się nie nauczysz.

Jakbym mamę słyszał. 😀

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Ta gorna lopatke jedlismy juz wiele razy w postaci gotowanej. Lepsza niz Wiedenski Taffelspitz (Picanha). Ale podobno jeszcze lepsza jako steak (malo znany, now cut)

Jakbym mamę słyszał.
Dobre . No ale taka prawda.

Łopatka jagnięca już się dusi, piecze.
Naczynie żeliwne, płaskie z pokrywą.
Marynata:
Oliwa, sok cytrynowy, ocet jabłkowy, zest cytrynowy, czosnek, rozmaryn, sól kamienna, miód, pieprz, papryczki ostre.
Za 4 godzinki będzie na stole.ffcb5698407522fb834d61b9b0eb36b4.jpg

Jesli juz jestesmy przy „jagniecinie“.

Jedno z ciekawszych dan z jagnieciny, ktore kotowalem bylo (musze tu troche kombinowac z tlumaczeniem) Perskie Jagniece Curry. Wyjatkowa w tym daniu jest ilosc przypraw

Ilosc i roznorodnosc niesamowita!

1kG gulaszu z jagniecia
8 zabkow czosnku
1 cebula
3 lyzeczki kardamonu
2 lyzeczki cynamonu
1/2 lyzeczki gozdzikow
1 lyzeczka zmielonego koreander (kolendrs?)
2 lyzeczki slodkiej papryki
1 lyzeczka cayene pieprz
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka pieprzu
2 lyzki wyklarowanego masla (ghee)
2 listki laurowe
400ml pomidorow z puszki
80m mleka kokosowego
Peczek swiezego koreandru

Najpierw kostki miesa w tym zredukowanym masle 4 minuty obsmazyc. A potem dodac wszystkie przyprawy i znowu 4 minuty smazyc. A dopiero potem pomidory i kokos. 1 godzine dusic.

To bylo jedno z najlepszych dan, jakie w zyciu jadlem

Absolutnie super!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_1087.thumb.jpg.9e8adad44b7b938febd427b6f35a4a0f.jpg

Eksperyment sie udal
Zaczne od konca: moim zdaniem lepsze niz filety (filet mignon). Porownywalnie soczyste, minimalnie mniej miekkie ale znacznie intesywniejsze, ciekawsze smakowo!

Tak to wyglada (meska 250g i damska 200g porcja)

IMG_0425.thumb.jpg.9f7db69a1b437a43cd2e42fec7deed09.jpg

All you need

IMG_0427.thumb.jpg.5d181169e28f63096cbd2dee75ed26e4.jpg

Najpierw beefer, kazda strona 2 minuty (moglo by byc minimalnie krocej)

IMG_0430.thumb.jpg.d82603c45058d055c3098e074d1f6a13.jpg

IMG_0436.thumb.jpg.657731b47d9ef0bec2200b41a75e1535.jpg

Potem w maselku regularnie obracane co 30 sekund, az osiagnie ok. 53°C (dla niektorych troche wiecej)

IMG_0432.thumb.jpg.40c72d753f60423eb19d59a9648b3214.jpg

Gotowe

IMG_0433.thumb.jpg.c7771d7221242a84a40be57ed8586b80.jpg  

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Ilosc i roznorodnosc niesamowita!

8 zabkow czosnku
1 cebula
3 lyzeczki kardamonu
2 lyzeczki cynamonu
1/2 lyzeczki gozdzikow
1 lyzeczka zmielonego koreander (kolendrs?)
2 lyzeczki slodkiej papryki
1 lyzeczka cayene pieprz
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka pieprzu
2 lyzki wyklarowanego masla (ghee)
2 listki laurowe
Peczek swiezego koreandru

Ilość i różnorodność niesamowita, bo zrobiłeś CURRY "na piechotę".

Można też kupić gotowe, a rodzai jest chyba nieskończona liczba.

Generalnie, jak mięso Ci śmierdzi, a chcesz smacznie, to curry jest niezawodne
23 minuty temu, romeksz napisał:

Generalnie, jak mięso Ci śmierdzi, a chcesz smacznie, to curry jest niezawodne

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) emoji6.png

Jak lubisz smierdzace smaczne miesko, to kupujesz Surströmming 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.