Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Baza ; suszone pomidory w oleju z bazylią i czosnkiem, zmiksowane.

1 marynata: baza plus przyprawa ostra na grilla, olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia, troszkę octu jabłkowego

2 marynata: baza plus zioła, sól, pieprz, olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia, troszkę octu jabłkowego.

39 minut temu, RAF77 napisał:

pomidory w oleju z bazylią

Jeśli mogę zasugerować, dobre pomidory suszone na słońcu z octem balsamicznym i tymiankiem. Do tego pokrojone na połówki  szalotki, całe ząbki czosnku. Taki zestaw ja stosuję. Idealnie nadaje się także do ryb. 

Cześć .

Ostatnio robiłem tak na szybko gulasz z drobiu i grzybów ...

Mięsko to piersi z kury ,pokrojone i ubite jak by mialo sie robić kotlet ale potem pokrojone w paski 5mm .

To wedruje na patelnie z olejem i jest podsmażone ale tak delikatnie .

Potem na te samą patelnie wedruje cebula ,czosnek ,jablko  a na koniec posiekane ale namoczone grzyby leśne .

Potem to wszystko gotuje sie dodając sól , majeranek , pieprz  i wode . Dusi sie to gotując i dostajemy wspaniałą potrawe Mięsno grzybową .

Jest przepyszna.

"Jedzenie brytyjskich wędzonych śledzi w wagonie restauracyjnym pociągu z Dover do Londynu to dla mnie szczyt cywilizacji".

Artur Rubinstein

😄

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Tak samo, jak każdy Szkot i Walijczyk.

Stwierdzenie, że są "śledzie brytyjskie", jest tak samo prawdziwe jak to, że kiełbasa śląska jest polska, no niby prawda ale mało precyzyjna prawda.



Gość

(Konto usunięte)
Tak samo, jak każdy Szkot i Walijczyk.


Z tym że w drugą stronę to nie działa, taki "brytyjski" rasizm urzędowy.


Piersi z kurczaka znalazłem w zamrażarce.
Obsmażyłem w woku, dodałem paprykę i przyprawy różne. Plus włoskie pomidory z puszki i dusiłem pod przykryciem, a na końcu odparowałem nadmiar wody. Ryż basmati. Pychota.

1790d20c64f429787cd7e4bc03c3c204.jpge31a7cbab45725da2b929a6118fe2218.jpg

Wczoraj bylem na ciekawej imprezie: „Steaktasting“. Organizowany przez naszego lokalnego rzeznika.
W 5 godzin mozna zobaczyc najpierw, jak rozebrac krowe „na czesci pierwsze“ , potem poznac i wyprobowac najwazniejsze gatunki pieprzu i soli, a na zakonczenie przejsc do przygotowywania roznych gatunkow stekow i przystawek.
Odjazdowa impreza

Tutaj polowka krowy przed „rozbiorka“

.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2 godziny pozniej (nie spodziewalem sie ze jest to tyle roboty) uswiadamiasz sobie, ile przeroznych ciec/gatunkow miesa mozna z takiej krowy wyciac. Po czesci absolutne rarytasy, ktorych nigdy wczesniej nie widzialem.

IMG_3410.thumb.jpg.e9cae94753e3a8c764ab235959ee879b.jpg

IMG_3419.thumb.jpg.d4e8436bb8ca72e7230c7cc74b3d06eb.jpg

A teraz przechodzimy do sedna sprawy: przygotowywanie i kosztowanie roznych ciec z uzyciem roznych gatunkow soli i pieprzu (takze do przystawek/jarzyn)


IMG_3438.thumb.jpg.7742ee235540e23f247712025962c1ef.jpg

IMG_3439.thumb.jpg.07c5bf42b1dc59c70ed5d774f75afa0b.jpg

IMG_3440.thumb.jpg.ab894c7b120e6997322933081e934755.jpg

IMG_3441.thumb.jpg.dc81c4c2200db3829b398b4443ef26a3.jpg

IMG_3442.thumb.jpg.43db9350b6b1f54298ce829c6664911d.jpg

IMG_3443.thumb.jpg.6c4744d02b783142243193df6018877b.jpg

IMG_3444.thumb.jpg.0b8435598af9c7ac146e0decd47167a8.jpg

IMG_3445.thumb.jpg.3b82f8ba92a87fb24e7f29dcefcaa0e4.jpg

IMG_3452.thumb.jpg.967fbbbf4cdd1b69b4a85135f065033f.jpg

IMG_3454.thumb.jpg.95c3c1fce8d1302637ded9dea8b7736e.jpg

IMG_3461.thumb.jpg.1444444417141ddc2c138deef60135a2.jpg


Palce lizac. Moj absolutny Faworyt w tej sesji: Flank Steak i Wagyu Steak.

