Skocz do zawartości
IGNORED

Tanie kable zasilające

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Wróżenie z fusów. 🙂

No tu akurat wiadomo co i jak, a ja lubię "przesłodzony" dźwięk :)

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

17 godzin temu, toolpusher napisał:

Zmieniam okablowanie zasilające i przygotowywałem kabel do sprzedaży który kiedys kupiłem. Trochę mnie zaciekawił i go rozebrałem i się nie zawiodłem. Prosze o potwierdzenie czy dobrze myślę. Przewód uziemiający z kabla antenowego a zasilający i neutralny ze srebra? Bo miedź na pewno to nie jest. Wygląda mi to produkcję Sonus Olivy?  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_20230901_004250.jpg

A jakie prądy ma przewodzić ? Czy nie ma zwarć ? - izolacja na pewno  nie jest liczona na 230, ale na parę  woltów Ja bym się bał go używać

Czy ktoś z Was może polecić adapter wtyku US-EU zalecany do ciągłej pracy ? Np adapter Brennenstuhl jest przewidziany do krótkotrwałego działania i ma efektywny przekrój przewodu  poniżej 2,5 mm 2 (informacje uzyskane u producenta).   Jeżeli znacie jakieś adaptery o większym przekroju to piszcie. Z góry dziękuję 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ktoś szpieguje konta. Raczej nie przypadkowo w temacie o daleko idących wątpliwościach „grania” drucików. 
Niewygodny gość. Wspominałem o tym.
Żegnam AS.

Uprzejmie proszę administrację o usunięcie mojego profilu.

27 minut temu, Kostucha napisał:

Zanim rzecz stanie się faktem, usuwam Cię z ignorowanych. Pewnie gdzieś, kiedyś, o coś się pśtyknęliśmy... mniejsza o to - szerokiej drogi.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

11 minut temu, szymon1977 napisał:

Zanim rzecz stanie się faktem, usuwam Cię z ignorowanych. Pewnie gdzieś, kiedyś, o coś się pśtyknęliśmy... mniejsza o to - szerokiej drogi.

Z Tobą Szymon akurat pstrykać się lubiłem 😉, ale nigdy szczerej złości do Ciebie nie miałem 🙂 Złamałem regulamin. Multikonto, tylko kto takiego nie ma? To kara za podważanie wpływu kabli na brzmienie. Przypadek? 

31 minut temu, Kostucha napisał:

W Tobą Szymon akurat pstrykać się lubiłem 😉, ale nigdy szczerej złości do Ciebie nie miałem 🙂

Istotą dyskusji jest wymiana odmiennych poglądów, a nie wzajemne włażenie sobie w d... z userami o poglądach takich samych.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Myślę że jak coś jest tanie to do dupy.

Ja kupuję od 40 lat coraz droższe elementy toru, uważam że za każdym razem uzyskuję poprawę dźwięku i wszystkim polecam.

Jak mawiał Diskomaniak z gowna bata nie ukrecisz.

Cytat

Godzinę temu, Audroc napisał:

Myślę że jak coś jest tanie to do dupy

To jest prawda połowiczna. Tak było, ale za Prl-u. Dzisiaj wydanie dużej kasy nie gwarantuje sukcesu - zadowolenia. Przekładając to na motoryzację wydając 300 tys. pln na Mercedesa C63 spodziewamy się jakości (mówią, że bez gwiazdy nie ma jazdy) a mamy do czynienia z drogocennym bublem. Auto wpada w wibracje jak poczciwy Fiat 125p ze skrzynią czterobiegową...

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

5 godzin temu, szymon1977 napisał:

Bawić to się możesz Ty - ja szczerze i uccziwie napisałem jak sprawa wygląda.

Lol z mojej strony.

5 godzin temu, Yodzisław napisał:

Prawdopodobnie tu tkwi przyczyna.

Na pewno a nie prawdopodobnie 

3 godziny temu, Kostucha napisał:

Ktoś szpieguje konta. Raczej nie przypadkowo w temacie o daleko idących wątpliwościach „grania” drucików. 
Niewygodny gość. Wspominałem o tym.
Żegnam AS.

