Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

14 minut temu, jackk napisał:

Rzeźnik i tylko rzeźnik

Mięso to mięso. Zapewniam Cię, że w IRL także i to z Lidla jest doskonałe. Zresztą identycznie pakują stejki także i Marks & Spencer i wszędzie indziej.

Oczywiście znam zajebistych rzeźników z przezajebistym mięsem ale to bym musiał specjalnie jechać. A Lidla mam pod nosem - 5 minut spaceru może.

Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

1 hour ago, il Dottore said:

Mięso to mięso. Zapewniam Cię, że w IRL także i to z Lidla jest doskonałe. Zresztą identycznie pakują stejki także i Marks & Spencer i wszędzie indziej.

Oczywiście znam zajebistych rzeźników z przezajebistym mięsem ale to bym musiał specjalnie jechać. A Lidla mam pod nosem - 5 minut spaceru może.

Nie przekonasz mnie raczej…

3 godziny temu, jackk napisał:

Nie przekonasz mnie raczej…

Nie zamierzam przekonywać nikogo. Niech każdy kupuje, gdzie sobie chce. Na tym polega wolny kraj.

Oczywiście nie jest mi przyjemnie, gdy daję zarobić Niemcowi, ale - jako się rzekło - Lidla mam najbliżej. Mogę iść na spacer z psem, psa przywiązać, zrobić zakupy i pójść do domu.

Choć z tym przywiązywaniem psów to teraz... Jedna starsza pani w Hiszpanii przywiązała czworonoga pod sklepem i kilka tys € kary jej wlepili za znęcanie się nad biednym zwierzęciem, bo przecież pies umrze jak 10 minut pod sklepem poczeka.

Do tego prowadzi unijny zamordyzm. Psy ważniejsze od ludzi.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Piwko przed dyżurem? Nie! To moja żona taka sprytna. Galaretka na dole a na górze ta sama galaretka ale spieniona.

Razem to zastyga i udaje szklankę piwa. 🙂 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Aaaaaaaaaaaaaaaa... co to  będzie? 😄

Ukryta Zawartość

I gotowe! Teraz 48 godzin czekania. Ogórki ledwo nastawione a już zarezerwowane. 😄 Córka oświadczyła, że łyka wszystko, co tylko dam. 🙂 

og2.jpg

Nie bójcie się hiszpańskich ogórków. Wiadomo, że polskie to polskie ale hiszpańskie małosolne naprawdę spoko.

Powtórzę wiekopomną maksymę: ogórek to ogórek! 😄

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A na drugie była paella. 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
Serio, aż tyle chleba to tej ilości jajecznicy....
Ilość jajecznicy jest złudna, to nie jest talerzyk, tylko duży talerz.
A chleb kupuję takie małe okrągłe bochenki po 400 gram i do zamrażarki.

Tu jest 200 gram, a poza tym: bez chleba się nie najesz

Aha - i podaję magiczne zaklęcie, bez którego małosolne nie wyjdą. Brzmi ono: 30 gramów soli kamiennej na litr wody.

Godzinę temu, il Dottore napisał:

Aha - i podaję magiczne zaklęcie, bez którego małosolne nie wyjdą. Brzmi ono: 30 gramów soli kamiennej na litr wody.

W Polsce obowiązkowa miara zwie się łyżeczką, gramy to jakiś irlandzki wymysł  🙂

Cześć ,dzisiaj Żurek albo Barszcz biały  ,receptura prawie identyczna ,oparta na Żurku albo Barszczu białym z torebki firmy Winiary co już nie jest Winiary bo została sprzedana  zagranicznemu koncernowi ale narazie nadal produkuje te wpaniałe koncentraty do zup .

Postanowiłem opisać jak Ja robie taki Barszcz zgodnie z klasyką ,tak myśle ......

Tak wiec zaczynamy ...

Porcja na 2-3 litry .

Do gara z wodą 2 litry dajemy tak zwaną "włoszczyzne "  kto nie wie co to jest to wikipedia itp,

i gotujemy te ziela z minimum 30 minut na słabym bulgotaniu  . Potem te ziela usuwamy z wywaru .