Znalazlo by sie tez cos dla Zygfryda

IMG_1591.thumb.jpg.9b4fc2b950dc7c47638d365d88af005a.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

U nas można sobie zamówić taki zestaw. Jest duży wybór wśród rzeźników w UK.

To jest dobry pomysl (u nas tez popularne), ale te typowe filety, rib eye itd. juz kazdy zna.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość

(Konto usunięte)

To jest dobry pomysl (u nas tez popularne), ale te typowe filety, rib eye itd. juz kazdy zna.
Oczywiście.

Jak przez kilka lat pracowałem w Anglii na kontrakcie, to też sobie jeździliśmy właśnie na takie pokazy steaktasting. Kapitalna sprawa.

To tyle w temacie BSE

Ja dziś z założenia skromniutko. Placek z cebulą lub jak kto woli cebularz. Najlepsze jakie jadłem, robione były lata temu w Zamościu. Nie pamiętam nazwy lokalu ani przy jakiej ulicy się mieścił. Niedaleko rynku. Na jednej z bocznych uliczek. Typowy obiekt z czasów późnego PRL. Może ktoś zna go? Mojemu plackowi też nic nie brakuje. Jedyny minus, że miałem jedynie czerwoną cebulę i nie leżała odpowiednio długo pokrojona i zasolona aby zmiękła i puściła soki. 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 4 tygodnie później...

k**wa  ostatnio robilem zupe grzybowa z grzybów ,naprawde  ajak to sie stało film ten może wam opowie 🙂

ta zupa wyszła pyszna a;e teraz nienapisze  jak ją zrobiłem 🙂

pozdrawiam wszystkich smakoszy !!!! Bez wzgledu na polityke !!!!

Ostanio wpadlem na trop i zrobilem to .jak zrobic zajebisty sos ,.i to bez jaj 🙂 

Jak zrobić sos który sam w sobie jest pyszny ? 

Czy chcecie aby Atmeg wam to wyjaśnił?  Bo na siłe tak to niechce .

Edytowane przez atmeg

Bo niechce tu pisać w tym anty polskim srodowisku .Bo poco? dla dobrego sosu jak tu niemcy gówno zapoają 

13 minut temu, jarekb napisał:

No ale coś  opisz , 

no jestem ,masz kontakt ze mną . Czego chcesz? napisz

ok cos opisz ,ok sosik oparty na warzywach i ekrakcie z mieska .

A wogule jestem w szoku ,jestescie ciekawi jaki to sos Atmeg upichcił ,nie sadzilem ze bbedziecie tak ciekawi ale jest ,Boski 

spoko spoko ,przedstawie ten przepis  ale nie dziś .bo dzisiaj mam klimat na muzyke 

i w dupie mam wszelkie  klimaty Ruskie i ukrainskie  ,pier**lcie sie sami .

Specjalna wypowiedz Atmega  ,niech tym Ukraincom Putin odpłaci za ich zbrodnie !!!!

natomias tu mamy swoje wątki . kul;inarne i polskie .

 

==========================

Wiem ze po mojej ostrej wypowiedzi dotyczącej Ukrainy bedziecie sie bali pisać  ,spoko .

Sam tu przez dlugi czas  broniłem Ukrainców  ......To trzeba zmienić .Ukraincy okazuje sie nie są naszymi kolegami i przyjacielami .

Może niech Putin ro***bie morderców Polaków  ....

a co do muzyki mamy własną ,nie Ruską i nie Ukrainską !!!!! i to samo co do potraw  ,jedzonka !!!

 

 

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

    Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM


  • Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

    Ostatnio dodane opinie o albumach

  • Najnowsze wpisy na blogu

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.