O oł coś się zj**...

A jeśli chodzi o zamykanie paszczy forumowiczom, to wspomnę jak szybciutko zamnknięto założony przeze mnie wątek linkujący do ASR, gdzie wykazano, że zasilanie nie wpływa na jakość dźwięku. Czyli, że zaimplementowane rozwiązania niwelują nierówności prądu zmiennego z gniazdka.

A z kolei w świetle przytoczonego testu, to co  kabel zasilający miałby wnieść to nie rozumiem.

Edytowane przez 1siedem
10 godzin temu, 1siedem napisał:

A jeśli chodzi o zamykanie paszczy forumowiczom, to wspomnę jak szybciutko zamnknięto założony przeze mnie wątek linkujący do ASR, gdzie wykazano, że zasilanie nie wpływa na jakość dźwięku. Czyli, że zaimplementowane rozwiązania niwelują nierówności prądu zmiennego z gniazdka.

A z kolei w świetle przytoczonego testu, to co  kabel zasilający miałby wnieść to nie rozumiem.

Generalnie nie wchodzę w te "spory" ale jeszcze się wysilę na wyjątek. Otóż ponad 20 lat temu, kiedy zaczynała się era mp3 miałem dyskusję z kolegą informatykiem (dzisiaj cenionym fachowcem w cyber-obronności)  na temat tego że ten format zubaża dźwięk - nie było na niego argumentów :) "Bo to cyfra", "tu się nic nie może zepsuć", "dane są oczywiste i nie do zanegowania" itd, itp... :) Tak samo jak z tobą.

Przy okazji - szperając różne fora w poszukiwaniu info o kablach czasem się natknąłem na relacje ludzi którym po zmianie kabla na lepszy sprzęt zaczął się mniej grzać, zauważyli zmianę bo mieli problem z temperaturą.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

11 godzin temu, cortes napisał:

Przekładając to na motoryzację wydając 300 tys. pln na Mercedesa C63 spodziewamy się jakości (mówią, że bez gwiazdy nie ma jazdy) a mamy do czynienia z drogocennym bublem. Auto wpada w wibracje jak poczciwy Fiat 125p ze skrzynią czterobiegową...

Tylko po co się męczyć później z takim generującym koszty gratem...kiedy za podobne pieniądze można już kupić  prawdziwy haj kabelek (są takie).

On już później nie wymaga dalszych kosztów, serwisów, opłat itp...a nie, czekaj!

Wibracje przecież!( jak i u tego Fiacika 126p)

Trza będzie też dokupić podstawki "antywibracyjne", znowu koszty i nerwy ...o losie 🙄

Edytowane przez iro III
  • Redaktorzy
11 godzin temu, cortes napisał:

[...]ak poczciwy Fiat 125p[...]

7 minut temu, iro III napisał:

[...]ak i u tego Fiacika 126p[...]

125p

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

• Redaktorzy
7 minut temu, iro III napisał:
36 minut temu, kangie napisał:

125p

OK

Literówka, ale ale, w 126p wibracji nie było? 😉

Były. I chyba nawet większe. 😉

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Godzinę temu, Yodzisław napisał:

... era mp3 miałem dyskusję z kolegą informatykiem (dzisiaj cenionym fachowcem w cyber-obronności)  na temat tego że ten format zubaża dźwięk - nie było na niego argumentów :) "Bo to cyfra", "tu się nic nie może zepsuć", "dane są oczywiste i nie do zanegowania" itd, itp... :) Tak samo jak z tobą.

Trzeba być  gluchym, żeby nie usłyszeć kompresji w mp3. Poniżej 128kbps to już było dla mnie nieakceptowalna kastracja jakości. A słuchałem wówczas na, topowej wówczas, ale jednak wieży Panasonica

Zdaję się, że informatyk był głuchy albo nie wiedział jak działa mp3. A to drugie nie wróży dobrze naszemu bezpieczeństwu

Przy okazji - szperając różne fora w poszukiwaniu info o kablach czasem się natknąłem na relacje ludzi którym po zmianie kabla na lepszy sprzęt zaczął się mniej grzać, zauważyli zmianę bo mieli problem z temperaturą.