Na patelni średniej umieszczamy bardzo drobno pokrojony kawałek słoniny , i dolewamy z dwie duże łyżki oleju ,chwile smażymy na delikatnym ogniu aż słonina pusci tłuszcz ....

teraz bierzemy dobrej jakości białą kiełbase  ,musi być wysokiej jakości bo jest to jeden z kluczowych składników .i smarzymy delikatnie pokrojone kiłbaski w plastry 10mm az zarumieni sie około 30 % powierzchni tych plastrów . Nie wiecej tylko 30% i przekładamy te plastra do gara z zupą i nakładamy nowe do smażenia  ,Mi wychodzi na te zupe 5 sztuk kiełbasek białych 

teraz to solimy i pieprzymy wstępnie i gotujemy z 30 minut ,potem do tego dodajemy ziemniaki  pokrojone w kostke ,ja lubie mnustwo ziemniaków  ale minimum to 1 kg  i gotujemy 10 minut i dodajemy zupe w torebki Winiary,dodalemy sporo majeranku tak dużą łyżke stołowa  , gotujemy znowu jakies z 5 minut ,sprawdzamy smak ,dodajemy według własnego gustu ,cukier , pieprz i sól ,czosnek ...sprawdzamy czy ziemniaki sa już ugotowane i na koniec dodajemy śmietane  ,na te 2-3 litry zupy około od jednej do trzech dużych łyżek ,według gustu .

Cały czas podczas gotowania uzupełniamy ubytki wody ,Danie 2 - 3 litry .

Jest to dość klasyczny przepis na żurek albo biały barszcz  .Kto nigdy nie robił bo bał sie gotowania zupy na tym przepisie nie zawiedzie sie .

Edytowane przez atmeg

jak by ktoś szukał mocnej musztardy, sprawdzona dla mnie starczy   

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jarekb

Sezon szparagowy juz leci. Ja lubie zielone, wysmazone w boczku Guanciale. Chetnie z kluseczkami Gniocchi

Jest z tym troche roboty, ale nabieram wprawy

Ukryta Zawartość

IMG_4701.thumb.jpg.17f5369b0bee28f4c82a5fba71d81870.jpg

IMG_4702.thumb.jpg.d927aa81e0000b69854398dbb94051c3.jpg

IMG_4703.thumb.jpg.bf3d66586895ce629d9a422c42946ad9.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, jarekb napisał:

jak by ktoś szukał mocnej musztardy, sprawdzona dla mnie starczy   

Ukryta Zawartość

ztym ze ta musztarda ma smak chili  , w tym juz nie jest musztardą ,ale dobra jest jesli ktoś lubi chili to też polecam 

Godzinę temu, xajas napisał:

Sezon szparagowy juz leci. Ja lubie zielone, wysmazone w boczlu Guanciale. Chetnie z kluseczkami Gniocchi

Jest z tym troche roboty, ale nabieram wprawy

IMG_4696.jpgIMG_4701.jpgIMG_4702.jpgIMG_4703.jpg

smakowicie to zrobiłeś .Gdybyłbym kobietą i zaprosił byś mnie to hmmm 🙂

A niewiem czy szukasz kobiety ,może już masz  ale super .

Chodzi mi o to zeby faceci wiedzieli co i jak z tymi babkami ,jedne leca na kase albo samochody inne szukają coś innego 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez atmeg

Nawet nie zauwazylem, kiedy przelecialy

smakowicie to zrobiłeś .Gdybyłbym kobietą i zaprosił byś mnie to hmmm
A niewiem czy szukasz kobiety ,może już masz 

Nie, juz mam, od ponad 40 lat, prawdziwy skarb!

U nas we wsi hiszpańskie po 19,99€/kg

GNIEOCSWQAIhMSk?format=jpg&name=900x900

6 minut temu, kostropaty napisał:

u mnie na ogrodzie za darmo 😄 

Zazdroszczę. Jak byłem mały to miałem dziadków a oni mieli czereśni w pip. BTW to moje chyba ulubione owoce.

A teraz nie mam już dziadków i za czereśnie muszę płacić. 😞

Gość

(Konto usunięte)

Wiśnie, czereśnie, mirabelki, cukrówki, papierówki, truskawki, maliny, agrest, winogrona różne, porzeczki białe i czerwone, oraz czarne na sok na zimę... Dżizas, u dziadków było wszystko - i ja mieszkałem w tym sadzie, prawie do końca podstawówki. Rewelacja, nigdy później już się tak zdrowo nie odżywiałem.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.