A Jak to wytłumaczysz?

Będę wdzięczny za opisanie zjawiska fizycznego, które ma w tym przypadku miejsce.

Bo jeśli podstawą jest odczucie, to cóż... nie będę tu pisał o procesach sensorycznych i poznawczych.

Polecam słyszącym różnice, niech sobie zrobią wielokrotną ślepą próbę. Jeśli zmiany są, to będą  za każdym razem będą w stanie powiedzieć co się zmieniło w dźwięku.

Sam po lekturze forum wierzyłem ,że kable coś poprawią. Ale po ślepych, wyżej opisanych testach, mit upadł. Może mam za słaby sprzęt? Mi wystarcza. I choć bardzo tego chciałem, to magiczny kabelek nie zrobił różnicy.

A co do grzania się  sprzętu...

A czy nie powinien się grzać kabel jeśli jest za cienki/za mało wydajny ?

2 minuty temu, 1siedem napisał:

Poniżej 128kbps to już było dla mnie nieakceptowalna kastracja jakości

Ba, poniżej 128...ale już przy 320 kbps bywają "problemy".

Pamiętam jak na poczatku lat 2000 miałem ściągniętą z netu w mp3 320 płytę Supertamp "Brother Where You Bound?", niedługo później poprawiłem te  stan robiąc kopię z CD.

Mp3 przez jakieś zamieszanie nie wywaliłem i miałem te dwie wersje.

Po jakimś czasie przypomniałem sobie, że przecież wersja mp3 była wypalona na Vebatimie a kopia z CD na Maxellu...cały czas nadal słuchałem tego na...Verbatimie. 

Testy "krytyczne" już ze "świadomością", były raczej na korzyść kopii CD... ale ile było w tym autosugestii nie potrafię ocenić.

Niebieskie Verbatimy lepiej brzmiały a jeszcze lepiej MA-MA ale mało kogo było na te ostatnie stać

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

42 minuty temu, ASURA napisał:

Niebieskie Verbatimy lepiej brzmiały a jeszcze lepiej MA-MA ale mało kogo było na te ostatnie stać

Tylko proszę, bez mitów o "brzmieniu" CDr!

One się oczywiście różniły ale wyłącznie długowiecznością, i być może tym, że mniej odpadało przy wypalaniu, ale to też skrajne przypadki i dotyczyły "no namów" 5x tańszych.

2 minuty temu, iro III napisał:

Tylko proszę, bez mitów o "brzmieniu" CDr!

One się oczywiście różniły ale wyłącznie długowiecznością, i być może tym, że mniej odpadało przy wypalaniu, ale to też skrajne przypadki i dotyczyły "no namów" 5x tańszych.

Oj tam oj tam na ciulowych wypalarkach wychodziło ciulowo i brak różnicy. Plextor na 8x robił to po bożemu (któraś z Yamah i Philips 1:1 też) a jeszcze jak by mu dać solidny zasilacz liniowy na trafach ..

Nie chce mi się podpinać i bawić co by nie być wkurzonym że dało rady jeszcze lepiej wypalić 

5 minut temu, ASURA napisał:

Oj tam oj tam na ciulowych wypalarkach wychodziło ciulowo i brak różnicy. Plextor na 8x robił to po bożemu (któraś z Yamah i Philips 1:1 też)

Tą o której pisałem (kopia z CD) wypalono na stacjonarnym Philipsie (1:1),

więc nie ma co dalej drążyć tematu.

Edytowane przez iro III

Niektóre nagrywane CD bardzo szybko stawały się nieczytelne.

Z kasetami jest ciekawie. Wiele oryginalnych kaset rozmagnesowało mi się i nie nadają się do użytku. Za to niektóre nagrywane nadal trzymają " jakość". Przechowywane w jednej walizce na kasety, z dala od pół magnetycznych więc warunki miały takie same.

2 minuty temu, iro III napisał:

Tą o której pisałem (kopia z CD) wypalono na stacjonarnym Philipsie (1:1),

więc nie ma co dalej drążyć tematu.

Wrzuć zdjęcie, będę wiedział czy ten

Plexor miał super program, można było sobie regulować siłę lasera i inne "pierdoły" jak np. ilość wypalonych błędów zależnie od jakości nośnika-taka optymalizacja...

1 godzinę temu, 1siedem napisał:

Trzeba być  gluchym, żeby nie usłyszeć kompresji w mp3.

Ewidentnie nie pojąłeś aluzji mego wpisu :) Dalsza część komentarza na temat korelacji audio-wrażliwości ze zdolnościami w cyber-bezpieczeństwie świadczy o twoich miernych możliwościach poznawczych.

1 godzinę temu, 1siedem napisał:

A Jak to wytłumaczysz?

Będę wdzięczny za opisanie zjawiska fizycznego, które ma w tym przypadku miejsce.

A dlaczego mam coś tłumaczyć? Ja tylko podałem fakty.

42 minuty temu, Yodzisław napisał:

A dlaczego mam coś tłumaczyć? Ja tylko podałem fakty.

Niczego nie musisz. Ale masz okazję się wykazać wiedzą a nie przytaczaniem tego, co ktoś napisał.

43 minuty temu, Yodzisław napisał:

Dalsza część komentarza na temat korelacji audio-wrażliwości ze zdolnościami w cyber-bezpieczeństwie ...

Oczywiście, że jedno nie świadczy o drugim. Ale ukazuje, że ktoś autorytatywnie wypowiada się na temat, o którym nie wie wszystkiego. A może czyni podobnie w branży cyberbezpieczeństwa ? Nie wiadomo. 

47 minut temu, Yodzisław napisał:

świadczy o twoich miernych możliwościach poznawczych.

Jak to nazwać? Chamstwo, prostactwo? 

że ten format zubaża dźwięk - nie było na niego argumentów :) "Bo to cyfra", "tu się nic nie może zepsuć", "dane są oczywiste i nie do zanegowania" itd, itp... :) Tak samo jak z tobą.

Dalsza część komentarza na temat korelacji audio-wrażliwości ze zdolnościami w cyber-bezpieczeństwie ..

Miałem już dać spokój, ale skoro to forum dyskusyjne, to niech się dzieje...

Z Twoich wpisów wynika, nie to, że informatyk nie słyszał różnicy ( o tym jak ludzie nie słyszą żadnej różnicy przekonałem się już bardzo dawno temu, Gdy wybieraliśmy z kolegą głośniki w  zaprzyjaźnionym sklepie komputerowym i nikt z obsługi nie słyszał różnicy między głośnikami,natomiast różnice te dla nas były oczywiste)

ale to, że upierał się że tej różnicy być nie może. 

Czym innym jest łączenie ( korelacja ma swoje znaczenie i jej tu nie mieszajmy) wiedzy nt. cyberbezpieczeństwa z wrażliwością sensoryczną a czym innym z wiedzą nt. kompresji. 

Twój pierwszy wpis i mój dotyczył drugiego przypadku. Dlatego dziwi mnie Twoje stwierdzenie,że łączę wrażliwość sensoryczną z wiedzą. Coś tu ktoś pisał o nienajlepszych funkcjach poznawczych...

56 minut temu, 1siedem napisał:

Niczego nie musisz. Ale masz okazję się wykazać wiedzą a nie przytaczaniem tego, co ktoś napisał.

Serio? Skąd te rewelacje? To jest wątek zakupowy na temat kabli zasilających. Tu się właśnie dzielimy swoimi i cudzymi doświadczeniami i je przytaczamy! Pobudka!!!

A możesz słyszał tylko to po prostu olewał.

Nie wszyscy są Audio świrami.

Niektórzy lubią po prostu posłuchać muzyki

25 minut temu, Piotr Sonido napisał:

A możesz słyszał tylko to po prostu olewał.

Nie, oni otwarcie nam mówili, że nie ma żadnej różnicy i dziwili się, że my coś słyszymy...

• Pokaż nowe odpowiedzi